Als je zowel honden als katten in huis hebt, zul je jezelf afvragen of het voor het ene huisdier schadelijk is om van het voer van het andere huisdier te eten. Het antwoord hierop is duidelijk: katten en honden hebben hun eigen specifieke voeding nodig. Maar als je hond van tijd tot tijd uit de bak van je kat eet of andersom, is dat nog geen reden tot grote bezorgdheid. Houdt er echter rekening mee dat 90% van de ziekten bij honden en katten te wijten is aan ongeschikt voedsel. Kun je een hond dus kattenvoer geven?
Er is vaak sprake van onzekerheid over de vraag of de hond een carnivoor (vleeseter), herbivoor (planteneter) of omnivoor (alleseter) is. Deze onenigheid over de natuurlijke eetgewoonten van de hond is ook zichtbaar op verschillende hondenfora. Ook hier vragen veel mensen zich af of je een hond niet gewoon kattenvoer kunt geven.
Een veelgehoord argument in deze discussie is dat het type voer dat verkrijgbaar is aangeeft tot welke groep de hond behoort. Dit is echter slechts in zeer beperkte mate waar; de diervoedingsindustrie biedt namelijk ook veganistisch en vegetarisch hondenvoer aan. Hieruit kan niet worden afgeleid dat deze voedingsmethode geschikt is voor de soort en aan de werkelijke voedingsbehoeften van honden voldoet.
Voor hondenvoer met een buitenproportioneel hoog graangehalte geldt hetzelfde. Dit is echter ook een verkeerde conclusie die sommige hondeneigenaren uit het aanbod op de markt trekken. In feite kan een te hoog graangehalte in hondenvoer namelijk leiden tot gezondheidsproblemen. Vooral tarwe wordt vaak gebruikt voor het kunstmatig rekken van hondenvoer van mindere kwaliteit. Tarwe kan echter leiden tot sterke fermentatieprocessen in het spijsverteringskanaal van de hond en zorgt zo dus voor stress in zijn hele lichaam. In de regel zal dit vroeg of laat een negatieve invloed hebben op het gedrag en de gezondheid.
Instinct versus inhoudsstoffen
Net als katten eten honden in principe niet alleen wat goed is voor hun gezondheid. Sommige honden eten bijvoorbeeld chocolade als ze daartoe de kans krijgen – en boven een bepaalde hoeveelheid kan dit voor honden dodelijk zijn. De theobromine in de cacaoboon kan het zenuwstelsel van de hond aanzienlijk beschadigen.
Ook bij katten is dit het geval. Al in 2005 schreef de zoöloog en gedragswetenschapper Paul Leyhausen: “Als je denkt dat je op het instinct van je kat wat betreft voer kunt vertrouwen, kun je voor een vervelende verrassing komen te staan. In tegenstelling tot de rat, een omnivoor, die heel snel moet leren wat hij wel en niet kan tolereren, weet een kat vaak niet wat die binnenkrijgt. Deze constatering lijkt ook te gelden voor honden. Maar nu terug naar de oorspronkelijke vraag of onze geliefde viervoeters nu carnivoren of omnivoren zijn.
Als we kijken naar de genetische oorsprong van de hond behoort hij vanuit zoölogisch oogpunt tot de roofdieren (carnivoren).
Is de hond daarom een carnivoor? Het korte antwoord is: nee.
Waarom is de hond een omnivoor?
De hond is een omnivoor. Dat wat voor zijn voorganger, de wolf, gold, geldt namelijk niet meer voor de hond van nu. Honden vergezellen de mens al duizenden jaren. De eetgewoonten van de hond zijn altijd gebaseerd geweest op wat de mens at, of beter gezegd wat wij ze gaven. Daarnaast is het ook gebasseerd op regionale leefomstandigheden. Als we bedenken dat vlees op sommige momenten voor mensen een luxeproduct was, kunnen we ons goed voorstellen dat de hond ook niet altijd vlees te eten kreeg.
In de loop van generaties heeft de hond zich zo ontwikkeld van een carnivoor tot een functionele omnivoor. In zijn huidige dieet moet daar rekening mee gehouden worden.
De kat daarentegen is nog steeds een carnivoor. Die hebben een hoge behoefte aan dierlijke eiwitten, vetten en ook aan het aminozuur taurine. Dit betekent dat de voedingsbehoeften van de kat heel anders zijn dan die van de hond.
Hoe beïnvloedt het voer het gedrag en de gezondheid van de hond?
Ook de hond is wat hij eet. Nu wordt de hond geen kat als hij te diep in de voerbak van een kat heeft gekeken. Als er problemen met jouw hond optreden die niet verklaard kunnen worden door een gebrek aan training of gedragspsychologie, is het raadzaam de ingrediënten van het hondenvoer nader te bekijken. Je kunt er ook op letten dat je hond niet te vaak het kattenvoer van je kat eet. In overleg met een dierenarts moet dan een ander voer met een andere samenstelling worden uitgeprobeerd.
Natuurlijk moet je je lieve hond alleen hoogwaardig hondenvoer geven. Veelgebruikte vulstoffen zoals de eerdergenoemde tarwe, soja en maïs leiden door de hoge concentratie van het aminozuur tyrosine tot een verlaging van het serotoninegehalte. Serotonine is weer erg belangrijk omdat het, net als bij de mens, de gemoedstoestand stabiliseert. Als de hond door zijn voeding een gebrek aan serotonine heeft, kan dit een rol spelen bij het ontstaan van een depressie of de voorloper daarvan.
Hondenvoer bevat ook vaak suiker. De hond mag echter slechts een bepaalde maximumhoeveelheid suiker krijgen. Als een hond een overmaat aan suiker binnenkrijgt, kan dit leiden tot hyperactiviteit, een slechte adem en slecht gebit. Bovendien is suiker in de voeding niet eens noodzakelijkerwijs een aanwinst voor de smaak.
Waarom kan de hond geen kattenvoer verdragen?
Hondenvoer in de vorm van nat- en droogvoer is speciaal aangepast aan de voedingsbehoeften van de hond. Er zijn ook speciale voedingsmiddelen en voedingssupplementen voor honden die rekening houden met bepaalde gezondheidskenmerken. Zo bestaat er bijvoorbeeld voeding voor honden die lijden aan allergieën, dieetvoeding en dergelijke.
Alleen een speciaal voor de hond ontwikkeld voer kan er voor zorgen dat de hond alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Dus geen stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit zou zijn hele systeem onnodig belasten, waardoor de hond onder permanente stress zou komen te staan en zijn lichamelijke en geestelijke gezondheid in gevaar zou komen.
Als je een hond te vaak kattenvoer geeft of hij hier hiervan eet is de kans groot dat je hond last krijgt van verschillende gezondheidsproblemen.
Don’t try this at home
Er staan op het internet video’s van mensen die hun hond kattenvoer proberen te geven. Vervolgens concluderen ze dat er geen enkele directe bijwerkingen zijn en dat kattenvoer dus veilig is voor honden.. Deze gedachtegang klopt echter ook niet.
Het komt niet overeen met de feiten en wordt daarom ook niet aanbevolen. In het algemeen kunnen we dergelijke “dierproeven” alleen maar afraden. Wij raden je aan om altijd een deskundige of expert te raadplegen.
Wij hopen dat je hond en kat altijd goed met elkaar kunnen opschieten en veel plezier met elkaar hebben, maar wel uit verschillende voerbakken eten. Want alleen op die manier kunnen ze op de lange termijn zowel gezond als gelukkig blijven.
Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond.
De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.
Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?