Er bestaan veel verschillende hondenrassen. Ieder ras heeft een kenmerkend uiterlijk, individueel karakter en speciale behoeften. Voordat je je verdiept in alle verschillende rassen, lees je hier meer over de bijzonderheden de het ontstaan van rashonden.
Wat is een hondenras?
Hondenrassen zijn speciale fokken van een normale hond die in verschillende eigenschappen van elkaar verschillen. Hieronder vallen bijvoorbeeld de kleur en lengte van de vacht, de vorm van de snuit, de schofthoogte. Ook het karakter en jachtinstinct van de hond horen hierbij. Fokverenigingen of privépersonen leggen de normen voor de fok van verschillende hondenrassen vast. Verenigingen of bonden kunnen die vervolgens officieel erkennen. De wereldwijd grootste vereniging is de Fédération Cynologique Internationale (FCI). Deze overkoepelende organisatie houdt zich ook bezig met kynologie, de wetenschappelijke studie van honden.
Het ontstaan van hondenrassen
Honden worden niet voor niets de beste vriend van de mens genoemd. De dieren staan namelijk al eeuwen aan onze zijde. Ze stammen oorspronkelijk af van de wolf. Onderzoekers vermoeden dat de wolf in de loop van de tijd steeds dichter in de buurt van de mens kwam.
Door de fok maakten de mensen gebruik van de eigenschappen van de wilde dieren bij de jacht. Vanaf de 19e eeuw werden honden steeds meer gefokt om als huisdier te worden gehouden.
Honden zonder ras
Er zijn ook honden die geen zuivere rashond zijn. Gemengde rashonden zijn het resultaat van een kruising van verschillende rassen. Ze worden als ze niet expres zijn gekruist ook wel straathond genoemd. Designer Dogs, zoals de Labradoodle, zijn bedoelde kruisingen van twee rashonden.
Welke hondenrassen zijn er?
Tegenwoordig zijn er veel hondenrassen. Voor een beetje structuur heeft de FCI alle erkende hondenrassen in tien groepen onderverdeeld. De vereniging gaat daarbij uit van het oorspronkelijke gebruik van de dieren, hun karaktereigenschappen en hun uiterlijk. Aan de onderverdeling is te zien dat honden vroeger gefokt werden als nutsdieren.
Hoe veel hondenrassen zijn er?
Het is lastig te zeggen hoeveel hondenrassen er precies zijn. Zelfs de experts verschillen er met elkaar van mening over hoe veel rassen er wereldwijd precies zijn. Het aantal wordt op 800 geschat. De FCI hanteert zelf 350 hondenrassen.
De FCI-groepen en secties van de hondenrassen
Groep 1: Herdershonden en veedrijvers
Alle hondenrassen van deze groep hebben een sterke wil om te werken met elkaar gemeen. Herdershonden (zoals de Duitse herder) zijn intelligente werkdieren en zijn geliefd vanwege hun waakzaamheid. Ze blaffen nauwelijks en stellen zich snel ondergeschikt op. Van veedrijvers is het geblaf juist het belangrijkste werkinstrument. Op deze manier kunnen ze kuddes schapen bijeendrijven. Ze zijn niet geschikt als binnenhond of hond om mee te gaan wandelen. De Bearded Collie is een vrolijke, evenwichtige en gemakkelijk op te voeden hond. Typerend voor dit ras is de ondernemende uitdrukking. De witte Zwitserse herdershond is afkomstig uit Canada en ontwikkelde zich tot een onafhankelijk ras. De kindvriendelijke, attente en zeker niet agressieve dieren zijn zeer geschikt als waakhonden.
Groep 2: Pinschers en Schnauzers, Molossers, Berg- en Sennenhonden
Hier vinden we naast Pinscher en Schnauzer de rassen Smoushond, Russian Black Terriër, dogachtige honden, berghonden en Berner sennenhonden. Tot de Pinschers behoren ook de rassen Dobermann en Dwergpinschers. Deze dieren zouden aan het begin van de 19e eeuw vanuit Engeland naar het Europese vasteland gekomen zijn. De Affenpinscher is een van de oudste hondenrassen in Duitsland, die vrijwel onveranderd is gebleven. Het ras kan 15 jaar oud worden en is dol op mensen. Ze knuffelen graag, zijn goede waakhonden en hebben weinig beweging nodig.
Groep 3: Terriërs
In deze grote groep vinden we hoogbenige en laagbenige terriers, bull-achtige terriërs en dwergterriërs. Vanwege zijn statige uiterlijk wordt de Airedale Terriër beschouwd als de koning van de Terriërs. Hij komt uit het Engelse graafschap Yorkshire. Hier hadden mijnwerkers, arbeiders en boeren ongevoelige honden nodig voor waterjacht en het drijven van het vee. Airedale Terriërs waren ideaal daarvoor en waren geliefd vanwege hun betrouwbaarheid en veelzijdigheid. De Australische Terriër kan ook in een stadsappartement wonen, zolang hij voldoende beweging krijgt. Oorspronkelijk was het een herdershond, vanwege zijn robuustheid, ongevoeligheid voor kou en kracht. Ook draadharige Fox Terriërs komen in Europa veel voor. Ze werden in Engeland gebruikt voor de vossenjacht en zijn te zien op tal van historische schilderijen in Engeland.
Groep 4: Dashonden
De dashond, ook wel Teckel genoemd, is al sinds de middeleeuwen bekend. Uit toen bestaande brakken honden werden laagbenige honden gefokt die geschikt waren voor de jacht zowel ondergronds als bovengronds. Zo ontstond het hondenras de teckel. De dieren hebben een korte, dichte vacht in verschillende kleurgradaties van zwart tot roodbruin. Teckels zijn evenwichtig, hebben uithoudingsvermogen, een goede neus en zijn flink. Dashonden worden in drie groottes (standaard teckels, dwergteckels en Kaninchen teckels) onderverdeeld. Er wordt ook een onderscheid gemaakt tussen de haarstructuur: kortharige, ruwharige en langharige teckels. De gespierde ruwharige teckel heeft weinig beweging nodig, kan 17 jaar oud worden en is een goede waakhond.
Groep 5: Keeshonden en oertypen
Tot de keeshonden behoren sledehonden, Scandinavische jachthonden, Scandinavische waak- en herdershonden, Europese en Aziatische keeshonden. De Duitse Spitz is een afstammeling van de veenhond uit het stenen tijdperk en daarmee het oudste hondenras in Centraal-Europa. Keeshonden vallen op door hun mooie vacht, die omhoog staat door de grote hoeveelheid onderwol. De flinke ogen en spitse oren geven hem zijn brutale uiterlijk. De Duitse Spitz is levendig, snel aanhankelijk en leergierig. Je kunt hem gemakkelijk opvoeden. Omdat hij achterdochtig is tegenover vreemden, is hij goed geschikt als waakhond. De Scandinavische rassen zijn populaire herdershonden met warme vacht.
Groep 6: Lopende honden en Zweethonden
Lopende honden hebben fijne neuzen en helpen mensen al eeuwen tijdens de jacht. Ze nemen de geur waar en volgen blaffend het spoor. Vertegenwoordigers zijn bijvoorbeeld de Engelse Foxhound, Schweizerischer Niederlaufhund, Otterhound, Français tricolore of de Beagle. Zweethonden zijn gespecialiseerd in het zoeken naar gewond wild. Ze hebben een uitgesproken reukzin en zoeken expliciet naar het spoor van het gewonde wilde dier. Typische vertegenwoordigers zijn de Beierse bergzweethond en de Alpenländische Dachsbracke. Lopende honden worden getraind voor het jagen met het peloton, zweethonden doen hun werk alleen.
Groep 7: Voorstaande honden
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen Continentale voorstaande honden zoals brakken honden, spaniels en de griffon en Britse en Ierse staande honden zoals pointers en setters. Staande honden apporteren bereidwillig geschoten wild. Ze werden, sinds er vuurwapens zijn, steeds meer gefokt en zijn veelzijdige dieren. Ze doden niet, maar laten de jager in alle rust zien waar het wilde dier zich bevindt. Deze rol vervullen ze tegenwoordig niet meer zo vaak, maar omdat ze de kenmerken van verschillende jachtrassen combineren, zijn ze erg populair als loyale metgezellen. Ze mogen echter niet als huisdier worden gehouden door leken. Ze horen in de handen van jagers.
Groep 8: Retrievers, Spaniëls en Waterhonden
Retrievers zijn honden die gevogelte vinden en terugbrengen naar de jager. Spaniels zoeken in het struikgewas naar klein wild. Tot deze categorie behoren bijvoorbeeld Amerikaanse en Engelse Cocker Spaniël, Engelse springerspaniël, veldspaniel, Kooikerhondje en Welsh Springer Spaniël. Waterhonden zijn geschikt om te helpen tijdens het vissen. De Amerikaanse Spaniël is een afstamming van de Engelse spaniël en het kleinste Spaniël-ras. De Chesapeake Bay Retriever is speciaal gefokt voor het jagen in het water en moet naast apporteren ook in staat zijn om door ijs te breken en koud water kunnen weerstaan.
Groep 9: Gezelschapshonden
Deze dieren dienen vooral als trouwe metgezel en sociale partner voor de hondeneigenaar. In deze grote groep vinden we bichons, poedels en kleine Belgische rassen, maar ook Tibetaanse honden, haarloze honden, pekinees en Chihuahuas. De Bichon Frisé is bijvoorbeeld grappig, onafhankelijk en temperamentvol. Hij leert snel en is gemakkelijk op te voeden. De Bolognese heeft een delicate lichaamsbouw, is sociaal en gezinsvriendelijk. De Bolonka Zwetna is daarentegen een echt schoothondje. Omdat het ras vriendelijk en levendig is, zijn deze dieren geschikt als speelkameraadje.
De Boston Terrier heeft een zeer evenwichtig temperament. De dogachtige hond werd voor het eerst gefokt in Boston in de jaren 1970. Hij is slim, levendig, vastbesloten en vriendelijk. Sinds de ontdekking in 1850 wordt de Chihuahua beschouwd als het kleinste hondenras ter wereld. Er wordt aangenomen dat hij afstamt van de offerhonden van het oude Mexico. Vanaf de 19e eeuw verkochten boeren in de provincie Chihuahua de dieren ook aan toeristen en verspreidde het hondenras zich naar Europa. De Chihuahua kan alle karaktereigenschappen hebben van waakzaam tot speels.
Groep 10: Windhonden
Of het nu langharige, kortharige en ruwharige windhonden zijn, deze slanke, langbenige honden zijn een van de snelste landdieren ter wereld, samen met de cheeta's. Ze zijn vroeg gefokt voor een specifiek gebruik en jagen niet met hun neus maar op zicht. Afhankelijk van de oorsprong, maakt men een onderscheid tussen westerse windhonden en oosterse windhonden. Kenmerkend voor de oosterse honden (zoals de Barsoi) zijn hun slappe oren en een onafhankelijk wezen, terwijl de westerse windhonden sprinters zijn en rozenoren hebben.
Welk hondenras past bij mij?
Een lijst met hondenrassen geeft je een goed overzicht van alle rashonden. Toch vinden veel mensen het lastig om een trouwe viervoeter uit te kiezen. Bepaal van te voren voor jezelf waarom je graag een hond wilt en wat jij hem kunt bieden. Dat maakt het er een stuk makkelijker op.
Criteria bepalen
Heb je bijvoorbeeld kinderen, dan kun je daar een ras op uitzoeken. Jack Russell Terriërs en Bolognezers zijn makkelijk in de omgang en vriendelijk. Daarom zijn dit zeer populaire gezinshonden.
Als je nog nooit een hond hebt gehad, is het aan te raden om een hond te nemen die makkelijk in de omgang is. Langharige Collies of een Franse Bulldog zijn het beste geschikt voor beginners.
Ook je woonsituatie is een belangrijke factor. Een grote hond kan zich uitleven in een tuin en een kleine hond kan ene prima leven leiden in de stad. Als je allergieën hebt of ook nog andere huisdieren hebt, moet je dit ook meenemen in je overwegingen.
We updaten onze lijst met hondenrassen regelmatig. Met behulp van de filtermogelijkheden aan de zijkant kun je snel een passende kandidaat die bij jouw levensstijl en karakter past.
In ons Hondenmagazine vind je bovendien tips over hondenopvoeding en een soortspecifieke voeding. Ontdek daarnaast ook ons assortiment aan rasvoer in onze online shop!