Tips om je hond beter uit te laten

Uitlaten van je hond

Afwisseling bij het uitlaten is belangrijk

Op naar buiten: voor honden is de dagelijkse wandeling met hun baasje een waar hoogtepunt. En dan in het beste geval niet alleen omdat ze beweging krijgen en hun behoeften kunnen doen. Wie afwisseling in het uitlaten aanbrengt, kan lichamelijke en mentale ontlading combineren met training en plezier.

Samen actief zijn in plaats van naast elkaar rondlopen: wij geven je acht tips waaraan jij en je hond veel plezier zullen hebben. Zo worden voor je hond jullie gebruikelijke rondes een spannend avontuur.

Loop je over straat en je hond loopt maar verveeld naast je? Zie dat als een kans voor een paar kleine opdrachten. Hieronder vallen de basics zoals een voorlangse wissel op commando aan de lijn. Dergelijke kleine oefeningen voor tussendoor versterken jullie band.

Nog een voorbeeld: blijf staan en leg een snoepje op de punt van je schoen. De hond krijgt het snoepje pas als hij in je de ogen kijkt. Zo weet je zeker dat je zijn aandacht hebt.

Een rood stoplicht kun je gebruiken om ‘zit’ en ‘loop’ en andere kleine trucs zoals ‘zwaaien’ aan te leren. Die moet je echter thuis ook al geoefend hebben. In principe geldt voor plezier aan de lijn het volgende: een goede basisgehoorzaamheid draagt veel bij aan een ontspannen wandeling met de hond.

Apporteren in plaats van jagen

Als je genoeg plek hebt, voeg dan ook apporteren aan het uitlaten toe. Als je hond niet meteen terugkomt of je je in een druk park bevindt, gebruik dan een sleeplijn.

Apporteren is bovendien een ideale vervanging van jagen. Maar let wel: bij jachthonden moet je apporteren alleen gecontroleerd oefenen, dus zonder hem op te stoken. De hond mag pas rennen als de buit klaar ligt; dit vergt enige oefening. Ook hierbij kan een sleeplijn van pas komen.

Om te apporteren kun je bijvoorbeeld een zakje voer gebruiken: dit versterkt de samenwerking. Want je metgezel leert dat hij alleen aan de buit raakt met behulp van zijn baasje. Stokken of stenen kun je beter niet gooien. De hond kan zich er aan verwonden.

De speurneus: snuffelen en zoeken

Of het nu een snoepje of speeltje is, laat je hond op de gang of in het bos er naar zoeken. Als je niet met zijn drieën op pad bent, kun je tegelijkertijd ook het commando ‘blijf’ oefenen. De hond moet wachten tot je een passende verstopplek hebt gevonden. Verhoog geleidelijk de moeilijkheidsgraad. Eerst ligt het speeltje aan de rand van de weg, vervolgens achter een boomstam, later in een hoop bladeren.

Ook een snoepje is tussendoor snel te verstoppen. Bijvoorbeeld in een scheur in de muur of boom op ooghoogte van de hond. En als je hond de buit dan gevonden heeft, ben je natuurlijk vol lof!

Gaat er nog iemand met jullie mee dan kun je jezelf verstoppen! De ander houdt de hond vast, terwijl jij een verstopplek uitzoekt. Verhoog ook hier geleidelijk de moeilijkheidsgraad. Loop eerst slechts enkele meters vooruit en verstop je in het blikveld van je hond. Als dat lukt, ga dan bijvoorbeeld om de hoek staan. Je hond wordt een ware speurneus! Na verloop van tijd kun je beter inschatten welke opdrachten je hond aan kan.

Variatie tijdens het uitlaten van je hond

Iedere dag in hetzelfde tempo dezelfde route lopen kan niet altijd even leuk zijn. Voor een kort blokje om is dat geen probleem. Honden hebben binnen hun eigen wijk genoeg te ontdekken.

Maar sommige viervoeters bloeien direct op als ze een nieuw gebied kunnen verkennen. Kijk welke onbekende gebieden in je omgeving, die met het OV of de auto goed te bereiken zijn, je kunt gaan verkennen. Samen kunnen jullie dan veel kleine ontdekkingstochten ondernemen.

Ook het tempo is bij gezonde en volwassen honden variabel. Joggen of fietsen kan welkome afwisseling voor sportieve honden bieden. Start echter langzaam om je hond niet te overbelasten.

Hond heeft lijn in mond uitlaten © chalabala / stock.adobe.com
Als je hond aan de lijn loopt, kun je kleine oefeningen doen.

De natuur als behendigheidsparcours

Kijk op de gang en in het bos goed om je heen. Hier vind je namelijk heel wat hindernissen die spannende uitdagingen kunnen vormen.

Wat dacht je van slalommen tussen de bomen? Of spoor je hond aan rondjes om een boom te lopen. Liggende stammen zijn perfect om balanceren en springen te oefenen. Een echt goede uitdaging is om je hond op een omgevallen stam te latten liggen. Laat je fantasie de vrije loop.

Wees wel voorzichtig bij een aantrekkelijk uitziend mountainbikepad. Hellingen op en af gaan is voor veel honden misschien spannend, maar er kan plots een mountainbiker aan komen. Dan moet je direct plaats vrijmaken. Ook voor waterratten zijn er in de natuur genoeg uitdagingen te vinden: bijvoorbeeld door kleine beken over te steken.

Lees meer over behendigheid met de hond!

Waterpret tijdens het uitlaten van je hond

Wat betreft water: veel honden zijn dol op een koude duik. Kleine beekjes of meren bieden volop gelegenheid voor waterpret tijdens het uitlaten. Let er wel op dat je hond geen pestkop wordt. Jagen op eenden en andere dieren is taboe.

Houd je tijdens het badseizoen aan de hondenvrije zones. Als de stroming sterk is, kan een rivier snel levensgevaarlijk worden. Laat je kleine hond enkel aan een sleeplijn het water in gaan als je niet in kan schatten of die het water aankan of hoe sterk de stroming is. Als het kouder wordt is onderkoeling voornamelijk voor jonge, oudere of zwakke honden een gevaar.

Verstandig socializen

Veel baasjes willen dat hun hond sociale contacten aangaat. Dus naar buiten en los van de lijn? Liever niet! Laat je viervoeter alleen met toestemming van het andere baasje zonder lijn op de soortgenoot aflopen. Als ze elkaar aardig vinden, kunnen ze samen spelen in een veilige omgeving.

Het terugroepen moet goed werken. Zo kun je je hond terugroepen als er fietsers, ruiters of kinderen het pad kruisen. Als beide honden zijn aangelijnd, kun je het beste letterlijk met een boog om het andere duo heenlopen. In de natuur lopen honden namelijk niet frontaal op elkaar af, maar in een zijdelingse boog.

Dus als je hond aangelijnd is en andere honden ontmoet, is ook dit een trainingsmogelijkheid. Let goed op en beloon je huisdier met een snoepje zodra hij de soortgenoot ziet en voordat hij blaft. Na een paar weken (geduld is een schone zaak) zal je hond niet meer willen blaffen, maar je vol verwachting aankijken.

Hier moet je bij het uitlaten van je hond nog op letten:

  • In de hoogzomer is het het beste om ‘s ochtends en ‘s avonds op ontdekkingstocht te gaan.
  • Neem, naast poepzakjes en snoepjes, ook water voor je viervoeter mee.
  • Respecteer de natuur; ga alleen naar gebieden die niet zijn afgesloten voor bezoek.
  • Wissel concentratie af met ontspanning.
  • Onthoud dat er zelfs diep in het bos nog andere honden rondlopen en ook joggers en fietsers voorbij kunnen komen.
  • Laat je aandacht uitgaan naar je hond, niet je smartphone.
  • Alleen in een veilige omgeving je dier vrij laten rondlopen.
Onze meest behulpzame artikelen
20 min

Je hond trucjes leren: 10 hondentrucs om samen te oefenen

Begroeten met de poot, bedelen of een beloning vangen in de lucht? Met deze 10 hondentrucjes worden honden en hun baasjes echte supersterren. En hondentrucjes zijn niet alleen leuk om naar te kijken. Ze dagen jouw hond ook mentaal en fysiek uit. Lees hier hoe je je hond trucjes kunt leren!

4 min

Fietsen met je hond: waar moet je op letten?

Wat is er mooier dan op een warme zomerdag een heerlijk ontspannen fietstocht door de natuur te maken? Samen met jouw hond wordt het nog leuker! In dit artikel lees je alles over hoe kun je een hond laten wennen aan het lopen naast een fiets. Daarnaast vind je hier meer informatie over waar moet je op letten als je met jouw hond gaat fietsen. In dit artikel gaat het dus om fietsen met je hond!