Veilig door de puppytijd

slapende hond op mat

Je kleine puppy ontdekt iedere dag nieuwsgierig de wereld. Maar terwijl hij met zijn stoere poten op ontdekkingstocht gaat, liggen er veel gevaren om hem heen. Met de volgende tips kom je zeker door de puppytijd!

Maak je huis puppyvriendelijk

Zelfs de eigen vier muren zijn de schoonste ontdekkingsplek voor je puppy. Zorg ervoor dat er niets in de buurt ligt dat je jonge hond kan inslikken. Denk ook aan alle oppervlakken waar een kleine puppy naartoe kan: Bankjes, zitplekken, nachtelijke tafels…Nieuwsgierige honden kunnen ook niet van asbakken met giftige tabaksresten of naaiwerk, inclusief naald en schaar afblijven. Ingeslikte wolgarens kunnen leiden tot levensbedreigende inslikken in de maag van de hond.

Ook scherpe voorwerpen zoals schroeven veroorzaken hier snel gevaarlijke schade. Een rondslingerend champagneglas kan met een neusstoot worden neergehaald – scherven en alcohol vormen een gevaar voor de puppy.

Niet alleen je huisdier, maar waarschijnlijk ook sommige voorwerpen wil je graag veilig door de puppytijd halen. De dure leren schoenen leg je bijvoorbeeld liever in de kast totdat je er zeker van kunt zijn dat je goed opgevoede viervoeter er niet op kauwt.

Ook belangrijk: de links naar de producten in de video vind je in de beschrijving van de YouTube-video.

Over kasten

Slimme ontdekkingsreizigers leren snel kastendeuren te openen. Als je huisdier zo’n slimme jongen is, moet je gevaarlijke voorwerpen optillen of kasten sluiten zodat je nieuwe huisgenoot veilig door de puppytijd heen kan.

Elektrische kabels moeten buiten het bereik van de puppy liggen, zodat hij niet in de verleiding komt om erop te kauwen. Als je medicijnen inneemt, wees dan voorzichtig als je puppy in de buurt is. Sommige honden hebben een vers gevallen tablet sneller ingeslikt dan een stofzuiger van 1000 watt.

In de meeste huishoudens maakt een vaatwasser het dagelijks leven makkelijker – en fascineert honden met talloze spannende voedselgeurtjes. Zorg ervoor dat je puppy in geen geval toegang heeft tot de vaatwasser. Zodra de kleine ontdekkingsreiziger de deur heeft afgestemd, bestaat namelijk het risico dat hij messen en dergelijke likt. Dit is niet alleen onhygiënisch, maar brengt ook een groot risico op snijwonden met zich mee.

Sommige puppy’s houden ervan om op hout te knabbelen, vooral tijdens het tandenplukken. Je kunt ze zowel binnen als buiten vinden. Als je zo’n ‘klein knaagdier’ in huis hebt, moet je eventuele ‘kauwsticks’ verwijderen. Deze zijn in de buitenlucht meestal hoe dan ook bedekt met een giftig houtbeschermingsmiddel. Let bij kauwspeelgoed voor honden op een robuuste kwaliteit en blijf in de buurt van de puppy als hij ermee speelt.

Geen trappen lopen

Als je op meerdere verdiepingen woont, mag je kleine hond in geen geval voortdurend trappen omhoog en omlaag rennen. Met betrekking tot ‘trappen’ adviseren veel experts je hond tijdens het eerste levensjaar helemaal geen trappen te laten klimmen en hem liever te dragen totdat het bewegingsapparaat volwassen is.

Vermijd in ieder geval gladde, open trappen waar je kleine puppy doorheen kan glijden en vallen. Afhankelijk van de grondslag van de woning zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden voor het beveiligen van de trap. Als de puppy niet tot de zeer kleine rassen behoort, kan vaak ook een rooster voor mensenkinderen worden gebruikt.

Als je veel kamers moet beveiligen, is het voldoende om de puppy eerst alleen toegang tot sommige kamers te geven. Als alle deuren open blijven, voorkomt de deurstopper dat ze ineens dichtklappen en de pootjes van de puppy in elkaar steken. Zo zijn je puppy en zijn poten veilig.

Onbezorgd in het groen

Als je puppy in de tuin mag stoeien, moet je zeker letten op mogelijke gaten in de omheining. Bekijk het met de “puppy-ogen” en denk na over waar je jezelf als kleine vachtbal met grote nieuwsgierigheid door zou kunnen knabbelen. Controleer de tuin ook op gevaarlijke bronnen zoals stekeldraad, losse touwtjes of opgestapeld hout dat gevaarlijk omvalt..

Lees meer over voor honden giftige planten en verwijder ze uit je tuin. Tot de giftige planten behoren onder andere de volgende groene planten: cyclamen, azalea, begonia, duindoorn, dieffenbachie, eekhoorntje en eekhoorntje, taxus, klimop, flamingoplant, kalanchoë, geranium, rubberplant, klivie, koraalboom, zomerklokje, de weegbree, tulpen, narcissen en lelietjes, oleander en de winterse kerstster.

Dit is slechts een selectie – kijk bij iedere voor de puppy bereikbare plant of deze gevaarlijk voor de puppy kan worden.

Ook in het verse groen kunnen giftige bronnen van gevaren verborgen zijn – bijvoorbeeld in de vorm van onkruidvernietigingsmiddelen, ongediertebestrijdingsmiddelen of sommige plantaardige meststoffen. Lees altijd de verpakkingsinstructies aandachtig voordat je deze in de tuin gebruikt. Daarnaast mag je je hond niet zonder toezicht met de verpakkingen achterlaten. Zo minimaliseer je potentiële gevaren en blijft je puppy veilig.

Andere risico’s op gifstoffen

Wie kan een bedelende blik op een puppy weerstaan? Jij! Het is het beste om niet te beginnen met kleine hapjes uit je voerbak. Deze zijn sowieso meestal te gekruid voor je hond en zijn op de lange termijn ongezond.

Veel dingen die we leuk vinden, raken de maag van honden in één klap – of erger nog, het zenuwstelsel en de bloedsomloop. Zorg vooral in de puppyperiode voor een veilige houding en maak het voer onmiddellijk schoon. Een puppy die niet in de gaten wordt gehouden, zal waarschijnlijk zonder enige twijfel alles opeten wat hij lekker vindt.

Als de chocolade op de bank ligt, kan dit echter nare gevolgen hebben. Naast chocolade en cacao, die de voor honden en katten giftige theobromine bevatten, behoren ook avocado’s, stenen vruchten zoals pruimen, waarvan de kern het gevaar is, uien en grotere hoeveelheden rozijnen of druiven tot de voedingsmiddelen die gevaarlijk kunnen worden voor honden. Alcohol, koffie en groene of zwarte thee kunnen het zenuwstelsel van je hond ernstig beschadigen.

Dat chemicaliën zoals schoonmaakmiddelen giftig zijn, is voor ieder hondenbaasje duidelijk. Toch ontstaan er steeds weer vergiftigingen omdat nieuwsgierige puppy’s in onbeveiligde bakken terechtkomen.

Let vooral op bij antivriesmiddelen

Bijzonder problematisch is hierbij een antivriesmiddel, dat niet alleen zeer giftig is, maar helaas ook nog eens behoorlijk smaakvol is. Slechts een paar druppels op de vloer van de garage kunnen een dodelijk gevaar worden. Symptomen van vergiftiging treden ongeveer 30 minuten later op. De hond lijkt nerveus, onrustig en daarna steeds meer apathisch.

Voor ieder contact van honden met giftige stoffen geldt in principe het volgende: Houd je hoofd koel en stel de situatie op een verstandige manier op. Bij antivriesmiddelen is snel handelen, ook bij kleine hoeveelheden, belangrijk. Verlies in dat geval geen tijd. Hoe eerder je een dierenarts raadpleegt, hoe groter de overlevingskansen.

Als je hond in een klein stukje chocolade bijt, moet je hem goed in de gaten houden, de dierenkliniek bellen en hem informeren over de hoeveelheid chocolade die hij waarschijnlijk heeft gegeten en het gewicht van de puppy. Bij witte chocolade is er een waarschuwing: Deze zijn ook ongezond, maar niet giftig.

Veilig door de puppytijd: minimaliseer risico’s onderweg

Vertrouw niet op een zogenaamde ‘puppybescherming’ als je onderweg andere honden ontmoet. Zoiets bestaat namelijk niet onder honden. Als je een andere hond ontmoet, zorg je er dan voor dat je puppy veilig is. Vraag het baasje bij een poging om hem op veilige afstand te benaderen of de vreemde viervoeter goed kan omgaan met puppy’s.

Verplaats jezelf bij de minste twijfel en neem liever geen risico’s. Leer de puppy al dat hij tijdens het uitlaten niets van de vloer mag eten. Als je dit vroeg traint, minimaliseer je het risico dat je hond gevaarlijke voedingsmiddelen of zelfs aasjes eet die gevuld zijn met rattengif.

Veilig met de puppy in alle seizoenen

Houd er op hete dagen rekening mee dat je hond – in tegenstelling tot wij mensen – niet over de kop kan zweten. Een zonnesteek kan al optreden bij aangename temperaturen, bijvoorbeeld in de auto met actieve airconditioning.

Zorg er als verantwoordelijk baasje voor dat je puppy veilig is en maak ook geen wandelingen in de felle zon. Een zonnesteek in de zon kan leiden tot ernstige en dodelijke hersenschade. Net zo gevaarlijk is een hitteberoerte bij buitensporige temperaturen, zoals je al na korte tijd kunt ervaren in een uitgeschakelde auto.

Ook de winter brengt een aantal gevaren met zich mee, die je met de nodige knowhow echter probleemloos kunt trotseren. Zo kan kattenbakvulling zeer pijnlijk zijn voor de gevoelige hondenpootjes en de lust van je puppy om samen te wandelen grondig verminderen.

Vermijd indien mogelijk strekken van kattenbakvulling. Bescherm de pootjes met pootbeschermingscrème of speciale hondenschoenen. Met reflecterende halsbanden, riemen en flikkertjes breng je licht in het donker tijdens wandelingen op sombere winteravonden. Deze maken de viervoeter niet alleen altijd zichtbaar voor jou, maar geven ook een signaal aan fietsers en automobilisten dat je met een dier samen bent.

De meeste beschermingsmaatregelen kun je organiseren voordat je puppy aankomt. Met onze tips kom je zonder problemen veilig door de puppytijd en kun je van het leven met je huisdier genieten. Wij wensen je een heerlijke tijd samen met je puppy!

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.

10 min

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.