{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/onderweg-met-de-hond/treinreis-met-hond","title":"Treinreis met je hond","mag_id":239385,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":760,"sub_cat_name":"Onderweg met de hond","cat_id":202}
Een goede voorbereiding draagt bij aan een ontspannen treinreis met je hond.
Of het nu in het dagelijks leven is of op vakantie, reizen met de trein is voor velen een handige manier om van A naar B te komen. Om je reis zo soepel mogelijk te laten verlopen, is een ontspannen hond minstens net zo belangrijk als vertrek volgens de dienstregeling. Lees hieronder een aantal tips voor een ontspannen treinreis met je hond.
Wat kost het om mijn hond mee te nemen in de trein?
Voordat je besluit om met je hond met de trein te reizen, is het verstandig om informatie op te zoeken over de vervoersvoorwaarden. Voor treinreizen binnen Nederland dien je voor grotere honden een speciale dagkaart te kopen. Kleine huisdieren mogen gratis mee op schoot of in een tas. Geleidehonden en hulphonden mogen zonder betaling mee, maar moeten wel als zodanig herkenbaar zijn.
Ieder land heeft zijn eigen regels. Waar in Nederland een muilkorf niet verplicht is, moeten grote honden in bijvoorbeeld België of Duitsland een muilkorf dragen. Kleine honden moeten daar in de trein in een transportbox worden vervoerd. Als je met de trein naar het buitenland gaat, controleer dan goed aan welke regels van de vervoerder je je moet houden en wanneer je een apart kaartje voor ze moet kopen.
Tips voor als je hond een muilkorf moet dragen
Kies voor een goed zittend model waarin je hond ook zonder problemen kan hijgen. Oefen van tevoren het om- en afdoen en laat je hond er rustig aan wennen. Als het treinpersoneel je verzoekt een muilkorf om te doen en je dat niet doet, is het mogelijk dat je reis de eerstvolgende halte wordt beëindigd. Blindengeleidehonden en geleidehonden voor gehandicapten zijn vrijgesteld van de muilkorfplicht, en mogen bovendien gratis meereizen.
Wat moet je doen als de hond onzeker is in de trein?
Het is het makkelijkst om je puppy al vroeg aan het reizen te laten wennen. Dit omdat het dichte gedrang, de drukte en de luide aankondigingen zelfs de meest ontspannen honden onrustig kunnen maken. Straal vertrouwen en rust uit als je met je hond met de trein reist. Dan snapt hij dat er geen gevaar is in de trein. Leid je hond steeds vastberaden naar de in- en uitgangen. Zo laat je zien dat het een veilige omgeving is.
Verzamel vooraf al de eerste ervaringen samen
Voor een onzekere hond kan het helpen om hem te laten wennen aan het treinreizen door op rustige momenten de trein te pakken. Doe eerst wat ervaring op bij kleine stations met korte afstanden. Ga bijvoorbeeld samen met nog iemand de natuur in. Neem na een wandeling twee stations met de trein, waar de ander jou en je hond weer ophaalt. Met een lekkere traktatie tijdens de eerste reis maak je de rit nog aantrekkelijker voor je hond.
Over het algemeen moet je hond al over goede basisvaardigheden beschikken voordat je een treinreis met hem maakt. ‘Zit’, ‘blijf’, ‘lig’ en ‘aan de voet’ zijn zeer handige commando’s. Een goede band tussen jullie maakt het ook veel makkelijker. Als je bijvoorbeeld een oudere en angstige hond uit het asiel adopteert, moet je eerst de band tussen jullie versterken voordat je de trein met hem neemt.
Waar moet ik op letten als ik met een hond met de trein reis?
Vermijd traplopen met grote honden of puppy’s. Van perron naar perron lopen betekent meestal echter ook traplopen. Draag je hond indien mogelijk of maak in deze gevallen gebruik van de lift of de helling voor gehandicapten. Houd je hond altijd kort aangelijnd op het perron en in de trein, zodat je hem de hele tijd onder controle hebt. Ook als je een andere hond tegenkomt die door de wagon loopt terwijl je met je hond reist, komt dit van pas.
Waar laat ik mijn hond liggen tijdens de treinreis?
Laat je hond tussen je voeten liggen. Veel viervoeters kunnen op die plek heerlijk wegdommelen tijdens de reis. Zorg ervoor dat je hond niet in het gangpad ligt tijdens de treinreis. Als je hond tussen jouw voeten ligt kunnen de andere passagiers er goed langs en is hij beschermd tegen onopzettelijke stootjes. Aangezien het in de meeste landen niet mogelijk is om een zitplaats voor honden te reserveren, moet je eventueel flexibel zijn. Als je hond in een transportbox reist is het ideaal als die op je schoot past. Als er genoeg plek is, kun je de waterdichte box op de stoel naast je of op de vloer zetten.
Hoe voorkom je dat de hond tijdens de reis naar het toilet moet?
Treinreizen met een hond is meer ontspannen als de laatste maaltijd van de hond ongeveer 12 uur voor vertrek was. Zo hoeft je hond tijdens de reis niet zijn behoefte te doen. Laat je hond voor vertrek bovendien een aantal keer achter elkaar uit, zodat zijn blaas zo leeg mogelijk is. Naast een transportbox bestaan er andere handige reisaccessoires voor treinreizen met honden. Daaronder vallen bijvoorbeeld een waterbakje voor onderweg of een hondendeken, zodat je hond comfortabel op reis gaat.
Treinreizen met je hond: tips in één oogopslag
Vermijd traplopen met grote honden of puppy’s
Houd je hond altijd kort aangelijnd
Laat je hond met het commando ‘lig’ tijdens de reis bij je voeten liggen
Let erop dat je hond niet in de gang ligt
Laat je viervoeter 12 uur voor vertrek de laatste maaltijd eten
Laat je hond voor de treinrit nog een laatste keer uit
Wij wensen je een fantastische treinreis met je hond!
Vervoer je een hond in de auto? Dan gaat het niet alleen over de veiligheid van het dier, maar ook over die van de andere inzittenden. Zelf een klein dier, dat zich bij een ongeluk onveilig in het voortuig bevindt, kan in levensgevaar komen. Om het niet zover te laten komen zijn er een aantal verschillende veiligheidsgordels en bevestigingssytemen, die huisdiereigenaren in overweging moeten nemen.
Sommige soortgenoten zijn niet geschikt voor de moderne middelen van vervoer, zoals auto, bus, boot of vliegtuig en worden regelmatig ziek bij gebruik hiervan. Het lichaam lijkt alleen door paarden getrokken karren, fietsen of pony’s te tolereren. Dit geldt ook voor onze trouwe viervoeters, in dit artikel lees je alles over reisziekte bij honden.
Of je met je camper, caravan of tent op pad gaat, kamperen is populairder dan ooit. Maar kun je je hond ook meenemen? Hoe vind je campings die honden verwelkomen? Hoe neem je je hond mee in de camper en hoe slaapt die in de tent? Deze en andere vragen over kamperen met je hond beantwoorden we hieronder.