Teken bij honden

Teken bij honden

Teken bij honden

Zodra de lente begint, komen de teken uit hun schuilplaatsen. De onpopulaire bloedzuigers bijten zich in de huid van mensen en honden vast – heel rustig en onopgemerkt. Hoe onschuldig de beet misschien ook lijkt, moet het niet te licht worden opgevat. Omdat de parasieten infectieziekten zoals de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. In dit artikel lees je meer over teken bij honden.

Hoe kan ik mijn hond tegen teken beschermen?

Er zijn veel soorten ongediertebescherming. De zogenaamde “spot-on” -preparaten zijn middelen die op een of meer plaatsen op de huid van de hond worden aangebracht. Als alternatief kan bescherming tegen teken ook als een spray worden gekocht. De effectiviteit van deze medicijnen is ongeveer drie tot vier weken. Daarna moeten de preparaten opnieuw worden aangebracht. Naast de aangeboden mogelijkheden zijn er ongedierte-halsbanden voor honden, die ervoor zorgen dat teken uit de buurt blijven van jouw lieveling. Deze zijn meestal vier tot vijf maanden effectief.

Zijn er “natuurlijke” alternatieven?

Veel hondenbezitters willen geen chemische tekenbescherming gebruiken. Ze zweren bij de etherische oliën die ze op hun honden aanbrengen, of knoflook dat in het eten wordt gemengd. Omdat knoflook schadelijk kan zijn voor honden, moet voor de juiste hoeveelheid worden gezorgd! Het effect van natuurlijke tekenbescherming is zeer controversieel.

Eerste hulp bij een tekenbeet

Trek de teek voorzichtig uit de huid van jouw hond. Gebruik daarvoor een tekentang of een tekenhaak. Grijp de bloedzuiger zo dicht mogelijk bij de huid om hem te verwijderen. Zorg ervoor dat je de teek met zijn hoofd eruit getrokken heeft. Vervolgens doodt je de parasiet door deze in een stuk papier te verpletteren of het dier in een glas alcohol te verdrinken. Als je niet in staat bent geweest om de hele teek te verwijderen, bezoek dan je dierenarts.

Teken bij honden: wat je niet moet doen!

Breng nooit olie of lijm aan op de teek voordat je deze verwijdert, zoals vroeger werd aanbevolen. Hoewel dit leidt tot de verstikking van de bloedzuiger, geeft hij veel vocht aan jouw hond af. Zo kunnen gevaarlijke ziekteverwekkers het lichaam van jouw hond binnendringen.

Voor welke tekenbescherming je ook kiest, wij wensen jou en jouw viervoeter een tekenvrije tijd!

In onze webshop vind je alle producten voor ongediertebestrijding, zoals spot-on preparaten en halsbanden voor tekenbeschrijding. Ook een tekentang bestel je voordelig bij zooplus!

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Loopsheid van het teefje

De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.

6 min

Giardia bij honden

Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.

3 min

Tanden wisselen bij honden

Puppy's zijn ontzettend schattig en houden het nieuwe thuis flink bezig, vooral wanneer de eerste melktanden doorkomen. Wij leggen uit wat je als hondenbezitter over het wisselen van tanden bij de hond moet weten en hoe je deze pijnlijke periode voor je puppy zo aangenaam mogelijk kunt maken.