De keuze van puppies

Puppy kiezen

De keuze van puppies

Een puppy kiezen, welke wordt het?

Wanneer we kijken naar de werpkist gaat het hart van een hondenliefhebber sneller kloppen. De kleine viervoeters zijn zo schattig dat je ze het liefst allemaal mee naar huis wilt nemen. Maar het zal tijdelijk zijn. Een puppy moet uit de groep worden gekozen. De zwarte, de zwart-witte of misschien wel degene met de grappige markeringen op de borst? Radeloosheid te over. Een puppy kiezen, welke gaat het worden?

Laat de hond kiezen!

Een pupppy kiezen is altijd lastig, men moet daarom ook altijd voor de puppy kiezen die direct als beste bevalt. Wanneer de dieren iets ouder zijn, is het raadzaam om hun gedrag nauwkeurig te bestuderen. Is er een viervoeter die onmiddellijk kennis komt maken met jou en je naasten? Dat is meestal een goed teken. Toont een hond spontane sympathie voor een onbekend persoon, dan voelt hij zich op een of andere reden aangetrokken tot hen. Dat is een veelbelovende basis voor een toekomstige samenwerking.

Gedragstudies

In elk nest zijn er waaghalzen, rustigere karakters en bijzonder aanhankelijke puppies. Hondenvrienden dienen zeker genoeg tijd te nemen om het gedrag van de nestgenoten precies te bestuderen. Het speelgedrag van de puppy geeft waardevolle informatie over de aangeboren karaktereigenschappen. Hoewel er geen twijfel over is dat het karakter van een hond beïnvloed wordt door externe factoren zoals socialisatie, opvoeding en zijn leefomgeving. Toch staat het buiten kijf dat bepaalde basisvereisten als het ware in de wieg gelegd zijn: angstige puppies ontwikkelen zich alleen in de zeldzaamste gevallen tot zelfverzekerde en overschrokken honden. Kleine rovers en plaaggeesten hebben vaak de neiging om als volwassen hond ook dominant te zijn.

Bij een puppy kiezen is het advies van de fokker belangrijk

Een twee uur durend bezoek aan de potentiële honden is vaak niet genoeg om een volledig beeld van de individuele pups te krijgen. Om deze reden moet men een intensief gesprek met de fokker voeren en de puppies herhaaldelijk bezoeken voordat er een definitief besluit wordt genomen. Men moet het advies van een ervaren fokker vertrouwen. Een goede fokker voelt aan of de hond een potentiële match is of niet. Vreest hij dat de toekomstige eigenaar van de hond niet genoeg ervaring heeft voor een dominant mannetje, zal hij waarschijnlijk een meer evenwichtige teef adviseren.

Het ‘lelijke eendje’

In sommige nesten is er een puppy die flink verschilt van zijn broers en zussen. Terwijl de anderen nieuwsgierig op zoek gaan naar de vreemden, verbergt hij zich in angst en weigert hij naar buiten te komen. Hij negeert het uitgelaten spelen van zijn soortgenoten. Zelfs een traktatie kan hem niet uit zijn schulp lokken. Vaak is het juist deze puppy die het hart van de hondenliefhebber veroverd. Angst kan gemakkelijk uitgroeien tot zeer problematisch gedrag. Angstbijten, onzuiverheid en andere gedragsproblemen zijn niet ongewoon bij zulke honden, vooral wanneer hun onzekere karakter niet op tijd vakkundig wordt tegengegaan.

Gelukkig samengevoegd

Uiteindelijk komt er veel bij kijken voordat je beslist over jouw toekomstige hond. En dat is ook goed. Wie zich bij het kopen van de hond goed informeert en precies bedenkt welke basisvereisten geboden kunnen worden aan hun huisdier, creëert de beste voorwaarden voor een harmonieuze samenwerking.

Bij ziekte

Wanneer een dier al aantoonbaar ziek was bij het kopen moet de fokker of verkoper de hond terugnemen, de complete prijs vergoeden of een andere hond als vervanging voorstellen.

In de praktijk ziet dit er echter vaak heel anders uit. Meestal is men daar zelf schuldig aan, want wie een hond koopt van massafokkers, om een paar euro te besparen, heeft uiteindelijk zelf het nakijken. Terwijl je de hond niet volledig kunt beschermen tegen ziektes, kunnen veel ziektes wel snel gesignaleerd worden. Zorg ervoor dat je oren, kale plekken in de vacht en de niet-waterige neus schoon maakt. Krabt de hond zichzelf vaak, schudt hij met zijn hoofd of schuurt hij met zijn kont? Gromt hij even of trekt hij angstig zijn staart in? Zorg ervoor dat je afstand neemt van dergelijke honden. Deze zijn ziek of niet positief beïnvloed door mensen.

Tip: een huisdierverzekering voor honden kan helpen de onvoorziene kosten van ziektes laag te houden. Als je de verzekering afsluit als je hond nog jong is, vallen de maandelijkse kosten lager uit dan wanneer je hond volwassen is. Op deze pagina hebben we een handig overzicht van de verschillende huisdierverzekeringen samengesteld.

Zonder papieren geen garantieregeling

Zonder papieren en een contract is er ook geen garantieregeling. Veel kopers zijn onder de indruk van een stamboom die gemakkelijk te vervalsen is of met een succes gemaild wordt na de aankoop. Trap er niet in en neem de tijd om de stamboom te bestuderen. Een goed teken is het wanneer de vereniging is aangesloten bij de VDH. Controleer dit goed. Een disclaimer is toegestaan, maar een gerenommeerde fokker heeft dit meestal niet nodig. Bij fraude is een clausule als ‘de koper gaat ermee akkoord om geen claim in te dienen die betrekking hebben op gebaarde wezensontwikkeling, schades of ziektes’ niet effectief. Het beste is het wanneer de verkoper de stamboom en het vaccinatiebewijs garandeert, evenals dat de hond vrij is van ziektes en genetische aandoeningen en dat hij verantwoordelijk is binnen de wettelijke kaders.

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.

10 min

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.