{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/hondenvoeding/voeding-voor-de-dobermann","title":"Voeding voor de Dobermann","mag_id":40794,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":786,"sub_cat_name":"Hondenvoeding","cat_id":202}
Sterk en gespierd met een elegante en trotse houding: De Dobermann wordt niet voor niets als het ideaalbeeld van een hond gezien. In zijn hoogstens dertien levensjaren kan hij – afhankelijk van het geslacht – tussen de 63 en 72 cm groot worden en ongeveer 32 tot 45 kg wegen. Het meestal zwarte of bruine haar van de Dobermann is kort, hard en dicht en heeft geen ondervacht. Op de kop, borst en poten heeft hij roestrode markeringen.
Het relatief jonge hondenras Dobermann komt oorspronkelijk uit Duitsland en is in de 1870er jaren door Friedrich Louis Dobermann (1834 – 1894) voor het eerst in Apolda, in de deelstaat Thüringen, gefokt. Het is het enige Duitse ras dat naar haar eerste bekende fokker vernoemd is.
Aangezien deze man met zijn bezigheden als hondenvanger en belastinginner in twee zeer onpopulaire beroepstakken werkte, was hij ook niet erg populair bij zijn medemensen. Om zichzelf te beschermen wilde hij een hond fokken die niet alleen met zijn uiterlijk mensen afschrikte maar bij twijfel ook de eigenschappen bezat om ze op- en tegen te houden. Op deze wijze ontstond uit een kruising van honden met groot beschermingsgevoel, veel moed en een opvliegend karakter een voorlopige mix van Rottweilers en Herdershonden. Het later daaruit geëvolueerde ras is wendbaar en heeft uithoudingsvermogen, een scherp instinct, een groot beschermingsinstinct en een ver ontwikkeld gevoel voor goed en slecht. Het moet hem aangeleerd worden om dit laatste correct in te schatten, daar de Dobermann anders naar eigen inzicht beslist, wat in menselijk opzicht ook wel eens de verkeerde kant op kan gaan. Bovendien reageert de Dobermann al op kleine prikkels.
Dankzij de genoemde eigenschappen werden Dobermanns al in het begin van de 20e eeuw niet alleen graag als politiehonden ingezet, waardoor ze de bijnaam ‘Gendarmehond’ kregen, maar vooral als werk-, jacht- en waakhond. Met hun vriendelijke en aanhankelijke karakter zijn ze daarnaast ideaal als familiehond, daar ze ook tegenover kinderen lief en onbevangen zijn.
In dit artikel lees alles over: de voeding voor de Dobermann.
Waar moet ik op letten?
De Dobermann behoort tot de middelgrote tot grote honden. Bij puppy’s van grote rassen is het belangrijk om op het energiegehalte in het voer te letten. Het genetisch bepaalde eindgewicht van een hond kan als gevolg van te veel energie in het voer te vroeg bereikt of zelfs overschreden worden, terwijl het skelet daar nog niet stabiel genoeg voor is. Dit kan een verkeerde positionering van de ledematen veroorzaken. Dobermann puppy’s hebben dus een gepaste energie-inname in combinatie met een gebalanceerde inname van vitamines, sporenelementen en mineralen zoals calcium en fosfor nodig om een sterk skelet te krijgen.
Voedingsaanbevelingen voor puppyvoer zijn afgestemd op het huidige gewicht en het toekomstig verwachte gewicht als de hond volwassen is. Het gewicht van de ouder met hetzelfde geslacht kan hiervoor de richtlijn zijn. De hoeveelheid voer is bovendien afhankelijk van de activiteit van de puppy.
Chondroïtine en glucosamine voor de ondersteuning van de gewrichten
Rijk aan omega-3-vetzuren door lijnzaad
Hoeveelheid voer voor een Dobermann-puppy met normale activiteit
Huidig gewicht
Eindgewicht als volwassen hond
Voer
Geschatte hoeveelheid voer in g/dag
10 kg
39 kg
Royal Canin Maxi Puppy
410 g
10 kg
39 kg
Bosch Junior Lam en Rijst
410 g
25 kg
39 kg
Royal Canin Maxi Junior
550 g
25 kg
39 kg
Bosch Junior Lam en Rijst
550 g
De hoeveelheid voer moet bij een puppy altijd over meerdere porties per dag verdeeld worden. Bovendien moet hij altijd beschikken over vers water.
Goed voer voor echte mannen
Afhankelijk van de activiteit en zijn rol heeft de Dobermann verschillende eisen aan zijn voer. Als waak- of beschermhond is de energiebehoefte en voeraanspraak hoog. Ook als familiehond heeft de Dobermann voldoende beweging nodig door bijvoorbeeld afwisselingsrijk spelen of sport en uitgebreide wandelingen. Door regelmatig en lang bewegen is de Dobermann een veelal rustige en evenwichtige hond, die na de training tevreden uitrust. Zo een krachpatser heeft natuurlijk veel voer nodig. Maar niet alleen inzet en ras bepalen de voedingsbehoefte, ook elke hond heeft andere eigenschappen en daarmee individuele behoeften. De voeding voor de Dobermann hangt af van de voedingsstof- en energiebehoefte van een hond en daarnaast van het formaat, gewicht en het activiteitsniveau.
Als de Dobermann uitgegroeid is, moet er overgegaan worden op volwassen voeding voor de Dobermann. Bij actieve en sportieve honden mag het voer meer koolhydraten bevatten. Daar tegenover staat dat voer voor rustige honden een evenwichtig deel koolhydraten moet bevatten zodat ze geen overgewicht krijgen. Naast het activiteitsniveau en de samenstelling van het voer is natuurlijk ook de hoeveelheid voer doorslaggevend voor het gewicht. Het geven van lekkernijen en beloningen moet van de dagelijkse hoeveelheid voer worden afgetrokken. Of je bij het kiezen van de voeding voor de Dobermann voor geschikt natvoer of droogvoer kiest of ze combineert, is afhankelijk van de smaak van de hond en een kwestie van voorkeur voor de eigenaar.
Evenwichtig caloriegehalte en hoogwaardige dierlijke eiwitten
Prebiotica en ballaststoffen ondersteunen het darmevenwicht
Glanzende vacht en gezonde huid met omega-3- en omega-6-vetzuren, vitamine-B-complex, koper en zink
Wordt zelden afgeslagen door hoog gehalte vers vlees en zorgvuldig uitgekozen ingrediënten
Evenwichtige voedingsstofbalans
Hoeveelheid droogvoer voor een volwassen Dobermann met normale activiteit
Voersoort
Geschatte hoeveelheid voer in g bij 39 kg gewicht
Hill’s Canine Adult Large Breed Kip
ca. 385 g
Concept for Life Large Adult
ca. 385 g
Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater.
Ook op de oude dag nog fit – met de juiste voeding
Honden worden net zoals mensen ouder en hebben andere behoeftes dan jonge honden. Door de lichamelijke veranderingen die gepaard gaan met de leeftijd, ontstaan ook andere eisen aan de voeding van de hond. De activiteit bij senior honden wordt minder en de energiebehoefte daalt. Je moet dus de energietoevoer beperken zodat je hond niet aankomt. Aangezien de geur- en smaakbeleving bij oudere honden vermindert, kan bijzonder smaakvol voer de uitkomst zijn.
Op de speciale behoeftes van oudere, grote honden afgestemd
Speciale antioxidanten, bètacaroteen en vitamine E voor het immuunsysteem
Glucosamine en chondroïtine voor de gezondheid van de gewrichten
Met vezels en prebiotica voor een goede spijsvertering en evenwichtige darmflora
Rijk aan omega-3- en omega-6-vetzuren voor huid- en vachtgezondheid
Hoeveelheid voer voor een Dobermann-senior
Voersoort
Geschatte hoeveelheid voer in g bij 39kg gewicht
Rinti ‘Kennerfleisch’ Senior
ca. 1465 g
Eukanuba Mature & Senior Lam & Rijst
ca. 390 g
Om te trainen of gewoon om ze heerlijk te verwennen, zijn de Chewies Mono-Eiwit Trainingssnack in verschillende soorten uiterst geschikt voor Dobermanns. Ze zijn ook geschikt voor voedingsgevoelige honden en hebben weldoende kruidenextracten. Om te kauwen en als bezigheid zijn de Barkoo Geknoopte Kauwbotten aan te raden. Het kauwbot is vetarm en verfijnd met sesam. De runderhuid ondersteunt de tandhygiëne van de hond en bevredigt de kauwbehoefte.
Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond.
De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.
Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?