5 redenen om een oudere hond te adopteren

oudere hond wordt geaaid

Het adopteren van een oudere hond heeft veel voordelen.

Laten we eerlijk zijn: bijna iedere hondenliefhebber wil een kleine, schattige puppy. Volwassen honden, bijvoorbeeld uit een dierenasiel, hebben vaak minder kans om een nieuw thuis te vinden. Dat is jammer, want het adopteren van een oudere hond heeft veel voordelen.

Je ziet bij aankoop al wat je krijgt

Bij de aankoop van een puppy moet je je goed informeren over de ouders en grootouders van de hond. Alleen zo kun je bijvoorbeeld raden welk karakter je hond zal hebben of hoe actief en vooral gezond hij is. Maar zelfs als je de stamboeken hebt gezien, je de typische raskenmerken kent en met de fokker gesproken hebt, weet je het nooit helemaal zeker.

Oudere honden, daarentegen, veranderen nauwelijks. Hun karakter is meestal stabiel. Ook qua uiterlijk hoef je geen verrassende ontwikkelingen bij je nieuwe hond te vrezen. Voor aanschaf kun je al zien of de hond bijvoorbeeld erg actief is, neigt tot overgewicht of eventuele gewrichtsproblemen heeft.

Natuurlijk moet je je ook zo goed mogelijk informeren over het verleden van het oudere dier. Daarnaast kun je, met een beetje empathie, al bij het ‘levende object’ observeren welke neigingen, eigenaardigheden en voorkeuren je toekomstige huisdier heeft en je daarop voorbereiden.

Oudere honden kennen de regels

Over het algemeen heeft een oudere hond de belangrijkste regels bij het samenleven met mensen al geleerd. Hij is zindelijk, weet dat hij alleen op vaste tijden voer krijgt en houdt zich aan de nachtrust. In het beste geval heeft hij ook al de basis van de hondentraining geleerd en reageert hij op basiscommando’s zoals ‘zit’, ‘staan’ of ‘voet’.

Veel toekomstige hondenbaasjes maken zich zorgen dat vooral oudere honden moeilijk op te voeden zijn en slechte eigenschappen al hebben verankerd. Misschien is de hond precies om die reden in het asiel beland. Dit is in de meeste gevallen echter ongegrond.

Natuurlijk zijn er ook gevallen waarin de vorige baasjes overbelast waren met de opvoeding van de hond en de hond moesten afgeven vanwege zijn moeilijke gedrag. De meeste volwassen honden die in een asiel op een nieuw thuis wachten, wordt echter wegens wijzigingen in het privéleven of beroepsmatige veranderingen afgestaan.

hond krijgt buiten training © annebe / stock.adobe.com
Oudere honden beheersen meestal al de basiscommando’s.

Oudere honden zijn dankbaar en leergierig

Natuurlijk moeten ook volwassen honden nog worden opgevoed. De beste opvoeding van de puppy is nutteloos als ze niet consequent wordt voortgezet. Sommige honden merken meteen dat hun baasje nalatig is en maken schaamteloos gebruik van dergelijke kwetsbare plekken.

Leergierigheid bij oudere honden

Alleszins moet je als baasje over een zekere kennis op het gebied van hondenopvoeding beschikken, ook als je nieuwe hond al volwassen is. Vooral als er slechte gewoonten zijn ontstaan, is er consequentie en geduld nodig om de hond opnieuw op te voeden.

De opvoeding van volwassen honden is echter niet per se lastiger of ingewikkelder dan bij een puppy. Het goede is dat honden blijven leren. Tot op hoge leeftijd zijn ze in staat om commando’s, regels en bepaalde gedragsvormen aan te leren.

Vooral volwassen honden tonen vaak een grote wil om te leren. Ze zijn rustiger en meer ontspannen. Bovendien laten ze zich minder afleiden dan een puppy. Dat blijkt ook uit trainingen. Terwijl jonge honden snel overweldigd zijn, hebben oudere honden een veel langere aandachtsspanne.

Dankbaarheid

Bovendien blijken bijvoorbeeld oudere honden die uit dierenasiels komen bijzonder dankbare huisdieren te zijn. Ze weten wat ze aan jou te danken hebben en zullen er alles aan doen om het je naar de zin te maken.

Ook waarderen oudere honden het om niet actief te zijn

Terwijl puppy’s nooit genoeg krijgen van het ronddollen en het liefst de hele dag met je spelen, stelt een oudere hond zijn rust op prijs. Hij zit graag in zijn mandje en wordt ook niet onrustig als je hem even alleen laat. Hij houdt ook van korte wandelingen en heeft niet elke dag een vol programma nodig.

Hoeveel beweging en bezigheid je hond precies nodig heeft, verschilt natuurlijk van hond tot hond. Vooral werk- en gebruikshondenrassen blijven hun leven lang actief en hebben ook op oudere leeftijd een zinvolle taak nodig.

Maar zelfs de meest sportieve hond leert naarmate hij ouder wordt van de rust te genieten. Het is een prima manier om de batterijen weer op te laden voor de volgende wandeling met het baasje.

oudere hond met tennisbal © Wellnhofer Designs / stock.adobe.com
Ook oudere honden zijn nog actief en spelen graag.

Je bespaart geld

In het beste geval is de volwassen hond bij de adoptie al gevaccineerd, ontwormd en gechipt. Veel oudere honden zijn ook gecastreerd. Dure dierenartsrekeningen voor de basisvaccinatie of een eventuele castratie bespaar je dus meestal bij de aankoop van een oudere hond.

Voor de adoptie van een hond uit een asiel betaal je meestal een relatief lage vergoeding. En zelfs als je je volwassen hond bij een fokker koopt, is de aankoopprijs aanzienlijk lager dan bij een raszuivere puppy.

Gezondheid van oudere honden

Natuurlijk kan het zijn dat je hond ziek wordt en dierenartskosten nodig zijn. Maar deze kosten kunnen ook bij de aankoop van een puppy vroeg of laat op je af komen. Zorg daarom voor een dieet dat aan hun behoeften voldoet, regelmatige controles en inentingen bij dierenarts en dat het houden en de verzorging van de hond op de soort is afgestemd. Zo kun je veel ziektes vermijden of in ieder geval vroegtijdig herkennen.

Vraag bij de adoptie van de hond in ieder geval na of er al klachten zijn geweest en of er eventuele ziektes in de familie van de hond bekend zijn. Het voordeel van het kopen van een oudere hond is dat je ziet ‘wat’ je koopt en je je beter op mogelijke zwakke plekken van je huisdier kunt instellen.

Nog meer redenen nodig?

Als je een oudere hond gaat adopteren, weet je waar je aan toe bent. Ook het werk dat onvermijdelijk gepaard gaat met de aanschaf van een puppy blijft je grotendeels bespaard als je een volwassen hond adopteert. Mensen die niet meerdere uren per dag puppytraining kunnen geven, zijn daarom beter af met een volwassen viervoeter.

De dankbaarheid en liefde van een hond die je een nieuw thuis en dus een tweede kans hebt gegeven, zullen de laatste twijfels bij het adopteren van een oudere hond gegarandeerd wegnemen.

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.

10 min

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.