{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/hondenverzorging/kleine-of-grote-hond-de-voor-en-nadelen","title":"Kleine of grote hond? De voor- en nadelen","mag_id":335575,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":732,"sub_cat_name":"Hondenverzorging","cat_id":202}
Wil je dolgraag een hond en heb je nog geen keuze gemaakt voor een bepaald ras? De grootte van een hond is beslist belangrijk. Met name als het gaat om erg kleine (onder 6 kilo) en bijzonder grote honden (boven 40 kilo) heeft de grootte een invloed op het dagelijks leven met je hond.
Wat is nou eigenlijk een kleine hond? Er bestaat geen vaststaande definitie. Het is maar hoe je het bekijkt: voor eigenaars van Duitse Doggen is een hond van 15 kilo een kleine hond, maar vergeleken met een Chihuahua is hij enorm. Als we het hebben over een kleine hond, bedoelen we honden tot zes kilo. Bij grote honden gaat het dan weer om honden met een schofthoogte van meer dan 60 cm.
Kleine honden – overal mee naartoe
Met name kleine honden zijn praktisch in het dagelijkse leven: zo zijn er de ultralichte dwerghondjes die in elke handtas passen en daardoor vaak mee naar binnen kunnen in winkels of restaurants. Voor vele andere honden is dit uitgesloten. Tot de dwerghonden behoren bijv. de Chihuahua’s of toy-poedels.
Woon je in de stad en reis je vaak met bus of tram? Een kleine hond reist in veel steden gratis mee, terwijl andere honden die niet in een tas passen, een ticket nodig hebben.
Als het gaat om de thuissituatie, is een kleine viervoeter ‘ruimtebesparend’. Iedereen die wel eens met een hond in een overvolle tram heeft gezeten of heeft geprobeerd om alle poten van zijn Doberman onder de restauranttafel te stoppen, kent het probleem.
Een klein thuis, een kleine hond: Als je in een kleine flat woont, heb je veel keuze als je gaat kijken naar de kleine hondenrassen. Of het nu gaat om een Malteser of een Mops: kleine hondenrassen hebben meestal niet zoveel ruimte nodig als grote en bijzonder grote hondenrassen. Als een Sint-Bernard met zijn staart kwispelt in een flat van 40 vierkante meter, veegt hij het servies zo van de salontafel.
Let op: kleine jachthonden voelen zich niet altijd op hun gemak in een kleine ruimte. De populaire Jack Russel-terriërs wegen nauwelijks zes kilo. Maar het zijn echte ‘powerpacks’ en zijn alleen in uitzonderlijke gevallen geschikt voor het houden in een kleine woning. Ook zolderflats zijn geschikt voor kleine hondjes. Of ze trippelen zelf de trappen op, of je neemt ze simpelweg op de arm.
Kleine honden leven langer
Hoewel er uitzonderingen op de regel zijn, geldt het volgende: hoe kleiner de hond, hoe hoger de levensverwachting. Een Shi Tzu heeft een gemiddelde levensverwachting van zo’n 16 jaar, terwijl chihuahua’s zelfs tot 20 jaar oud kunnen worden.
Kleine honden eten minder
Ook de voerkosten bieden aanzienlijke voordelen. Het klinkt misschien banaal, maar: kleine honden eten minder. Laten we bijv. de dagelijkse hoeveelheid natvoer even vergelijken: een lichte hond van 5 kg heeft ongeveer 280 g per dag nodig. Als je hond 40 kg weegt, moet je dagelijks meer dan 1300 g van hetzelfde natvoer in de voerbak doen – ongeveer vier keer zoveel. Dit komt ook tot uiting in de maandelijkse kosten. Dierenartskosten en basics zoals het tuigje of voerbakken zijn vaak een stuk goedkoper voor kleine rassen.
Minder vachtverzorging
Bij kortharige honden die geen speciale vachtverzorging nodig hebben, is dit aspect minder belangrijk. Maar als je een Havanezer in huis hebt, ken je vast het probleem: kammen en borstelen kost veel tijd. Hetzelfde geldt voor het controleren op teken of bladeren of het afdrogen na een wandeling in de regen. Stel je nu even de vachtverzorging van een grote hond zoals een Bobtail voor. Een XL-hond betekent meer vacht en dus veel meer tijd.
Hou je van hondensport of zelf sporten met je hond? Dan zijn de mogelijkheden met een kleine hond beperkt. Je kunt je hond natuurlijk wel trucjes leren of samen een agility-cursus volgen. Alles moet echter op zijn grootte worden afgestemd. Honden met korte pootjes zijn niet goed geschikt om mee te gaan fietsen of paardrijden. Ook bij het uitlaten moet je rekening houden met de grootte van de hond. Met behulp van een speciale hondenrugzak kun je je kleine hond ook gewoon meenemen.
Kleine honden hebben vaker de neiging om te blaffen – dit heeft echter niets te maken met de grootte, maar is afhankelijk van het baasje. Sommige baasjes vinden namelijk dat hun hond minder opvoeding nodig heeft, alleen omdat ze klein zijn. Maar ook voor kleine honden geldt: een goed opgevoede hond maakt het leven van mens en dier een stuk eenvoudiger. Investeer dus zeker veel tijd in de opvoeding.
Extreem fokken is schadelijk voor dwerggrassen
Zoals op zoveel gebieden, zijn er ook fokkers die de neiging hebben om tot het uiterste te gaan als het op de grootte aankomt. Zo kunnen ‘Teacup Chihuahua’s’ of superkleine chihuahua’s last hebben van ernstige hoofdpijn en oogontstekingen omdat de hersenen te weinig ruimte hebben in de schedel.
Ook het borstbeen vormt voor sommige honden een echte hindernis. Een normaal hondenleven is in dit geval niet mogelijk. Koop niet bij fokkers die adverteren met eigenschappen zoals ‘bijzonder klein’, want extremen gaan altijd ten koste van de gezondheid.
Eigenaars waarderen de voordelen van hun minihonden. Toch horen ze vaak opmerkingen als ‘dat is toch geen echte hond’. Laat je zeker niet ontmoedigen of voor de gek houden – jij weet precies wat je aan je hond hebt! Let wel dat een schattige minihond, ondanks zijn look, geen knuffeldier is. Wie kleine hondjes wilt strelen, moet dit dan ook altijd van tevoren vragen.
De voordelen van kleine honden
Ruimtebesparend
Makkelijk te dragen
Minder verzorging en onderhoud, ook bij lang haar
Lagere voerkosten en dierenartsrekeningen
Soms gratis voor het openbaar vervoer
Hogere levensverwachting
Het houden van een grote hond
Wil je graag een beschermer aan je zijde – of toch zeker die indruk geven? Dan past een XL-hond bij jou. Alleen de grootte betekent niet dat je huisdier je ook effectief verdedigt. Vreemde mensen hebben echter meer respect voor grote rassen. Dit kan ook een rol spelen als je op het platteland woont en je hond een waakhond moet worden.
Grote honden zijn uitstekende metgezellen op lange wandelingen. Wie graag lange wandelingen maakt of op zoek is naar een metgezel om te joggen of te fietsen, vindt beslist een geschikte metgezel. Dit geldt echter niet voor alle XL-honden.
Daarnaast moet je rekening houden met de specifieke eigenschappen van het ras: Afghaanse windhonden lopen graag lange afstanden, maar luisteren niet altijd goed. Grote honden met een sterke botstructuur zoals de Sint Bernard of de Molosser zijn geen sportieve honden. Ze zijn minder enthousiast bij sportieve activiteiten. Veel honden zijn niet geschikt voor de hondensport zoals agility. Veel honden springen beter niet te veel omwille van hun gewrichten.
Voor grote honden is opvoeding een must
Grote honden zijn niet automatisch beter opgevoed. Voor hen is opvoeding echter een must om het dagelijkse leven goed aan te kunnen. Bijna niemand kan een hond van 80 kilo onder controle houden als hij aan de lijn trekt. Er ligt weliswaar veel werk voor je klaar, maar met een grote hond heb je nu eenmaal geen keuze.
En dat is goed! Als je hond dan volwassen is, pluk je de vruchten van een goede opvoeding. Omdat sommige grote hondenrassen een gezellig karakter hebben, heb je in het ideale geval een kalme en warme metgezel aan je zijde.
Grote honden hebben ruimte nodig
Zelfs bij de keuze van je auto kan ruimte een rol spelen – probeer bijv. een volwassen Duitse Dog eens in een kleine auto te stoppen. Zelfs met grote loebassen heb je grotere slaapplekken nodig, meer ruimte in het restaurant en een enorme transportbox.
Daarnaast kun je de XL-hond niet even op de arm nemen – sommige rassen wegen tenslotte meer dan een gemiddelde mens. Bij het opgaan van trappen gelden bepaalde belangrijke regels: dit moet volledig worden voorkomen als ze puppy zijn. Ook volwassen honden met een zwaar gewicht gaan best geen trappen op. Als je op een bovenste verdieping woont, moet er dus een lift zijn.
De voeding van een grote hond kost natuurlijk meer geld omdat hij een grotere dagelijkse hoeveelheid nodig heeft. Ook de dierenartskosten voor anesthesie of ontwormingsmiddelen kunnen duurder uitvallen. Een hond met een gewicht van 50 kilo of meer heeft uiteraard meer nodig.
De verzorging kost meer tijd: Als een Newfoundlander nat is, wordt het veel moeilijker om hem droog te wrijven dan bij kleinere soortgenoten. De regelmatige vachtverzorging bij een maxi-hond is van een geheel andere orde.
De voordelen van grote honden
In ieder geval visueel een beschermer aan je zijde
Vaak – maar niet altijd – rustiger bij ontmoetingen met soortgenoten
Knuffelen meestal graag
Klein of groot? Misschien is de gulden middenweg precies wat je zoekt?
Dwerg of reus – weet je niet zeker of een grote of een kleinere hond bij je past? Misschien is de gulden middenweg wat je zoekt. Bezoek een hondententoonstelling om een idee te krijgen van de verschillende rassen en grootten.
Eén van de meest veelzijdige rassen als het gaat om grootte is de poedel: er zijn vier verschillende types, van de kleine toy-poedel tot de majestueuze koningspoedel. Denk erom: grootte is niet alles – uiteindelijk is het karakter van je hond het allerbelangrijkste!
Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.
Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.