De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.
Vertaald betekent “Shiba Inu” simpelweg “kleine hond”. De 13 kg wegende Shiba Inu is inderdaad het kleinste ras van de zes Japanse hondenrassen die door de FCI zijn erkend. Kenmerkend zijn de rechtopstaande driehoekige oren die zijn aandachtige uiterlijk benadrukken. De staart moet volgens de standaard opgerold zijn en dicht tegen de rug aanliggen. De korte vacht de Shiba Inu black & tan, rood of sesam (een mix van rode en zwarte haren) zijn. Elke kleur moet “Urajiro” hebben: de witte vlakken bij de staart, keel, borst, buik, de onderkant van de staart en de binnenkant van de benen. Al met al is het uiterlijk van deze Japanse hond erg authentiek. Vooral rode exemplaren lijken qua uiterlijk op een vos.
Geschiedenis
Vanuit het Japanse hooggebergte naar de hele wereld
De wortels van het ras liggen in de bergachtige regio’s van Centraal-Japan. Hier dienden de voorouders van de Shiba Inu al eeuwenlang als waakhond en jachthond voor klein wild en vogels zoals fazanten. Het ras bleef gedurende deze periode grotendeels vrij van andere invloeden. Er waren namelijk geen andere honden om ze mee te kruisen. Toen de Britten tegen het einde van de 19e eeuw andere honden meebrachten, werden ze gekruist met Setters en Pointers. Binnen een paar decennia werd een raszuivere Shiba Inu een zeldzaamheid.
In 1928 begonnen liefhebbers van het ras met gericht fokken. Sinds 1934 geldt er een bindende standaard. In vergelijking met zijn voorouders is de huidige Shiba Inu iets groter en sterker. In 1937 kreeg het ras in Japan de status van een “nationaal natuurmonument”, wat hun verspreiding ten goede kwam. Naast de Akita Inu is hij nu een van de meest populaire honden in Japan, maar buiten zijn herkomstland komt het ras veel minder voor.
Karakter van de Shiba Inu
Sterk en slim
Een Shiba Inu heeft een eigen wil: de zelfstandige onafhankelijke hond wil zich niet onderwerpen. Daarnaast vertoont de hond een sterk territoriaal gedrag. Het is een gepassioneerde jager die vreemden, zowel mens als dier, fundamenteel wantrouwt. Een Shiba Inu is een goede waakhond, maar heeft niet de neiging om onnodig te blaffen. Als hij van jongs af aan goed gesocialiseerd wordt, kan hij later ook goed integreren in een groep.
Uitgaande van een vroege inprenting kan de Shiba Inu het goed met andere huisdieren vinden. Wie de vriendschap van een Shiba Inu heeft gewonnen, heeft een loyale viervoeter aan zijn zij die uitblinkt dankzij zijn waakzaamheid en vriendelijke aard. Een evenwichtige Shiba Inu is rustig en oplettend.
Opvoeding: kennis vereist
Ben jij een leider? Alleen als leider zal je in staat zijn een hond van dit ras succesvol op te voeden. Dit zelfstandige ras geeft niet graag toe en zal zichzelf als beste roedelleider zien, tenzij jij het tegendeel bewijst. Voor de opvoeding van een Shiba Inu is dus veel inlevingsvermogen, ervaring, liefdevolle consequentie en vooral geduld nodig. Onzekerheden, inconsistenties of een grove behandeling worden onthouden door de Shiba Inu. Bij dergelijk misplaatst gedrag zal de hond zich niet willen onderwerpen. Dan komt het uitgesproken dominante gedrag van het ras naar voren. Wie aan de hoge eisen voldoet en zijn Shiba Inu duidelijk leiding kan geven, zal bijna geen problemen bij de opvoeding hebben.
Voor het ras is een intensieve inprenting en socialisatie tijdens de puppytijd en puberteit erg belangrijk. Anders loop je het risico dat ze later onhandelbaar richting andere honden worden. Door het sterke jachtinstinct is loslopen niet altijd mogelijk. Je moet de hond te allen tijde bij je kunnen roepen. Dit ras moet je daarop trainen.
Robuuste gezondheid
De ondernemende honden hebben nauwelijks genetische aanleg voor bepaalde ziekten, mits er geen sprake is van inteelt. Natuurlijk kan een erg robuuste hond zoals de Shiba Inu bijvoorbeeld heupdysplasie of grijze/groene staar krijgen, maar er bestaat geen verhoogd risico. Het risico verlaag je het meest door een Shiba Inu van een serieuze fokker te kopen. Let erop dat je hond geen overgewicht krijgt. Geef je hond een op het dier afgestemd voer met een hoog vleesaandeel en laat hem voldoende bewegen. Een gezonde Shiba Inu kan 15 jaar oud worden. Tijdens de zomerse hitte kun je zeer sportieve activiteiten met je hond beter vermijden omdat hij een warme vacht heeft en zijn hitte niet kwijt kan.
Evenwichtig voer voor vleeseters
Zoals bij elke andere hond kun je aan de tanden en het spijsverteringskanaal van een Shiba Inu duidelijk zien dat hij een vleeseter is. Zowel bij nat- als droogvoer moet vlees bovenaan de ingrediëntenlijst staat en zo min mogelijk graan bevatten. Droogvoer is in verhouding voordelig en makkelijk. Let er dan echter wel op dat je hond voldoende drinkt zodat hij genoeg vocht binnenkrijgt. Natvoer bestaat voor ongeveer 80% uit water en is door de intense geur vaak veel populairder onder honden. Natuurlijk kun je ook afwisselend nat- en droogvoer aanbieden.
Je kunt ook kiezen voor BARF (Biologicallly Appropriate Raw Food: “biologisch geschikt rauw voer”) en dus voor het zelf samenstellen van hondenvoer. Lees je in dit geval wel goed in om ondervoeding te voorkomen. Naast rauw vlees heeft je Shiba Inu namelijk ook groente, oliën, botten en kruiden in afgestemde hoeveelheden nodig. Daarnaast kun je je viervoeter gedroogde kauwproducten voor gebitsreiniging geven.
Overstappen en rusten
Als je overstapt op een ander voer kun je dit het beste langzaam doen. Sommige honden kunnen heftig reageren op plotselinge veranderingen en last krijgen van maagklachten of diarree. Meng het nieuwe voer gedurende een paar dagen door het vertrouwde voer en doe er telkens een beetje meer van het nieuwe voer bij. Jonge honden hebben, in tegenstelling tot volwassen honden die aan twee maaltijden per dag genoeg hebben, meerdere porties per dag nodig. Afhankelijk van de leeftijd hebben ze drie tot vier porties per dag nodig.
Voer zowel de jonge als de volwassen hond niet altijd op precies hetzelfde tijdstip. Zo voorkom je dat hij daar gewend aan raakt en dus telkens blaffend in de keuken staat omdat hij eten wil. Geef de maaltijden op een vaste, rustige plek die je makkelijk kunt schoonmaken. Na de maaltijd moet je Shiba Inu rusten. Een ideaal moment om je hond te voeren is daarom na een wandeling.
Verzorging: veel haar!?
De pluizige vacht van de Shiba Inu bestaat uit dekhaar en een erg fijne onderwol. Af en toe borstelen is qua vachtverzorging voldoende omdat de korte vacht van dit ras niet snel gaat klitten. Tijdens de halfjaarlijkse rui moet de vacht echter vaker grondig geborsteld worden. De viervoeters verharen dan gedurende twee tot vier weken heviger. De hondenharen laten gelukkig wel makkelijk los en blijven niet aan je meubels of kleding plakken. Een voordeel voor hondenliefhebbers met een gevoelige neus: de Shiba Inu verspreidt zelfs in natte toestand bijna geen typische hondengeur. Een tip voor gezonde tanden: naast het geven van droge kauwproducten kun je met regelmatig tandenpoetsen bijdragen aan een betere mondhygiëne van je viervoeter. Laat je hond van pup af aan al wennen aan het poetsen met een tandenborstel en hondentandpasta.
Veel tijd in de buitenlucht
Naar buiten bij elk weer! Lange wandelingen zijn de lievelingsbezigheid van dit Japanse ras. Ook als het regent willen de honden graag naar buiten. Volwassen dieren kunnen ook goed mee joggen of fietsen. Bouw de conditie van je viervoeter langzaam op en let op zijn jachtinstinct. Een Shiba Inu will graag opdrachten krijgen die in zijn ogen zinvol zijn. Apporteren valt bij hem daardoor minder in de smaak. Sommige Shiba Inus vinden hondensport zoals behendigheid leuk, andere niet. Kijk samen met je viervoeter waar jullie allebei plezier aan beleven.
Past een Shiba Inu bij mij?
Als je een Shiba Inu wilt, moet je al enige ervaring met honden hebben. Een Shiba Inu is niet geschikt beginners. Voor de opvoeding heb je als eigenaar veel tijd, geduld en goede zenuwen nodig. Bovendien moet je als Shiba Inu-liefhebber graag met weer en wind de deur uit willen gaan. Als je de viervoeter een vakkundige opvoeding en voldoende uitdaging kunt bieden, is hij ook geschikt voor een appartement. Alle medebewoners moeten het eens zijn met de intrek van een nieuwe bewoner en geen allergieën hebben. De Japanse hond is geen hond voor mensen die een schoon huis waarderen of graag donkere kleuren dragen. De hond verliest vooral tijdens de rui veel haar.
Met andere huisdieren
Het ras kan met goed overweg met oudere kinderen als ze de hond de ruimte geven om zich terug te trekken. Andere huisdieren accepteert de Shiba Inu alleen als hij als puppy goed gesocialiseerd is. Toch kun je hem later beter niet alleen laten met cavia’s omdat jagen in zijn bloed zit.
Zorg ervoor dat je opvang hebt voor het geval je op vakantie gaat of ziek wordt. Tegenwoordig kun je goed opgevoede dieren prima meenemen naar hondvriendleijke hotels. Warme vakantiebestemmingen kun je met je Shiba Inu beter vermijden omdat hij last kan krijgen van de hitte. Als iemand je hond thuis opvangt, moet dit wel iemand zijn met hondenervaring. Anders kan je Shiba Inu vervelend gedrag hebben aangeleerd dat ook weer moeilijk is af te leren.
Kosten
Denk ook na over de kosten. Naast de eenmalige kosten aan het begin (de prijs van de hond zelf en de basisbenodigdheden zoals voerbakken, deken, hondenbed, lijn, tuigje, halsband, borstels, spullen voor in de auto en speelgoed) komen er maandelijkse kosten voor hondenvoer, hondenverzekering en regelmatige dierenartsbezoeken die in het geval van ziekte hoog kunnen oplopen.
Waar vind ik een Shiba Inu?
Als je verliefd bent geworden op dit Japanse ras en je voldoet aan alle eisen om de hond op de juiste manier te houden, kun je op zoek gaan naar een fokker. Ga niet in op aanbiedingen die een hond zonder stamboom aanbieden. Alleen met stamboom weet je zeker dat het om een zuivere rashond gaat. De prijs van een Shiba Inu met stamboom ligt tussen de 1000 en 1500 euro. Let erop dat de fokker lid is van een vereniging. Dat is het minste waar een verantwoordelijke fokker aan moet voldoen. De ouderdieren moeten aan bepaalde gezondheids- en karaktereigenschappen voldoen voordat ermee gefokt mag worden. Verder moet de fokker je de mogelijkheid geven de puppy’s en de ouders bij hem thuis te bezoeken. Alle dieren moeten tijdens het bezoek een ontspannen en vrolijke indruk maken
Bij een Shiba Inu is de inprenting tijdens de puppy-tijd erg belangrijk – de fokker zou daar grote waarde aan moeten hechten zodat de puppy’s zo snel mogelijk in het alledaagse leven geïntegreerd zijn en veel leren. Wie zijn hond samen met katten wil houden, zou in het ideale geval een fokker vinden die thuis ook katten heeft. Je kunt de hond op zijn vroegst meenemen als hij vijf weken oud is. De puppy moet dan ontwormd zijn, en een stamboom, EU-paspoort en chip hebben. Vaak krijg je ook kleine dingen mee zodat de hond makkelijker aan zijn nieuwe omgeving kan wennen. Denk dan bijvoorbeeld aan een deken en zijn vertrouwde voer. Ook na de aankoop blijft een verantwoordelijke fokker een aanspreekpunt waar je terecht kunt met concrete vragen over de ontwikkeling en de gezondheid van je hond.
Een Shiba Inu uit het asiel
Als je geen puppy zoekt, maar een volwassen hond een nieuw thuis wilt geven, heb je meerdere mogelijkheden. In het asiel is de kans op een zuivere rashond klein omdat het ras maar zelden voorkomt. Maar op internet zijn genoeg Shiba Inus te vinden die om verschillende redenen hun voormalige gezin verloren zijn. Sommige werden afgegeven omdat de bezitters het dominante gedrag van het ras hebben onderschat en hun eigen opvoedcompetenties hebben overschat. Zulke honden, die vaak een gebrekkige opvoeding en socialisatie hebben gehad, zijn het beste af in de handen van professionals of mensen die samen met hun nieuwe viervoeter professionele ondersteuning willen zoeken, bijvoorbeeld bij een hondenschool.
In het asiel en bij verenigingen zijn natuurlijk ook goed opgevoede vertegenwoordigers van het ras te vinden. Door een intensief gesprek kun je er samen met de vereniging of het asiel achter komen of je bij de hond past. Het is het beste als je de hond uitgebreid kan leren kennen. Het kan in elk geval een verrijkende ervaring zijn om je leven met een “tweedehandshond” te delen.
Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.
De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.