Dwergkeeshonden zijn intelligente en waakzame familiehonden.
De Dwergkeeshond wekt geen ontzag met zijn grootte, maar maakt dat allemaal goed met een gezonde dosis vriendelijkheid, zelfvertrouwen en energie. Geen wonder dus dat deze kleine Keeshondjes de harten van steeds meer hondenliefhebbers veroveren.
De naam zegt het eigenlijk al: met een schofthoogte van 18 tot 22 centimeter, ziet de Dwergkeeshond er daadwerkelijk precies uit als een Keeshond, maar dan in miniatuur. Een Pomeriaan weegt maximaal 3,5 kilogram en is dus ook lichter dan de meeste katten.
Dankzij de dikke en lange vacht zien deze hondjes er wel wat groter uit. De bovenvacht steekt af tegen de dichte ondervacht. Deze bovenste laag kan een zwarte, bruine, witte, oranje of grijs-gemêleerde kleur hebben of een mix. De kraag lijkt op de manen van een leeuw en omlijst het vriendelijke gezichtje met wakkere ogen en een snuit die lijkt op die van een vos.
Karakter: zelfverzekerd en vrolijk
De Pomeriaan is klein, maar hij lijkt dit zelf niet helemaal door te hebben. Dit ras is normaal gesproken zeer zeker van zichzelf, ook tegenover honden die een stuk groter zijn. De Pomeriaan is dan wel waakzaam, maar niet agressief. Daardoor is hij vriendelijk tegen mensen en andere dieren.
De Dwergkeeshond kan goed socialiseren met andere soortgenoten, maar behoudt altijd een hechte band hebben met zijn baasje. Het dier gaat het liefst overal mee naartoe. Over het algemeen zijn deze Keeshondjes altijd vrolijk en bereid om te spelen.
De Dwergkees is een goede waakhond. Hij kan ongelofelijk luid blaffen als een onbekend persoon of dier zijn territorium betreedt. Ook als hij vrolijk is en als begroeting kan de hond gaan blaffen. Daarom is het een goed idee als de baasjes en buren niet al te gevoelig zijn voor geluid. Aan de andere kant heeft deze hond dan weer bijna geen jachtinstinct.
Een Dwergkeeshond opvoeden
Het is slim om zo vroeg mogelijk te beginnen met trainen om de Keeshond een paar uurtjes alleen te kunnen laten. Dit kan ingewikkeld worden als de hond eenmaal volwassen is. Toch laat je deze trouwe metgezel het beste niet al te lang alleen. Natuurlijk moet je soms even weg en je hond kan niet altijd mee. Dit ras heeft het daar doorgaans moeilijk mee.
Zorg er daarnaast voor dat je hond tijdens de eerste weken gewend kan raken aan andere huisdieren en honden. Het is een goed idee om samen de speeluurtjes voor puppy’s te bezoeken van hondenscholen bij je in de buurt. Anders kan je Pomeriaan overdreven zelfverzekerd worden ten opzichte van andere honden. Dit kun je tegengaan door uitgebreide socialisatie en veel gecontroleerd contact met andere honden. Over het algemeen leert een Dwergkeeshond snel en graag.
Regelmatig borstelen is onderdeel van de verzorging van een Pomeriaan
De prachtige vacht van de kleine Keeshond moet regelmatig geborsteld worden. Probeer twee keer per week tijd te nemen om de vacht te verzorgen. Je borstelt dan grondig de haren, en ook tegen de haarrichting in. Om de ogen en oren te verzorgen kun je speciale reinigingsproducten kopen in speciaalzaken.
Sommige hondenbezitters poetsen de tanden van hun lievelingsbeest regelmatig met speciale hondentandpasta en een hondentandenborstel. Als je puppy al vroeg gewend raakt aan deze poetssessies, kun je op deze manier effectief de vorming van tandsteen voorkomen. Als alternatief – of extra – middel kun je tandverzorgende snacks of gedroogde kauwproducten voor kleine honden gebruiken.
Houding
Past een Dwergkeeshond bij mij?
De aanhankelijke viervoeters vinden het fijn om overal mee naartoe te gaan. Daarom is het goed als ze niet al te lang alleen hoeven te zijn. Ze zijn dan wel energiek, maar wild spelen en stoeien is hiervoor voldoende. Ze hoeven niet per se kilometers door de regen te lopen. Daarom zijn deze hondjes goed geschikt voor senioren en volwassenen die hun hond mee mogen nemen naar kantoor.
Families met kleine kinderen moeten altijd ervoor zorgen dat de kleine hond zich terug kan trekken. De Dwergkeeshond kan plotseling bijten als hij zich in het nauw gedreven voelt. Dit ras is daarom beter geschikt voor families die al wat oudere kinderen hebben. De kinderen begrijpen dat het een klein hondje is en vinden het leuk om de Pomeriaan trucjes bij te brengen.
Ook onervaren baasjes kunnen doorgaans goed omgaan met de Dwergkeeshond. Zij moeten alleen niet onderschatten hoeveel tijd het kost om met de hond te spelen en de vacht te verzorgen. De kleine vrolijke hondjes kunnen trouwens prima uit de voeten in de stad. Ze passen zich namelijk snel aan iedere omgeving aan zolang hun baasje veel tijd met hen doorbrengt.
De Dwergkeeshond is een perfecte reisgezel. Omdat ze sterk aanhankelijk zijn, is het niet aan te raden om ze bij andere mensen te laten als je op vakantie gaat. Dankzij hun handzame formaat kun je de hond overal gemakkelijk mee naartoe nemen. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kun je het hondje zelfs meenemen in de cabine in een geschikte transportbox.
Kosten en tijd
Voordat je een Pomeriaan koopt, moet je daarnaast in je achterhoofd houden dat je in de komende jaren verantwoordelijk bent voor het dier. Weet ook dat de verzorging en het spelen met de hond redelijk wat tijd in beslag zal nemen.
De Dwergkeeshond is actief en geïnteresseerd in heel veel dingen.
Hij mag dan wel klein zijn, maar een Dwergkeeshond hangt niet graag de hele dag op de bank. Het ras houdt van lange wandelingen op een relatief rustig tempo. Als het hondenweer is, vindt de Pomeriaan het geen probleem om slechts een kort blokje om te doen. Een groot voordeel van dit ras is dat je de hond gemakkelijk kunt dragen, bijvoorbeeld de trap op of in de trein.
Je Dwergkeeshond vindt het geweldig om nieuwe tricks te leren en daarvoor beloond te worden. De meeste mens-hond-teams vinden clickertraining geweldig. Ook balspellen en behendigheid toegesneden op zo’n kleine hond kunnen ze fantastisch vinden.
Kijk rustig wat je allebei leuk vindt en probeer ook zeker af en toe iets nieuws. Met de juiste opvoeding kan deze vrolijke viervoeter ook ingezet worden als therapiehond.
Gezondheid
Vatbaarheid voor ziektes: hebben Dwergkeeshonden een minder stabiele gezondheid?
Bij rassen geldt dat extremen ook altijd zorgen voor een grotere gevoeligheid voor bepaalde kwalen. De Pomeriaan is helaas geen uitzondering op deze regel. Het hondje is doorgaans minder robuust dan zijn grotere verwanten.
Het hondenras neigt tot de ontwikkeling van misvormingen van de knieschijven, luchtwegaandoeningen door een zogenaamd tracheacollaps, hartkwalen en doofheid. Daarom is het extra belangrijk om alleen puppy’s te kopen van fokkers die veel aandacht besteden aan de gezondheid. Zij zullen dieren met afwijkingen uit het fokprogramma halen.
Pomerianen zijn daarnaast zeer gevoelig voor hitte. Let er in de zomer op dat je viervoeter een fijn plekje in de schaduw krijgt. Langere wandelingen kun je beter vóór of na de warmste middaguren plannen.
Ondanks deze mogelijke gezondheidsproblemen kunnen gezonde dwergkeeshonden een leeftijd van 12 tot 16 jaar bereiken.
Aanschaf
Koop alleen van verantwoordelijke fokkers
Als je verliefd geworden bent op dit hondenras, is het belangrijk om jouw puppy aan te schaffen bij fokkers die bij een vereniging aangesloten zijn. Vooral de dwergvariant van deze Keeshonden kan een genetische aanleg voor bepaalde ziektes hebben.
Vakbekwame fokkers, die met knowhow en een reeks aan medische onderzoeken zekerstellen dat alleen gezonde dieren zich voort kunnen planten, kunnen dit op de meeste geschikte manier voorkomen. Ook het garanderen van een gezond en stabiel hondenkarakter is een van de doelen van een gewetensvolle fokker.
Als je contact opgenomen hebt met een fokker van Dwergkeeshonden en overweegt een puppy te kopen, heb je de mogelijkheid om de fokker thuis te bezoeken. De fokker zal graag je vragen beantwoorden en zorgen wegnemen die je kunt hebben omtrent het fokken van Dwergkeeshonden. Daarnaast ontvang je meer informatie over hoe je voor jouw hond kunt zorgen. Bekijk ook of de ouders van het puppy een gezonde en stabiele indruk maken.
Over het algemeen kun je het nieuwe familielid verwelkomen vanaf een leeftijd van acht weken. Het hondje moet gechipte en ontwormd zijn. Daarnaast ontvang je direct het stamboekcertificaat en een vaccinatieboekje; vergeet de vervolgafspraken voor de herhalingsvaccinaties niet.
Als je daarnaast ook overweegt om een oudere dwergkeeshond in huis te nemen, kun je terecht in een dierenasiel of bij de dierenbescherming. Vaak vind je hier een aantal lieve honden die niets liever willen dan een nieuw thuis.
Waar komt de mini-Keeshond vandaan?
Strikt gezien is de Dwergkeeshond geen apart ras, maar een miniatuurversie van de Duitse Keeshond. Keeshonden zijn een zeer oud ras. Bekende historische personen zoals Maarten Luther en Michelangelo hadden al een trouwe, kleine Keeshond als metgezel. Destijds waren de viervoeters echter nog niet zo klein als de Pomerianen van nu.
De naam Pomeriaan komt trouwens van de Duitse streek Pommeren. Ongeveer 200 jaar geleden kam deze variant van het ras uit deze regio naar Groot-Brittannië, daarom heet het hondje in het Engels ook de Pomeranian. In het Frans heet de Dwergkeeshond Loulou de Poméranie.
Een tijd lang werden Swergkeeshonden voornamelijk in Groot-Brittannië gefokt. Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw genieten Dwergkeeshonden ook in Nederland weer grotere populariteit.
Kritiek op het fokken van Dwergkeeshonden
Niet iedereen is te spreken over het fokken van kleine Keeshonden. Ze zijn namelijk gevoeliger voor bepaalde kwalen dan hun grote rasgenoten.
Dwergkeeshonden blijven nog steeds het populairst in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Aan de andere kant blijven dwergkeeshonden bij onze oosterburen, hun land van herkomst, niet de eerste keus van veel hondenbezitters. Ondertussen zijn wel meer en meer hondenliefhebbers geïnteresseerd in de kleine maar temperamentvolle viervoeters.
Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.
De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.