De weimaraner wordt beschouwd als het oudste Duitse aanwijshondenras en is vandaag de dag nog steeds een veelzijdige en gepassioneerde jachthond. Maar de aristocraat onder de honden met de zilverkleurige vacht en trotse uitdrukking wordt ook steeds populairder bij niet-jagers. Hij blijft echter uitsluitend geschikt als familiehond als hij voldoende alternatieve activiteiten aangeboden krijgt.
Uiterlijk: Een slank, gespierd en harmonieus gestalte
De aanblik van een weimaraner doet niet alleen een jagershart sneller slaan. Met name de zilvergrijze glanzende vacht, die zeldzaam is in de hondenwereld, en de expressieve amberbruine ogen, die in de puppytijd nog hemelsblauw zijn, worden door vele hondenliefhebbers bewonderd.
Door zijn slanke, gespierde en harmonieuze vorm, trotse houding en welgevormde kop met lange afhangende oren, belichaamt de weimaraner het perfecte type onder de edele jachthonden.
Hoe groot wordt een weimaraner?
Eenmaal volgroeid bereikt de weimaraner een schofthoogte tussen de 60 en 70 cm, waardoor hij wordt beschouwd als relatief grote hond. Het gewicht ligt tussen de 30 en 40 kg. Teven zijn over het algemeen iets kleiner en lichter dan hun mannelijke soortgenoten.
Vachtkleuren en textuur
Hun grijze vachtkleur varieert van zilvergrijs en reekleurig tot muisgrijs. Witte aftekeningen op de borst en poten zijn in beperkte mate toegestaan, maar zijn uiterst zeldzaam.
Naast de typische weimaraner met de kortharige vacht, fokt de FCI ook langharige weimaraners. Langharige puppy’s waren vroeger eerder ongewenst en zijn vandaag de dag nog steeds zeldzaam. De American Kennel Club erkent ook alleen de kortharige vacht in haar standaard.
Het Groothertogenhof in Weimar, dat kan worden beschouwd als de bakermat van het Weimaraner-ras, waardeerde de veelzijdige jachtcapaciteiten van de elegante grijze hond al aan het begin van de 19e eeuw.
Zijn opmerkelijk fijne neus, zijn uithoudingsvermogen, zijn scherpte ten opzichte van wild en roofdieren, zijn gehoorzaamheid aan zijn baas en zijn niet te onderschatten waak- en beschermingsinstinct maakten van de weimaraner een nuttige en nobele metgezel van edellieden en jagers.
Jachthond met hoge standaarden
Tot op de dag van vandaag staat de jachtwaardigheid van de weimaraner nog steeds voorop bij het fokken in zijn geboorteland Duitsland. Zijn betrouwbaarheid bij het aanwijzen en werken in water alsook zijn opvallende neiging om na het schot aan het werk te willen, zijn doorslaggevende kenmerken volgens de FCI-rasstandaard.
In deze context worden ook zijn veelzijdigheid, zijn volhardende zoektocht, zijn beheerste temperament en zijn soepele hanteerbaarheid benadrukt. Honden die deze kenmerken niet kunnen aantonen in een jachtprestatietest zijn niet toegestaan voor de fokkerij in het land van herkomst van het ras. Om aan de eisen van een jachthond te voldoen, worden weimaraners in Duitsland uitsluitend aan jagers gegeven.
Is een weimaraner een familiehond?
In de VS, Canada en Groot-Brittannië wordt de weimaraner niet alleen gebruikt als jachthond, maar ook als reddingshond, therapiehond en als politie- en drugshond. En zelfs als pure familie- en gezelschapshond geniet de mooie grijze hond steeds meer populariteit.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat er de afgelopen jaren in zijn geboorteland Duitsland herhaaldelijk discussies zijn geweest over de vraag of de weimaraner ook geschikt is als familiehond.
Hun elegante verschijning heeft er immers toe bijgedragen dat zelfs niet-jagers steeds meer interesse gingen tonen in deze prachtige rashonden. Maar kun je de weimaraner echt tot zijn recht laten komen door hem als familiehond te houden?
Voor- en nadelen
Terwijl critici benadrukken dat de weiimaraner een typische hond is die alleen zijn baas gehoorzaamt en op zijn best andere familieleden tolereert, brengen voorstanders vaak zijn mensgerichtheid, zijn genegenheid en zijn uitgesproken bereidheid om te leren naar voren. Dit maakt van hem niet alleen een gevoelige, maar ook een uitgesproken loyale en gehoorzame partner.
Hoewel deze twee beoordelingen erg uiteenlopen, zit er waarschijnlijk een kern van waarheid in beide. De ontwikkeling van het karakter van een hond hangt immers niet alleen af van de genen, maar ook van de opvoeding, socialisatie en de omgeving.
Eén zaak is zeker: de weimaraner is een veeleisende hond die, als oorspronkelijke jachthond, van nature een grote bewegingsdrang en een uitgesproken behoefte aan activiteit heeft. Hij hoort dan ook thuis – zo niet onder de hoede van een jager – dan toch in de zeer ervaren handen. Baasjes moeten het bijzondere karakter van dit ras respecteren en weten hoe ze het moeten stimuleren.
Weimaraners hebben een sterke drang om te bewegen en moeten altijd volledig bezet zijn.
Houden
Houden: Geen eenvoudige gezelschapshond
Zoals al beschreven, lopen de meningen over de vereisten voor het houden van een weimaraner soms sterk uiteen. Terwijl de ene kant volhoudt dat alleen gevorderde jagers om kunnen gaan met dit bijzondere jachttalent, is de andere kant ervan overtuigd dat de weimaraner ook in een familie zonder jachtervaring voldoende aan zijn trekken kan komen.
Welke mening je ook deelt: het staat vast dat de Weimaraner geen gemakkelijke gezelschapshond is. Hij heeft absoluut een taak nodig waar hij zich met al zijn passie aan kan wijden.
Als instinctieve jachthond met een sterke eigen wil en een hoge mate van intelligentie, heeft hij vanaf het begin een consequente opvoeding nodig. Hij heeft ook een passende taak nodig die zijn sterke punten bevordert, rekening houdt met zijn karakter en hem elke dag zowel mentaal als fysiek uitdaagt.
Kunnen fysieke en mentale inspanning ook werken zonder te jagen?
Een taak als snuffel-, aanwijs- of sorteerhond komt zeker het dichtst in de buurt van de natuurlijke instincten van de weimaraner. Omdat het aantal jagers en jachtgebieden afnam, moesten veel andere, authentieke jachthonden ook op zoek naar alternatieve taken.
In vele geïndustrialiseerde landen zijn er tegenwoordig een aantal hondensport– en trainingsmogelijkheden, die honden zinvolle alternatieve activiteiten bieden. De weimaraner zal zeker ook genieten van dummywerk, mantrailing, speuren of een training als reddingshond.
Het is belangrijk dat hij de vervangende activiteit elke dag kan doen en dat het zowel zijn beweging als hersenen activeert. Een weimaraner die geen taak heeft die hem lichamelijk en mentale voldoening geeft, kan snel een probleemhond worden.
Zorg ervoor dat je hond het werk krijgt dat hij verdient. Hij zal je danken met levenslange loyaliteit en een grotere bereidheid om te gehoorzamen.
Verzorging
Verzorging: Waar moet ik op letten bij de verzorging van mijn weimaraner?
In tegenstelling tot zijn hoge eisen op het gebied van lichamelijke en mentale voldoening, zijn de verzorgingsbehoeften van de weimaraner relatief laag. Met name kortharige weimaraners zijn heel gemakkelijk te verzorgen.
Om zijn glans en vachtstructuur te behouden, hoef je de korte, gladde vacht maar een of twee keer per week te borstelen. Baden is alleen nodig in uitzonderlijke gevallen. De wat zeldzamere, langharige weimaraners zijn van nature een beetje veeleisender bij de vachtverzorging.
De oren mag je ook beslist niet verwaarlozen. Dit komt omdat de lange hangende oren infecties en oorontstekingen in de hand kunnen werken. Een regelmatige controle en reiniging van de oren is daarom beslist aan te raden.
Gelukkig kan het risico op skeletaandoeningen en het risico op maagtorsie worden beperkt door je hond een gezonde en soortspecifieke voeding te geven.
Om latere misvormingen van het bewegingsapparaat te voorkomen, moet je in de puppytijd extra aandacht besteden aan de gezonde groei. De energiebehoefte moet worden geoptimaliseerd om aan de behoeften van de puppy te voldoen. Een teveel aan energie leidt tot vroegtijdige groei bij honden. Als gevolg daarvan raken de skelet- en spierontwikkeling uit evenwicht en zijn latere gewrichtsproblemen simpelweg een feit. Zorg ook voor een gezonde fosfor-calciumverhouding in het voer om een stabiele botstructuur te garanderen.
Om maagtorsie te voorkomen, moet je de aanbevolen dagelijkse porties verdelen over meerdere kleine hoeveelheden voer per dag en ervoor zorgen dat je hond rust na het eten. Wild ronddollen na het eten kan het risico verhogen.
Gezondheid
Gezondheid: Rastypische ziekten van de weimeraner
Een puppy van een gerenommeerde kennel met officiële papieren heeft zeker de beste kans op een lang en gezond leven. De geschiktheidscriteria voor het fokken zijn immers hoog. Oogonderzoek en röntgenfoto’s van de heupen, schouders en ellebogen moeten duidelijk een genetische aanleg uitsluiten.
Toch is een gezonde stamboom natuurlijk geen onwrikbare garantie voor een blijvende gezondheid. Dit komt omdat verkeerd voer, gebrek aan verzorging of andere ongunstige omgevingsinvloeden eveneens ziekten kunnen veroorzaken.
Eén van de meest voorkomende ziektes bij de weimaraner – ondanks genetische uitsluitingsprocedures – is heupdysplasie (HD). Oogaandoeningen zoals entropion of oorontstekingen door de lange hangende oren kunnen echter ook problemen veroorzaken bij grijze rashonden.
Er zijn ook gevallen van epilepsie bekend en de gevreesde maagtorsie, een probleem bij vele grote hondenrassen, komt ook vaker voor bij de weimaraner.
Fokken
Fokken: Interesse onder de niet-jagers neemt toe
De weimaraner is nogal zeldzaam geworden in zijn land van herkomst door de uiterst strenge verkooppraktijken van de Weimaraner Klub e.V., waarbij de meeste Duitse fokkers zijn aangesloten. Veel mensen beschouwen jagen als een hobby en er zijn steeds minder gebieden waar de jacht is toegestaan.
Steeds minder mensen voldoen aan de eis van de club dat fokkers alleen puppy’s mogen overhandigen aan professionele jagers. Tegelijkertijd is de belangstelling voor de prachtige weimaraner in het buitenland erg groot. En ook in Duitsland raken steeds meer niet-jagers geïnteresseerd in de trotse grijze verschijning.
Ontwikkeling van parallelfokkerij
Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van een soort parallel ras buiten de officiële fokkerij om met als doel mensen die niet geïnteresseerd zijn in de jacht de kans te geven deze hond aan te schaffen.
Maar omdat dit soort fokkerij niet onder de overkoepelende organisatie van de Duitse Kennel Club (VDH) valt en dus niet aan controles voor de fok is onderworpen, zijn er helaas ook veel ‘malafide amateurs’ onder de zogenaamde hobbyfokkers.
Fokkers die alleen geïnteresseerd zijn in het uiterlijk van hun honden en die hun honden zonder foktest laten dekken, zijn helaas niet uitzonderlijk. Bovendien verkopen ze vaak puppy’s aan potentiële kopers zonder gezondheidscontroles of een temperamenttest.
Kopen: Blijf ver weg van ‘puppy’s uit de autokoffer’
Laat je niet verleiden door schattige puppyfoto’s op het internet die je naar een overhaaste aankoop kunnen manipuleren. Achteraf betaal je gegarandeerd een hoge prijs voor deze zogenaamde ‘koopjes’ Ernstige hart- en gewrichtsaandoeningen als gevolg van een gebrek aan veterinaire zorg voor de moederhond, inteelt, een gebrek aan vroege socialisatie en gedragsproblemen zoals overmatige nervositeit, agressie of dominantie bij reuen duwen bezitters vaak niet alleen tot hun financiële grenzen, maar ook tot mentale wanhoop.
Koop de schattige hondjes alleen bij een gerenommeerde fokker
Waarom je uitsluitend bij een gerenommeerde fokker moet kopen
Je kunt alleen een gezonde, temperamentvolle en rasechte weimaraner voor het leven vinden als je kiest voor een gerenommeerde fokker. Deze voldoet automatisch ook aan de FCI criteria voor fokgeschiktheid. Als je een weimaraner bij een erkende fokker wilt kopen, liggen de drempels natuurlijk veel hoger dan bij de veelbelovende aanbiedingen uit de kofferbak.
Je moet rekening houden met lange wachttijden voor een nieuw nest, langere afstanden naar de kennel afleggen en je voorbereiden op intensieve ondervragingen door de fokker over je leefomstandigheden en toekomstplannen.
Tegelijkertijd geven verantwoordelijke fokkers ook een diepgaand inzicht in hun fokprogramma. Ze laten je de moeder zien, zorgen voor een positieve vroege inprenting van de puppy en laten belangrijke vaccinaties uitvoeren.
Ze doen verslag van hun jarenlange ervaring met het ras en staan altijd klaar met hulp en advies, zelfs na de aankoop. Een gerenommeerde fokker probeert voor elk van zijn beschermelingen een geschikte thuis te vinden.
Hoeveel kost een weimaraner?
Ben je jager en koop je een weimaraner bij een gerenommeerde fokker, liggen de kosten meestal tussen de 1.600 en 1.800 euro.
Geschiedenis: Het oudste pointer-ras in Duitsland
Het is nog steeds onduidelijk hoe het ras van de weimaraner precies is ontstaan en van welk hondentype hij zijn huidige uiterlijk heeft ontwikkeld. Er zijn verschillende theorieën over de rol van verschillende honden zoals de bloedhond, Engelse pointer, Duitse korthaar pointer en de zilvergrijze jachthond.
Dat de Weimaraner werd gefokt en gehouden als jachthond in en rond Weimar aan het begin van de 19e eeuw, kan daadwerkelijk worden bewezen. Groothertog Karl August van Saksen-Weimar-Eisenach, die de adellijke pointers aan zijn hof hield, maakte hem beroemd.
Vroege start van zuiver fokken
Het geplande fokken van de weimaraner begon rond 1890. Met de oprichting van de ‘Verein zur Reinzucht des silbergrauen Weimaraner-Vorstehhundes’ in Thüringen werd het ras vanaf 1897 gefokt volgens een eenduidige standaard. Sinds het begin van de stamboekregistratie wordt de weimaraner zuiver gefokt. Dit betekent dat er sindsdien geen vreemde rassen meer zijn ingezet om te kruisen. Dat maakt van de weimaraner het oudste pointer-ras in Duitsland.
Kort en krachtig: De meest gestelde vragen over de weimaraner
Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over de weimaraner:
Is een weimaraner een hond voor beginners?
Een weimaraner is niet ideaal voor beginners want hij vereist een consequente en ervaren opvoeding. Vanwege zijn hoge intelligentie, sterke wil en jachtinstinct kunnen onervaren eigenaren het moeilijk vinden om hem goed te begeleiden.
Zijn weimaraners makkelijk op te voeden?
Weimaraners zijn intelligent, kunnen gemakkelijk worden opgevoed door ervaren hondenbegeleiders maar vereisen een liefdevolle en consequente training. Een te harde opvoedingsstijl kan leiden tot koppigheid, daarom zijn geduld en positieve bevestiging belangrijk. Het trainen van weimaraners kan beginnende hondeneigenaren snel overdonderen.
Wie past bij een weimaraner?
Weimaraners zijn het meest geschikt voor actieve, ervaren hondenbezitters of families die veel tijd hebben voor beweging en bezigheid.
Hoeveel beweging heeft een weimaraner nodig?
Een weimaraner heeft elke dag veel beweging nodig, minstens anderhalf tot twee uur, om aan zijn hoge energiebehoefte te voldoen. Activiteiten zoals rennen, spelen en hondensporten zijn ideaal om hem lichamelijk en mentaal actief te houden.
Kunnen weimaraners gelukkig blijven in een flat?
Ja, Weimaraners kunnen in een flat worden gehouden zolang ze genoeg beweging en bezigheid krijgen, zowel binnen als buiten. Een huis met eengrote tuin is natuurlijk een voordeel, maar de dagelijkse, soortspecifieke activiteiten blijven erg belangrijk om verveling en gedragsproblemen te voorkomen.
Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.
Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.