Trekhondensport: Tips, uitrusting en commando’s

hond aan lijn

Hondenslee-races worden niet alleen in het bitterkoude Alaska gehouden: deze hondensport is ook leuk zonder sneeuw. Voordat je aan dit wervelende avontuur begint met je hond, geven we je hier de belangrijkste informatie en commando’s om aan de slag te gaan met deze fascinerende hondensport.

De Iditarod in Alaska is de zwaarste hondenslee-race ter wereld: ongeveer 1.800 kilometer en temperaturen tot min 70 graden Celsius vragen alles van de sleehonden en hun drijvers, de mushers. De trekhondensport is in ons deel van de wereld een stuk zachter voor de dieren.

In principe is iedere hond geschikt voor de trekhondensport. Het verbetert de fitheid van honden en mensen en geeft een avontuurlijk en vrij gevoel. Met de juiste voorbereiding zullen jij en je hond ook veel plezier beleven – zonder sneeuw of enige competitie.

Wat is trekhondensport precies?

De naam zegt alles: bij deze sport trekt de hond de mens die te voet of met een voertuig onderweg is. De sport gaat terug tot de trekhonden, die vroeger werden beschouwd als het paard van de armen.

De trekhonden trokken zwaar beladen transportmiddelen zoals karren of sleeën. Tegenwoordig hebben ze het een stuk makkelijker en verplaatsen ze bijv. steps, fietsen of trainingskarren. Omdat de trekhondensport steeds populairder wordt, hebben er zich in de loop der tijd verschillende disciplines ontwikkeld naast de klassieke sleehondensport.

Dit zijn de belangrijkste soorten trekhondensport

  • Canicross: bij deze discipline wisselen hond en mens hun rollen. De hond trekt de lopende mens en geeft het tempo aan.
  • Bikejöring: als de mens op een fiets zit terwijl de hond hem trekt, spreekt men van ‘bikejöring’.
  • Dog-Scooting: als je een goed gevoel voor evenwicht hebt, moet je deze discipline beslist een keertje proberen. De hond trekt de mens terwijl deze op een step staat.
  • Dog-Trike en Sacco-Cart: beide varianten zijn geschikt voor trekhondensport met meer dan één hond. De Trike en Sacco-Cart zijn drie- en vierwielige trekkarren voor honden, waarbij sociale honden zich helemaal thuis voelen.
husky aan een step © DoraZett / stock.adobe.com

Voorwaarden

Houdt iedere hond van trekhondensport?

Het mooie aan trekhondensport: Niet alleen Husky’s vinden het leuk. Integendeel: iedere volwassen en actieve hond is geschikt, ongeacht ras.

Je hond heeft natuurlijk alleen plezier als hij gezond is. Een check-up bij de dierenarts is daarom de belangrijkste voorwaarde voordat je aan de slag gaat. Er moet bijzondere aandacht worden besteed aan het hart- en vaatsysteem en de gewrichten.

Geen zorgen: afhankelijk van de diagnose kunnen ook honden die niet in topconditie zijn deelnemen aan sommige trekhondensporten. Dit gebeurt best onder professionele begeleiding. Dit type beweging kan zelfs een positief effect hebben op heupdysplasie.

Hoeveel gewicht kan mijn hond trekken?

Vraag je je af of je hond jouw gewicht kan verplaatsen? In feite zijn honden veel sterker dan mensen denken. De vuistregel: een getrainde en gezonde hond slaagt erin om ongeveer drie tot vijf keer zijn eigen lichaamsgewicht te trekken.

Een Labrador die bijvoorbeeld 30 kilo weegt, kan ongeveer 120 kilo trekken – inclusief zijn metgezel.

Als er meerdere honden, hellingen of moeilijke oppervlakken in het spel zijn, verandert de berekening aanzienlijk.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om aan trekhondensport te kunnen doen?

Niet alleen je hond moet in topconditie zijn. Als je fit bent, graag beweegt en een beetje modder niet erg vindt, heb je al aan de belangrijkste voorwaarden voldaan.

Uitrusting

Welke uitrusting heb ik nodig voor de trekhondensport?

Veiligheid staat voorop bij het sporten met honden. Gebruik daarom speciale accessoires voor trekhondensport. Zorg ervoor dat je alles precies aanpast aan jouw hond.

Tip: om onaangename drukpunten te voorkomen, kun je het beste een professional vragen om je te helpen bij het passen.

Voor eenvoudige trekhondensporten te voet of op de fiets heb je naast sportkleding en stevige schoenen de volgende basisuitrusting nodig:

  • Trektuig voor de hond dat goed aansluit op het lichaam
  • Treklijn met schokdemper
  • Canicross: loopgordel om de treklijn te bevestigen
  • Bikejöring of Dog-Scooting: antenne voor veilige begeleiding

Voor de Dog-Trike en Sacco-Cart heb je ook een hondenkar nodig om te trekken en de juiste trekvoorziening voor één of meerdere dieren. Bestudeer ook de twee spantypes.

Spantypes in de trekhondensport

Er zijn in principe twee manieren om je hond te spannen: spannen met touw en spannen met een pulka. Welke van beide wordt gebruikt, hangt af van het sporttype.

  • Spannen met touw: De hond wordt rechtstreeks aan de riem van de mens of een sportuitrusting zoals een step of fiets gekoppeld met behulp van een trekkoord met schokdemper. Een geleidestang, de antenne, voorkomt dat het touw in de knoop raakt.
  • Spannen met pulka: Bij trekhondensporten met karren wordt een zogenaamde pulkastang gebruikt. Hiervoor wordt de hond met een speciaal tuig gespannen. Voor honden die alleen trekken, wordt een enkelspan gebruikt. De hond loopt vervolgens tussen de twee buitenste stangen. Als de honden in paren onderweg zijn, lopen ze rechts en links van een middenstang, de tweespandissel.

Commando

Welke commando’s moet mijn hond goed kennen?

In de trekhondensport kan het er snel aan toe gaan. Commando’s zijn daarom belangrijk – om je hond en je medemensen te beschermen. Je hond moet goed luisteren. Als hij naar voren kijkt, heeft hij namelijk geen oogcontact met jou.

Daarnaast is een snel reactievermogen vereist om de hond tijdig te kunnen stoppen of uit te wijken. Gebruik daarom zo kort mogelijke, ondubbelzinnige commando’s.

De belangrijkste commando’s in de trekhondensport in één oogopslag

In de trekhondensport hoor je vaak Engelse commando’s, die afkomstig zijn van de ‘mushers’. Als je deze musher-commando’s wilt leren, vind je hier een lijst met de belangrijkste begrippen:

  • Haw: Links
  • Gee: Rechts
  • Over haw: Links voorbij aan de hindernis
  • Over gee: Rechts voorbij aan de hindernis
  • Come haw: 180 graden draaien naar links
  • Come gee: 180 graden draaien naar rechts
  • Go / Hike / Mush: Ga / voorwaarts
  • Straight ahead: Rechtdoor
  • Stop / Whoa: Stoppen / blijven staan

5 tips om aan de slag te gaan

Zitten de commando’s en de uitrusting in orde? Dan kan je beginnen! Het is belangrijk om je hond eerst aan het tuig te laten wennen en hem het volgende duidelijk te maken: zonder jouw commando gebeurt er helemaal niets.

Als je vanaf het prille begin alles goed wilt doen, laat je dan door een hondenprofessional informeren over de wereld van de trekhondensport.

In principe zijn de volgende 5 punten belangrijk om meteen vanaf de start plezier te hebben:

  1. Zorg voor succesvolle ervaringen en begin niet meteen met veel gewicht. Probeer het eerst een keertje met Canicross en je eigen gewicht.
  2. De eerste stappen kun je het beste zetten op verlaten wegen in de vroege ochtenduren.
  3. Laat de ondergrond niet aan het toeval over. Voor honden is het eenvoudiger om te rennen op verharde bospaden dan op glad weidegras of hard asfalt.
  4. Bekijk de weerkaarten: Als de temperatuur meer dan 15 graden Celsius bedraagt en de luchtvochtigheid te hoog is, wordt lichaamsbeweging een belasting en loopt je risico op een hitteberoerte bij de hond.
  5. Geef je hond genoeg mogelijkheden om te drinken en zijn behoefte te doen. Na de training heeft hij echt een liefdevolle vacht- en pootverzorging

Trekhondensport: Versterkt de band en houdt je hond fit

Een gelukkig hondenleven omvat niet alleen aandacht van zijn baasje en een liefdevolle verzorging. Voldoende beweging is net zo belangrijk. Voor mensen en honden die zich graag samen uitleven, is trekhondensport een ideale keuze.

Niet alleen de gebruikte uitrusting versterkt de band tussen hond en baasje: beiden moeten zich op elkaar afstemmen en worden al snel een actief team. Probeer het een keertje! Onze tips helpen je op weg. En je kunt de juiste uitrusting gemakkelijk kopen in de onlineshop van zooplus.

Bronnen:

Onze meest behulpzame artikelen
20 min

Je hond trucjes leren: 10 hondentrucs om samen te oefenen

Begroeten met de poot, bedelen of een beloning vangen in de lucht? Met deze 10 hondentrucjes worden honden en hun baasjes echte supersterren. En hondentrucjes zijn niet alleen leuk om naar te kijken. Ze dagen jouw hond ook mentaal en fysiek uit. Lees hier hoe je je hond trucjes kunt leren!

4 min

Fietsen met je hond: waar moet je op letten?

Wat is er mooier dan op een warme zomerdag een heerlijk ontspannen fietstocht door de natuur te maken? Samen met jouw hond wordt het nog leuker! In dit artikel lees je alles over hoe kun je een hond laten wennen aan het lopen naast een fiets. Daarnaast vind je hier meer informatie over waar moet je op letten als je met jouw hond gaat fietsen. In dit artikel gaat het dus om fietsen met je hond!