De Pomsky is een (bijna) onweerstaanbare mix van twee rassen: het is een combinatie van een Pomeriaan en de Siberische Husky. Het doel van dit hybride hondenras is de schoonheid van de Husky´s met het aanhankelijke karakter en het kleine formaat van de Pomeriaan te perfectioneren. Maar zoals bij alle ´Designer Dogs´ zit ook de Pomsky vol verrassingen.
Zowel de Pomeriaan als de Siberische Husky behoren tot de FCI groep 5, d.w.z. tot de ´Spitsen en oertypen´. De Pomeriaan is een mini-variant van de Duitse Spitz, die oorspronkelijk uit het gebied Pommern komt. In de jaren ´70 richten meer en meer fokkers zich voor het eerst op de mini-Spitz. Het ras is vanouds populair in Amerika en Groot-Brittannië. Daar is ook de naam ´King of Toys´ bekend, wat zo veel als ´koning van de Spitzen´ betekent. De Siberische Husky hoort samen met de grotere Alaskan-Malamute tot de typische sleehonden van het Noorden.
Pas sinds een paar jaar kruizen hondenvrienden beide rassen doelbewust met elkaar om de Pomsky te fokken. Sinds 2016 is de populariteit van dit hybride ras in hoog tempo gestegen. De reden daarvoor zijn vooral de noordelijke voorouders: veel mensen vinden husky’s fascinerend, echter is er voor het houden de nodige aandacht vereist. De viervoeters hebben een eigen wil en hebben bovendien veel beweging nodig om voldoende actief te zijn. Zelfs sportieve hondenbezitters bereiken dan snel hun grens. Samen met de Pomeriaan moet de schoonheid van de Husky met het adaptieve karakter van de kleine soortgenoot samenkomen.
Bij de eerste generatie zijn de eigenschappen van honden echter nog niet te voorspellen. Pas na de tweede en derde generatie kunnen de aard en het uiterlijk van het ras via een langzaam selectieproces en met veel wetenschap puur gemaakt worden. Aan dat hele proces beginnen helaas maar weinig fokkers. Daardoor is de Pomsky nog steeds een kruising waarvoor idealiter twee raszuivere ouders van verschillende rassen nodig zijn. Dat is wat de definitie van een puur ras inhoudt. In Europa is gekruisde fokkerij nauwelijks bekend, maar in Amerika is dit heel populair. Veel hondenvrienden noemen de Pomsky ook wel ‘Huskarian’.
Uiterlijk
Mini-Husky met heel veel vacht
De Pomsky ziet er in het meest ideale geval uit als een langharige Husky van mini-formaat. Vooral de puppy´s overtuigen met deze look. Bij gekruisde honden is het echter niet te voorspellen in hoeverre de betrokken rassen doorschemeren. Daardoor verschillen volwassen Pomsky´s sterk van elkaar: er is geen standaard. De viervoeters hebben vaak een schouderhoogte van ongeveer 30 cm, maar de omvang is hierbij wel heel groot. Husky´s kunnen namelijk tot 60 cm groot worden, terwijl de Pomeriaan maar 20 cm groot wordt. Er zijn ook kleine en middelgrote Pomsky-honden. Het gewicht varieert tussen de 4 tot 14 kilogram. De vacht is heel dicht en de lengte verschilt. Deze kann wit, bruin, zwart of grijs zijn. De stralende, blauwe ogen van de Husky´s in combinatie met de opgerolde staart van de Pomeriaan zijn zeer geliefd.
Het karakter en de opvoeding van de Pomsky
Waar de Pomeriaan een nauwe band met zijn verzorger aangaat, is dat bij een Husky niet het geval. De sleehond is gewend met verschillende mensen samen te werken. Het is niet te voorspellen welke eigenschappen een Pomsky meekrijgt. Ook in hoeverre de Pomsky de aandrang om te jagen en de drang naar vrijheid van zijn grote voorouders uit het Noorden erft, is niet te voorspellen. Vrienden van de Pomsky beschrijven hun viervoeter als adaptief en gericht op mensen. De combinatie tussen twee verschillende rassen zorgt echter niet zomaar voor de best mogelijke uitkomst. Daarom is een Pomsky vaak een verrassingspakket. Over het algemeen gedragen de Pomsky’s zich positief tegenover soortgenoten, omdat zowel de Siberische Husky als de Pomeriaan andere honden waarderen. Ze kunnen de neiging hebben te gaan jagen en blaffen en bij kinderen gedragen ze zich over het algemeen twijfelachtig. Bezoek met je Pomsky-puppy een puppycursus om de socialisering te bevorderen.
Gezondheid
Er moet meteen gezegd worden dat in de natuur de Pomsky over het algemeen eigenlijk niet mogelijk is. De pomeriaan is al moeilijk te fokken en dat ras is niet heel stabiel. Bovendien is het verschil in grootte tussen de rassen zo groot, dat dekken bijna niet werkt. Pomsky’s ontstaan daardoor via kunstmatige inseminatie. Daarbij gebruiken de fokkers het zaad van de Pomeriaan, want de moeder is immers een Siberische Husky. Gebeurt dat niet, dan moet een Pomeriaan pups dragen die te klein zijn voor haar lichaam.
De rassen van beide ouders hebben een mogelijkheid op oogziektes. Ook allergie- en vachtproblemen kunnen vaak optreden. Alleen Siberische Husky’s met gezonde heupen mogen gefokt worden. Bovendien moeten beide ouders op patella luxatie (losse knieschijf) onderzocht worden om de gewrichtsziekte voor de nakomelingen uit te sluiten.
De Husky en de Pomeriaan zijn beide geen fan van zomerse hitte. Onder de dikke vacht van de Pomsky kan snel veel warme gaan zitten. In de zomer kan je uitjes met je hond beter ’s ochtends of ’s avonds doen en zorg ervoor dat je viervoeter een fijn plekje tot zijn beschikking heeft. Deze honden zijn niet geschikt voor het leven in Zuidelijke landen of in oververhitte zolderwoningen. Als de Pomsky goed verzorgd wordt, kann hij tot 14 jaar oud worden.
Voeding
Het juiste voer voor je Pomsky
Of hij nu klein of groot is: iedere hond kan een vleesrijke maaltijd in de voerbak waarderen. Ook de gezondheid profiteerd van een hoog vleesaandeel. Let er daarom op dat vlees als eerste op de ingrediëntenlijst van het voer staan, ongeacht of je nat- of droogvoer geeft. Puppy’s van kleine rassen (met hoge waarschijnlijkheid behoort de Pomsky tot die groep) hebben puppyvoer met kleine brokken nodig. Ook later moet je bij droogvoer op de geschikte grootte letten.
Houd je aan de voedingsadviezen van fabrikanten en haal het aantal snacks en lekkernijen dat je geeft, van de dagelijkse voedings af. Vooral wanneer je bij het trainen van je hond het voer als stimulans gebruikt, zijn droogvoerbrokken raadzaam om als beloning te gebruiken. Zo verwerkt je viervoeter het eten zonder het totale aantal calorieën te overbelasten. Als kauwsnacks zijn er kleine botten van runderhuid of gedroogde stukjes pens, die je altijd onder toezicht moet geven. Let erop dat je Pomsky altijd vers drinkwater heeft. In de zomer kan je het best altijd een draagbare hondendrinkfles bij je hebben voor je viervoeter, wanneer je lang weggaat.
Verzorging
Hoe klein de Pomsky ook mag zijn: hij heeft flink wat vacht. Dat komt doordat de dichte vacht van de Noordelijke hond met het evenmin weeldrige haar van de Pomeriaan wordt gecombineerd. De honden kunnen vooral tijdens de rui sterk verharen. Eigenaren moeten hun viervoeter minstens iedere tweede dag grondig uitkammen. Als het warm is, verharen de Pomsky’s meestal meer. Bekenden met dit ras raden aan rond deze periode tweemaal daags te borstelen, aangezien je woning anders snel vol met hondenharen ligt.
De honden moeten alleen in bad wanneer ze sterk vervuild zijn. Meestal volstaat het om gedroogd vuil uit de vacht te borstelen. Als je hond toch een keer in bad moet, gebruik dan een milde hondenshampooom de huid niet te irriteren. Als je er niet gerust over bent, kann een dierenarts voor de pedicure een goede hulp zijn.
Past een Pomsky bij mij?
Als sleehond of als huismus: is het bij Pomsky’s lastig te voorspellen hoe indivuduele honden zich zullen ontwikkelen. Een toekomstige Pomsky-bezitter moet daarom van natuur houden en met zijn viervoeter graag veel in de buitenlucht ondernemen. Lange wandelingen zijn bij kleine Pomsky’s nog niet mogelijk, maar omdat bij deze hond het sleeën in zijn bloed heeft zitten, is hij niet heel geschikt voor in de stad. Een huismus is de kleine natuurliefhebber in ieder geval niet. Je kan het best al wat ervaring hebben met honden om ook lastige combinaties van de karakters van beide ouders aan te kunnen. Een huis met een tuin is uitermate geschikt. Maar let op: als je jouw viervoeter alleen in de tuin laat, kan het zijn dat hij naar passerende mensen gaat blaffen. Vooral Husky’s zijn echte kunstenaars op het gebied van ontsnappingen, dus bewaak je tuin goed. Als je de Pomsky in een familie laat opgroeien, dan moeten de kinderen minstens de leeftijd hebben waarop ze naar de basisschool gaan. Dat komt omdat veel Pomsky’s zich twijfelachtig gedragen bij kleine kinderen. Als de hond als puppy al katten leert kennen, dan is samenwonen in een huis meestal geen probleem. Bij knaagdieren in hetzelfde huis moet je echter voorzichtig zijn, aangezien deze hond doorgaans de ambitie heeft om te gaan jagen.
Wie vooral een Pomsky wil voor het uiterlijk, moet zich van tevoren goed verdiepen in de karaktereigenschappen van de Husky en de Pomeriaan. Enkel wanneer beide hondenrassen je bevallen en niet bang bent voor de hoeveelheid zorg die ze nodig hebben, kan je over een Pomsky nadenken.
Bezigheid
De Pomeriaan speelt graag met zijn baasje, waar Husky’s liever hun eigen ding doen. Wie de Pomsky van kleins af aan gewend laat raken met gemeenschappelijke spelletjes, heeft kans dat de hond op den duur plezier heeft in spelletjes met z’n tweeën. Probeer bezigheid te vinden die jullie beide leuk vinden. Dat kan bijvoorbeel agility voor kleine honden of het oefenen van trucjes zijn.
Het is echter goed mogelijk dat de zelfstandige aard van de Husky domineert en de viervoeter alleen wil te trainen, wanneer hij daar zelf zin in heeft. Je kunt de Pomsky een groot plezier doen met buitenactiviteiten en intelligentiespeeltjes. Voor volwassen en middelgrote honden zijn kleine hardlooprondjes geschikt als training. Let erop dat de Pomsky niet overbelast raakt, zodat hij er nog plezier in houdt.
Waar vind ik een Pomsky?
De Pomsky is een zogenoemde designer hond en dus valt hij onder de doelbewuste kruisingen van twee rassen. Daarom is het niet mogelijk om deze bij een fokker te halen die aangesloten is bij een van de FCI-hondenverenigingen. Veel fokkers van designer honden profiteren van de hype voor gekruisde honden die momenteel gaande is. Zo kunnen ze viervoeters zonder aangesloten te zijn bij een vereniging, gezondheids- of soorttests voor veel geld verkopen. Voordat je kiest voor een designer hond, raden we je aan de rassen te overwegen die al worden erkend. De Kleine of Middenslag Keeshond zijn bijvoorbeeld uitstekende alternatieve voor wie de charme van een Pomeriaan waarderen, maar toch een iets grotere hond willen. Ook de Noorse Lundehond en de Shiba Inu zitten qua grootte tussen de Siberische Husky en de Pomeriaan in en beschikken over eigenwijze charme.
Als het toch een Pomsky wordt, let er dan op dat de fokker enkel ouders fokt die over een stamboom beschikken. Ook moeten ze de noodzakelijke gezondheidstest voor de desbetreffende rassen met succes hebben doorstaan. Leer je puppy zijn nieuwe thuis kennen en krijg een indruk van hoe de ouders en de omgeving zijn. De ontwikkelingsfase en socialisering zijn in de eerste weken van zijn leven bepalend voor het verdere hondenleven. Haal in ieder geval nooit een hond bij een dubieuze plek, waarbij ze vanuit de kofferbak verkocht worden.
Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.
De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.