Hondenfrisbee

golden retriever met frisbee

golden retriever met frisbee

Als je jezelf en jouw hond wat afwisseling wilt geven bij het apporteren, moet je eens een frisbee proberen! Bij deze sport is het de bedoeling dat jouw hond de frisbee in de lucht vangt. In dit artikel lees je alles over de sport: hondenfrisbee!

Wat is hondenfrisbee?

Honden frisbee is simpel gezegd frisbee spelen met je hond. Het werkt als volgt: je laat de frisbee vliegen, de hond vangt hem uit de lucht en brengt hem daarna terug. Deze hondensport verscheen voor het eerst in de jaren zeventig van de vorige eeuw in de Verenigde Staten, waar al snel hondenfrisbeewedstrijden plaatsvonden. In de VS wordt het “Discdogging” genoemd. Een van de bekendste frisbeehonden was een Whippet reu genaamd Ashley (1971-1985), die tijdens de pauze van een honkbalwedstrijd zonder toestemming met zijn baasje verscheen.

Voor welke hond is frisbeeën geschikt?

Deze hondensport traint het uithoudingsvermogen, de reactie en de snelheid van de hond. Het plezier van het samenspel versterkt de band tussen jou en je viervoeter. In principe is hondenfrisbee geschikt voor alle honden die graag bewegen. Er zijn echter enkele uitzonderingen:

  • Puppy’s en jonge honden: aangezien het springen en de abrupte bewegingen hun gewrichten kunnen beschadigen. De honden moeten volledig volgroeit zijn
  • Honden met artrose of heupdysplasie
  • Grote zware honden zoals de Bernard, zijn vanwege hun lichaamsbouw niet geschikt voor hondenfrisbee
  • Kleine honden zoals; Pugs: honden met een extreem korte snuit hebben vaker last van ademhalingsproblemen. In dat geval zal hondenfrisbee hun waarschijnlijk geen plezier doen.

In principe kun je hondenfrisbee met elke gezonde hond proberen. Wendbare en behendige rassen, zoals Bordercollies en Poedels hebben vaak veel plezier van deze hondensport.

Hoe bereid je je voor op hondenfrisbee?

Ga je het liefst meteen naar de weide om te beginnen? Geef jezelf wat tijd om je voor te bereiden. Het is het beste om in het begin zonder hond te beginnen, tenzij je bekwaam genoeg bent in het gooien van een frisbee. Zo niet, begin dan eerst met het leren van het gooien van een frisbee. Je geeft de hond de beste kans om de frisbee te vangen met een correcte worp. Over de frisbee gesproken: trainen met honden moet alleen gedaan worden met een frisbee die geschikt is voor honden. Deze zijn een beetje flexibel, zodat het gebit van de hond niet beschadigd raakt en mocht de frisbee toch kapotgaan tijdens het vangen/gooien, dan zal het plastic niet versplinteren.

Als je goed overweg kan met de hondvriendelijke frisbee, dan kun je beginnen! Allereerst: kies een mooie weide waar je ongestoord kunt gaan beginnen. Idealiter zou de weide geen kuilen moeten hebben, zodat je niet per ongeluk valt. Daarnaast moet jouw hond op openbare terreinen zonder hekwerk in staat om zonder problemen naar je terug te komen bij het horen van een commando. Een betonnen binnenplaats is niet geschikt om met de frisbee te spelen. De ondergrond moet veerkrachtig zijn om de gewrichten niet te veel te belasten. Het best is om jouw hond 3 uur (of langer) van tevoren te voorzien van een maaltijd, zoals bij iedere hondensport het geval is. Op deze manier vermijd je het risico op mogelijke maagwendingen en misselijkheid.

Golden Retriever mit Frisbee im Maul © chendongshan / stock.adobe.com
Golden Retriever playing Frisbee in the meadow

Hondenfrisbee in vier stappen

Stap 1: je hond moet de frisbee leren kennen. Laat hem de frisbee zien, laat hem eraan snuffelen en erin bijten. Prijs hem na afloop.

Stap 2: rol de frisbee over de grond. Als jouw hond er achteraan rent en de schijf terugbrengt, beloon hem dan. Als hij de frisbee op de juiste manier terugbrengt, kan je beginnen met de eerste echte worp.

Stap 3: gooi de frisbee niet te ver weg in het begin. Het is namelijk belangrijk dat hij zo plat mogelijk vliegt, zodat de hond hem gemakkelijk kan vangen. Op deze manier leert de hond echt vangen.

Stap 4: nu kun je lekker variëren. Gooi de frisbee verder en geef jouw hond de kans om echt stoom af te blazen.

Belangrijk: Frisbee spelen is leuk en je hond kan dat onderschrijven. Als je echter de indruk hebt dat hij overprikkeld is, neem dan een pauze. Vooral zeer sportieve hondenrassen hebben de neiging om door te blijven gaan. Als ze hier eenmaal aan gewend zijn, zijn ze later moeilijk te kalmeren.

Hondenfrisbee als wedstrijdsport

Als jij en je hond gek zijn op frisbeeën en jullie zijn opzoek naar een uitdaging, dan kunnen wedstrijden interessant voor jullie zijn! Het gaat echter om veel meer dan alleen maar de frisbee uit de lucht halen. Er zijn namelijk drie verschillende disciplines:

Freestyle

Deze discipline is geschikt voor twee- en viervoeters met goede coördinatievaardigheden. Het doel is om binnen twee minuten de meest indrukwekkende choreografie op muziek te presenteren. Het aantal toegestane frisbees laat zien dat het samenspel veel vaardigheid vereist van mens en hond: het team mag namelijk maximaal zeven schijven gebruiken.

Mini Distance

Op een beperkt speelveld is het gedurende zestig seconden: gooien en apporteren! Voor elke frisbee die in de lucht wordt gevangen, krijgt het duo punten, afhankelijk van de werpafstand.

Long Distance

In deze discipline telt alleen de afstand: de persoon mag drie keer met de frisbee gooien. De verste worp die de hond met succes uit de lucht kan vangen wordt geteld.

Onze meest behulpzame artikelen
20 min

Je hond trucjes leren: 10 hondentrucs om samen te oefenen

Begroeten met de poot, bedelen of een beloning vangen in de lucht? Met deze 10 hondentrucjes worden honden en hun baasjes echte supersterren. En hondentrucjes zijn niet alleen leuk om naar te kijken. Ze dagen jouw hond ook mentaal en fysiek uit. Lees hier hoe je je hond trucjes kunt leren!

4 min

Fietsen met je hond: waar moet je op letten?

Wat is er mooier dan op een warme zomerdag een heerlijk ontspannen fietstocht door de natuur te maken? Samen met jouw hond wordt het nog leuker! In dit artikel lees je alles over hoe kun je een hond laten wennen aan het lopen naast een fiets. Daarnaast vind je hier meer informatie over waar moet je op letten als je met jouw hond gaat fietsen. In dit artikel gaat het dus om fietsen met je hond!