’s Werelds kleinste hondenras heeft de beroemdste baasje ter wereld en de hoogste levensverwachting. De Chihuahua is een hond van supersterren zoals Madonna, Britney Spears of Paris Hilton. Maar de Mexicaanse rashond is veel meer dan een luxe schoothondje.
In verhouding tot zijn lichaamsgrootte is het ego van deze kleine hond enorm. De Chihuahua staat graag in het middelpunt van de belangstelling en trekt de aandacht van zijn baasje indien nodig door te blaffen of zelfs door te doen alsof hij iets mankeert. In de omgang met andere honden is de hond zelfbewust en moedig, zelfs tegenover grotere honden. Het komt af en toe voor dat hij zichzelf overschat. Toch moet men de intelligente en temperamentvolle dwerghond ook niet onderschatten. Ze laten zich weliswaar graag vertroetelen, maar buiten de handtas zijn het volwaardige honden die zonder moeite grote afstanden kunnen afleggen en zelfs bij hondensport een goede indruk maken. Hun intelligentie, hun inlevingsvermogen en niet te vergeten hun grootte maken de honden – vooral in de VS – ook tot een geliefde therapiehond. Zelfs als waakhond zijn ze dankzij hun permanente oplettendheid niet ongeschikt. Hoewel de hond bekend staat als verwend schoothondje, zijn ze bij de juiste fokkerij robuust en bestand tegen ziekten. Een leeftijd van 16 jaar is bij deze honden geen uitzondering. Ze hoeven niet constant gedragen te worden en willen hun omgeving liever zelf inspecteren. Hoewel ze tijdens slecht weer liever binnen blijven, hoef je ze niet meteen een jas aan te doen als je bij lage temperaturen een keer gaat spelen en dollen in de sneeuw. Chihuahua’s zijn erg speels en houden van een hechte band met hun baasje. Ze blijven liever altijd in de buurt van hun baasje. Bij gevaar zou de hond niet aarzelen zijn baasje te verdedigen – zelfs als hij daardoor zichzelf in gevaar brengt. Tegenover mensen en andere honden zijn de honden over het algemeen open en onbevangen. Ze houden echter niet zo van kleine kinderen die zelf veel aandacht naar zich toetrekken binnen het gezin. In een familie met kinderen vanaf 6 jaar voelen de honden zich thuis.
Voor een harmonisch samenleven met de kleine energiebundels zijn een professionele socialisatie en een consequente opvoeding in elk geval van belang. Vervelend geblaf en koppigheid kunnen daardoor van begin af aan worden voorkomen.
Uiterlijk
Kenmerkend voor de pittige Chihuahua zijn niet alleen zijn kleine lichaamsgrootte, maar ook zijn grote vleermuisoren en de buitenproportionele ogen. Net zo kenmerkend is het appelvormige hoofd en de korte spitse neus.
Qua kleur is de kleine dwerghond net zo veelzijdig als qua karakter. Volgens de FCI-standaard zijn alle kleuren en verschillende combinaties en tinten toegestaan. De Chihuahua valt onder het nummer 218 van groep 9 (gezelschapshonden en hulphonden)
Afhankelijk van de lengte van de vacht, worden de volgende twee Chihuahua-typen onderscheiden:
Langharige Chihuahua: het lange zachte haar is of glad of licht golvend. Kenmerkend zijn bovendien de oren met vrolijke plukjes haar, uitgesproken kraag en een volledig behaarde staart.
De rassenstandaard geeft voor de kleinste hond ter wereld geen precieze schofthoogte aan. De kleinste grootte wordt eerder bepaald door de richtlijnen van het gewicht. Het ideale gewicht van een Chihuahua ligt tussen de 1,5 en 3 kg. Er worden echter ook honden tussen de 500 g en 1,5 geaccepteerd.
Over het algemeen hebben kleinere Chihuahua’s de voorkeur. Honden die meer dan 3 kg wegen, worden bij de meeste verenigingen uitgesloten. De voorkeur voor kleine honden heeft gevolgen voor de fokkerij. Er worden extreem lichte honden gefokt die net 500 g wegen. Dierenrechtenactivisten bekritiseren het doel om steeds kleinere Chihuahua’s te fokken en bestempelen het als dierenleed omdat de extreem kleine en kwetsbare honden in grotere mate lijden aan gezondheidsproblemen.
Geschiedenis
Ondanks verschillende theorieën over de afstamming van de Chihuahua, is het relatief zeker dat dit ras uit Mexico komt. In de gelijknamige provincie Chihuahua in het noorden van Mexico zijn er tegenwoordig nog veel kleine in het wild levende honden die erg op de rashond lijken. Volgens deze theorie behoren de Chihuahua’s tot de offerhonden van het oude Mexico, de Techichi. In de religie nam de Chihuahua de rol aan van de leider van dode zielen in het hiernamaals op zich. Het gevolg was dat tijdens begrafenissen ook Chihuahua’s werden gedood.
Een andere these gaat ervan uit dat de Chihuahua’s al door de Azteken als offerhond diende voor rituele handelingen. Sommige gaan zelfs nog verder terug en geloven dat de voorouders zelfs al door het volk van de Tolteken gehouden werden. De Chihuahua zou dus al meer dan 1000 jaar oud zijn. Volgens een andere overlevering zouden de Spanjaarden bij de verovering van Mexico in de vijftiende eeuw de dieren mee naar het vaste landen hebben genomen. Geen van de genoemde theorieën kan tot de dag van vandaag volledig onderbouwd of weerlegd worden.
De geschiedenis van de Chihuahua is pas vanaf de 19e eeuw duidelijk. Toen begonnen boeren uit de Mexicaanse provincie Chihuahua de kleine honden meer en meer aan reizigers uit de VS te verkopen. Daardoor werd de Chihuahua wereldberoemd. De toeristen waren enthousiast over de kleinste honden ter wereld met hun grote ogen en oren. Binnen no time waren de honden verspreid door heel Amerika. Vanuit Amerika vonden ze ook hun weg naar Europa.
Fokkerij en gezondheid
Het bijzondere uiterlijk van de Chihuahua – zijn kleine lichaamsgrootte en zijn interessante hoofd – heeft hem weliswaar wereldberoemd gemaakt, maar in de fokkerij zorgt dit ook voor gezondheidsproblemen. Een verkeerde fokkerij, waarbij er vooral gelet wordt op het uiterlijk en minder op de gezondheid, heeft grote gevolgen. Het ideaal van te grote ogen en een korte snuit leidde tot zeer gevoelige ogen en ademhalings- en gebitsproblemen. Andere gezondheidsbeperkingen zijn het gevolg van het doel steeds kleinere Chihuahua’s te fokken. De honden die deels maar 500 g wegen, kunnen infecties en andere ziekten nauwelijks tegengaan. Terwijl Chihuahua’s met een normale grootte van nature robuust zijn en een hoge levensverwachting hebben – wat niet in de laatste plaats wordt bewezen door hun voortbestaan in de straten van Mexico – worden de overdreven kleine dieren vaak ziek en sterven vroeg. Zelfs schijnbaar onschadelijke virale ziekten die tot diarree en overgeven leiden, kunnen snel levensbedreigend worden voor de kleine honden. Het is in dit geval dan ook nodig om direct naar de dierenarts te gaan.
Omdat de Chihuahua door velen nog steeds als modehond wordt gezien, die in de handtassen van supersterren te vinden is, zijn er helaas veel broodfokkers die met deze kleine honden winst willen maken. Het negeren van fokaanbevelingen en het ontbreken van gedetailleerde gezondheidscontroles op de geschiktheid van de fokdieren hebben geleid tot een toename van erfelijke ziektes bij de Chihuahua. Bijvoorbeeld malocclusie of voortijdig verlies van tanden, miskraam, achterwaartse neusademhaling, hartklepproblemen (mitralisklepinsufficiëntie), hydrocephalus en patellaire dislocatie.
De juiste fokker
Om de kans op deze ziektes zo klein mogelijk te houden, moet de koper alleen bij serieuze fokkers kopen. Honden van serieuze fokkers beschikken over de benodigde papieren en stambomen en hebben alle aanbevolen onderzoeken en vaccinaties afgerond. De meeste fokkers die zich aan de richtlijnen houden zijn lid van een geregistreerde Chihuahua-club die volgens de standaard van de FCI fokt. Vooral fans die het net als Paris Hilton of Britney Spears een Chihuahua als schattige accessoire willen aanschaffen, zullen verrast zijn over de relatief hoge prijs van dit erkende ras. De prijs van een pup ligt bij ongeveer 1000 euro – ten slotte kost een serieuze fokkeuze de fokker veel geld en is het niet van belang of het om een grote of kleine hond gaat. In de meeste gevallen heeft de investering echter zin. Je bespaart zo niet alleen dierenartskosten, maar hebt ook jarenlang plezier van jouw kleine metgezel. Een professionele en serieuze fokker die veel weet over het houden van een Chihuahua zal je bovendien altijd advies geven als je dat nodig heeft – ook na de aankoop.
Chihuahua voeding
Vooral advies van fokkers over de voeding van deze kleinen honden is vaak erg nuttig. Het extreem brede aanbod aan dierenvoer is voor veel hondenbezitters verwarrend. Naast verschillende aanbieders is er ook verschil tussen droog- en natvoer, tussen puppy-, adult- en seniorvoer en tussen biologisch voer en conventioneel voer. Het is niet makkelijk om in deze voerjungle het juiste voer te vinden. Daar komt nog eens bij dat de vraag naar het juiste voer voor de Chihuahua niet voor alle vertegenwoordigers van dit ras kan worden beantwoord. Ten slotte hangt het juiste voer van verschillende individuele factoren af. Bij het kiezen van het juiste voer moet rekening worden gehouden met de leeftijd, het gewicht, de activiteit en de gezondheid van de hond.
Kijk naar de ingrediënten
Een eerste indicatie van voer van hoge kwaliteit geeft echter de ingrediëntenlijst die op de verpakking wordt vermeld. Goed voer bevat een hoog eiwitgehalte afkomstig van dierlijke eiwitten. De belangrijkste eiwitbron voor de Chihuahua is nog altijd vlees. Zelfs een kleine hond zoals de Chihuahua is in de eerste plaats een carnivoor, dus een vleeseter. Zijn spijsvertering is ingesteld op vlees en botten. Zelfs rauw vlees kan de Chihuahua net zo gemakkelijk verteren als botten en kraakbeen. Dit kan hij dankzij zijn sterke maagzuur. Graan hebben honden daarentegen minder nodig. Vooral tarwe kan allergieën veroorzaken. Ook suiker heeft in hondenvoer niets te zoeken. Een aanzienlijke hoeveelheid groenten in het voer wordt echter aanbevolen en zorgt voor voldoende vitaminen. Let echter op de exacte details van vitamines en voedingsstoffen. Veel voerfabrikanten voegen extra vitaminen toe en vaak een te hoge dosis. Te veel voedingsstoffen kunnen net zo schadelijk zijn als te weinig.
Droog- of natvoer
Als je moet kiezen tussen droog- en natvoer, moet je er ook op letten dat droogvoer weliswaar goedkoper is en minder vet bevat dan natvoer, maar dat het vaak ook meer conserveringsmiddelen bevat. Terwijl de hoeveelheid water in natvoer erg hoog is, moet je bij het voeren van droogvoer absoluut voor voldoende watertoevoer zorgen. je kunt ook kiezen voor een evenwichtige mix uit droog- en natvoer. Het is echter niet de bedoeling dat je het letterlijk tijdens een maaltijd mixt. Omdat het organisme van de hond droog- en natvoer op een ander tempo verteert, kunnen verteringsproblemen het gevolg zijn.
BARF
Als alternatief voor kant en klare gerechten is BARF ook een optie. Dat betekent biologische rauwe voeding die op het dier is afgestemd. De hond krijgt dan alleen vers rauw voedsel dus rauw vlees en rauwe groente. Het voordeel is dat de natuurlijke vitaminen, die vaak verloren gaan in conventionele voedselverwerking, allemaal aanwezig zijn en de hond automatisch alle noodzakelijke vitaminen en voedingsstoffen krijgt. Of je kiest voor de BARF-methode of voor kant en klaar nat -of droogvoer hangt er uiteindelijk vanaf welke methode het beste bij jou en het alledaagse leven past. In het algemeen kun jij jouw hond met beide methodes op de juiste manier voeren – zolang het voer maar voldoet aan de behoeften van jouw Chihuahua. Als je twijfelt kunt je het beste advies vragen aan jouw fokker of dierenarts.
Houding en verzorging
Net als bij alle honden speelt het juiste voer, gezond voer, veel liefde en toewijding, een goede verzorging en voldoende beweging een belangrijke rol om jouw dier op de juiste manier te houden en een leven lang gezond te houden.
Om de Chihuahua op de juiste manier te verzorgen moet je hem regelmatig borstelen – vooral bij langharige honden. Ook moeten de oren en ogen gecontroleerd worden om mogelijke ziektes op tijd te herkennen en te kunnen behandelen. Verder is de kleine hond, die ook tevreden is met weinig plaats, makkelijk te verzorgen. Voor het houden in een kleine woning is het zeker een ideale hond.
Ondanks zijn grootte moet je zijn behoefte aan bezigheid en spelen met zijn geliefde baasje niet onderschatten. Chihuahua’s zijn erg op mensen gericht en hebben veel liefde en aandacht van hun baas nodig om gelukkig te zijn. Met mooi weer houden ze van lange wandelingen, maar met slecht weer blijven ze liever thuis. Ze kunnen hun behoefte in geval van nood ook op een oude krant doen als ze dat van jongs af aan leren.
Als jouw hond als puppy een goede training, een consequente opvoeding en uitgebreide socialisatie krijgt, zal dat het samenleven met jouw Chihuahua makkelijker maken. Zelfs de beruchte koppigheid van de hondendwerg en zijn geblaf kunnen onder controle worden gehouden. Dan staat er niets meer in de weg van een harmonisch samenleven met de Chihuahua – ook buiten de handtas.
Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.
De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.