{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/hondenverzorging/honden-op-kantoor","title":"Honden op kantoor","mag_id":336465,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":732,"sub_cat_name":"Hondenverzorging","cat_id":202}
Ze kunnen geen e-mails lezen en de telefoon evenmin beantwoorden. Toch kunnen honden op kantoor de productiviteit en het welzijn van werknemers aanzienlijk verhogen. Hoe dat werkt en welke rechten jij als hondenbaasje en werknemer hebt, lees je hier.
Hond en een full-time baan: Past dat wel bij elkaar?
Eindeloze uren achter een pc zitten, tergend lange teamvergaderingen, steeds klanten op de werkvloer en de telefoon die voortdurend overgaat: Op het eerste gezicht lijkt het dagelijkse leven in veel kantoren niet bepaald geschikt voor honden.
Een hond heeft tenslotte de volledige aandacht van zijn baasje nodig en hij heeft de buitenlucht nodig waar hij zich zowel fysiek als mentaal kan uitleven. Ondanks deze schijnbare tegenstrijdigheden hebben honden inmiddels hun weg gevonden naar vele kantoren en maken het zich gemakkelijk onder de bureaus van hun baasjes.
Tal van onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat werken in de aanwezigheid van een kantoorhond veel voordelen met zich meebrengt en een positief effect heeft op de werkprestaties en de werksfeer.
Ook honden kunnen er baat bij hebben om mee naar kantoor te gaan: Ze zijn minder vaak alleen, genieten van de nabijheid van hun baasje en krijgen aandacht van vele mensen. Dit is dus goed nieuws voor iedereen die droomt van een eigen hond: als de voorwaarden goed op elkaar zijn afgestemd, gaan honden en het dagelijkse kantoorleven prima samen.
Mag ik mijn hond meenemen naar kantoor?
Afgezien van een aantal grote internationale bedrijven, die hun eigen ‘dog policy’ voeren en hun werknemers uitdrukkelijk toestaan hun hond mee te brengen, is er in geen enkel Europees land een officiële wet die werknemers toestaat de eigen hond mee te nemen.
Of je eigen hond naar kantoor mag, kan volgens de wet dus nauwelijks worden geëist en hangt in de eerste plaats af van de ‘goodwill’ van je leidinggevende. Je collega’s moeten natuurlijk ook akkoord zijn met een kantoorhond. De hond moet tenslotte de werksfeer verbeteren, niet verzuren.
Zo overtuig je je baas en je collega’s
In kleine bedrijven, waar maar enkele werknemers in dienst zijn en waar de baas een dierenvriend is, is het meestal geen probleem om je hond mee te brengen. Maar op kantoren waar vele mensen samenwerken, kan de vraag of je hond met je mee mag naar het werk vragen oproepen. In dit soort gevallen moet je er rekening mee houden dat je niet noodzakelijk meteen groen licht krijgt van je baas. Je hoeft het echter niet onmiddellijk op te geven: met een beetje geduld en goede argumenten kun je je leidinggevenden en je collega’s misschien wel overtuigen om voor een kantoorhond te kiezen.
Als je baas ‘ja’ zegt, heb je de grootste hindernis al achter je. Je collega’s moeten bij de vraag ‘Kantoorhond’: Ja of nee?’ ook worden betrokken.
Praat indien mogelijk met iedereen afzonderlijk, zorg ervoor dat geen van je directe kantoorburen een uitgesproken allergie voor dierenhaar heeft en neem eventuele bezwaren van je collega’s ook serieus. Als er wederzijds begrip en vertrouwen is, kun je misschien zelfs de grootste tegenstander overtuigen met de volgende argumenten – die overigens wetenschappelijk bewezen zijn.
Goede argumenten voor een kantoorhond
De aanwezigheid van een hond heeft een kalmerende werking en zorgt voor ontspanning en minder stress tijdens het dagelijks werk. Dit is bewezen. Als er een hond in de buurt is, gedragen mensen zich bedachtzamer en vriendelijker. Er zijn minder woede-uitbarstingen of pesterijen onder collega’s.
Het is bewezen dat een hond bijdraagt aan een goede werksfeer. Door harmonie, een goed humeur en een gezamenlijk gespreksonderwerp te creëren, versterkt het de teamgeest onder collega’s.
Door de hond af en toe te aaien, hoeven werknemers niet alleen even niet na te denken, maar komt er ook oxytocine (gelukshormoon) vrij. Mensen worden ontspannen en kunnen vervolgens geconcentreerder en productiever blijven werken.
De pauzes worden gebruikt voor wandelingen in de frisse lucht, wat de gezondheid en creativiteit van de werknemers bevordert.
Het risico en de bijbehorende kosten van werkgerelateerde of stressgerelateerde ziekten zoals hoofdpijn, uitputting, spijsverteringsproblemen, hoge bloeddruk en burn-out worden verminderd door de aanwezigheid van een kantoorhond (bronnen: studie van de universiteit van Buffalo, New York, VS; Federale Vereniging voor Kantoorhonden)
Wat moet mijn hond kunnen als kantoorhond?
Om ervoor te zorgen dat je hond een succesvolle kantoorhond wordt die een positieve invloed heeft op het werk van alle medewerkers in het bedrijf, moet hij natuurlijk aan een aantal voorwaarden voldoen. Een onstuimige puppy of een agressieve hond helpen zeker niet om stress te verminderen.
In principe moet de hond al een bepaalde leeftijd hebben bereikt en dus geen puppy of een jonge hond meer zijn. Hij moet goed getraind zijn, de basisgehoorzaamheid onder de knie hebben en bovenal goed gesocialiseerd zijn. Hij moet op een vriendelijke manier met mensen omgaan, mag niet agressief, nerveus of angstig zijn en mag geen territoriaal gedrag vertonen.
Daarnaast moet je hond het kunnen accepteren dat hij een tijdje niet in het middelpunt mag staan. Hij moet ook in staat zijn om af en toe alleen op kantoor te blijven, bijv. tijdens een belangrijke ontmoeting met een klant.
Het is handig als je hond een andere oppasser heeft op kantoor en collega’s gemakkelijk voor hem kunnen zorgen tijdens jouw afwezigheid.
Als hondenbaasje moet je echter ook begrijpen dat niet iedere medewerker automatisch een dierenvriend is. Als je hond zich op kantoor echter voorbeeldig gedraagt, zal hij de harten van de koppigste tegenstanders zeker doen smelten.
Als je je zorgen maakt over het gedrag van je hond, moet je het ‘project kantoorhond’ even uitstellen. In dit geval is het raadzaam om te beginnen met het oefenen van de basisgehoorzaamheid. Ook een bezoek aan een hondenschool kan zinvol zijn.
Aan welke voorwaarden moet de werkplek voldoen?
Niet alleen je hond, maar ook je werkplek moet aan bepaalde eisen voldoen. Je hond en je collega’s moeten zich dan ook volkomen op hun gemak voelen met de situatie. Het is belangrijk dat er genoeg ruimte in het kantoor is en dat de hond zijn eigen schuilplek krijgt.
Dit kan een mand of een deken naast je bureau of zelfs een hondenbox. De daarvoor bestemde plek moet permanent zijn en mag niet in een doorgang worden geplaatst. Denk ook na over waar je de waterbak of het voer van je hond neerzet. Bovendien is het ideaal als de hond een vaste plek heeft om zijn maaltijden te nuttigen.
Verder moet het kantoor goed kunnen worden verlucht en mag het in de zomer zeker niet te warm worden. Geschikte groene ruimtes in de buurt zijn belangrijk, zodat je hond tijdens de pauzes zijn nodige beweging krijgt. Tot slot moet je natuurlijk ook de gezondheidstoestand van je hond nagaan. Honden die vatbaar zijn voor gewrichtsaandoeningen, moet je dan ook niet vaak trappen laten doen. Een kantoor op een hogere verdieping, waar je niet per lift kunt komen, is in dat geval wellicht niet de juiste plek.
Wat helpt tegen verveling op kantoor?
Als aan alle externe voorwaarden is voldaan, staat niets je in de weg om je hond mee te nemen naar kantoor. Je moet van tevoren echter wel nadenken over strategieën om je hond tevreden te houden tijdens het dagelijks werk.
Het spreekt voor zich dat je hond rustig en ontspannen moet zijn en niet elke minuut je aandacht en gezelschap moet opeisen. Je bent tenslotte op kantoor om te werken. Toch zijn kleine taken voor je hond een goede manier om hem het gevoel te geven dat hij erbij hoort.
Misschien vindt hij het leuk om oude documenten in de vorm van papieren balletjes naar de vuilnisbak te brengen? Ook kleine uitstapjes naar collega’s, het openen van deuren of het bedienen van de lichtschakelaar kun je je hond mits een beetje oefening aanleren.
Met een positieve beloning in de vorm van beloningen of klikkertraining kun je de beoogde kunstjes thuis al oefenen. En dan is er natuurlijk nog het hondenspeelgoed, kauwartikelen of kleine, gezonde traktaties als bron van afwisseling en vermaak voor de dieren.
Hoe laat ik mijn hond wennen aan het dagelijks leven op kantoor?
Om ervoor te zorgen dat het werken met je hond succesvol verloopt, moet je op een zachte gewenning van je hond letten. Het heeft geen zin als je je hond van de ene op de andere dag plots acht uur mee naar kantoor neemt. Zelfs de rustigste en meest flexibele hond zou overweldigd zijn.
Geef je hond en je collega’s de tijd om langzaam aan elkaar te wennen en neem hem in het begin slechts een paar uur mee. Om te zorgen voor een positieve gewenning voor alle partijen, moet je de eerste dagen en weken bespreken met je baas. Misschien staat hij je in eerste instantie alleen toe om in de ochtend naar kantoor te komen en de rest van de dag thuis te werken.
Als je meerdere uren op kantoor aanwezig moet zijn, moet je misschien op zoek gaan naar een hondenoppas of een dagopvang voor honden voor de weken van gewenning.
Geleidelijk aan kun je het aantal uren verhogen. Als aan alle voorwaarden is voldaan en je hond voldoende beweging krijgt op kantoor, is de kans groot dat hij binnenkort de hele dag aan jouw zijde kan doorbrengen.
Samenvatting: Een kantoorhond als ‘omgevingsklimaatredder’
Een kantoorhond is in vele opzichten een echte verrijking. De tijd die je samen doorbrengt, draagt niet alleen bij aan jouw tevredenheid en die van je hond, maar ook aan het welzijn en de motivatie van alle medewerkers.
Geef je collega’s altijd het gevoel dat niet alleen jij verantwoordelijk bent voor het welzijn van je hond, maar dat iedereen samen verantwoordelijk is voor het welzijn van de kantoorhond. Dit versterkt de onderlinge band en zorgt voor wederzijds vertrouwen.
Houd altijd je oren open voor suggesties of bedenkingen van je collega’s. Als collega’s bang zijn voor vlooien of parasieten op kantoor, vraag dan een attest van de dierenarts. Een deelnamecertificaat van een hondenschool kan sommige critici ook overtuigen.
Als je collega’s last hebben van de geur van honden, zorg dan voor voldoende ventilatie en met name voor een grondige vachtverzorging van je hond. Goed verzorgde honden ruiken minder en zorgen op die manier voor een aangenaam klimaat.
Tot slot: We wensen je veel succes met het werken met je kantoorhond!
Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.
Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.