{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/hondenvoeding/omschakeling-naar-nieuw-voer-bij-de-hond","title":"Overstappen naar een nieuw voer voor je hond","mag_id":143373,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":786,"sub_cat_name":"Hondenvoeding","cat_id":202}
Ook veel mensen kennen het probleem: als je overstapt van fastfood naar vezelrijke voeding, kan dat maagpijn en diarree veroorzaken. Bij onze honden is dat niet anders. Lees hieronder hoe je het beste kunt overstappen op een ander voer voor jouw hond.
Heeft je hond afwisseling nodig in de voerbak? De mening van experts loopt uiteen, maar een rijke menukaart is niet noodzakelijk.
Voor wie zijn viervoeter graag afwisseling wil bieden, zijn er verschillende varianten per merk te krijgen. Aangezien de kwaliteit en de samenstelling van soorten op elkaar lijkt, kunnen honden deze overstap over het algemeen goed verdragen.
Naast afwisseling zijn er echter andere goede redenen om op ander voer over te gaan.
Ziektes die het geven van dieetvoer noodzakelijk maken.
Overgewicht
Intoleranties of allergieën voor ingrediënten van de gebruikelijke voeding
Financiële redenen of persoonlijke voorkeur van de eigenaar
Verkrijgbaarheid van de producten
Tip: Als je bij voer voor verschillende levensfasen voor hetzelfde merk kiest, heb je over het algemeen minder kans op problemen bij de omschakeling.
Zo werkt het: de zorgvuldige overstap van voer voor jouw hond
De darmflora van je hond heeft tijd nodig om te wennen aan de samenstelling van nieuwe voeding. Daarom moet je het hondenvoer niet van de een op de andere dag volledig wisselen. Het is belangrijk dat het overgaan op ander voer langzaam en stap voor stap gebeurt.
Om te beginnen geef je een kwart van het onbekende voer in het voer dat je hond gewend is. Dan doe je er gedurende 2 weken steeds wat meer nieuw voer bij, totdat je viervoeter enkel nog het nieuwe voer voorgeschoteld krijgt. Bijkomend voordeel: Als je hond kieskeurig is, kan hij zo steeds meer aan de nieuwe receptuur wennen.
Tip: Wie qua voer bij verschillende leeftijden bij hetzelfde merk blijft, heeft over het algemeen geen problemen met overgaan op ander voer.
Wisselen tussen nat- en droogvoer
Ook bij de overstap van nat- op droogvoer of andersom moet je zorgvuldig te werk gaan. Het is in principe altijd goed als je viervoeter gewend is aan beide voersoorten.
Om te wennen aan droogvoer kan je de brokken gebruiken als beloning. Weeg ’s ochtends een portie droogvoer af en laat je hond deze brokken over de dag verdeeld verdienen. Niet vergeten: Trek de hoeveelheid droogvoer zeker af van de dagelijkse hoeveelheid voeding.
Wat zijn de mogelijke gevolgen van een te snelle omschakeling?
Sommige honden verdragen en omschakeling op ander voer zonder problemen. Veel honden hebben echter last van de volgende symptomen als ze nog niet gewend zijn aan nieuw voer:
Mocht je hond last hebben van een of meerdere symptomen, verklein dan de hoeveelheid nieuw voer eerst en geef je hond deze verkleinde hoeveelheid voor een aantal dagen.
Als de klachten aanhouden of terugkomen zodra je de hoeveelheid weer opschaalt, dan kan je overgaan op ander voer. Bij problemen kan je altijd een beroep doen op de dierenarts.
Bepaalde aandoeningen bij de hond kunnen omschakeling op dieetvoer noodzakelijk maken. Daarbij wordt met ‘dieet’ niet zozeer voeding bedoeld dat gericht is om af te vallen. Het gaat om bijzondere voeding die voor speciale voedingsdoeleinden samengesteld zijn.
Je mag de hond alleen dieetvoer geven nadat de dierenarts een diagnose heeft gesteld en de voeding aanbeveelt.
Mogelijke redenen voor omschakeling op zo’n dieet zijn onder andere:
Nierinsufficiëntie;
Darmaandoeningen;
Urinestenen of urinesteenlijden (urolithiasis);
Allergieën en intoleranties;
Overgewicht.
Ook wanneer de overgang op ander voer bij ziekte erg dringend is: heb geduld. Aangezien een te snelle overgang tot problemen kan leiden, moet je de hond ook in dit geval langzaam laten wennen aan de nieuwe voeding.
Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond.
De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.
Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?