Border Terriër

Border Terriër

Border Terriër

De Border Terriër heeft misschien een wat onopvallend uiterlijk. Toch is dit ras optimaal voor iedereen die een robuuste en ondernemende metgezel waardeert.

Uiterlijk

Natuurlijke schoonheid

Leken verwarren hem vaak met kruisingen. De onopvallende viervoeter uit het Verenigd Koninkrijk valt in eerste instantie niet op. Toch zal hij als je nog eens goed kijkt opvallen door zijn aandachtige en nieuwsgierige uitdrukking. De maximaal 7 kg lichte Terriër uit het Verenigd Koninkrijk heeft een harde stugge vacht die hem beschermt tegen weer en wind. De vacht komt voor in de kleuren rood, tan, grizzle en tarwekleurig. Hij heeft hangende kleine oren en een opvallend platte, tamelijk brede schedel. De vorm van het hoofd lijkt daardoor op dat van een otter. De lange en sierlijke benen verraden het uithoudingsvermogen van de Border Terriër.

Herkomst

Jachthond uit het grensgebied

De naam verraadt het al: de Border Terriër komt uit het grensgebied (Engels: “border“) tussen het Verenigd Koninkrijk en Schotland. Honden van dit ras werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht. Ze moesten snel zijn en genoeg uithoudingsvermogen hebben om naast een paard te kunnen lopen. Tegelijkertijd moesten ze klein genoeg zijn om in Engelse vossenburchten te passen om vossen eruit te jagen. Schoonheid of een ras-typisch uiterlijk waren aan het begin van de fokkerij niet van belang. Het ging om de prestatie.

Op schilderijen uit de 18e eeuw zijn weliswaar honden die qua uiterlijk op de Border Terriër lijken te bewonderen, maar de fokkerij vestigde zich pas aan het begin van de 20e eeuw. In 1920 heeft de Kennel Club het ras officieel erkend. Het verschilt in Europa per land hoe vaak de Border Terriër voorkomt. In het Verenigd Koninkrijk is de hond bijvoorbeeld vaak aan te treffen. Hij wordt daar tijdens de jacht nog steeds ingezet. Bovendien is het daar een populaire gezinshond. In andere landen komt het ras minder voor, maar in de afgelopen decennia is de populariteit toegenomen.

Border Terriër

Karakter van een Border Terriër

Vrolijk & avontuurlijk

Met een Border Terriër wordt het nooit saai: hij is altijd in voor een nieuw avontuur en hij is zowel levendig als onbevreesd. Hij is vrolijk, speels, intelligent en niet koppig of agressief. Als iets zijn interesse wekt blaft hij, maar het is geen keffertje. Omdat zijn voorouders tijdens de jacht in grote groepen werden ingezet en onderlinge strijd ongewenst was, kunnen vertegenwoordigers van het ras ook vandaag de dag nog goed overweg met andere honden. Ze zijn erg sociaal. Een Border Terriër is nieuwsgierig en gaat graag op onderzoek uit achter heggetjes, in het struikgewas of een vijver. Als voormalige otterjager heeft hij affiniteit met water. Dit in combinatie met zijn jachtinstinct maakt een goede basisopvoeding extra belangrijk, zodat de hond niet telkens zelf op pad gaat.

Opvoeding

Mits consequent, ook geschikt voor beginners

Over het algemeen is het ras makkelijk op te voeden als je rekening houdt met de bovengenoemde punten. Als je consequent bent accepteert de Border Terriër je graag als roedelleider . Hij zal je echter af en toe testen omdat hij als jachthond gewend is zelfstandig beslissingen te nemen. Hij is dan ook een dikkop. Wie zijn Border Terriër van de lijn wil kunnen doen, moet erg op zijn gehoorzaamheid letten zodat je de hond altijd bij je kan roepen. Hier komt een goede opvoeding bij kijken. Het is het beste om samen met je puppy een hondenschool te bezoeken. Hier heeft hij veel contact met andere honden wat zijn socialisering ten goede komt.

Lees ook ons artikel over de grondslagen van het opvoeden van een puppy!

Gemakkelijke verzorging

De vacht van een Border Terriër is gelukkig relatief eenvoudig te verzorgen. Border Terriërs met weinig baardharen zijn meestal makkelijker te verzorgen omdat ze zijdezacht haar hebben wat niet erg dik is. Borstel de vacht wekelijks goed door en controleer het indien nodig op parasieten en huidveranderingen. Je moet je Border Terriër twee keer per jaar met de hand trimmen of naar een hondentrimsalon brengen. Een schaar moet absoluut niet gebruikt worden omdat deze de ruwe haarstructuur beschadigt. Om de tanden van je hond te verzorgen kun je hem van jongs af aan laten wennen aan het tandenpoetsen met een speciale hondentandpasta. Dit verzorgingsritueel voorkomt tandsteen. Wat ook goed werkt zijn gevlochten flossen als speelgoed en het knabbelen op wortels of magen. Let op de nagellengte en knip de nagels als dat nodig is. Vergeet ook de zogenaamde Hubertusklauw niet, oftewel de duimnagel.

Border Terriër

Het juiste voer voor de Border Terriër

Net als alle honden is ook de Border Terriër een vleeseter. Daarom heeft hij voeding nodig die hoofdzakelijk uit vlees is samengesteld. Let er bij het voeren van nat-of droogvoer op dat vlees bovenaan de ingrediëntenlijst staat. Een eiwitgehalte rond de 20% is voldoende voor het voeden van volwassen honden. Houd met betrekking tot de hoeveelheid voer de richtlijnen van de producten aan, maar let ook op de omvang van je hond. Als hij te dik wordt, moet je de hoeveelheid voer aanpassen. Wanneer je tussendoortjes geeft moet je die bij de dagelijkse hoeveelheid berekenen.

Stap je over op ander voer, doe dat dan stap voor stap doen door het nieuwe voer door het bekende voer te mengen. Je kunt telkens iets meer van het nieuwe voer erdoorheen mengen. Voor een volwassen hond zijn twee maaltijden per dag voldoende. Jonge dieren moet je vier keer per dag voeren. Voor de gebitsverzorging zijn droge kauwproducten geschikt zoals runderoren of kauwbotten.

Gezonde tip

Zijn onopvallende uiterlijk heeft de Border Terriër beschermd tegen modefokkerij. Sinds het begin van de gerichte fokkerij gaat de kwaliteit boven de uiterlijke kenmerken. Het positieve gevolg is dat de Border Terriër in vergelijking met andere rassen bijna geen ras-typische ziektes heeft. Er zijn echter ook gevallen met heupdysplasie, progressieve retinale atrofie of hartaandoeningen. Daarom is het belangrijk een serieuze fokker te kiezen: door gerichte voorselectie kan het risico op deze ziektes beperkt worden.

Border Terriërs kunnen ook worden beïnvloed door Canine Epileptoid Cramping Syndrome (CECS). Dit is een ziekte met onbekende oorzaak die zich manifesteert door krampaanvallen. Het is recessieve erfelijkheid en komt meestal alleen voor op de leeftijd van 2-5 jaar. Spreek je fokker over deze ziekte aan en vraag naar voorzorgsmaatregelen. De kleine energiebundels hebben ook de neiging tot overgewicht. Let dus op de dagelijkse hoeveelheid voer en weeg het indien nodig. De robuuste honden kunnen als ze een goede gezondheid hebben 17 jaar oud worden.

Bezigheid het liefste in het bos

Laat je niet misleiden door de korte pootjes: de Border Terriër heeft veel beweging nodig. De honden zijn het liefst buiten. Als werkhond hebben ze veel bezigheid nodig en ook de hersenen mogen aan het werk worden gezet. Hondensporten zoals Agility en Dog Dancing zijn geschikt voor deze honden. Ze werken ook graag met hun neus. Dit ras heeft affiniteit met paarden, waardoor de Border Terriër ook een uitstekende hond is om mee te nemen tijdens buitenritten. Natuurlijk gaat hij ook mee als je gaat joggen of wandelen. Als je gaat joggen of paardrijden moet je dit langzaam opbouwen zodat je niet te veel van hem eist. Je hond moet voor sporten waar uithoudingsvermogen voor nodig is volwassen zijn.

Hoe zeer het ras beweging ook weet te waarderen, je moet er toch op letten dat je je Border Terriër voldoende rustpauzes geeft. Doe je dit niet, dan kan de voormalige jager een hyperactieve wervelwind worden die alleen maar meer wil bewegen. Een interessante aanvulling op hondensport zou een opleiding tot therapiehond kunnen zijn.

Border Terriër

Past een Border Terriër bij mij?

Ondanks zijn schattige uiterlijk is de Border Terriër alleen onder bepaalde voorwaarden een hond voor beginners of senioren. Beginners moeten zich goed inlezen over de opvoeding en deskundige hulp inschakelen om de opvoeding goed uit te voeren. Senioren moeten de hond veel beweging kunnen bieden. Het ras is geschikt voor sportieve mensen die graag met hun hond op pad gaan.

Je moet erop letten dat de Border Terriër bij alle weersomstandigheden voldoende beweging krijgt. Alleen dan is hij geschikt om in een woning te houden. Hoe groter zijn roedel, hoe meer de hond zich thuis voelt. Daarom is het een goede gezinshond of tweede hond zodat hij altijd gezelschap heeft. Ook kinderen sluit de hond snel in zijn hart. In de eerste jaren kan hij echter wel onstuimig spelen en moet je bij kleine kinderen absoluut op moet letten. Leer je kinderen op een respectvolle manier met de viervoeter om te gaan zodat een vriendschap niets meer in de weg staat.

Allergie

Voordat een Border Terriër bij je intrekt moeten alle familieleden het hiermee eens zijn en niet allergisch zijn. Raadpleeg bij twijfel je arts. Als je huurt moet je van tevoren weten of het houden van honden is toegestaan. Laat dit zwart op wit zetten als het niet in de huurovereenkomst staat. Denk ook na over toekomstige vakanties. Laat je je hond achter bij familie, vrienden of in een hondenpension of mag hij mee op reis? Ondertussen zijn er veel hotels waar honden welkom zijn. De Border Terriër is door zijn grootte en mensvriendelijkheid een geschikte hond voor een wandelvakantie of iets dergelijks.

Voordat je de verantwoordelijkheid voor een hond op je neemt, moet je ook nadenken over de kosten: naast de kosten voor de aanschaf heb je ook basisbenodigdheden nodig: voerbakken, een tuigje of halsband, een hondenmand, een deken, spullen voor in de auto, borstels en milde hondenshampoo. Denk ook aan regelmatige kosten voor hoogwaardig voer, hondenbelasting en dierenartscontroles. Kosten voor de dierenarts zijn in geval van ziekte duurder.

Waar kan ik een Border Terriër kopen?

Wie na lang en zorgvuldig nadenken voor een Border Terriër kiest, kan op zoek gaan. Als je een Border Terriër puppy wilt kopen moet je op zoek naar een serieuze fokker. Deze kenmerkt zich doordat hij lid is van een hondenvereniging en doordat hij aan de gestelde eisen van de hondenvereniging voldoet. De ouders moeten dus enkele tests voor gezondheid en welzijn doorstaan voordat ermee gefokt mag worden. De teefjes krijgen voldoende rust om te herstellen tussen de worpen door. Een goede fokker laat je in alle rust bij hem thuis kennis maken met jouw droompuppy en beantwoordt graag je vragen over het ras en zijn fokkerij. De Border Terriër pups en ouders maken een vrolijke, gezonde en evenwichtige indruk.

Ook na de aankoop is de fokker graag je aanspreekpunt bij concrete vragen rondom zijn puppy omdat hij het belangrijk vindt dat zijn dieren goed terecht komen. Daarom zal hij vermoedelijk ook vragen stellen over je hondenervaring, je verwachtingen en je woning. Wees blij want in dat geval heb je een verantwoordelijke fokker gevonden!

Stamboom

Koop geen Border Terriër zonder stamboom; in veel gevallen ondersteun je daarmee het verspreiden van ziektes. Bovendien zijn de meeste Border Terriër pups van dergelijke fokkers niet goed gesocialiseerd en leven hun ouders in liefdeloze omstandigheden. De dieren kunnen op het eerste gezicht goedkoper zijn, maar toch verdienen deze broodfokkers meer dan serieuze fokkers. Deze steken meestal veel geld en tijd in een gezonde fokkerij.

Wie een oudere Border Terriër een thuis wil geven, kan op zoek gaan naar een vereniging of club. Fokkers moeten soms namelijk afscheid  nemen van oudere dieren of dieren kennen die geen thuis meer hebben. Een ander contactpunt zijn verenigingen die zich specifiek hebben gericht op de bemiddeling van Terriër soorten en rassen en zo nu en dan Border Terriërs bemiddelen. Natuurlijk kan er in het asiel ook een Border Terriër op een nieuw thuis wachten, maar hier is de kans kleiner. Waarschijnlijk vindt je daar eerder kruisingen die qua uiterlijk en karakter lijken op een Border Terriër. Maar toch blijft het een verrassing, wat niet negatief hoeft te zijn. Je moet in ieder geval informeren naar de eigenschappen van de hond. De vereniging zal je advies geven en vaststellen of je bij je droomhond past.

Lees ook ons artikel met tips voor het opvoeden van pups!

Wij wensen je veel plezier met je avontuurlijke Border Terriër!

Onze meest behulpzame artikelen
10 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.

10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.

10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.