Tibetaanse Mastiff

De Tibetaanse Mastiff komt oorspronkelijk uit de Himalaya en wordt gezien als een van de oudste hondenrassen uit het Oosten. Zijn indrukwekkende uiterlijk en natuurlijke beschermingsdrang maken hem tot op de dag van vandaag een betrouwbare waker over huis, erf en vee. Andere benamingen voor dit imposante ras zijn onder andere Tibet Dogge en Do Khyi.

Tibetaanse Mastiff op de weide

De Tibetan Mastiff is een imposante viervoeter met een sterk beschermend instinct.

Uiterlijk van de Tibetaanse Mastiff: Zo krachtig als een leeuw?

Zelfs Aristoteles was al onder de indruk van deze grote hond uit het verre Himalayagebergte. Hij omschreef hem als een hond met ‘kolossale botten, gespierd, zwaar, groot van stuk en met een brede snuit […]’. Ook Marco Polo, die in de 13e eeuw door Azië reisde, kon niet om deze machtige berghond heen. In zijn reisverslag beschreef hij hem als ‘zo groot als een ezel, met een stem zo krachtig als die van een leeuw’.

Grootte en gewicht van de Tibetaanse Mastiff

Met een schofthoogte van minstens 66 cm bij reuen behoort de Tibetaanse Mastiff tot de grotere hondenrassen. Zo groot als een ezel wordt hij natuurlijk niet echt. Teefjes zijn met minimaal 61 cm iets kleiner dan de reuen. Andere benamingen voor dit indrukwekkende ras zijn Tibet Dogge, Tibet Mastiff, Do Khyi en Tibetan Mastiff.

Afhankelijk van geslacht, grootte en bouw ligt het gewicht van dit robuuste ras tussen de 36 en 72 kilo. Zijn leeuwachtige uitstraling dankt hij niet alleen aan zijn diepe blaf, maar ook aan zijn dubbele vachtstructuur. Rond de hals en schouders vormt zich een soort manen.

Vacht van de Tibetaanse Mastiff: Een wintervacht die wel tegen een stootje kan

De staart en de bovenkant van de achterpoten zijn net zo dicht behaard dan de hals en staart. Maar ook de rest van het lichaam is erg behaard. Dankzij de dikke ondervacht in de winter en de stugge, rechte bovenvacht biedt zijn vacht betrouwbare bescherming tegen kou, wind en neerslag. Zijn vacht is dus perfect aangepast aan het ruige klimaat van zijn oorspronkelijke thuisland.

Wanneer het in de lente warmer wordt in de valleien van de Himalaya, verliest de Tibetaanse Mastiff zijn dichte ondervacht. Zijn uiterlijk verandert dan duidelijk: hij oogt slanker en lichter.

Vachtkleuren van de Tibetaanse Mastiff

De Tibetan Mastiff heeft een ‘dikke vacht’ in de ware zin van het woord. Het is zeer weerbestendig en robuust, maar nooit zijdeachtig, krullend of golvend. Qua kleur komt hij voor in de volgende varianten:

  • Diepzwart
  • Zwart met roestbruine aftekeningen
  • Blauw/leigrijs
  • Blauw/leigrijs met roestbruine aftekeningen
  • Goud in alle schakeringen, van warm goudgeel tot donker roodgoud

Witte aftekeningen in de vorm van een kleine ster op de borst of op de tenen komen bij alle kleurvarianten voor.

Prachtig hondenras, Tibetaanse mastiff, tegen een natuurlijke achtergrond. © Tatyana / stock.adobe.com
De Tibetan Mastiff is verkrijgbaar in goudtinten, van goudgeel tot donkerrood goud.

Karakter: Een geboren waakhond

Ondanks zijn imposante, zware verschijning kan de Do Khyi verrassend atletisch en lichtvoetig zijn. Zijn krachtige, brede kop in combinatie met zijn middelgrote, naar voren gerichte oren, geven hem een opmerkzame uitstraling. Zijn dichtbehaarde staart draagt hij trots over zijn rug gekruld. Hij is altijd alert – zelfs met zijn ogen half dicht mist hij niets. Waken is voor hem een tweede natuur.

Het bewaken van zijn territorium zit de Tibetan Mastiff in het bloed. Hij is wantrouwig tegenover vreemden, maar loyaal aan zijn mensen. Zelfstandig, moedig en onverstoorbaar: deze hond beschikt van nature over alle eigenschappen die een goede waakhond kenmerken. Zijn territoriale gedrag is sterk ontwikkeld en heeft geen extra aanmoediging nodig.

Opvoeding: Zijn Tibetaanse Mastiffs gevaarlijk?

Ook als gezinshond moet hij zijn aangeboren bescherminstinct kunnen blijven inzetten. Wel is het belangrijk dat hij van jongs af aan leert waar de grenzen liggen van dat instinct. Alleen met een consequente opvoeding en een goede socialisatie leer je een Tibetaanse Mastiff om bezoek op zijn terrein te accepteren.

Wordt dat verwaarloosd, dan is deze krachtige hond in spannende situaties nauwelijks nog te sturen. Zijn gezin en terrein beschermen gaat voor hem boven alles. Een simpel “af!” is dan lang niet genoeg om hem te stoppen. Zodra hij in de ‘beschermmodus’ schiet, dringt geen enkel commando nog tot hem door. In dat geval kan de Tibetaanse Mastiff inderdaad een risico vormen voor anderen.

De Tibetaanse Mastiff leert snel – als hij daar zin in heeft.

Ondanks zijn oerinstinct, afkeer van vreemden en eigenzinnige karakter, laat de Tibetaanse Mastiff zich toch goed opvoeden tot een aangename en betrouwbare begeleidende hond. Hij is namelijk niet alleen koppig, maar ook extreem trouw en loyaal als het om zijn gezin gaat.

Hij hecht zich sterk aan zijn mensen en volgt ze graag. Als voorwaarde geldt wel dat hij het nut inziet van wat hem gevraagd wordt.

Hij doet niet zomaar klakkeloos wat je zegt. Daarvoor is hij te intelligent en zelfstandig van geest. Benader je de Tibetaanse Mastiff met een goede dosis begrip, duidelijke grenzen en consequente begeleiding, dan zul je verbaasd zijn hoe snel hij leert – als hij wil.

Tips voor het trainen van de Tibetan Mastiff

Steeds dezelfde oefeningen herhalen vindt hij al snel saai. Zorg dus voor afwisseling, uitdaging en vooral een positieve benadering tijdens de opvoeding.

Vooral in de eerste 16 weken van zijn leven is het extra belangrijk dat hij niet overprikkeld raakt. Accepteer het als de pup angstig, onzeker of terughoudend reageert. Geef hem de tijd die hij nodig heeft om te leren. Totdat de Do Khyi karaktervast is en geestelijk volwassen, kunnen gerust vier jaar voorbijgaan.

Laat je daardoor niet van je pad afbrengen of ontmoedigen. Het heeft geen zin om ontmoetingen met andere mensen en dieren uit de weg te gaan. Laat hem voorzichtig kennismaken met alles wat nieuw is. Geduld en doorzettingsvermogen zullen uiteindelijk worden beloond. Want alles wat de Tibetaanse Mastiff in zijn jeugd leert kennen, zal hij de rest van zijn leven zonder problemen accepteren.

Leefomgeving: Gezinsband is een must

Ook al doet zijn soms wat verveelde blik anders vermoeden: de Tibetaanse Mastiff houdt van gezelschap. Een hechte band met zijn mensen moet bovenaan staan bij de voorwaarden voor het houden van dit ras. Hij heeft nabijheid tot zijn mensen nodig – net als voldoende beweging en buitenlucht.

Tibetaanse Mastiffs zijn geen sporthonden

Toch hebben ze wel behoefte aan beweging en zijn ze meestal tevreden met een paar kortere wandelingen per dag.

Een Do Khyi, oorspronkelijk gefokt als waak- en herdershond, heeft wel genoeg tijd buiten nodig. Een ruime tuin waar hij vrij toegang toe heeft, is dan ook onmisbaar in zijn leefomgeving.

In de omgang met kinderen is toezicht belangrijk

Buiten is hij vaak speels en energiek, maar binnenshuis is de Tibetaanse Mastiff juist een rustige, zachtaardige metgezel. Hij blaft weinig en voelt zich meestal prima bij kinderen. Toch geldt: laat een hond van dit formaat en kracht nooit zonder toezicht met kleine kinderen spelen.

Als er vriendjes komen spelen en het wordt wat druk of onstuimig, is het goed om een extra oogje in het zeil te houden. De Tibetaanse Mastiff kan zich namelijk geroepen voelen om in te grijpen en zijn ‘eigen’ kinderen te beschermen.

Socialisatie tegen de beschermingsinstinct

Om zijn beschermingsinstinct onder controle te krijgen, is een uitgebreide socialisatie vanaf het begin essentieel. Hoe meer mensen, dieren, geluiden en geuren de pup leert kennen, hoe minder snel hij zich als volwassen hond uit zijn evenwicht laat brengen.

Verzorging: Intensief, vooral tijdens de ruiperiode

Ook bij de vachtverzorging geldt: minder is soms meer. Vaak in bad gaan of wassen met shampoo is niet alleen onnodig voor honden, maar zelfs schadelijk. Bij de dichtbehaarde Tibetaanse Mastiff is het meestal genoeg om hem een paar keer per week kort te borstelen.

Tijdens de rui ligt dat anders. Vooral in het voorjaar, als de temperaturen stijgen en de dikke ondervacht loskomt, moet hij dagelijks geborsteld worden. Ook binnenshuis zul je in deze periode flink wat haar tegenkomen.

Naast de vachtverzorging is het aan te raden om minstens één keer per week de oren en het gebit van de hond te controleren en schoon te maken. Hoe vaak de nagels geknipt moeten worden, hangt af van de groei – gemiddeld is dat één tot twee keer per maand.

Gezondheid en voeding van de Tibetaanse Mastiff

De Tibetaanse Mastiff behoort nog altijd tot de zeldzame hondenrassen, iets wat zeker heeft bijgedragen aan het behoud van zijn goede gezondheid.

In China werd de Tibetaanse Mastiff de afgelopen jaren een statussymbool voor rijke Chinezen, maar hier in Europa levert de verkoop van dit ras nauwelijks winst op. Bij de kleine groep erkende Do-Khyi-fokkers draait het daarom in de eerste plaats om het behoud van dit bijzondere ras: hun gezonde bouw, hun eigenzinnige karakter en hun majestueuze uiterlijk.

Nauwelijks rasspecifieke aandoeningen

Dankzij de zorgvuldige fok, uitgebreide fokdocumentatie en talrijke gezondheidstests, die deels verplicht gesteld zijn door rasverenigingen en fokkers zelf, kent het ras vandaag de dag nauwelijks gezondheidsproblemen.

Afgezien van de bij veel grote hondenrassen voorkomende heupdysplasie (HD), is de Tibetan Mastiff grotendeels resistent tegen typische rasziektes.

Tips voor de juiste voeding van de Tibetan Mastiff

Een goede voorbereiding houdt ook in dat je nadenkt over het juiste voer voor de Do Khyi. Een goed gesprek met de fokker of ervaren eigenaren levert vaak waardevolle tips op voor de juiste voeding.

De meeste fokkers geven hun kopers ook een nauwkeurig dieetplan mee voor de eerste paar weken in hun nieuwe huis.

Na ongeveer zes maanden moet het puppyvoer geleidelijk worden omgeschakeld naar voer voor volwassen honden. Dit is belangrijk omdat daarbij het energieniveau van het voer geleidelijk wordt verlaagd, wat voorkomt dat honden te snel groeien.

Kleine porties voeren

Bij het kiezen van het juiste voer voor je volwassen Do Khyi gaat het, net als bij iedere gezonde voeding, niet om kwantiteit maar om kwaliteit. Ondanks zijn grootte heeft de Tibetaanse Mastiff verrassend genoeg maar kleine porties nodig, mits het voer voldoende belangrijke voedingsstoffen bevat.

Kleine porties verminderen niet alleen het risico op maag- en darmproblemen, maar ook het risico op een gevreesde maagtorsie.

Geschiedenis: De lange geschiedenis van de Tibetdogge

De aangeboren neiging om zijn territorium te bewaken is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van dit ras. De Tibetdogge werd vermoedelijk al 3000 jaar geleden door rondtrekkende herders uit het Himalaya-gebied ingezet als waak- en herdershond, en door Tibetaanse monniken als waakhond bij hun kloosters gehouden.

In de onherbergzame vlakten van de hoge Himalayagebieden ontwikkelde de ongelooflijk robuuste, onafhankelijke en zuinige hond zich tot eentrouwe metgezel van de lokale bevolking. Afbeeldingen van dit type herdershond zijn terug te vinden in het ‘Levenswiel’, onder andere op muurschilderingen en kunstwerken van boeddhistische monniken. Dit is een teken van de grote betekenis die de hond voor het volk had.

Een voorouder van alle Dog-achtige honden?

In Europa werd deze majestueuze hond voor het eerst bekend via de beroemde verslagen van Marco Polo (1271), die zijn indrukwekkende uiterlijk en natuurlijke kracht beschreef.

Gefascineerd door deze verhalen, richtten vooraanstaande Europese kynologen hun aandacht op dit ras en beschreven het gedeeltelijk als de oorsprong van alle vecht- en herdershondenrassen en alle Dog-achtige honden.

Er wordt een verwantschap verondersteld met Doggen en Mastiffs – wat ook terugkomt in de rasnamen ‘Tibet Dogge’ of ‘Tibet Mastiff’. DNA-onderzoek heeft dit echter nooit overtuigend kunnen bevestigen. De resultaten tonen aan dat de Do Khyi een oeroud ras is dat, genetisch gezien, nauwelijks beïnvloed werd door andere honden in de afgelopen eeuwen.

De import van de Tibetaanse Mastiff

Vanwege de afgelegen ligging van zijn thuisgebied bleef het Himalaya-ras eeuwenlang volledig geïsoleerd. De eerste Do Khyi waarvan bekend is dat hij in Europa werd geïmporteerd, was een geschenk van de toenmalige onderkoning van India, Lord Hardinge, aan koningin Victoria van Engeland in 1847.

Ongeveer dertig jaar later bracht koning Edward VII, toen nog prins van Wales, nog twee honden mee naar Groot-Brittannië. In 1931 werd de eerste Tibetan Mastiff-club opgericht. De Tweede Wereldoorlog maakte echter al snel een einde aan de eerste voorzichtige fokpogingen door Europeanen.

Pas in de jaren 70 begonnen fokkers uit Europa en Amerika doelgericht met de fok van de Do Khyi, nadat zij via Nepal honden hadden geïmporteerd en eigen foklocaties opbouwden in Europa en Amerika.

Aanschaf: Waarom is de Tibetan Mastiff zo duur?

De uitgebreide gezondheidsonderzoeken, vaccinaties en keuringen, en niet te vergeten de relatief hoge onderhoudskosten van deze grote en veeleisende honden, verklaren de relatief hoge aanschafprijs van een pup. Die ligt meestal rond de 1.500 euro of meer.

Daar komt bij dat teefjes vaak maar één keer per jaar loops zijn, wat betekent dat het soms langer kan duren voor er weer pups beschikbaar zijn. Tegelijkertijd beschermen de hoge puppyprijs en de lange wachttijd voor een puppy ook tegen een mogelijk impulsieve aankoop van een Tibet Mastiff.

Wie echt serieus geïnteresseerd is in dit ras, doet er goed aan de wachttijd te benutten om fokkers en het ras zelf goed te leren kennen. Spreek af met een fokker of met andere Do Khyi-eigenaren, zodat je de eigenschappen van het ras ook in het echt kunt meemaken en je je optimaal kunt voorbereiden op het leven met je hond.

© karyakinvitaliy / stock.adobe.com
In dit land zijn er niet veel fokkers die Tibetaanse Mastiff-puppy’s aanbieden

Conclusie: Geen hond voor beginners

Het spreekt voor zich dat de Tibetan Mastiff geen hond voor beginners is. Zijn eigenzinnige aard en sterke beschermingsinstinct vragen om ervaring en een fijngevoelige aanpak van het baasje.

Maar wie wel over de nodige ervaring beschikt, en bereid is tijd en aandacht te investeren in deze bijzondere persoonlijkheid uit de Himalaya, zal beloond worden met zijn loyale aard en trouwe karakter.

Vergelijkbare hondenrassen

Gaat jouw hart sneller kloppen van de Tibetaanse Mastiff? Dan vind je deze hondenrassen misschien ook leuk:

Onze meest behulpzame artikelen
10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.

10 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.

10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.