Spaanse waterhond

Snel van begrip, vrolijk en avontuurlijk: De Perro de Agua Español, kortweg 'Perro' of 'Spaanse waterhond' is een hondenras dat mensen snel voor zich wint door zijn charme. Hij is ook erg geschikt als metgezel voor sportieve families.

Spaanse waterhond is een hondenras dat mensen snel voor zich wint door zijn charme.

Spaanse waterhond is een hondenras dat mensen snel voor zich wint door zijn charme.

Uiterlijk: Hoe ziet een Spaanse waterhond eruit?

De wollige en landelijke uitstraling is kenmerkend voor waterhonden – dit geldt ook voor de Perro de Agua Español. De hond wordt meestal gelijkmatig geschoren. Als je het haar laat groeien, vormt het koorden. De dubbellaagse vacht met dichte ondervacht biedt optimale isolatie voor alle wateractiviteiten. Volgens de standaard zijn de vachtkleuren wit, zwart en bruin in verschillende tinten, maar ook tweekleurig, toegestaan.

Hoe groot wordt een Spaanse waterhond?

De middelgrote hond heeft een langgerekte, goed geproportioneerde lichaamsbouw en weegt gemiddeld 20 kilogram met een schofthoogte tot 50 centimeter. Zoals gebruikelijk bij rashonden zijn teven beduidend kleiner en tengerder dan reuen.

Spaanse waterhond verhaart nauwelijks © otsphoto / stock.adobe.com
Een Spaanse waterhond is makkelijk te trainen

Karakter: Makkelijk te trainen en vrolijk karakter

Deze veelzijdige hond breng een heleboel plezier: hij is erg attent en snel van begrip, wat hem, in combinatie met zijn grote hart, tot een leuke metgezel maakt. Hij heeft wel veel bezigheid nodig zodat hij zich niet gaat vervelen, maar dan geniet hij van de rustperiodes en is hij goed in balans.

Is een Spaanse waterhond een hond voor beginners?

Een Spaanse waterhond is geen typische hond voor beginners. Ambitieuze beginners die zich van tevoren informeren over de tijdsvereisten van deze sportieve honden, kunnen hun droom om een Spaanse waterhond te hebben echter op verantwoorde wijze waarmaken. Het bijwonen van speelsessies voor puppy’s en een bezoek aan de hondenschool is een slimme aanvulling, mits je de juiste hondenschool hebt gevonden die jouw opvoedingswijze goed vindt. Het is de moeite waard om ze te contacteren voordat je puppy bij je komt wonen.

Verzorging: Verhaart de Spaanse waterhond?

Goed nieuws: de Spaanse waterhond verhaart nauwelijks, pluizenborstels en stofzuigers kunnen dan ook in de kast blijven. De meeste baasjes laten de Perro de Agua Español regelmatig scheren – een taak die je ook zelf kunt uitvoeren met een goede tondeuse als je de juiste instructies hebt. Het is belangrijk om je Perro-puppy er van jongs af aan aan te laten wennen.

Hij hoeft niet gekamd te worden, maar je moet hem wel regelmatig borstelen, waarbij je ook alle vuilresten van buiten zoals kleine takjes of parasieten uit zijn vacht verwijdert. Als je meer werk aankunt, kun je de vacht langer laten groeien en de resulterende koorden vormgeven. Dit vereist echter tijd en geduld.

Hoe vaak moet de Spaanse waterhond in bad?

Een bad met een milde hondenshampoo om de paar weken houdt je hond schoon, maar moet alleen worden gedaan als het nodig is. Als je Perro de Agua Español regelmatig zwemt, is een extra wasbeurt meestal niet nodig. Controleer de oren en klauwen van je huisdier – oorreinigers en een schaar voor klauwen zijn handige verzorgingsaccessoires waarvan je moet weten hoe je ze moet gebruiken.

Houden: Is een Spaanse waterhond geschikt voor mij?

De slimme Perro past bij tal van hondenliefhebbers: je moet echter wel sportief zijn en vaak op pad gaan als je overweegt om een puppy van dit levendige ras te kopen. Baasjes die graag op de bank rondhangen zullen weinig plezier beleven aan deze natuurliefhebber. Een evenwichtige waterhond geniet echter net zo goed van de rustige uurtjes met zijn baasje.

Flat of huis?

Met voldoende beweging kun je deze hond in een ruime flat houden, maar het beste is als hij op zijn minst een tuin heeft waar hij vrij kan rondrennen. Hij zal zeker laten weten dat er vreemden in de buurt zijn, maar zonder te blaffen. Als hij eenmaal aan hen gewend is, kan hij het heel goed vinden met andere huisdieren en is hij ook compatibel met andere honden van zijn eigen soort.

Zijn Spaanse waterhonden familiehonden?

De Perro de Agua Español is perfect voor families – zelfs met jongere kinderen, die in deze wollige hond een vriend voor het leven kunnen vinden. Als je een puppy koopt, kies dan een fokker die toestaat dat hun puppy’s contact hebben met kinderen terwijl ze nog in de vormingsfase zitten.

Is de Spaanse waterhond geschikt voor mensen met een allergie?

Hondenliefhebbers zijn vaak geïnteresseerd in waterhonden omdat ze gehoord hebben dat ze ‘hypoallergeen’ zijn en daarom geschikt voor mensen met een dierenhaarallergie. Dat kan echter niet even zomaar worden aangenomen: Als jij of een lid van je familie allergisch zijn, moet je zeker van tevoren medisch advies zoeken en wat tijd doorbrengen met een Perro de Agua Español – bij voorkeur een paar uur bij de fokker thuis als je een puppy wilt nemen. Dit komt omdat de allergenen zich in de huidschilfers en het speeksel van de hond bevinden.

Hoeveel beweging heeft een Spaanse waterhond nodig?

Verveling komt de baasjes van een Perro de Agua Español niet bekend voor: De sportieve hond is geschikt voor talloze hondensporten: van agility en flyball tot dogdance. Niet elke hond is hetzelfde – zelfs onder de waterhonden zijn natuurlijk er individuele voorkeuren en zaken waar je hond niet van houdt. Probeer samen uit wat jullie het leukst vinden. Als je hem de kans geeft om regelmatig te zwemmen, zal wellicht dolblij zijn want de meeste Perros houden van het water.

Of je nu binnen je eigen vier muren blijft of onderweg bent, van tijd tot tijd is het leuk om hem trucjes te leren. De Perro houdt ook van intelligent speelgoed waarmee hij zijn slimme geest op de proef kan stellen. Als je van joggen houdt, kun je de volwassen Perro de Agua Español gaan trainen en hem met meenemen – het spreekt voor zich dat hij graag aan je zijde blijft tijdens lange wandelingen. Hij is ook een geweldige metgezel op korte fietstochten en als begeleider tijdens het paardrijden. Tot slot is de Spaanse waterhond ook geschikt voor gevoelige taken: Je kunt hem ook trainen als gezelschaps- of therapiehond .

Gezondheid van de Spaanse waterhond

Een gezonde Perro is erg robuust, maar zijn gezondheid vereist de juiste voorselectie door bekwame fokkers: dit komt omdat het risico op bepaalde erfelijke ziekten bij dit ras verhoogd is vanwege de kleine genenpool. Ouderdieren moeten aantoonbaar gave heupen hebben voordat ze voor de fok worden gebruikt. Vraag de fokker van je droompuppy om je de resultaten van de ouderdieren te laten zien om het risico op heupdysplasie (HD) te beperken.

Genetische tests vereist voor PRA en NAD

Er moet ook een genetische test voor progressieve retinale atrofie (PRA) worden uitgevoerd – dit is een oogziekte die leidt tot blindheid waarvoor het ras aanleg heeft. Dragers hoeven de ziekte niet noodzakelijk zelf te krijgen, maar kunnen de eigenschap doorgeven, wat belangrijk is om in gedachten te houden bij het paren. Binnen het ras zijn ook enkele gevallen van neuroaxonale dystrofie (NAD) bekend. Aangezien de ziekte optreedt vóór de leeftijd van 18 maanden en zich uit in neurologische stoornissen, is het risico dat aangetaste honden worden ingezet voor de fok laag. Er zijn echter ook asymptomatische dragers – waarvoor gelukkig ook een genetische test bestaat.

Hoe oud wordt een Spaanse waterhond?

Een gezonde Perro kan twaalf tot veertien jaar oud worden.

Herkomst: Van de Andalusische moerassen

De Spaanse waterhond vindt zijn oorsprong in de moerasgebieden van Andalusië, waaraan hij optimaal is aangepast. Het is niet duidelijk hoe zijn voorouders daar terecht zijn gekomen. Er wordt aangenomen dat het ras werd binnengebracht door de Moren uit Noord-Afrika of later als metgezel van de Turken, die in dezelfde tijd merinoschapen naar het Iberisch schiereiland haalden. In Andalusië werden soortgelijke honden lange tijd ‘Turkse honden’ genoemd. Het gericht fokken van het ras is in verhouding nog erg jong: Het begon in de jaren 70 van de 20e eeuw. De eerste keer dat een Perro de Agua Español deelnam aan een tentoonstelling was in 1981 in de buurt van Malaga. De tentoonstelling vestigde de aandacht op deze tot nog toe weinig bekende hond, die pas in 1999 definitief erkend werd door de FCI. In Zuid-Europa komt hij inmiddels steeds vaker voor, in de rest van Europa groeit zijn populariteit langzaam maar gestaag.

Vergelijkbare rassen

De Spaanse waterhond is nauw verwant aan de iets grotere Portugese waterhond, de Franse barbet en waarschijnlijk de Hongaarse puli. Hij vertoont ook overeenkomsten met de Italiaanse waterhond, de Lagotto Romagnolo.

Waarom wordt een waterhond een waterhond genoemd?

Verschillende soorten ‘waterhonden’ hebben waardevolle diensten bewezen aan vissers langs de kusten van Europa. De voorouders van deze honden hielpen mensen om netten op te trekken en vangsten binnen te halen. Daarnaast hebben alle waterhonden ook nog andere talenten: Zo is de barbet een uitstekende jachtpartner, terwijl de Lagotto Romagnolo een expert is in het zoeken naar truffels. De Perro is een allrounder. De meeste waterhonden houden van zwemmen – maar er zijn altijd uitzonderingen die pootje baden meer dan genoeg vinden.

Voeding: Wat eet een Spaanse waterhond?

Wie veel sport, mag veel eten – maar dan alleen na de gezamenlijke activiteiten om een gevaarlijke maagtorsie te voorkomen. Pas de hoeveelheid voer aan het energieverbruik van je hond aan. De aanwijzingen van de fabrikant op de verpakking kunnen je een richtlijn geven. Weeg je Perro de Agua Español regelmatig, zodat je op tijd kunt reageren als hij als volwassen hond zwaarder wordt.

Als je traktaties geeft, moet je deze zeker tellen als je je hond slank wilt houden. Maar het gaat niet alleen om kwantiteit, ook kwaliteit speelt een grote rol bij optimale voeding voor honden: het maakt niet uit of je droogvoer, natvoer of beide afwisselt: Kies voor diervoer met veel vlees: Vlees is hier het hoofdingrediënt; niet-geschikte ingrediënten zoals suiker moeten worden weggelaten.

Kopen: Waar kan ik een Spaanse waterhond kopen?

Als je verliefd bent geworden op het ras met zijn innemende karakter, steun het ras dan ook door uitsluitend een puppy te kopen van een verantwoordelijke fokker. Hoewel het aantal Spaanse waterhonden buiten Spanje de laatste jaren is toegenomen – nu worden er bijvoorbeeld elk jaar meer dan 100 puppy’s geregistreerd in Duitsland – is het ras over het algemeen nog steeds relatief zeldzaam.

Rekening houden met wachttijden

Het is dus mogelijk dat je lange afstanden moet afleggen en een tijd moet wachten om je gedroomde puppy te mogen verwelkomen. Sluit echter geen compromissen. De verantwoordelijkheid voor het leven van een hond begint immers bij de aankoop van een puppy. Clubs voor (Spaanse) waterhonden kunnen je helpen bij het vinden van een fokker bij jou in de buurt. Als je liever een volwassen Spaanse waterhond neemt dan een puppy, zijn zulke clubs de beste manier om er eentje te vinden. Organisaties voor dierenwelzijn plaatsen vooral waterhondmixen uit Spanje, die misschien geen papieren hebben maar je toch kunnen overtuigen met hun charme.

Hoeveel kost een Spaanse waterhond?

Prijzen variëren per land en fokker. Voor een Perro-puppy van een verantwoordelijke fokker mag je tussen de 1.200 en 2.000 euro verwachten. Volwassen honden op zoek naar een nieuw thuis en honden uit dierenzorg zijn in verhouding minder duur.

Verschillende soorten 'waterhonden' hebben waardevolle diensten bewezen aan vissers langs de kusten van Europa. © avarand / stock.adobe.com
De Spaanse waterhond vindt zijn oorsprong in de moerasgebieden van Andalusië

Samenvatting: Sportieve krullenbol

De Spaanse waterhond is sportief en graag in de natuur en past het beste bij baasjes die dit net zo leuk vinden. Als je op zoek bent naar een trouwe vriend voor een heleboel gezamenlijke activiteiten, moet je de Perro zeker beter leren kennen.

Profiel van de Spaanse waterhond

Typische kenmerken:

De Spaanse waterhond, ook wel ‘Perro’ genoemd, is al eeuwenlang dé hond van Spaanse boeren en vissers.
Karakter:veelzijdig, intelligent, vrolijk, avontuurlijk
Schofthoogte:Reuen: 44-50 cm, teven: 40-46 cm
Gewicht:Reuen: 18-22 kg, teven: 14-18 kg
Vacht:Gekrulde vacht in effen wit, zwart, bruin, tweekleurig wit met zwart of wit met bruin
Vachtverzorging:regelmatig scheren vereist, verhaart niet.
Lichaamsbeweging:sportieve hond met een grote behoefte aan beweging. Veelzijdig enthousiasme voor hondensporten.
Hond voor beginners:Ja
Blaffen:heeft niet de neiging om overmatig te blaffen
Levensverwachting:12-14 jaar
Typische ziekten:heupdysplasie, progressieve retinale atrofie, neuroaxonale dystrofie
Prijs:ongeveer 1.200 tot 2.000 euro
FCI-groep:Groep 8, Sectie 3 (Waterhonden)
Herkomst:Spanje

Onze meest behulpzame artikelen
10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.

10 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.

10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.