Middenslag poedel

Middenslag poedel

Middenslag poedel

Met een gewicht van 10 kg en een maximale schofthoogte heeft de middenslag poedel voor veel hondenliefhebbers precies de juiste grootte om als trouwe metgezel overal mee naartoe te gaan.

Poedel in een klein formaat?

Poedels komen voor in vier varianten. De middenslag poedel komt na de Koningspoedel/grote poedel en is de tweede grootste variant. De dwergpoedel (maximaal 6 kg) en de Toypoedel (maximaal 4 kg) kijken dus op tegen de middenslag poedel. Alle vier de varianten hebben de klassieke poedelstandaard met de krullende poedelvacht. Er bestaan verschillende vachtsoorten. Bij een kroesvacht heeft de vacht een fijne wollige textuur. De vacht is dan sterk gekruld en veert nauwelijks mee als men er zachtjes met de hand op drukt. Bij een koordvacht vormt de vacht minstens 20 cm lange koorden. Het zeer weelderige haar van de twee varianten komt voor in zeven kleuren: zwart, bruin, zilver, wit, roodachtig fawn, black and tan en zwart-wit gevlekt.

Al eeuwenlang een verleidelijke allrounder

Alle vier varianten stammen af van waterhonden die werden ingezet voor de jacht. Ze hebben hun wortels in de middeleeuwen maar de precieze herkomst is onbekend. In ieder geval getuigt het woord “poedel” van de affiniteit van het dier met water, omdat er wordt gezegd dat het van het oude Duitse woord voor “plas” komt. Van de jacht in het water komt het basisidee van de typische poedelvacht, die oorspronkelijk een zeer pragmatisch voordeel had: de langere vacht bood bescherming aan de poedel op het voorhoofd, de borst en de schouders. Op de overige delen van het lichaam scheerden de jagers het zodat hun metgezel beter in het water kon zwemmen. De voorouders van de huidige middenslag poedel waren met een gewicht van 10 tot 20 kg iets zwaarder. Waar ze precies vandaan komen, uit Rusland, Frankrijk of Italië – daar is geen duidelijkheid over. Wat zeker is, is dat ze door de eeuwen heen steeds meer hondenliefhebbers voor zich hebben kunnen winnen door hun slimheid en charme.

Echter verkozen de jagers in de 17e eeuw al snel kortharige honden boven de gekrulde variant. Laats genoemde veroverden met hun schoonheid en slimheid echter een nieuw terrein: de Europese adel. In een damessalon werden poedels die mooi waren gemaakt graag gezien. De poedel was geëvolueerd van jachthond naar gezelschapshond. Omdat poedels niet alleen mooi maar ook slim waren, traden veel van hen in het begin van de 20ste eeuw zelfs in circussen op, waar ze kunstjes vertoonden. Engelse en Franse fokpogingen leidden in deze tijd tot belangrijke ontwikkelingen in de poedelfokkerij, waardoor de mooie viervoeters nog bekender werden. Grote en middenslag poedels zijn de oudste varianten van het ras. Ze werden in 1936 erkend door de FCI (Fédération Cynologique Internationale). Hoewel er veel poedelgeschiedenis heeft plaatsgevonden in Duitsland, werd Frankrijk sindsdien beschouwd als het land van herkomst van het ras.

Tot de jaren 60 ontwikkelden de drie varianten zich – Toypoedels werden pas in de jaren 90 erkend – stap voor stap tot een modehond die in Europa veel voorkwam. Maar toen kwam er een abrupt einde aan het enthousiasme: poedels werden al snel beschouwd als burgerlijke modehondjes. Dat is jammer omdat critici te snel hun oordeel klaar hadden en het leuke karakter, de buitengewone slimheid en niet in de laatste plaats de andere kapsels over het hoofd zagen. Hoe veelzijdige poedels zijn liet de Amerikaan John Sutor zien die in 1976 toen hij met zes grote poedels deelnam aan de moeilijkste sledehonden-wedstrijd ter wereld, de Iditarod Trail Sled Dog Race, en hij als een van de weinigen het doel bereikte. Dus misschien is het niet het ras dat ouderwets is, maar de mening die veel dierenliefhebbers hebben.

Karakterhond die slim is en charme heeft

Het klassieke model de „leeuw“ met polsmofjes en kroon kwam het imago van het ras niet ten goede. De baasjes zagen de poedel eerder als extravagante accessoire dan als metgezel. Maar als je wat tijd doorbrengt met een middenslag poedel, zullen de stoffige clichés sneller verdwijnen dan sneeuw voor de zon: middenslag poedels zijn vriendelijk, hebben goede zin en houden van activiteiten in de natuur. Bovendien hechten ze zich aan hun gezin en behoren ze tot de slimste hondenrassen. Klein of groot: de middenslag poedel kan over het algemeen goed overweg met andere honden. Vreemden laten hem over het algemeen koud. Hoe groter de poedel, hoe rustiger en bedachtzamer hij is – dat zeggen veel poedelvrienden ten minste. De middenslag poedel is dus de gulden middenweg: hij is iets levendiger dan de grote poedel die zich niet uit zijn evenwicht laat brengen, maar rustiger dan de toypoedel en dwergpoedel. Uitzonderingen bevestigen de regel. Middenslag poedels hebben door hun grootte bovendien het voordeel dat ze overal mee naartoe kunnen. Om tijdens de aanschaf van een puppy meer over het karakter te weten te komen is het aan te raden om ook de ouders te leren kennen. Het jachtinstinct bij een middenslag poedel is meestal niet erg uitgesproken.

De verzorging van de krullenkopjes

Een poedel heeft met betrekking tot zijn vacht een voordeel: hij is niet in de rui. Dit is echter strikt genomen niet helemaal correct: de lossen haren vallen niet uit, maar blijven in de krullenvacht hangen. Daarom moet u hem regelmatig borstelen om afgestorven haren te verwijderen. Neem ten minste een keer per week de tijd om jouw hond te verzorgen met grof getande kam en borstel. Je kunt het beste een scheiding maken en de vacht van uw krullenkopje in gedeeltes borstelen. In het bijzonder zijn de oksels, buik en dijen gevoelig voor klitten – hier moet je dus extra zorgvuldig te werk gaan en indien nodig vaker borstelen.

De poedel moet ook regelmatig getrimd worden. Dat hoeft niet in het leeuwenmodel met polsmofjes en een geschoren snuit. Alles is toegestaan wat jij wilt en waarbij de hond zich fijn voelt. Als je bent geïnstrueerd door een professional, kun je ook zelf regelmatig scheren met een hoogwaardige tondeuse. Het is het beste om elke dag naar de hangoren van de viervoeter te kijken. Door het warme vochtige klimaat en de krullende vacht kunnen hier snel ontstekingen voorkomen en nestelen parasieten zich hier graag.

Voeding met hoog vleesaandeel

Net als iedere andere hond heeft ook de middenslag poedel voeding met een hoog vleesaandeel nodig – of het nou gaat om natvoer of droogvoer. Let erop dat vlees bovenaan de ingrediëntenlijst staat en dat het voer maar weinig of liever graanvrij voer. De puppy moet al gewend zijn aan een vaste voerplaats, waar hij ongestoord kan eten. Het is het beste om de hond drie tot vier keer per dag te voeren totdat hij een leeftijd van zes maanden heeft bereikt. Bij oudere middenslag poedels zijn twee maaltijden voldoende. Het is ook van belang om snoepjes en snacks mee te tellen bij het dagelijkse rantsoen zodat jouw middenslag poedel niet te dik wordt. Om de tanden van jouw krullenkopje te verzorgen kun je af en toe een paar stukjes rauw rundvlees geven – nooit varkensvlees! Natuurlijke kauwproducten zoals gedroogde runderoren ondersteunen ook gebitsverzorging. Sommige hondenbezitters laten hun puppy’s wennen aan regelmatig poetsen met speciale hondentandpasta – als je dit regelmatig doet is dit zeer effectief. Let erop dat uw middenslag poedel altijd water ter beschikking heeft.

Competente fokkerij als beste gezondheidsvoorzorg

Dat de poedel zo’n 50 jaar geleden zijn status als een absolute modehond verloor, heeft het ras goed gedaan omdat de fokkerij daardoor niet is doorgeslagen. Toch zijn er een aantal dingen waar men bij een middenslag poedel op moet letten: ze kunnen bijvoorbeeld vatbaar zijn voor erfelijke oogziekten zoals PRA (progressieve retinale atrofie) en cataracten –  waarvan er echter een niet-erfelijke variant is. Goede fokkers sluiten de getroffen dieren uit van het fokken, vooral omdat PRA nu al voor de uitbraak kan worden vastgesteld door een genetische test. De voorzorg is erg belangrijk omdat beide ziekten kunnen leiden tot volledig verlies van het gezichtsvermogen. Middenslag poedels kunnen bovendien de neiging hebben tot patellaire luxulaties – waarbij de knieschijf uit positie schiet en de desbetreffende hond zijn poot ontziet. Het regelmatig verzorgen van de oren is ook van belang omdat de hangoren van uw middenslag poedel kunnen ontsteken. Gezonde middenslag poedels hebben een hoge levensverwachting: ze kunnen 17 jaar oud worden.

Leergierige middenslag poedel

Als je jouw huis met een middenslag poedel deelt, deel je het met een van de intelligentste honden. Hij maakt niet alleen indruk met wijsheid, maar is ook zeer coöperatief en leert graag samen met zijn eigenaar – daarom is het ook een prima hond voor beginners. Met de middenslag poedel kun je samen nieuwe uitdagingen aangaan en kunstjes oefenen, waar je als ze eenmaal lukken trots op kunt zijn. Je hebt alleen wat geduld en consequentie nodig. Begin als de hond nog een puppy is en bouw dan af en toe wat korte en speelse educatieve momenten in. Hierdoor krijgt hij zin om te leren, maar eis je ook weer niet te veel van de jonge hond die maar een korte concentratieboog heeft.

Bezigheid voor de getalenteerde middenslag poedel

Een middenslag poedel is een metgezel voor bijna elke levensfase: het is een viervoeter met middelmatige bewegingsdrang, wat betekent dat hij net zo van lange wandelingen houdt als van een lekker middagje thuis op een druilerige dag.

Je kunt hem ook goed meenemen tijdens buitenritten te paard of als je gaat fietsen. Het is wel van belang dat u de volwassen hond langzaam laat wennen aan de routes en dat je het tempo niet overdrijft. Niet alleen lichamelijke beweging maar ook mentale uitdaging is belangrijk: de middenslag poedel houdt ervan om kleine kunstjes uit te voeren en van hondensport zoals Dogdance. Sommige middenslag poedels zijn zelfs geschikt voor een cursus reddingszwemmen. Vast staat: met de slimme middenslag poedel hoeft je je niet te vervelen!

Is een middenslag poedel jouw droomhond?

Middenslag poedels zijn ongecompliceerde metgezellen voor gezinnen met of zonder kinderen of voor jonge en oudere singles die graag tijd met hun viervoeter willen doorbrengen. Ze houden er niet van om lange tijd alleen te blijven omdat ze ervan houden in de buurt van hun roedel te zijn. Omdat middenslag poedels geen haren verliezen, worden ze vaak ook aangeraden aan mensen met een allergie. Maar dat gaat niet altijd makkelijk – allergische familieleden moeten advies inwinnen bij hun arts en ook kijken of ze allergisch reageren als ze bij de fokker zijn. Regel ook opvang voor als je op vakantie gaat of ziek wordt. Omdat middenslag poedels houden van het gezelschap van het gezin en overal makkelijk mee naartoe genomen kunnen worden, kun je misschien ook met jouw viervoeter op vakantie gaan – informeer van tevoren over mogelijke vakantiebestemmingen en hond-vriendelijke hotels. Het maakt niet uit of jouw middenslag poedel je eerste hond is of niet: een goede hondenschool is altijd goed voor de socialisering en opvoeding van het nieuwe familielid. Het is het beste om voor de aankomst van de kleine pup als een hondenschool te zoeken.

Bedenk voor de komst van de hond ook dat je voldoende tijd moet hebben en denk ook aan financiële verplichtingen. Naast het aankoopbedrag heb je basisbenodigdheden nodig zoals voerbakken, halsband, lijn, hondenmand en deken, kam, borstel, een milde honden-shampoo, beveiliging voor in de auto, speelgoed en een tekentang. Andere kosten zijn de hondenverzekering, hondenbelasting en hoogwaardig voer. Als je de hond krijgt zal de fokker je waarschijnlijk een portie voer meegeven waar de pup al aan gewend is. Dit moet je nog een tijd lang blijven voeren zodat de intrek bij jou in huis voor de puppy niet nog zwaarder wordt. Denk ook regelmatige dierenartscontroles en de kosten die daarmee verbonden zijn.

Zo vindt u uw middenslag poedel!

Elke middenslag poedel-fan kan een steentje bijdragen aan het gezond houden van het ras door de hond bij een serieuze fokker te kopen. Serieuze fokkers zijn aangesloten bij een vereniging en geven de pups alleen ontwormd, ingeënt en met stamboom af. Bovendien informeren ze de koper graag over gezondheidsvoorzorg, geven ze tips over het karakter en de voeding en vinden ze het prima als je op bezoek komt om de ouders van jouw droompuppy te leren kennen. Een serieuze fokker zal je ook aan de tand voelen – je hoeft je dus niet te verbazen over eventuele vragen over de leefomstandigheden en jouw ervaring met honden. Je kunt beter blij zijn dat de fokker het welzijn van de pup belangrijk vindt.

Als het ook een oudere middenslag poedel mag zijn kun je ook bij het asiel of bij speciale “poedel in nood”-verenigingen kijken. Net als honden van andere rassen kunnen ook middenslag poedels op zoek zijn naar een nieuw thuis: sommige hebben hun eigenaar overleefd of zijn het “slachtoffer” van een scheiding. Het kan in elk geval een mooie ervaring zijn om een oudere middenslag poedel een nieuw thuis te geven.

Wij wensen jou en jouw middenslag poedel een geweldige toekomst vol mooie momenten!

Onze meest behulpzame artikelen
10 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.

10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.

10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.