Deze trotse hond wordt al eeuwenlang gefokt in Tibetaanse kloosters. Inmiddels is hij geliefd bij hondenliefhebbers over de hele wereld. Dat komt niet alleen door zijn unieke uiterlijk, maar ook door zijn sterke karakter – in elke kleine Lhasa Apso schuilt een grootse persoonlijkheid.
Uiterlijk van de Lhasa Apso: Kleine, compacte hond met een lange vacht
De Lhasa Apso, ook bekend als de Tibetaanse Terriër of leeuwhondje, is een kleine, weelderig behaarde viervoeter. Dit compact gebouwde ras bereikt een schofthoogte van ongeveer 25 tot 28 centimeter, waarbij de teefjes iets kleiner zijn dan de reutjes. Vrouwtjes wegen ongeveer 5 tot 7 kilogram en mannetjes ongeveer 6 tot 8 kilogram.
Wat typisch is voor de Lhasa Apso, is zijn lange, harde bovenvacht, die zwaar en recht naar beneden hangt. Een wollige of zijdeachtige vacht wordt als ongewenst beschouwd. Volgens de rasstandaard zijn veel verschillende kleuren toegestaan, waaronder de kleuren zwart, wit, bruin, rookgrijs, leisteen, zand, goud en honing. Tweekleurige dieren komen ook voor.
De Lhasa Apso lijkt op een kleine leeuw
Zijn bijnaam ‘leeuwhondje’ is geen toeval: de Lhasa Apso heeft opvallende manen en goed zichtbare, lange kin- en snorharen. De weelderige haardos bedekt zijn gezicht, maar mag zijn zicht niet belemmeren. De hangende oren zijn ook erg behaard.
Belangrijk om te weten: Rassen met een korte snuit (brachycephalic) zoals de Lhasa Apso kunnen gezondheidsproblemenkrijgen als er te extreem op dat kenmerk wordt gefokt. Veel dierenwelzijnsactivisten beschouwen dit als een geval van folterfokkerij. In Nederland is het fokken van rassen met extreem korte snuiten bijvoorbeeld verboden.
De verkorte snuit van de Lhasa Apso kan ademhalingsproblemen veroorzaken.
Karakter van de Lhasa Apso: Slim en koppig
Klein, maar dapper: in dat kleine lijfje klopt een leeuwenhart, want de Lhasa Apso is een slimme, trotse en zelfstandige hond. De keerzijde van deze karaktereigenschappen – waar fans van het ras vaak juist dol op zijn – is dat hij behoorlijk eigenzinnig is en zich niet zomaar ondergeschikt maakt aan zijn baasje. Hij doet dat alleen als hij zijn baasje respecteert. Deze hond beslist zelf met wie hij vrienden wordt.
Tegenover vreemden is hij terughoudend en zelfs wantrouwend – een uit goede socialisatie als puppy is dus belangrijk.
De Lhasa Apso hecht zich sterk aan zijn mensen
Door hun eeuwenlange hechte band met mensen wordt het ras echter gekenmerkt door een groot inlevingsvermogen – ze kunnen de emoties in hun roedel vaak heel nauwkeurig inschatten en dienovereenkomstig reageren. Wie zo’n indrukwekkende persoonlijkheid eenmaal in huis heeft, heeft er een loyale metgezel voor het leven bij. Een consequente en liefdevolle opvoeding is belangrijk, want het respect van een Lhasa Apso moet je verdienen.
Opvoeding: Met consistentie en respect
Leeuwhondjes staan bekend om hun opvallend hoge dierlijke intelligentie. Ze begrijpen meestal snel wat hun baasje van hen wil – maar of ze bereid zijn om ook te gehoorzamen, hangt af van hoe consequent zijn baasje tot dan toe is geweest.
Een Lhasa Apso doorziet uitzonderingen razendsnel en blijft daar vervolgens op staan. Denk hierover na voordat je hem stiekem een hapje van je bord geeft met de gedachte ‘ach, voor deze ene keer’. Hij vergeet dat namelijk nooit meer!
De Lhasa Apso is geen onderdanige hond
Overtuig dit leeuwhondje dus van jouw opvoedingsideeën. Je zult geen slaafse volgzaamheid tegenkomen bij dit trotse ras. Wederzijds respect is de basis van de opvoeding van deze eigenzinnige hond – alleen onder deze voorwaarde zal hij graag meewerken.
Op naar de hondenschool
De beste manier om deze hond te motiveren is door goed getimede complimenten. Omdat de Lhasa Apso zelfstandig van aard kan zijn, kun je ze het beste regelmatig meenemen naar de hondenschool. Dit bevordert een goede socialisatie en helpt ook om vriendschappen te sluiten met soortgenoten.
Activiteit: Hoeveel beweging heeft een Lhasa Apso nodig?
Deze energieke viervoeter is absoluut geen schoothondje en geniet van lange wandelingen – weer of geen weer. Voldoende beweging is de beste manier om dit ras op een gezonde manier uit te laten leven. Reken op minstens één tot twee uur per dag.
Intensieve sport is geen vereiste
Deze honden zijn graag actief, houden van wandelingen en vergezellen je graag in de tuin of vergelijkbare plekjes, maar zijn verder niet heel speels.
Ze zijn daarom ook niet per se de beste keuze voor hondensporten zoals dogdance of agility voor kleine honden. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen – sommige honden vinden het toch leuk om daarin mee te doen.
Leefomgeving: Is een Lhasa Apso geschikt voor mij?
Deze trotse viervoeter past bij mensen die een grote hondenpersoonlijkheid weten te waarderen. Hij is ook geschikt voor beginners die zich vooraf grondig verdiepen in hondentraining en de speciale kenmerken van het ras, en die graag met hun nieuwe maatje naar een hondenschool gaan.
Als gezin of single – een Lhasa Apso houdt overal van. Eventuele kinderen moeten wel wat ouder zijn, want deze Tibetaan is niet erg goed met kleine kinderen.
Hij is ook een geweldige metgezel voor oudere mensen die veel tijd met hem kunnen doorbrengen en genieten van wandelingen in de natuur.
De Lhasa Apso is geen hond die graag lang alleen blijft.
Als je deze viervoeter in huis haalt, moet je ook iets hebben met vachtverzorging – dat hoort bij de dagelijkse routine van een Lhasa Apso.
Zorg er vóór zijn komst al voor dat duidelijk is wie er op de kleine leeuwenhond past tijdens vakanties of ziekte. Ook dan is langdurig alleen zijn geen optie. Gelukkig kun je je trouwe viervoeter tegenwoordig naar veel vakantiebestemmingen meenemen – bijvoorbeeld op een fijne wandelvakantie.
Het prijskaartje
Voordat je definitief kiest voor een hond, moet je ook rekening houden met de structurele kosten die je de komende jaren kunt verwachten. Een kwalitatief hoogwaardig hondenvoer, regelmatige bezoeken aan de dierenarts, hondenbelasting en een verzekering horen allemaal bij regelmatige kosten.
Verzorging: Tips voor een mooie vacht en gezonde tanden
Een tip vooraf: Let bij de aanschaf van een Lhasa Apso goed op of de vacht van de ouderdieren voldoet aan de rasstandaard. De vacht moet stevig en glad aanvoelen en mag absoluut niet pluizig of zacht zijn.
De traditionele vacht van de Lhasa apso is gemakkelijk te verzorgen: Twee keer per week grondig borstelen is meestal voldoende.
De beste manier om dit te doen is om de hond op zijn zij te leggen en vanaf de ondervacht tegen de vacht in te kammen. Een verzorgingsspray die de vacht hydrateert en verzorgt maakt het borstelen makkelijker – anders bestaat het risico dat het haar snel afbreekt.
Moet een Lhasa Apso in bad?
Voor het baden geldt het volgende: alleen als het echt nodig is, en zo weinig mogelijk. Stop je hond dus alleen in bad als het echt niet anders kan. Meestal kun je vuil dat eenmaal opgedroogd is, ook gewoon uit de vacht borstelen. Voor noodgevallen is het goed om een milde hondenshampoo in huis te hebben.
Oren, ogen en nagels regelmatig controleren
Controleer tijdens de verzorging van je hond ook de ogen en oren: De ogen moeten vrij zicht hebben en bij hangende oren is er een groter risico op ontstekingen of parasieten.
Kijk ook regelmatig even naar de nagels: vooral bij kleine en oudere honden kunnen die te lang worden omdat ze onvoldoende afslijten. In dit geval is het belangrijk de nagels regelmatig te knippen om verwondingen te voorkomen.
Dagelijks tandenpoetsen
Als je de tandverzorging wilt ondersteunen, kun je puppy’s laten wennen aan dagelijks tandenpoetsen met een hondentandenborstel en speciale tandpasta.
Voeding: Wat eet de Lhasa Apso?
Naast het kiezen van de juiste fokker is een gezonde voeding voor je hond de beste manier van gezondheidszorg. Honden zijn zogenaamde omnivore carnivoren, oftewel vleesetende alleseters. Of je nu kiest voor droogvoer, natvoer of vegetarische voeding: het voer moet van hoge kwaliteit zijn en alle voedingsstoffen bevatten die je viervoeter nodig heeft.
Jonge puppy’s geef je het beste drie tot vier porties per dag. Een volwassen Lhasa Apso heeft genoeg aan twee maaltijden.
Houd het gewicht en de hoeveelheid voedsel in de gaten
Controleer het gewicht van je hond om de paar weken om tijdig in te kunnen grijpen bij gewichtsverlies of -toename. De hoeveelheid voer die op verpakkingen staat, is altijd slechts een richtlijndie kan variëren afhankelijk van lichaamsbouw en activiteit.
Gezonde hondensnacks bevatten geen suiker. Gevriesdroogde snacks, snacks voor tandverzorging of droge kluiven voor honden zijn goede beloningen. Water moet natuurlijk altijd beschikbaar zijn voor je hond.
Gezondheid & veelvoorkomende aandoeningen: Hoe robuust is de Lhasa Apso?
De ruige Tibetaanse bergen hebben hun stempel gedrukt op dit ras: ondanks zijn formaat is de Lhasa Apso een erg sterke en robuuste hond. Zijn vacht beschermt hem tegen ijskoude winters, maar ook tegen hete zomers. Toch moet je in de zomer goed opletten dat hij niet oververhit raakt.
Door zijn korte snuit kan de Lhasa Apso namelijk last krijgen van het brachycefaal obstructie syndroom. Dit komt vooral voor bij honden die gefokt zijn om een extreem korte neus te krijgen. Extreme kenmerken gaan helaas vaak ten koste van de gezondheid.
Problemen bij kortsnuitige honden:
Een te korte neus kan zorgen voor vernauwde neusgaten, een te smalle luchtpijp of een te lang verhemelte. Het soms wat schattig klinkende snurken kan dan ook een symptoom zijn van ademnood, en daarmee een serieuze en constante beperking van de levenskwaliteit.
Daarom is het belangrijk om met de fokker te praten over deze risico’s en goed op te letten dat je een pup kiest met een gezonde schedelvorm en voldoende ruimte om vrij te ademen.
Hoe oud was de oudste Lhasa Apso?
Een gezonde Lhasa Apso leeft erg lang en wordt gemiddeld tussen de 12 en 14 jaar oud, soms zelfs 18 jaar. De oudste bekende vertegenwoordiger van het ras werd zelfs 29 jaar oud.
Geschiedenis: Waar komt de Lhasa Apso vandaan?
Deze hond heeft een eeuwenoude geschiedenis als Tibetaanse tempelhond. Van de Lhasa Apso wordt gezegd dat hij op de leeuw van Boeddha lijkt en dat hij werd gefokt in Tibetaanse kloosters en door de adel.
Is de Lhasa Apso een blaffer?
Lhasa is de hoofdstad van Tibet, maar de wortels van het ras liggen niet alleen hier. In kloosters in de berggebieden en in paleizen was hij niet alleen een exclusieve gezelschapshond, maar ook een alerte waakhond die met zijn blaf indringers aankondigde. De kleine hond kan namelijk goed van zich laten horen door flink te blaffen. Toch is het geen echte blaffer.
Van Tibet naar de rest van de wereld
Vroeger werd een Lhasa Apso nooit verkocht, maar uitsluitend aan dierbaren geschonken als teken van eer en geluk. Sommige monniken geloofden zelfs dat ze reïncarnaties waren van collega’s die zich niet aan de kloosterregels hadden gehouden.
Rond 1920 kwamen de eerste honden van dit bijzondere ras naar Europa en veroverden daar al snel vele harten. Het doelgericht fokken begon vanaf de jaren 1950 in Groot-Brittannië en de VS, waarbij voor het eerst ook op rasstandaard en specifieke kleuren werd geselecteerd, in tegenstelling tot de bontgekleurde honden uit Tibet. Tegenwoordig is Groot-Brittannië de beschermheilige van het ras.
De Lhasa Apso is wereldwijd niet wijdverspreid. Het vinden van een goede fokker kan daarom wat tijd kosten.
Aankoop: Hoe vind ik een Lhasa Apso?
Je hoeft gelukkig niet naar een Tibetaans klooster af te reizen om een Lhasa Apso in huis te halen. Toch is het ras relatief zeldzaam. Het is goed mogelijk dat de dichtstbijzijnde fokker honderden kilometers verderop woont en dat er een wachtlijst is, want de vraag is groter dan het aanbod. Maar tijd en moeite worden beloond als u een hond bij een betrouwbare fokker aanschaft!
Blijf weg van broodfokkers
Blijf uit de buurt van fokkers die je een hond zonder stamboom willen verkopen en geen gezondheidsverklaringen kunnen laten zien. Zonder stamboom of medische info loop je extra risico – vooral omdat deze eigenwijze hond veel baat heeft bij een goede socialisatie.
Wat kost een Lhasa Apso?
Een Lhasa Apso van een gerenommeerde fokker kost meestal tussen de 800 en 1.500 euro. Informeer bij verenigingen voor Tibetaanse hondenrassen naar erkende fokkers en beschikbare nesten.
Alternatieven voor de Lhasa Apso
Als je op zoek bent naar een oudere Lhasa Apso, kun je ook contact opnemen met organisaties die gespecialiseerd zijn in Tibetaanse hondenrassen. De kans dat je er een in het asiel vindt, is helaas klein – daar is het ras simpelweg te zeldzaam voor.
Kijk daarom ook eens online of jouw droomhond daar misschien voorbij komt. Je zult daar waarschijnlijk vooral veel kruisingen of andere hondenrassen met Lhasa Apso-trekjes tegenkomen. Die kunnen trouwens ook verrassend veel dezelfde karaktereigenschappen hebben, dus blijf daar voor open staan: misschien weet een andere asielhond je hart te veroveren – het belangrijkste is dat zijn karakter bij je past. Lees je goed in over de achtergrond en het karakter van je toekomstige hond.
Wie weet raak je zelfs enthousiast over een van deze vergelijkbare rassen: Tot de ‘leeuwhondjes’ in bredere zin horen bijvoorbeeld ook:
De iets grotere Tibetaanse Terriër wordt alleen aanbevolen voor sportieve hondenliefhebbers.
Lhasa Apso adopteren: Tips voor de eerste periode
Binnenkort is het zover: je nieuwe huisgenoot trekt bijna bij je in! Gebruik de wachttijd om je goed voor te bereiden op het leven met een Lhasa Apso. Lees je nog even in over de eigenschappen van het ras en verdiep je in goede, passende hondenvoeding.
Basisuitrusting aanschaffen
Bespreek vooraf met iedereen in huis wat de pup straks wel of niet mag – duidelijke regels zijn belangrijk bij de opvoeding. Zorg voor de basisuitrusting in de vorm van voerbakken, lijn en harnas of halsband, dekens en mandjes, speelgoed en natuurlijk verzorgingsbenodigdheden zoals een kam, borstel, vlooienkam en tekenpincet en een milde hondenshampoo.
De fokker zal je waarschijnlijk een voorraad van het vertrouwde voer meegeven. Blijf het vertrouwde voer de eerste paar dagen na aankomst geven en zorg voor de juiste voorraad – denk erom dat het veranderen van voererg geleidelijk gebeurt. Neem in het begin vooral de tijd om rustig aan elkaar te wennen.
Alles voor je trouwe viervoetervind je in de online shop van zooplus.
Conclusie: Levendige, energieke viervoeter
Hoe schattig hij er ook uitziet, de Lhasa Terriër heeft een sterk karakter. Hij werd ooit als waakhond gehouden, en met zijn scherpe gehoor laat hij nog altijd netjes weten als er bezoek voor de deur staat. Iedereen die bekend is met de eigenaardigheden van het Aziatische ras, zijn onafhankelijkheid waardeert en een hond liefdevol maar consequent kan trainen, zal veel plezier beleven aan deze levendige viervoeter.
Profiel van de Lhasa Apso
Typische kenmerken:
De Lhasa Apso is een trotse kleine gezelschapshond die populair is bij gezinnen, alleenstaanden en oudere mensen.
lange, zware, rechte bovenvacht met ondervacht, in de kleuren goud, zand, honing, leisteen, rookgrijs, wit, zwart, bruin, ook tweekleurig.
Vachtverzorging:
gemiddelde inspanning
Lichaamsbeweging:
heeft een matige hoeveelheid activiteit en lichaamsbeweging nodig
Hond voor beginners:
overwegend ja
Blaffen:
waakhond, maar geen blaffer
Levensverwachting:
12-14 jaar. Zelden tot 18 jaar
Typische ziekten:
Brachycephalisch syndroom, oorontsteking
Prijs:
ongeveer € 800-1.500
FCI-groep:
9. Sociale en gezelschapshonden
Behoefte aan beweging:
matig
Herkomst:
Tibet/ Groot-Brittannië:
Natalie Decker
“Een leven zonder een Mopshond is mogelijk, maar zinloos”, zei de Duitse komiek Loriot ooit. Ik ben het hier helemaal mee eens en voeg zelfs toe dat dat ook geldt voor een leven zonder paard, kat en konijn! Ik heb hart voor grote en kleine dieren en heb het geluk om over mijn passie te kunnen schrijven als freelance schrijver. Met mijn artikelen wil ik bewustzijn voor dierenwelzijn creëren en dierenliefhebbers handige tips geven.
Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.
Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.