{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/onderweg-met-de-hond/kamperen-met-je-hond","title":"Kamperen met je hond","mag_id":190181,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":760,"sub_cat_name":"Onderweg met de hond","cat_id":202}
Een kampeerster zit samen met haar Shiba Inu in een tent
Of je met je camper, caravan of tent op pad gaat, kamperen is populairder dan ooit. Maar kun je je hond ook meenemen? Hoe vind je campings die honden verwelkomen? Hoe neem je je hond mee in de camper en hoe slaapt die in de tent? Deze en andere vragen over kamperen met je hond beantwoorden we hieronder.
Buiten in de natuur slapen, veel frisse lucht inademen en je vrij voelen: dat is waar ook veel hondenbezitters van dromen. Terecht, want onze viervoeters zouden het liefst de hele dag buiten genieten. Ze gaan maar wat graag naar het dichtstbijzijnde strand om het zand onder hun poten te voelen.
Kamperen is niet meer alleen voor doorgewinterde natuurfanaten. Goed onderhouden sanitaire voorzieningen, een kleine supermarkt, restaurants, speelplaatsen en een zwembad zijn tegenwoordig standaard op veel Europese campings te vinden. Misschien spreekt slapen in een tent je niet aan. Dan kun je ook met de caravan gaan of ter plekke een bungalow huren.
Tips om te kamperen met je hond
Om van je campingvakantie voor iedereen een droomvakantie te maken, moet je op een paar dingen letten bij de planning, tijdens de reis en het verblijf op de camping.
Gewoon de tent in de kofferbak gooien en naar het Zuiden rijden is met een hond niet aan te raden. Veel honden moeten bijvoorbeeld eerst even aan een lange autorit wennen. Daarnaast zijn honden in het hoogseizoen vaak niet toegestaan. Daar kun je maar beter achter komen voordat je na 1000 km rijden bij de camping arriveert. Gelukkig zijn er inmiddels veel campingeigenaren die honden wel verwelkomen.
De reis plannen: het kiezen van een camping
Bedenk goed waar je naar op zoek bent: een camping die honden toestaat of die ze echt verwelkomt? Campings die honden enkel toestaan, bieden naast een plekje meestal geen extra faciliteiten voor honden aan. Campings die honden verwelkomen, lokken hondeneigenaren daarentegen met aantrekkelijke extra’s. Denk aan prullenbakken voor hondenpoepzakjes, hondenvoer in de supermarkt van de camping, waterbakken bij het sanitair, restaurants. Maar ook voorzieningen als hondendouches, een omheinde hondenweide en hondenspeeltuin om uitbundig te spelen vallen eronder. Je kunt het zo gek niet bedenken en campingeigenaren spelen er wel op in. Op sommige campings zijn er zelfs hondenscholen met een eigen parcours en trainers te vinden.
Wat vind je belangrijk op vakantie?
Ben je gewoon op zoek naar een plekje in de natuur waar je je camper of tent kan plaatsen? Storen ontbrekende prullenbakken voor hondenpoepzakjes of hondendouches jou niet? Dan is een camping in de buurt van de natuurwaar honden toegestaan zijn voldoende.
Maar ben je juist op zoek naar veel comfort voor jou en je hond? Dan zijn campings met extra faciliteiten waar honden wel verwelkomd worden waarschijnlijk een betere optie.
Waar kun je campings vinden die honden verwelkomen?
Bij de planning denk je natuurlijk meteen na over waar je heen wilt. Naar de bergen of liever het strand? Naar het zonnige zuiden van Europa, het koele noorden van Scandinavië of liever in eigen land in de buurt van de zee?
Tip 1: Noord- en Oostzeekust
Ben je op zoek naar lange, vlakke zandstranden waar je hond vrij kan rondrennen? Dan zijn campings aan de Duitse, Nederlandse en Deense kust uiterst geschikt. Hier zijn er talrijke hondvriendelijke campings te vinden die over een directe toegang tot het hondenstrand beschikken en daarnaast verbonden zijn met een groot netwerk van fiets- en wandelpaden.
Ook wat betreft netheid liggen campings en natuurstranden, waar de meeste prullenbakken voor hondenpoep te vinden zijn, aan kop. Echter moet je je van tevoren niet alleen inlezen over de camping maar ook over de dichtstbijzijnde stranden. Sommige delen van de Oost- of Noordzeekust zijn voor viervoeters in het hoogseizoen verboden of er geldt een aanlijnplicht. Gelukkig zijn er langs de kust veel hondenstranden waar ze zich kunnen uitleven.
Tip 2: Zuid-Europa – Italië, Frankrijk en Kroatië
Wil je van zoveel mogelijk zon genieten, in de warme zee springen en andere regio’s verkennen? Dan kun je je pijlen het beste richten op de Adriatische en Middellandse kust waar veel hondenvriendelijke campings te vinden zijn. Bijzonder aantrekkelijk zijn de campings bij Venetië in Italië. Hier vind je parcours op de campings, uitloopveldjes, wandelplekken, hondentrainers, hondenoppassen of zelfs hondenambulances. Maar ook in Kroatië, in het bijzonder in Istrië, evenals in Zuid-Frankrijk of in de regio Languedoc-Roussillon, vind je een aantal campings die hun aanbod speciaal op de wensen van hondeneigenaren hebben aangepast.
Tip 3: bergen en meren in de alpenregio
Als je meer van wandelen dan baden houdt, zijn de regio’s Oostenrijk, Zuid-Tirol, Zwitserland of de Duitse Alpen zeker aan te raden. Hier vind je naast prachtige bergtoppen, comfortabele hutjes, verfrissende meren en groene weides ook talrijke campings die honden verwelkomen. Houdt je hond van water, dan zijn er bijvoorbeeld hondenstranden aan het Bodenmeer, de Beierse Forggensee of de Oostenrijkse meren.
Kamperen met je hond: het kiezen van de juiste camping
Na het kiezen van de regio ga je meestal op zoek naar een camping voor jou en je hond. Om te weten te komen of een camping honden toestaat, kun je het beste de beoordelingen van anderen online of in een gids nalezen. De volgende punten zijn hierbij van belang:
Checklist camping voor honden:
Zijn honden alleen toegestaan op de camping of zijn ze nadrukkelijk welkom?
Biedt de camping speciale extra’s voor honden, zoals een hondenparcours, uitloopveldjes, hondendouches of een hondentrainer?
Zijn er in de omgeving voldoende wandelmogelijkheden voor je hond (hondenstranden, bospaden of grote veldjes)?
Zijn de kampeerplekken met heggen van elkaar gescheiden zodat jij en je hond meer privéruimte hebben en indien nodig een beetje afstand kunnen houden van de buurhond?
Moeten honden verplicht aan de riem op de camping (Dit is overigens ook op veel hondvriendelijke campings het geval)?
Welke extra kosten worden er in rekening gebracht bij overnachting met hond en zijn deze kosten in verhouding met de faciliteiten van de plek?
Mogen honden alleen in een camper of caravan slapen of ook in een tent? Ook hier maken sommige campings onderscheid tussen.
Onderweg met de auto
Als je de perfecte camping hebt gevonden, moet je er nog naartoe. Reizen in een camper of eigen auto met aanhanger is een nieuwe ervaring voor sommige honden. Als je viervoeter tot nu toe bijvoorbeeld alleen naar de dierenarts is geweest en nog nooit langere stukken in de auto of de camper heeft moeten zitten, is het verstandig om dit op tijd van tevoren te oefenen. Daarnaast moet je erover nadenken hoe je je hond mee gaat nemen in de auto. Voelt je hond zich veiliger in een transportbox of wil hij juist liever vrij uit het raam kijken? Voor het laatste zijn er speciale veiligheidsgordels met tuigje, die je hond en ook de andere meerijders bij een ongeluk beschermen. Bij de keuze voor een transportbox zijn er draagbare boxen (vooral voor kleine tot middelgrote honden) en ingebouwde boxen.
Zo verloopt de autorit met je hond probleemloos:
Houd onderweg genoeg pauzes
Maak de reis in de camper of auto afwisselingsrijk door ook onderweg te genieten. Het mooie aan kamperen is dat je op weg naar je bestemming ook talrijke campings kan vinden om een nachtje te verblijven. Rijd per dag niet meer dan vier of vijf uur en houd regelmatig pauzes zodat je hond kan bewegen.
Neem voldoende drinkwater mee
Bij het inpakken van legitimatiebewijzen, fotoapparaat, campingaccessoires en strandbenodigdheden wordt water vaak vergeten. Neem de waterbak van je hond mee in de auto en vul hem tijdens pauzes zodat je hond altijd genoeg kan drinken. Daarnaast helpt het kauwen van kauwsnacks of kauwobjecten je hond om te ontspannen tijdens de autorit.
Let op met zon door de ruit van de auto
In de auto of kamper kan het heet worden. Bescherm je hond tegen directe straling van de zon want ook tijdens een lange autorit, bijvoorbeeld in de file, dreigt een zonnesteek. Een aangename luchttemperatuur, bijvoorbeeld door de airco, beschermt je hond helaas niet tegen oververhitting. Koele lucht in de auto kan felle zonnestralen op de kop van een hond namelijk niet compenseren.
Sluit de autorit met iets positiefs af
Om ervoor te zorgen dat je hond zich in de auto of camper thuis voelt en onderweg graag weer instapt, moet je de rit met iets positiefs afsluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een leuke wandeling, uitgebreid aaien en een beloning in de vorm van een bijzondere lekkernij.
Met de hond op de camping: lokale regels en tips
Eindelijk aangekomen! Ervaren kampeerders weten wat dit betekent: de juiste plaats uitkiezen om je camper of tent op te zetten, de campingtafel en stoelen uitpakken, de luifel uitschuiven of het zonnescherm ophangen. Voordat je begint, moet je je echter eerst om je hond bekommeren. Doe de riem om en laat hem rustig over de plek lopen, ga op zoek naar uitloopmogelijkheden en laat je viervoeter zijn plekje tijdens de vakantie zien.
Om ter plekke te wennen, helpt het om het vertrouwde hondendeken of mandje van thuis mee te nemen. In de camper of caravan is er natuurlijk weinig ruimte om je hond te laten liggen en een vaste plek voor de hondendeken of het mandje kun je bijvoorbeeld onder de tafel, een stoel of ook het bed vinden. Omdat het leven op de camping zich veel buiten afspeelt, moet je ook hier een plekje voor je hond inrichten.
Kamperen met je hond: zo voorkom je stress
Op camping is er, vooral in het hoofdseizoen, veel aan de hand. Kinderen spelen tikkertje achter de tenten, buurhonden blaffen en vanaf het gaspitje om de hoek komen verleidelijke geuren jullie kant op. Sommige honden raken daar gestrest van en hebben een rustige plek om zich terug te trekken nodig. Gedraagt je hond zich onrustig of blaft hij veel? Dan is het misschien beter om hem in de camper of caravan te laten. Voor veel honden is echter ook een verplaatsbaar scherm dat hem van de drukte afschermt behulpzaam.
Houd rekening met je buren op de camping
Niet alleen thuis, maar ook op vakantie moet je wederzijds rekening houden met elkaar. Tot slot wil niet alleen jij maar willen ook de andere campingbezoeker genieten van hun vakantie. Om je hond te laten plassen, kun je beter niet naar de eerste de beste boom lopen, maar moet je de camping verlaten en – in zoverre dat kan – de daarvoor bestemde plek opzoeken. Ook uitwerpselen van je hond moet je uiteraard meteen opruimen.
Als je op een camping verblijft die honden toelaat, betekent dat nog niet dat je buren weg zijn van honden. Misschien vinden ze het niet leuk als je hond telkens bij ze aan tafel komt bedelen tijdens het eten. Houd je hond dus steeds in de gaten en roep hem terug als hij te ver van je plekje afdwaalt. Houd je ook aan de aanlijningsplicht, die op veel campings geldt. Neem daarvoor het beste een sleeplijn mee die je aan een boom of met behulp van een speciaal grondanker vastmaakt. Dit geeft je hond redelijk veel bewegingsvrijheid ondanks dat hij vastzit. Je kunt ook een metalen plaat met haak of oog meenemen en deze onder het wiel van je camper leggen, om je hond daar gemakkelijk aan vast te maken met zijn riem.
En nu tijd voor ontspanning!
Tussen al het regelen en aanhouden van regels door mag je natuurlijk niet vergeten om te ontspannen! Je hebt vakantie en die is in eerste instantie bedoeld om te relaxen en te genieten van de tijd samen met je hond. Of je dit het liefste doet door te wandelen, zwemmen of op de camping te relaxen, is helemaal aan jou. Het is belangrijk dat je rust krijgt en je door de kleine ongelukjes van je hond niet uit het veld laat slaan. Hoe rustiger je op vakantie blijft, des te sneller went je hond aan de nieuwe omgeving en zul je nog meer kunnen genieten van het kamperen.
Vervoer je een hond in de auto? Dan gaat het niet alleen over de veiligheid van het dier, maar ook over die van de andere inzittenden. Zelf een klein dier, dat zich bij een ongeluk onveilig in het voortuig bevindt, kan in levensgevaar komen. Om het niet zover te laten komen zijn er een aantal verschillende veiligheidsgordels en bevestigingssytemen, die huisdiereigenaren in overweging moeten nemen.
Sommige soortgenoten zijn niet geschikt voor de moderne middelen van vervoer, zoals auto, bus, boot of vliegtuig en worden regelmatig ziek bij gebruik hiervan. Het lichaam lijkt alleen door paarden getrokken karren, fietsen of pony’s te tolereren. Dit geldt ook voor onze trouwe viervoeters, in dit artikel lees je alles over reisziekte bij honden.
Of je met je camper, caravan of tent op pad gaat, kamperen is populairder dan ooit. Maar kun je je hond ook meenemen? Hoe vind je campings die honden verwelkomen? Hoe neem je je hond mee in de camper en hoe slaapt die in de tent? Deze en andere vragen over kamperen met je hond beantwoorden we hieronder.