{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/onderweg-met-de-hond/op-vakantie-met-je-hond-naar-een-vakantiepark","title":"Op vakantie met je hond naar een vakantiepark","mag_id":211753,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":760,"sub_cat_name":"Onderweg met de hond","cat_id":202}
Samen met je hond genieten van een lekkere vakantie.
Er is niets zo heerlijk als op een welverdiende vakantie gaan. Een mooie bestemming zoeken, boeken, spullen pakken en gaan! Maar wat doe je met je hond? Hoe leuk op vakantie gaan ook is, het voelt soms verschrikkelijk om je trouwe viervoeter achter te moeten laten. Waarom ga je dus niet op vakantie of een weekendje weg met je hond? Je hond is zeker weten dolenthousiast om samen met jou een nieuwe omgeving te verkennen. Fietsen, wandelen, zwemmen of gewoon lekker ontspannen: jij en je hond maken vast en zeker goed gebruik van jullie tijd op een vakantiepark!
Voordelen van een verblijf in een vakantiehuisje met je hond
Je kunt naar een diervriendelijk hotel of een camping, maar om je hond genoeg vrijheid te kunnen bieden en zelf er ook comfortabel bij te zitten, is een huisje huren met honden de ideale oplossing! Je hoeft helemaal niet ver van huis te gaan om er een unieke vakantie van te maken. Met vakantieparken door heel Nederland (en Europa voor als je verder weg wilt) is er wel voor ieder wat wils te vinden. Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van een vakantiehuisje in een park voor jou en je hond? We zetten hieronder de belangrijkste redenen op een rijtje.
Genoeg privacy
Vakantiehuisjes hebben in tegenstelling tot een hotel of camping een eigen buitenruimte. Hier kun jij heerlijk tot rust komen terwijl jouw hond zich kan uitleven. Gebruik de tijd om samen te spelen, je hond uitgebreid te knuffelen of gewoon even van de heerlijk frisse buitenlucht te genieten. Tip: met een bodempin en lange lijn heeft je hond volop bewegingsruimte bij het vakantiehuis, zonder dat jij je zorgen hoeft te maken dat hij er vandoor gaat! Vakantieparken liggen namelijk vaak middenin de natuur. Snuffelt jouw hond graag onbekende terreinen af en houdt hij van groen? Ga dan voor een bestemming in de buurt van een bos. Is jouw hond een waterrat die niet uit het water te slaan is? Dan is een accommodatie bij een recreatieplas of aan het strand een fantastische bestemming.
Door hun ligging is er genoeg ruimte om de huisjes voor meer privacy en zijn ze vaak zelfs voorzien van een parkeerplek. Bovendien heb je vol keuze aan mogelijkheden: er bestaan niet alleen normale huisjes, maar ook mobile homes, woonboten, chalets of bungalows. Sommige accommodaties hebben een eigen zwembad of jacuzzi, een barbecue of vuurkorf. De naam vakantiehuisje zegt al genoeg: een kleine woning waarin je voorzien bent van alle gemakken.
Eindeloos plezier met je hond
Vaak hoef je het park niet eens uit voor vermaak. Je kunt samen met je hond lange wandelingen door het bos of de heide maken. Of wat dacht je van een verfrissende duik maken in een meer of varen over een recreatieplas? Sommige vakantieparken beschikken ook over bepaalde voorzieningen voor huisdieren. Zo zijn er parken met speciale hondentoiletten en hondenspeeltuinen. Daarnaast bestaan er losloopgebieden waar je hond heerlijk kan rennen en ravotten met soortgenoten terwijl jij geniet van de prachtige omgeving. Of wat dacht je van speciale zwemmogelijkheden voor honden? Denk dan aan een meer waar honden naar hartenlust kunnen watertrappelen. Hier hoef je dus geen rekening te houden met zonnende badgasten of kleine kinderen. Heerlijk onbezorgd genieten voor jou en je hond. Mocht je toch het vakantiepark willen verlaten, kun je een kleine uitstap naar de dichtstbijzijnde stad plannen of andere bezienswaardigheden in de omgeving aandoen.
Binnen een handomdraai heb je boodschappen gedaan in de supermarkt op het park om zelf een heerlijke maaltijd op tafel te zetten. Ideaal als je in alle rust wilt genieten van de tijd met je dierbaren. Laat je je liever verwennen in een restaurant? Ook dat kan! Er zijn volop eetgelegenheden op een vakantiepark te vinden waar ook je hond van harte welkom is.
Waar moet je verder op letten als je een vakantiehuisje huurt met je hond?
Op veel vakantieparken moeten honden op het park zelf aangelijnd zijn, tenzij anders aangegeven. Daarnaast moet je hond ingeënt zijn, geen last hebben van vlooien en moet je zijn vaccinatiepaspoort meenemen en voorleggen bij aankomst op het vakantiepark. Natuurlijk hoop je dat alles goed verloopt, maar wees altijd voorbereid op noodgevallen. Zorg er dus voor dat je hond voorzien is van een penning met jouw telefoonnummer. Het is ook zeer aan te raden het telefoonnummer van je dierenarts bij je te hebben, alsmede het chipnummer van je hond. Vergeet ook eventuele medicijnen en verzorgingsproducten voor je hond niet, zoals oogdruppels en een tekentang.
Inpaklijst voor een vakantie of weekendje weg met je hond
De voorpret tijdens het inpakken is al bijna net zo leuk als de vakantie zelf. Laat jouw hond zelf zijn favoriete speeltjes pakken die jij vervolgens inpakt. Beloon hem daarna met een snack, die je natuurlijk ook mee kunt nemen. Je kunt voor onderweg de lievelingsdeken van je hond in de auto leggen, zodat de bekende geur hem op zijn gemak stelt. Die kun je, in combinatie met zijn mand, ook in het huisje gebruiken als jouw hond gevoelig is voor andere geuren.
Tip: doe de waterspeeltjes in een plastic zak als je kort voor vertrek nog in het water hebt gespeeld. Zo blijft de rest van je bagage schoon en droog.
Tekentang: verstandig om mee te nemen als je naar een bosrijke omgeving gaat
Een goed geplande reis
Voordat je vertrekt naar je droomvakantie, moet je ook de reis erheen goed plannen. Zorg er ten eerste voor dat je hond veilig in de auto zit met een transportbench of hondengordel. Ook moet je, bij lange ritten, voor voldoende eten zorgen. En vergeet ook zeker niet dat je hond genoeg moet drinken. Dit is van levensbelang op hete dagen. Als je hond wagenziek wordt of nerveus is in de auto, neem dan ook tabletten tegen misselijkheid of kalmeermiddelen mee. Hoe lang zit je in de auto en wat kan je hond aan? Hoe vaak moeten jij en je viervoeter even de benen strekken en een frisse neus halen? Plan genoeg tijd in voor pauzes op lange ritten zodat jullie ook al van de reis erheen kunnen genieten.
Vervoer je een hond in de auto? Dan gaat het niet alleen over de veiligheid van het dier, maar ook over die van de andere inzittenden. Zelf een klein dier, dat zich bij een ongeluk onveilig in het voortuig bevindt, kan in levensgevaar komen. Om het niet zover te laten komen zijn er een aantal verschillende veiligheidsgordels en bevestigingssytemen, die huisdiereigenaren in overweging moeten nemen.
Sommige soortgenoten zijn niet geschikt voor de moderne middelen van vervoer, zoals auto, bus, boot of vliegtuig en worden regelmatig ziek bij gebruik hiervan. Het lichaam lijkt alleen door paarden getrokken karren, fietsen of pony’s te tolereren. Dit geldt ook voor onze trouwe viervoeters, in dit artikel lees je alles over reisziekte bij honden.
Of je met je camper, caravan of tent op pad gaat, kamperen is populairder dan ooit. Maar kun je je hond ook meenemen? Hoe vind je campings die honden verwelkomen? Hoe neem je je hond mee in de camper en hoe slaapt die in de tent? Deze en andere vragen over kamperen met je hond beantwoorden we hieronder.