Golden Retriever

Golden retriever

Golden retriever

De middelgrote golden retriever is een grote kindervriend en ideale familiehond: hij is erg op mensen gericht en gehoorzaam, maar heeft wel vachtverzorging nodig en veel beweging.

Eigenschappen

De golden retriever is beroemd om zijn “wil om te gehoorzamen” en is daarmee een uitzondering. Hij wil bij zijn baasje in de smaak vallen en vindt het leuk om te leren. Hij past zich met veel gelatenheid aan alledaagse situaties aan en houdt ervan om dingen samen met zijn baasje te doen. De golden retriever is een van de meest populaire gezinshonden wereldwijd. Door zijn goedmoedige gelaten aard en zijn speelsheid is hij erg geliefd bij gezinnen met kinderen. De vriendelijke golden retriever kan ook goed met andere huisdieren overweg.

Voor de grap zeggen retriever-bezitters wel eens dat een golden retriever eerder de inbreker zou helpen om de waardevolle spullen uit huis te dragen, dan hem te verdrijven. Zijn beschermingsinstinct is – als hij dat überhaupt heeft – niet ver ontwikkeld. Hij is zeker niet geschikt als waakhond, maar zijn drang om te werken, zijn intelligentie en zijn gehoorzaamheid maken een goede blindengeleidenhond en therapiehond van hem. De combinatie van zijn goede neus en zijn aangeboren jachtinstinct maken hem ook geschikt om in te zetten bij de politie en reddingsdiensten. Bijvoorbeeld als reddingshond, drugs en explosieven-speurhond.

Uiterlijk van een Golden Retriever

De grote populariteit van de golden retriever heeft hij niet alleen te danken aan zijn goedaardige aard, maar ook aan zijn aantrekkelijke uiterlijk. De middelgrote rashond heeft een harmonische en goed geproportioneerde lichaamsbouw. Zijn goed gevormde schedel en zijn donkere ogen geven de retriever de typische vriendelijke uitstraling. Door zijn krachtige spieren en zijn sterke botten is het een behendige hond. De retriever beweegt ook graag.

De golden retriever behoort tot de middelgrote hondenrassen. Bij reutjes ligt de schofthoogte tussen de 56 en 61 cm. Teefjes zijn met een schofthoogte van 51 tot 56 cm iets kleiner. Het gewicht van de hond ligt – afhankelijk van de grootte en het geslacht – tussen de 30 en 40 kg. De middellange vacht van de golden retriever is glad of golvend, maar nooit krullend. Op de rug moet de vacht recht en vlak liggen. De vacht moet langer zijn bij zijn de voorpoten, de onderkant van de staart en de borst en buik. Door de dichte onderwol heeft de retriever geen last van extreme kou en natte weersomstandigheden. De kleur van zijn lichte haar varieert van een fel gloeiend goud, een zachte maangeel tot crème. Af en toe kan er wit haar op de borst verschijnen.

Geschiedenis

Er zijn tot op heden veel legendes over de oorsprong van retriever-rassen. In tegenstelling tot de meeste andere retriever-types, kan de geschiedenis van de golden retriever echter minstens tot 1864 worden gevolgd. In dat jaar kocht de Brit Sir Dudley Marjoribanks de gele Wavy-Coated-Retriever „Nous“ van een schoenmaker. Het reutje was de enige gele pup van het nestje. Zijn broertjes en zusjes waren allemaal zwart. Op zijn landgoed “Guisachan” in het uiterste noorden van Schotland begon Marjoribanks, die later de eerste heer van Tweedmouth werd genoemd, met de fokkerij van honden.

Het doel was een perfecte apporteerhond voor de jacht op wilde vogels. In 1868 kruiste hij Nous daarom met het Tweed Waterspaniel teefje “Belle” omdat Spaniels niet alleen erg gek zijn op water, maar ook bekend stonden als goede apporteerhonden. De nakomelingen van Nous en Belle kruiste Tweedmouth in de komende 20 jaar met andere Wavy-Coated Retrievers en Tweed Water Spaniels, evenals Ierse setters en – in één lijn – met een zandkleurige Bloodhound. Uit deze kruisingen ontstond uiteindelijk de golden retriever zoals we die vandaag de dag kennen.

Door het oorspronkelijke fokdoel werden golden retrievers in eerste instantie ingezet om geschoten wild te apporteren. Met een zachte mond bracht hij de al dode dieren naar de jager. Veel golden retrievers waren gespecialiseerd in het apporteren van geschoten watervogels. Dat verklaart de hoge wateraffiniteit van de meeste vertegenwoordigers van dit ras. Ook tegenwoordig zijn golden retrievers nog goede zwemmers.

De Golden Retriever boom

Nadat het ras in 1913 officieel door de Britse Kennel Club erkend werd, werd acht jaar later de eerste ras-club opgericht en werd de mooie hond in Engeland en in Amerika razendsnel populair. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw beleefde de golden retriever, versterkt door frequente optredens in film en televisie, een ware boom. Daardoor werd de hond niet alleen in het Angelsaksische gebied, maar ook in veel landen van het Europese vasteland een van de populairste gezins- en gezelschapshonden. Ook vandaag de dag is de golden retriever een van de meest voorkomende hondenrassen in de Angelsaksische en Duitstalige landen.

Golden Retriever © Roberto Zocchi / stock.adobe.com
Golden Retriever

Fokkerij en gezondheid

Helaas heeft deze boom ook veel negatieve effecten. Broodfokkers die met de schattige pups makkelijk geld willen verdienen, fokken de honden zonder te letten op de aard en de gezondheid van het dier. Als gevolg daarvan ontstonden enkele ras-typische ziektes waar de golden retriever vandaag de dag nog last van heeft. Een gerichte fokselectie en strikte toelatingseisen worden gebruikt om het risico op erfelijke ziekten te verminderen. De volgende erfelijke ziektes komen bij de golden retriever echter nog steeds vaker voor dan gemiddeld:

  • Heupdysplasie (HD)
  • Elleboogdysplasie (ED)
  • Epilepsie
  • Progressieve retina-atrofie (PRA)
  • Erfelijke cataract (HC)

Als je interesse heeft in een golden retriever-pup, moet je absoluut controleren of de fokker alle nodige gezondheidscontroles heeft uitgevoerd. Zorg dat je de stamboom te zien krijgt en bewijs dat de ouders, grootouders en broers en zussen ook gezond zijn. Er zijn helaas nog steeds massafokkers van dit ras die weinig waarde hechten aan de gezondheid van hun dieren. Koop jouw pup dus alleen bij een erkende fokker en neem de tijd om een zorgvuldige keuze te kunnen maken.

De prijs voor een gezonde pup ligt bij een serieuze fokker rond de 1.200 euro. Een hond die jij en jouw gezin vele jaren zal begeleiden is dat geld helemaal waard. Een gecontroleerde pup zal je over het algemeen ook minder dierenartskosten opleveren als een dier van de massafokkerij. Golden retrievers van een erkende fokker hebben met 12 tot 16 jaar een relatief hoge levensverwachting. De kans dat je vele jaren plezier met uw viervoeter hebt, is in dit geval groot.

Verzorging

Natuurlijk is een genetisch perfecte puppy nog maar het begin. Of uw hond lang gezond is en actief blijft, hangt er ook vanaf of de hond de juiste zorg krijgt. Je moet in de eerste plaats veel aandacht aan de prachtige vacht besteden. Omdat de golden retriever niet alleen twee keer per jaar tijdens de rui haren verliest, maar altijd een beetje verhaard, moet de vacht regelmatig geborsteld worden. Zo haal je er niet alleen klitten uit, maar kun je ook de hoeveelheid haren die op de grond, kussens en bank terechtkomen verminderen. Door het verwijderen van de afgestorven losse onderwol worden de hoge temperaturen in de zomer voor de hond ook een stuk aangenamer. De golden retriever houdt absoluut niet van te veel hitte.

Noodzakelijke routinecontroles

Naast de vacht hebben ook de oren, ogen, poten en tanden van uw hond regelmatige routinecontroles nodig. Je kunt daardoor veel ziektes niet alleen op tijd ontdekken en behandelen, maar ook gevaarlijke infecties voorkomen. Door de regelmaat van de controles kun je niet alleen veranderingen bij uw lieveling snel herkennen, maar zorg je er ook voor dat de hond aan dagelijkse verzorging went en deze gelaten over zich heen laat komen. In het beste geval raakt jouw hond als pup al gewend aan de dagelijkse noodzakelijke onderzoeken en schoonmaken.

Golden Retriever © everydoghasastory / stock.adobe.com
Golden Retriever

Golden Retriever voeding

Ontdek onze keuze aan hondenvoer speciaal voor afgestemd op een Golden Retriever!

De voeding heeft natuurlijk ook een grote invloed op de gezondheid van jouw golden retriever. Maar wat is het juiste voer voor dit hondenras? Kan men hem beter droog– of natvoer geven? Of kookt men het liever zelf? En hoe zit het met BARF? Het voeraanbod op internet en in de supermarkt is net zo veelzijdig als de meningen over het juiste voer voor een retriever.

Helaas kan de kwestie van de beste voer voor de golden retriever niet in het algemeen beantwoord worden. Het kiezen van het juiste dieet voor uw hond hangt van veel individuele factoren af. Leeftijd, grootte, gewicht en activiteit en gezondheidstoestand beïnvloeden zijn voedingsbehoefte. Je moet bij het kiezen van voer rekening houden met deze factoren. Net als bij ons mensen heeft een jonge behendige hond met een hoge bewegingsdrang een hogere energiebehoefte dan een oudere rustigere hond met neiging tot overgewicht.

Veel vlees, weinig graan

Onafhankelijk van deze individuele criteria geeft de samenstelling van het voer je een eerste aanwijzing of het voer van hoge kwaliteit is of niet. Goed hondenvoer heeft altijd een hoog vleesaandeel. Het vleesaandeel moet minstens 70 % of hoger zijn. Groente, kruiden en vruchten moeten de rest vormen. Te veel graan is voor honden ongeschikt en is een indicatie voor minderwaardig voer. Zoetstoffen zoals suiker, fructose, glucose of siroop hebben niets te zoeken in hondenvoer. Voedsel van hoge kwaliteit wordt meestal herkend aan de hand van een gedetailleerde lijst van ingrediënten en de exacte aanduiding van de herkomst van het vlees.

Natvoer beter dan droogvoer

Droogvoer zal voor veel hondenbezitters een handige oplossing zijn, maar is voor honden lang niet altijd de beste keuze. Droogvoer bevat vaak niet alleen onvoldoende vocht, maar ook onvoldoende belangrijke voedingsstoffen. Natuurlijk kun je het tussendoor gebruiken, maar het uitsluitend voeren van droogvoer is af te raden. Bij de keuze tussen droog- en natvoer is natvoer de beste keuze. Je biedt jouw viervoeter nog meer afwisseling als je hem ook rauw vlees (BARF-voer) of zelf gekookt voer geeft. De kwaliteit en de samenstelling van het voer kun je in dit geval het beste beïnvloeden.

Lees meer over voeding in het artikel “Voeding voor de Golden Retriever“!

Golden Retriever
Golden Retriever

Houding

Terwijl je nadenkt over het juiste voer en de juiste verzorging van jouw retriever, mag je niet vergeten wat jouw hond het meeste nodig heeft: liefde en aandacht. Golden retrievers zijn erg aanhankelijke honden die een vaste plaats binnen het gezin nodig hebben. Het houden in een hok is voor deze gevoelige honden totaal ongeschikt. Laat jouw golden retriever een deel uit maken van jouw leven en plan genoeg tijd in voor zijn lichamelijke en mentale bezigheid.

Net als alle jachthonden heeft de golden retriever een grote bewegingsdrang. Het houden van deze hond betekent dan ook veel trainen. Eentonige dagelijkse wandelingen zijn zeker niet genoeg. Ten slotte wil de intelligente retriever niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal worden uitgedaagd. Naast kleine apporteeroefeningen of zoekspelletjes die je gemakkelijk kunt integreren in jouw dagelijkse wandelingen, zijn verschillende sportsoorten of opleidingen ook geschikt om voor genoeg bezigheid voor jouw hond te zorgen. Gehoorzaamheid, dummytraining, sporen zoeken of een opleiding tot reddingshond zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor een golden retriever. Daarnaast zijn veel andere sportsoorten en spelletjes waarbij de retriever zijn goede neus en zijn apporteerdrang kan inzetten geschikt. Je doet de hond ook een plezier als je hem een duik laat nemen in een riviertje, meertje of de zee. Als dit allemaal niet in de buurt is, is hij ook tevreden met plassen water en een tuinslang.

Opvoeding van een Golden Retriever

Voordat je een schattige golden retriever-pup in huis neemt, moet je goed nadenken of je genoeg tijd heeft voor deze speelse hond die graag beweegt. Voor mensen met een fulltimebaan is een retriever zeker niet geschikt. Voor mensen die tijd en zin hebben met de hond bezig te zijn en in het beste geval een huis met een tuin hebben, is de rashond een ongelooflijk trouwe en liefdevolle metgezel.

De opleiding van een golden retriever neemt in ieder geval relatief weinig tijd in beslag. Dat betekent natuurlijk niet dat dit ras geen opvoeding nodig heeft. Maar dankzij hun plezier in werken en hun gehoorzaamheid zijn golden retrievers fijne scholieren. Een beetje consequentie is net als bij elke hond noodzakelijk. Hoewel de retriever zijn baasje graag om de poot windt door schattig te kijken en met zijn staart te kwispelen, is het consequent oefenen van de belangrijkste commando’s belangrijk. Het is niet nodig om de commando’s streng te zeggen. Integendeel. Zeg het op een rustige liefdevolle manier. De gevoelige en aanhankelijke honden hebben een rustig baasje nodig.

Ontdek onze keuze aan hondenvoer speciaal voor afgestemd op een Golden Retriever!

Onze meest behulpzame artikelen
10 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.

10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.

10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.