Zelf hondenkoekjes bakken

Labrador kijkt naar koekjes op tafel

Hondenkoekjes kun je eenvoudig zelf bakken.

We geven het toe, kant-en-klare snacks kopen gaat sneller, maar het is lang niet zo leuk. En er zijn nog meer goede redenen om zelf hondenkoekjes te maken. In dit artikel lees je waarom je zelf hondenkoekjes moet bakken en ook zes lekkere recepten.

De voordelen van zelf hondenkoekjes bakken

Het zelf bakken van hondenkoekjes heeft een groot voordeel: jij weet precies wat erin zit! Veel industrieel geproduceerde hondenkoekjes en snacks bevatten kleurstoffen, conserveermiddelen of zelfs suiker. Je hond heeft die niet nodig en ze zijn bovendien ongezond. Pak je daarentegen zelf de garde, dan bepaal je zelf uit welke ingrediënten de hondenkoekjes moeten bestaan. Jij weet namelijk zelf het beste wat jouw hond lekker vindt en welke voedingsmiddelen hij goed verdraagt. Nog een voordeel: het bespaart wellicht geld, omdat je veel van de ingrediënten waarschijnlijk toch al in huis hebt en je in bulk kan bakken.

Hondenkoekjes zelf maken: welke ingrediënten zijn hiervoor geschikt?

Bij de samenstelling van de ingrediënten voor de zelfgemaakte hondenkoekjes heb je nauwelijks beperkingen als je ingrediënten gebruikt die je hond goed kan verdragen. Suiker, chocolade of rozijnen zijn natuurlijk taboe. Het is het beste om ingrediënten te gebruiken die je hond ook voedingswaarde bieden. Zo kun je de snacks met goed geweten geven, maar natuurlijk altijd met mate. Volkorenmeel, eitjes, aardappelen, wortels, spinazie, havervlokken, roomkaas, saffloer, runderbouillon of havervlokken: de verschillende recepten voor hondenkoekjes zijn net zo divers als de mogelijke ingrediënten. Het is ook mogelijk zelf snacks met vlees of vis te maken. Je kunt hier het beste gehakt of malse visfilets voor gebruiken die je pureert. Daardoor zijn ze makkelijk te verwerken in het deeg voor de hondenkoekjes.

Hondenkoekjes zelf maken is makkelijker dan je denkt

Als je al wat ervaring hebt met het bereiden van hondenvoer, bijvoorbeeld wanneer je BARF gebruikt, zul je snel achterhalen welke ingrediënten je voor de zelfgemaakte hondenkoekjes kunt gebruiken en combineren. Maar ook als je je hond tot nu toe alleen kant-en-klaar droog- of natvoer hebt gegeven, is het bakken van hondenkoekjes een goed begin om de voeding van je hond onder de loep te nemen. Je komt er zo achter of het wat voor je is om het zelf te maken. Na de eerste paar keer proberen heb je de draai al snel te pakken. Je hond zal zeker enthousiast zijn over de nieuwe, zelfgemaakte snacks.

Creatief cadeau-idee voor baasjes

Pasen of Kerstmis staat voor de deur en je bent nog op zoek naar een passend cadeau voor je eigen trouwe viervoeter of voor een bevriende hondenbezitter? Ook dan zijn zelfgemaakte hondenkoekjes perfect. Mooi verpakt in een koektrommel of in een decoratief stoffen zakje zijn de zelfgemaakte snacks een heel persoonlijk en uniek cadeau voor alle hondenliefhebbers.

Hondenkoekjes goed bewaren

Of je de koekjes nu weggeeft of ze thuis bewaart: het is belangrijk dat je de hondenkoekjes na het bakken goed droogt. Hoe droger de snacks, des te langer ze houdbaar zijn. Aangezien er bij het bakken geen conserveermiddelen worden gebruikt, is er bij zelfgemaakte hondenkoekjes natuurlijk een groter risico op schimmel dan bij kant-en-klare en industrieel verwerkte producten.

Zelfgemaakte hondenkoekjes langer houdbaar maken

Met de volgende trucjes kun je er toch voor zorgen dat de zelfgebakken hondenkoekjes een paar weken goed blijven.

  • Laat de hondenkoekjes na het bakken nog verder in de oven drogen. Zet de oventemperatuur hiervoor op ca. 50-100 graden en laat de ovendeur een klein stukje open (bijvoorbeeld door er een pollepel tussen te klemmen). Hierdoor kan het vocht ontsnappen en drogen de koekjes verder in de warme lucht.
  • Als alternatief kun je de hondenkoekjes een paar uur in een platte schaal op de warme verwarming zetten. Let dan wel goed op dat je hond niet bij de warme koekjes op de verwarming kan komen. Je hoeft misschien niet meer na te denken over hoe je de koekjes bewaart, maar de warme snacks zullen niet goed zijn voor de maag van je hond.
  • Let bij het bewaren van de koekjes ook op uitdroging en vermijd absoluut de ontwikkeling van vocht. Luchtdichte kunststof bakjes of zakjes zijn daarom niet geschikt. Wij raden de bekende koektrommels van blik of kleine stoffen zakjes aan waaruit vocht kan ontsnappen.

Als je de snacks goed droogt en op de juiste manier inpakt kun je ze enkele weken bewaren Hondenkoekjes met vlees of vis hebben echter een iets kortere houdbaarheid dan volkorenkoekjes, en moeten daarom het beste al binnen drie tot vijf dagen worden opgemaakt. Hondenkoekjes moeten bovendien in de koelkast worden bewaard. Om langer van de zelfgemaakte hondensnacks te kunnen genieten, kun je de koekjes ook in porties invriezen en ze ontdooien zodra je ze nodig hebt. Diepgevroren koekjes kun je meerdere maanden (tot ongeveer een jaar) bewaren.

Wat heb ik nodig om hondenkoekjes te bakken?

Het leuke aan zelfgemaakte hondenkoekjes is dat je ze kunt bereiden met ingrediënten die je vaak gewoon in huis hebt. Ook voor de verwerking van de ingrediënten en het bakken zelf heb je geen speciale huishoudelijke apparaten nodig. Natuurlijk maakt een goede keukenmachine met een krachtige mixer het je makkelijker, maar het deeg voor hondenkoekjes kan ook worden bereid met een staafmixer, een simpele handmixer of garde.

Om de zelfgemaakte hondenkoekjes te bakken heb je alleen nog een bakplaat en een oven nodig. Wil je trouwens vaker zelf hondenkoekjes maken, dan zijn bakmatten die normaal gesproken gebruikt worden voor het vetvrij bereiden van friet erg handig. Daarnaast zijn omgedraaide siliconen bakmatten ideaal voor hondenkoekjes, omdat het deeg eenvoudig in de kleine nopjes (bol- of piramidevormig) gevuld kan worden en je jezelf de moeite bespaart om de koekjes uit te snijden of met de hand te vormen.

Recepten voor hondenkoekjes: welke moet ik kiezen?

Online vind je talrijke recepten voor zelfgemaakte hondenkoekjes. Bij dit grote aanbod is het soms lastig om het juiste recept voor je hond te vinden. Onze tip: verdwaal niet in de oneindige zoektocht naar recepten, maar ga gewoon aan de slag.

Kijk gewoon eens in je koelkast welke ingrediënten je in huis hebt en wat je ermee kunt maken. Of bedenk wat je hond het liefst eet en ga op zoek naar een geschikt recept voor hondenkoekjes met dit ingrediënt.

Ook hondenkoekjes zonder graan zijn erg geliefd, en niet alleen bij honden met allergieën. Graan is namelijk moeilijk te verteren en kan leiden tot intoleranties. Er zijn nauwelijks grenzen aan je fantasie als het gaat om bakken. Als je eenmaal een recept of twee hebt geprobeerd, krijg je al snel een idee van de ingrediënten die nodig zijn om heerlijke hondenkoekjes te maken en hoe je de ingrediënten kunt variëren.

Met een beetje oefening kun je de volgende recepten voor hondenkoekjes eenvoudig variëren.

zelf hondenkoekjes bakken benodigdheden © RoJo Images / stock.adobe.com
Je hebt waarschijnlijk al veel ingrediënten voor zelfgemaakte hondenkoekjes in huis.

Hondenkoekjes zelf maken: zes recepten voor iedere gelegenheid

Leverworstbotjes

Ingrediënten voor ca. 350 botjes:

  • 1 ei
  • 250 g leverworst
  • 500 g fijne havervlokken
  • 300 g hüttenkäse
  • 100 ml zonnebloemolie
  • Een beetje (aardappel)meel voor het uitrollen

Zo maak je het: meng alle ingrediënten in een bak en laat het ca. 1 uur in de koelkast intrekken. Voeg meer havermout of (aardappel)meel toe als het deeg daarna nog te nat is om uit te rollen. Rol het deeg vervolgens ongeveer 1 cm dik uit op een met bloem bestoven werkvlak. Bak op 150 graden gedurende ongeveer 30 minuten op de heteluchtstand en laat het daarna goed drogen in de uitgeschakelde oven.

Snacks met tonijn

Ingrediënten:

  • 1 blik tonijn in eigen vocht
  • 1 ei
  • Een beetje peterselie (fijngesneden)
  • (Aardappel)meel, polenta of havervlokken ter verdikking (afhankelijk van de behoefte)

Zo maak je het: meng alles en vorm er balletjes van. Doe wat meer vloeistof in het deeg als je polenta gebruikt. Je kunt de grootte van de koekjes helemaal aanpassen aan de smaak en grootte van je hond. Bak vervolgens op 150 graden gedurende ongeveer 30 minuten op de heteluchtstand. De baktijd kan afhankelijk van de grootte van de balletjes korter of langer zijn. Laat drogen in de uitgeschakelde oven.

Kwarkpralines

Ingrediënten:

  • 200 g fijne havervlokken
  • 100 g speltmeel
  • 6 el botermelk (zodat het deeg een goede consistentie krijgt)
  • 5 el olie (bijv. saffloerolie of olijfolie)
  • 1 ei
  • 1 el ahoornsiroop
  • 150 g mager kwark

Zo maak je het: meng alle ingrediënten goed door elkaar in een kom en maak er kleine balletjes of andere vormpjes van. Bak vervolgens ca. 25 minuten op 180 graden.

Zooplus kogelkoekjes

Ingrediënten (voor ca. 170 stuks)

  • 2 wortels
  • 2 bananen
  • 400 g (aardappel)meel
  • 200 g havervlokken of polenta
  • 100 ml olie
  • Water naar behoefte

Zo maak je het: snijd de wortels in plakjes en prak de bananen met een vork tot een gladde massa. Meng alle ingrediënten in een mengkom. Let erop dat het deeg een beetje natter is wanneer je polenta gebruikt in plaats van havervlokken. Voeg een beetje water toe als het deeg te droog is. Vorm vervolgens met je handen balletjes van ongeveer 1-2 cm groot en bak ze op ongeveer 150 graden gedurende 25 minuten op de heteluchtstand. Laat het ’s nachts nacht drogen in de geopende oven.

Als je wilt kun je de koekjes vervolgens versieren met kleine kant-en-klare snacks. Plak de snacks met wat stijfgeklopt eiwit op de zelfgebakken, afgekoelde koekjes en bak ze nog 10 minuten in de oven op 150 graden op de heteluchtstand.

Kaascrackers

Ingrediënten:

  • 100 g geraspte kaas
  • 100 g hüttenkäse
  • 1 ei
  • 50 g verkruimeld knäckebröd
  • 200 g meel
  • 1 el olie
  • Een beetje water voor als het deeg te stijf is

Zo maak je het: meng alle ingrediënten goed door elkaar en vorm het deeg tot kleine balletjes of vingerlange sticks. Bak vervolgens ca. 25 minuten op 180 graden. Laat drogen in de uitgeschakelde oven.

Appel-yoghurtkoekjes

Ingrediënten:

  • 100 g speltmeel
  • 100 g havervlokken
  • 50 g rijstmeel
  • 1 el honing
  • 1 geraspte appel
  • 150 g natuurlijke yoghurt
  • Een snufje kaneel

Zo maak je het: meng alles goed door elkaar en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 1 cm. Snijd er rondjes uit of steek het deeg uit met kerstvormpjes. Bak ongeveer 45 minuten op 150 graden. Als je de koekjes droger wilt hebben (ze blijven daardoor langer houdbaar), kun je ze vervolgens op lage hitte verder laten uitdrogen (klem eventueel een pollepel tussen de ovendeur).

We wensen jou veel plezier bij het bakken van de hondenkoekjes, en je hond bij het eten!

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Levensmiddelen die honden niet mogen eten

Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond. 

7 min

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.

6 min

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?