{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/hondenverzorging/7-redenen-waarom-honden-ons-leven-beter-maken","title":"7 redenen waarom honden ons leven beter maken","mag_id":213992,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":732,"sub_cat_name":"Hondenverzorging","cat_id":202}
Samen met je hond beleef je gegarandeerd een mooie tijd.
De meeste hondenbezitters kunnen zich nauwelijks een leven zonder hond voorstellen. Omdat hij altijd aan onze zijde staat en, zoals we allemaal weten, de beste vriend van de mens is. In feite ondersteunen honden ons op vele gebieden, vaak zonder dat we het doorhebben. Lees hieronder zeven redenen waarom honden ons leven beter maken.
Elke hondenbezitter zal bevestigen dat zijn huisdier goed voor hem is. Dit gevoel kan ook wetenschappelijk worden bevestigd. Want Amerikaanse onderzoekers hebben in studies kunnen aantonen dat honden het stressniveau van hun baasjes verlagen. Het aaien van de hond verhoogt de productie van gelukshormonen en vermindert tegelijkertijd de productie van stresshormonen.
Voor de studie ging het onderzoeksteam op zoek naar een beroepsgroep die dagelijks aan veel stress wordt blootgesteld en koos het voor alleenstaande effectenmakelaars. En inderdaad: de aanwezigheid van honden had een aantoonbaar positief effect op de proefpersonen! Typische stresssymptomen zoals een stijgende bloeddruk, verhoogde hartslag en zweetproductie werden waargenomen. De proefpersonen met honden reageerden veel rustiger in stressvolle situaties. Overigens hebben kantoorhonden hetzelfde effect. Ze verminderen het stressniveau van de werknemers en hebben over het algemeen een positieve invloed op het dagelijkse werkleven. Dit is ook door verschillende studies bewezen.
Honden zijn goed voor het hart
Als we gestrest zijn, stijgt onze bloeddruk. Wie permanent aan verhoogde bloeddruk lijdt, heeft een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Aangezien honden een positief effect hebben op het stressniveau, wordt ook het risico op ziekte evenredig verminderd. Wandelen met de hond heeft een bijkomend positief effect op het cardiovasculaire systeem en helpt hondenbezitters gezond te blijven.
Honden verminderen het risico op allergieën bij kinderen
Ouders zijn vaak bezorgd dat een hond een negatieve invloed zou kunnen hebben op de gezondheid van hun kinderen. Maar in feite is het tegendeel waar. Studies tonen aan dat kinderen die opgroeien met een hond een lager risico lopen op het ontwikkelen van allergieën. Dit geldt echter alleen als er geen voorgeschiedenis qua allergieën in de familie bestaat.
Goed om te weten:
Kinderen die opgroeien met een hond hebben nog andere voordelen. Dit is door talrijke studies bewezen. Honden hebben bijvoorbeeld een positief effect op de persoonlijkheidsontwikkeling van kinderen. Ze leren snel verantwoordelijkheid te nemen en ontwikkelen grotere sociale vaardigheden. Honden kunnen kinderen ook ondersteunen bij het leren. Zo zijn er speciaal getrainde leeshonden die kinderen met leesproblemen kunnen helpen om te leren lezen. De kinderen lezen de honden voor. De honden geven geen kritiek en daardoor krijgen de kinderen meer zelfvertrouwen.
Een beter leven: met honden blijf je fit
Gebrek aan beweging en het daaruit voortvloeiende overgewicht verhogen het risico op vele ziekten. Honden houden hun baasjes fit, omdat honden naar buiten moeten. Diet doen ze niet alleen om hun behoefte te doen, maar ook om beweging te krijgen. De hondenbezitter krijgt dan automatisch ook meer beweging. Dus lange wandelingen en samen ravotten houden hond en mens fit. Dit heeft een positief effect op het lichaamsgewicht en de gezondheid. En de lichaamsbeweging in de frisse lucht versterkt ook het immuunsysteem.
Honden helpen socialiseren
Honden kunnen helpen bij het socialiseren, omdat hondenbezitters snel een gesprek met elkaar aanknopen. Er zijn tenslotte genoeg gemeenschappelijke onderwerpen om over te praten. Vooral voor oudere mensen zijn regelmatige wandelingen vaak het enige contact met de buitenwereld. Dit is hoe sommige honden hun baasjes beschermen tegen sociaal isolement en hun leven beter maken.
Honden maken het leven gemakkelijker voor mensen met een handicap
Hulphonden, ook wel revalidatiehonden genoemd, zijn speciaal opgeleid om samen te leven met mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap en hen te ondersteunen in hun dagelijks leven. De bekendste hulphonden zijn waarschijnlijk blindengeleidehonden. Deze helpen slechtzienden of blinden hun weg te vinden en zijn een grote steun in hun dagelijks leven. Maar ook signaalhonden of epilepsiehonden behoren tot de populaire viervoetige helpers. Zo maken honden voor iedereen het leven beter.
Honden redden levens
Een speciale vorm van hulphonden zijn waarschuwingshonden. Deze ondersteunen mensen met ziekten die levensbedreigende gevolgen kunnen hebben. Zo zijn er waarschuwingshonden voor diabetes die reageren op de bloedsuikerspiegels van hun eigenaars en hen waarschuwen voordat hypoglykemie of hyperglykemie optreedt.
Een ander speciaal opgeleid type hond is een reddingshond. Dankzij de goed ontwikkelde reukzin van de dieren kunnen zij in korte tijd grote gebieden afzoeken. Reddingshonden werken in hondenteams en worden bijvoorbeeld ingezet bij het zoeken naar vermiste personen bij lawines, aardbevingen, scheepswrakken en andere rampen.
Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.
Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.