{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/hondensport-en-training/wandelen-met-je-hond-een-dagelijks-avontuur","title":"Wandelen met je hond: een dagelijks avontuur","mag_id":209963,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":760,"sub_cat_name":"Onderweg met de hond","cat_id":202}
Voor wandelen met je hond heb je de juiste uitrusting nodig.
Of het nu gaat om kleine wandeltochten in de omgeving, dagtochten in het weekend of een hele wandelvakantie met je hond: wandelen is een goede hobby voor mens en dier!
Bijna elke gezonde, volwassen viervoeter kan met je mee op wandelavontuur. Om zelfstandig lange tochten te kunnen maken moet je trouwe viervoeter wel al wandelervaring hebben opgedaan.
Dus als je een dagtocht plant, moet je van tevoren een paar kortere wandelingen in de omgeving met je hond hebben gemaakt. Bovendien is wandelen met de onderstaande hondenrassen slechts in beperkte mate mogelijk.
Puppy’s en jonge honden
Puppy’s mogen geen grote afstanden lopen. Daarom zijn wandelingen van meerdere kilometers voor hen taboe. Wandelliefhebbers kunnen hun kleine viervoeters echter meenemen in speciale hondenrugzakken en ze zo nu en dan korte afstanden laten afleggen.
Jonge honden kunnen langzaam voorbereid worden op grote wandelingen. Als een hond een jaar is zijn tochten van 5 kilometer meestal mogelijk. Bij grote rassen zoals de Duitse Dog moet je de dierenarts echter vooraf om advies vragen.
Hondenrassen die het liever rustig aan doen
Rassen met korte poten en platte snuiten, zoals de Mopshond, worden sneller moe. Als je hond bij de gewone wandeling al veel hijgt zal hij geen plezier halen uit een lange tocht.
Tot deze honden behoren veel bulldogs zoals de Engelse Bulldog, maar helaas ook de doorgefokte Basset Hound of Pekinees. Ook zij houden van avonturen in de buitenlucht, maar geven de voorkeur aan korte routes en veel pauzes.
Zieke honden
Als een hond door ziekte verzwakt is, moet hij geen lange wandeltocht maken.
Hoe zit het met artrose? Veel viervoeters met artrose kunnen lange tijd vlakke afstanden lopen, maar heuvelachtige gebieden leveren problemen op.
Weeg zorgvuldig af of de wandeling geschikt is voor jouw hond en vraag bij twijfel de dierenarts om advies. Als je hond veel hijgt en achterop raakt, is het beter om de wandeling te staken.
Wandelen met je hond: wat moet er mee?
Als je je wandelrugzak inpakt voor een tocht met je hond, valt er ook heel wat in te pakken voor je trouwe viervoeter. Water en een waterbak zijn onmisbaar. Een waterfles voor honden met een geïntegreerde bak is praktisch.
Onderweg mag de hond drinken uit schoon stromend water. Stilstaand water kan echter gevaarlijk zijn. Dit kan Giardia en andere ziekteverwekkers bevatten.
Natuurlijk moeten honden niet met een volle buik wandelen. Wat eten of een kleine snack voor een welverdiende rust gaat wel mee in de bagage. Er zijn veel reisflessen en -bakken voor honden die geschikt zijn voor trektochten.
Andere nuttige spullen zijn een tekentang en een pincet, bijvoorbeeld om een doorn uit de poot van je hond te halen. Een microvezeldoek is geschikt om je hond mee droog te wrijven na een regenbui of een bad in een beekje.
Het is het best om een tuigje of halsband met riem te kiezen die je gemakkelijk kunt schoonmaken. Bij wandelingen in de bergen is een tuigje veiliger, omdat in geval van nood het risico bestaat dat de hond zichzelf met een halsband wurgt.
Een tuigje moet ademend zijn en niet in de oksels snijden. Als je je hond niet helemaal vrij kunt laten rondlopen, kun je hem met een sleeplijn toch wat ruimte geven. De Heim Biothane hondenriem is gemakkelijk schoon te maken en raakt minder snel in de knoop dan riemen of lijnen van stof.
Gevaren vermijden bij het wandelen met je hond
Hoe zorgeloos wandelen ook kan zijn, je moet je tegen de onderstaande gevaren beschermen tijdens de wandeling met je hond:.
Valgevaar in hooggebergte
Honden vinden steile beklimmingen meestal geen probleem. Als je met je hond de hoogte in wilt, moet je je echter van tevoren goed informeren over de route.
Onbeschutte gebieden bij diepe afgronden of hellingen zijn niet geschikt voor normale wandelingen met honden. Hier is het gevaar om te vallen te groot. Ook op makkelijke paden kan een onstuimige jonge hond een afgrond over het hoofd zien. Laat je hond bij geval van twijfel aan de riem.
Ontmoetingen met koeien
Keer op keer zijn er onaangename ontmoetingen tussen koeien en honden. Tijdens wandelingen in bijvoorbeeld het Alpengebied moet je namelijk vaak weilanden oversteken. Respectvol samenwerken voorkomt conflicten.
Vanuit het oogpunt van een koe lijken honden op potentiële roofdieren. Doe je hond meteen aan de riem als je een loslopende kudde koeien ziet. Steek het weiland snel over, maar ga niet rennen. Maak hierbij een grote bocht om de kudde koeien.
Vermijd de onderstaande acties bij contact met koeien:
schreeuwen of gillen;
gewelddadige gebaren of verdedigende bewegingen met je handen;;
aanstaren van de moederkoe of kalveren;
kalveren naderen.
Als de koe haar kop meerdere keren snuivend opheft en laat zakken en vervolgens op haar knieën gaat zitten, is dit een waarschuwingssignaal dat je serieus moet nemen. Als de koe naar je toe loopt, laat je hond dan los. Zonder jou kan je hond zichzelf makkelijker in veiligheid brengen. Verlaat het weiland snel.
Wild bij het wandelen met je hond
Dat je hond niet achter wild aan moet rennen spreekt voor zich. Honden met oncontroleerbare jachtinstincten moeten in het bos daarom aan de riem. Een sleeplijn biedt hierbij meer vrijheid, je hond kan hiermee nog steeds uitgebreid snuffelen.
Roep loslopende honden tijdig terug. Blijf goed opletten. Als je hond geconcentreerd naar één plek blijft staren, heeft hij waarschijnlijk iets ontdekt.
Zorg ervoor dat je hond tijdens het broedseizoen op de paden blijft. Niet alleen grondbroedende vogels, maar ook reekalfjes in het struikgewas kunnen opschrikken. ”Hij doet niets” is geen tegenargument. Alleen al de aanwezigheid van een potentieel roofdier betekent pure stress voor het reekalf en de moeder.
Of een hond in het bos aan de riem moet verschilt per plaats. In beschermde natuurgebieden moet de hond aan de riem en moeten wandelaars op de paden blijven. Ook moet je in beschermde landbouwgebieden ervoor zorgen dat je hond geen wild in het struikgewas afschrikt. Mits er geen andere regel geldt, mag hij hier echter vrij rondlopen.
In veel nationale parken moet je hond verplicht aan de riem. Als je je hond kunt vertrouwen bij het terugroepen en hij je goed volgt, wordt zonder riem wandelen meestal getolereerd. Het spreekt voor zich dat er geen afval mag blijven liggen. Dat geldt natuurlijk ook voor hondenpoep langs de weg.
Zo vind je de juiste wandelroute
Als je een mooi bos of een natuurpark voor de deur hebt, kun je meteen beginnen met wandelen. Er valt genoeg te ontdekken! Een mooie dagwandeling is leuk in elk seizoen van het jaar.
In de hete zomer zijn tochten in schaduwrijke bossen het beste. Je moet hier alsnog in de gaten houden of je hond niet oververhit raakt en genoeg drinkt. Trek genoeg tijd uit voor de wandeling en houd onderweg pauze. Geniet van de tocht!
Wandelvakantie met je hond
Gelukkig zijn er in alle prijsklassen steeds meer vakantiehuisjes en hotels waarin honden zijn toegestaan. Als je naar het buitenland reist, moet je op twee dingen letten: zorg voor een comfortabele reis voor je viervoeter en houd de reisvoorschriften van het betreffende land in acht.
Let er bij het kiezen van een vakantiebestemming op of je hond het daar naar zijn zin kan hebben. Een Siberische Husky zal zich niet op zijn gemak voelen in het warme zuiden.
Populaire landen voor een wandelvakantie met de hond zijn bijvoorbeeld Frankrijk, Oostenrijk en Italië. Hier zijn veel fascinerende wandelgebieden te vinden. Houd echter rekening met de reisvoorschriften als je naar het buitenland reist.
Je hond moet bijvoorbeeld over een geldige rabiësvaccinatie beschikken. Wie verder naar het zuiden wil reizen, moet eerst contact opnemen met de dierenarts. Zo kun je besmettingen met verschillende mediterrane ziekten zoals Ehrlichiose voorkomen.
Veel plezier met alle wandelingen samen met je hond!
Begroeten met de poot, bedelen of een beloning vangen in de lucht? Met deze 10 hondentrucjes worden honden en hun baasjes echte supersterren. En hondentrucjes zijn niet alleen leuk om naar te kijken. Ze dagen jouw hond ook mentaal en fysiek uit. Lees hier hoe je je hond trucjes kunt leren!
Wat is er mooier dan op een warme zomerdag een heerlijk ontspannen fietstocht door de natuur te maken? Samen met jouw hond wordt het nog leuker! In dit artikel lees je alles over hoe kun je een hond laten wennen aan het lopen naast een fiets. Daarnaast vind je hier meer informatie over waar moet je op letten als je met jouw hond gaat fietsen. In dit artikel gaat het dus om fietsen met je hond!
Honden en ballen – Wat een geweldige combinatie! Maar wat gebeurt er precies bij de hondensport treibball? We leggen uit wat treibball voor honden zo leuk maakt!