Labradoodle

Geschreven door Natalie Decker

De labradoodle wordt beschouwd als de pionier onder de designer dogs en is een echte wonderhond: Deze honden worden zowel qua uiterlijk als gedrag gekenmerkt door veelzijdigheid. Dit artikel vat samen wat dit betekent voor hondenbezitters.

Labradoodle hond buiten in de natuur

De typische Labradoodle ziet eruit als een teddybeer.

Uiterlijk: Bijna alles is toegestaan

Terwijl de Australiërs streven naar een uniforme rasstandaard voor hun labradoodles, hebben de Europese dieren geen uniforme standaard. De honden stammen af van een combinatie van de koningspoedel en de labrador retriever.

Hoe ziet de typische labradoodle eruit?

Dit ras is zowel optisch als qua karakter een verrassingspakket. Je hebt er in verschillende groottes, van middelgroot tot groot. Het ideale uiterlijk van de labradoodle doet denken aan een teddybeer.

Daarnaast is de verscheidenheid aan vachten typerend voor dit hondenras: Op het gebied van kleurvarianten is vrijwel alles mogelijk, van crèmewit tot zwart. Dit geldt ook voor de vachtstructuur: labradoodles zijn langharig of kortharig, hebben een zachte of ruwe, krullende of gladde vacht.

Wat betekent labradoodle f1b?

De aanduiding ‘f1b’ geeft aan dat de puppy een terugkruising is met een poedel – de ‘b’ staat voor ‘backcross’. F1 betekent dat er met een 1e generatie labradoodle is gefokt, dat wil zeggen het resultaat van een paring tussen een poedel en een labrador.

Als een hond wordt aangeboden als labradoodle f1b, is het een nakomeling van een F1 labradoodle en een grote poedel. Het aandeel poedel is daarom hoger, de vacht dikker en krullerider.

Wat is een mini-labradoodle?

De mini-labradoodle is geleidelijk ontstaan door het kruisen van de labrador en de dwergpoedel. De mini is de kleinste vertegenwoordiger van deze hybride honden en bereikt een schofthoogte van ongeveer 35 tot 42 centimeter. Het gewicht bedraagt zo’n zeven tot twaalf kilo.

Karakter: Vriendelijke kameraadjes

Labradoodles zijn over het algemeen erg vriendelijke honden. Het blijft echter moeilijk te voorspellen welk karakter je huisdier uiteindelijk zal hebben – er zitten tenslotte twee enorm verschillende hondenrassen in deze hond.

De gemengde rassen zijn vaak aanhankelijk, sociaal, gaan goed om met andere honden en zijn een goede familiehond. Alleen als ze niet genoeg beweging krijgen, worden ze vervelend. Zowel poedels als labrador retrievers stammen af van jachthondenrassen.

Hoe voed je een labradoodle op?

Het is misschien een verrassing maar de poedel heeft meestal een groter jachtinstinct dan de labrador. Als je hond naar een poedel neigt, moet je vanaf het begin veel belang hechten aan het terugroepen.

Wees consequent als het gaat om de opvoeding want wat je je schattige labradoodle puppy toelaat zal ook door de volwassen hond als vanzelfsprekend worden beschouwd.

Net als bij elke hond geldt dit in het bijzonder voor vaak onderschatte werkhonden zoals de poedel en de labrador: Alleen een evenwichtige hond laat zich van zijn welopgevoede kant zien. In de puppytijd en daarna ook in de hondenschool kun je een evenwicht creëren, samen met je puppy leren en nieuwe mensen- en dierenvrienden maken.

Verzorging en houden: Hoe vaak verharen labradoodles?

Er wordt vaak gezegd dat de labradoodle niet verhaart en daarom geschikt is voor mensen met een allergie – maar dit kan niet algemeen worden aangenomen.

Zijn labradoodles geschikt voor mensen met een allergie?

Bij de Australische labradoodle zijn het de vachttypes Fleece en Wool, die weinig of niet verharen. Maar of deze ook echt gehouden kunnen worden door een hondenliefhebber met allergieën hangt af van het individuele geval en moet afzonderlijk worden getest.

Hoe vaak moet ik een labradoodle borstelen?

De vacht van elke hybride hond is anders. Toch hebben ze één ding gemeen: de labradoodles hebben veel vachtverzorging nodig. De vacht is vaak weelderig en moet om de twee dagen grondig worden geborsteld. Anders dreigt de vacht te gaan klitten.

Terwijl de poedelvacht niet ruift, verliest de labrador haren waar hij gaat of staat. Het valt niet te voorspellen welke van deze van toepassing zal zijn op jouw labradoodle. Hondenbezitters van bijzonder veeleisende labradoodles gaan regelmatig met hun hond naar een trimsalon. Dit garandeert echter niet voor elke vachtstructuur een voordeel.

Je kunt de vachtverzorging ook in eigen handen nemen. Laat vuil in de vacht eerst opdrogen en borstel het dan uit. Als je je labradoodle een bad geeft, gebruik dan een milde hondenshampoo.

Als de oren van je huisdier erg behaard zijn, moet je deze regelmatig schoonmaken met een oorreiniger voor honden. Dit komt omdat zich hier snel pijnlijke ontstekingen vormen, die door de dierenarts moeten worden nagekeken. Maak er een gewoonte van om na elke borstelbeurt in de oren te kijken.

Zijn labradoodles plattelandshonden of stadsdieren?

Labradoodles kunnen op verschillende manieren worden gehouden. Hij zal zich zowel in de stad als op het platteland gelukkig voelen, zolang hij maar genoeg beweging krijgt en een bezigheid heeft. Een omheinde tuin waar je labradoodle zich kan uitleven is ideaal.

Wie past goed bij de labradoodle?

Als je metgezel uit een gerenommeerde kennel komt, zal hij een stabiel karakter ontwikkelen en goed overweg kunnen met soortgenoten. Als je kinderen weten hoe ze met honden moeten omgaan, kan de labradoodle een geweldige vriend worden. Laat kleine kinderen echter nooit alleen met een hond.

Als een labradoodle als puppy al met katten werd gesocialiseerd, zal hij ook uitstekend met katten overweg kunnen – zolang ze meewerken. Bij kleine dieren zoals cavia’s of hamsters kan het jachtinstinct van de viervoeters echter een probleem worden.

In principe is de labradoodle geschikt voor families, alleenstaande senioren of ervaren hondenbezitters als deze net als hun hond graag veel tijd in de natuur doorbrengen.

Is een labradoodle een hond voor beginners?

Hoewel het gedrag van labradoodles moeilijk te voorspellen is, worden deze hond beschouwd als slim, volgzaam en evenwichtig. Daarom kunnen ook beginners overwegen om deze speciale kruising te kopen.

Sport en activiteiten met een labradoodle

Zowel labrador retrievers als poedels zijn van oorsprong jachthonden. Beide werden voornamelijk gebruikt bij het water. Geen wonder dat vele mixen zich er thuis voelen.

Ze houden ook van lange wandelingen. Als volwassen honden en na de juiste opvoeding zullen de honden je zelfs vergezellen op fietstochten of uitjes.

Is een labradoodle geschikt voor de hondensport?

Voordat je een hondensport zoals agility met veel sprongen gaat proberen, moet je advies vragen aan je dierenarts. Maar sommige dieren zijn sowieso te onhandig en beleven niet veel plezier aan dit soort sporten.

Zorg voor afwisseling in het dagelijkse leven van je hond door te apporteren, kleine trucjes aan te leren of te werken met de neus, zoals mantrailing. Australiërs zijn ook erg geschikt om mensen te ondersteunen als therapie- of blindengeleidehond.

© SAJ / stock.adobe.com
Met lange wandelingen in de natuur win je het hart van een Labradoodle.

Gezondheid: Hoe gezond is een gemengd ras?

De veronderstelling dat gemengde rassen automatisch gezonder zijn dan rashonden is een misvatting. Dit geldt in het bijzonder voor vermeende stamboomouders zonder stamboom en gezondheidszorg. Dit komt omdat zowel poedels als labrador retriever genetisch belast kunnen zijn.

  • Ouderdieren moeten worden getest op heup- en elleboogdysplasie en op de oogziekte progressieve retinale atrofie voordat ze worden gebruikt voor de fok. De gewrichten worden onderzocht met röntgenstralen en oogziekten worden genetisch getest. Praat met de fokker van je keuze en vraag om de resultaten op papier.
  • De kruising van twee rashonden met verschillende haarstructuren kan zich ook uiten in huidproblemen, variërend van jeuk tot haaruitval. Terwijl een Labrador regelmatig zijn vacht wisselt, behoudt de poedel zijn vacht.
  • Een ander ‘compatibiliteitsprobleem’ ontstaat door de verschillende snuitvormen: de snuit van de labrador is veel breder dan de snuit van een poedel. Daarom kunnen tandvleesafwijkingen en kaakproblemen niet worden uitgesloten.

Geschiedenis: Van Australië naar de rest van de wereld

De geschiedenis van de labradoodle markeert ook het begin van andere hybride rassen zoals de golden doodle of de maltipoo. De oorsprong van deze hybride hondenrassen, die niet erkend worden door de grote overkoepelende organisaties, was het idee om de ‘kern van de poedel’ te combineren met kenmerken van andere rassen.

Niet-harende blindengeleidehond

Het begon allemaal met de labradoodle in 1988: Wally Conron wilde een geleidehond voor de Royal Guide Dog Association of Australia die niet verhaarde.

Een kruising tussen de labrador retriever, die bekend staat als therapiehond, en de niet-harende poedel was bedoeld om blinde mensen die allergisch zijn voor dierenhaar te voorzien van een navigator op vier poten.

Problemen bij de fok

Onlangs heeft Conron zelf verschillende kritische opmerkingen gemaakt over de gevolgen van zijn oorspronkelijke idee en benadrukt dat hij daardoor veel problemen heeft veroorzaakt. Een heleboel mensen willen namelijk geld verdienen met het designer-ras zonder over de nodige kennis te beschikken.

Het gevolg is dat er nu vele zieke en onstabiele honden zijn. Op dit moment worden er echter pogingen ondernomen om het fokken van labradoodles in een professionele richting te duwen: De Continental Kennel Club in de VS heeft de Australian labradoodle erkend als een onafhankelijk ras.

Dit is nog ver weg voor Europa. Daarom kun je hier geen labradoodle met papieren kopen.

Aankoop: Waar koop ik een labradoodle?

Voordat je een hond van dit ras adopteert, moet je je eerst afvragen of een labrador retriever of een poedel geen beter alternatief zou zijn. Beide rassen worden op een gecontroleerde manier gefokt en stammen uit een veilige lijn van voorouders.

De ouders van de labradoodle daarentegen hebben vaak geen foktest ondergaan en zijn niet geschikt om mee te fokken.

Hoeveel kost een labradoodle?

Voor een puppy van een verantwoorde fokker moet je rekenen op een prijs van zo’n 2000 euro of meer.

Bij een aankoop moet je ervoor zorgen dat alle gezondheidsonderzoeken van de ouderdieren schriftelijk voorhanden zijn en dat de ouderdieren een stamboom hebben.

Als je op zoek bent naar een volwassen metgezel, kijk dan zeker eens rond in het dierenasiel. Tal van charmante honden wachten hier smachtend op een nieuw thuis.

Zijn er alternatieven?

De Australian labradoodle biedt iets meer zekerheid. Contactpunten in Europa zijn de Australian Labradoodle Association Europe (ALAEU) of de Australian Labradoodle Founders Alliance (ALFA).

De ontwikkeling van het Cobberdog-ras is interessant, maar moet ook met een kritische blik worden bestudeerd. Deze lijkt op de Australian labradoodle, maar de voorouderstam bevat ook de Irish soft coated wheaten terriërs.

Andere hybride hondenrassen

Als je van de labradoodle houdt, zul je ook van deze hybride hondenrassen houden:

Samenvatting: Is een labradoodle geschikt voor mij?

De labradoodle is ideaal als familiehond en voor outdoor-liefhebbers. Het is echter niet gemakkelijk om ze te kopen omdat het ras niet erkend is en fokkers moeilijk te vinden zijn.

Je kunt ook een labrador retriever of een poedel kopen. Ben je vastbesloten om een labradoodle te nemen, kun je je nieuwe hond vinden met onze tips.

Profiel van de labradoodle

Korte informatie:De middelgrote tot grote labradoodle combineert de voordelen van een poedel en een labradoodle. Hij is geschikt voor families, alleenstaanden en beginners omdat hij vriendelijk en volgzaam is.
Schofthoogte:Labadroodle: 54-65 cm
Australian labradoodle standaard: 53-63 cm
Australian labradoodle medium: 43-52 cm
Australian labradoodle miniatuur: 35-42 cm
Gewicht:ca. 25-35 kg
Gemiddelde levensverwachting:ca. 15 jaar
Prijs:vanaf ca. 2000 euro voor een puppy
Karakter:sociaal, vriendelijk, intelligent, geschikt voor families
Vacht:veelzijdig: lang, kort, recht of krullend
Vachtkleur:bijna alle kleuren
Moeilijkheidsgraad qua opvoeding:matig
Moeilijkheidsgraad qua verzorging:matig
Behoefte aan beweging:matig
Herkomst:Australië, mix van poedel en labrador retriever

Natalie Decker
Profilbild Natalie Decker (mit Pferd)

“Een leven zonder een Mopshond is mogelijk, maar zinloos”, zei de Duitse komiek Loriot ooit. Ik ben het hier helemaal mee eens en voeg zelfs toe dat dat ook geldt voor een leven zonder paard, kat en konijn! Ik heb hart voor grote en kleine dieren en heb het geluk om over mijn passie te kunnen schrijven als freelance schrijver. Met mijn artikelen wil ik bewustzijn voor dierenwelzijn creëren en dierenliefhebbers handige tips geven.


Onze meest behulpzame artikelen
10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.

10 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.

10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.