Bordeauxdog

De Bordeauxdog komt oorspronkelijk uit Frankrijk en behoort tot de oudste hondenrassen ter wereld. Ondanks haar gespierde uiterlijk en rimpelige hoofd is ze zachtaardig, rustig en dol op knuffelen. Oorspronkelijk werd ze ingezet als jacht-, waak- en beschermhond, maar met de juiste begeleiding is ze ook een fijne gezinshond.

Dogue de Bordeaux staand op een weiland

De Dogue de Bordeaux is een van de oudste hondenrassen in Frankrijk en is al bekend sinds de 14e eeuw.

Karakter

Deze hond laat zich niet zo snel van zijn stuk brengen. De Bordeauxdog, ook wel Bordeaux Mastiff of simpelweg Franse Mastiff genoemd, is echt een ‘vriendelijke reus’. Hij is rustig, goed gehumeurd en aanhankelijk. Hij geniet met volle teugen van het samenzijn met zijn familie en is een gehoorzame en kalme metgezel. Hij heeft een hoge tolerantie- en irritatiedrempel, en laat zich meestal zelfs door drukke kinderen in huis niet van zijn stuk brengen. Hij houdt van alle gezinsleden, van groot tot klein, en is gelukkig als iedereen samen is.

Koppige knuffelbeer

Hoewel de krachtige Bordeauxdog er met zijn massieve bouw op het eerste gezicht misschien niet zo uitziet, is hij met zijn kalme en zachtaardige aard een liefdevolle en aanhankelijke familiehond die goed overweg kan met kinderen en altijd trouw aan zijn baasjes blijft. Hoewel zijn grote kop behoorlijk eigenwijs is en commando’s vaak pas worden uitgevoerd na een grondige afweging van de zin en het nut daarvan, is de ‘Dogue de Bordeaux’ in principe een makkelijke hond, die zijn baas weinig problemen bezorgt – op voorwaarde dat hij liefdevol en consequent wordt opgevoed.

Is de Bordeauxdog geschikt voor beginners?

Eigenaren van een Bordeauxdog moeten wel wat basiskennis van hondenopvoeding hebben en zelfverzekerd kunnen optreden. Naast zijn vele positieve karaktereigenschappen heeft het hondenras immers ook een aangeboren beschermend en waakzaam instinct, dat met de juiste opvoeding in de gewenste richting kan worden gestuurd.  Met wederzijds vertrouwen, consequente regels en een heleboel positieve bevestiging verloopt de training en het samenleven met de Bordeauxdog meestal soepel en harmonieus. De behoefte om zijn ‘eigendom’ te bewaken en zijn gezin te beschermen zit diep verankerd in het karakter van deze Franse mastiff.

Moedige maar beheerste waakhond

Tegenover vreemden is de Bordeauxdog meestal wat wantrouwend. Hij houdt afstand en bepaalt zelf of en wanneer toenadering wordt toegestaan. Je hoeft echter niet bang te zijn voor nerveus gedrag of ongecontroleerde agressie. Bordeauxdoggen blijven rustig en beheerst. Als het erop aankomt, beschermen ze hun familie natuurlijk dapper en zonder angst, maar verliezen daarbij nooit de controle. Ongecontroleerd gedrag zie je eigenlijk alleen in zijn ‘gekke vijf minuten’, die bijna elke Bordeauxdog-eigenaar wel herkent. Dan draait hij zich plotseling om en springt uitbundig, rolt over de grond en rent als een bezetene rond – totdat hij uitgeput terugkeert naar zijn baasje om heerlijk te worden geaaid.

Uiterlijk

Zijn aaibare en zachtaardige karakter lijkt bijna in contrast te staan met zijn krachtige, imposante uiterlijk. De brede kop met diepe rimpels en kenmerkende gezichtsuitdrukkingen past perfect bij zijn stevige, gespierde lichaam. Hij beweegt zich zelfverzekerd en atletisch, ook al maakt zijn forse echte sportprestaties lastig.

Roodbruin met masker

De gemakkelijk te onderhouden vacht is kort, glad en erg zacht. De kleur is egaal roodbruin en kan variëren van mahonie tot lichtgeelachtig beige (isabella). Witte vlekken zijn alleen toegestaan als klein stipje op de borst of uiteinden van de poten. De Bordeauxdog draagt een bruine of zwarte masker, die niet tot aan het voorhoofd mag reiken. Zwarte haartjes die als een lichte waas over de kop, oren, hals en rug liggen, kunnen bij honden met zwart masker voorkomen.

Geschiedenis

De Bordeauxdog is een van de oudste hondenrassen van Frankrijk. De sporen van hun voorouders zijn terug te vinden in de Alanerhonden, met name bij de zogenoemde Saupackers. Over deze honden werd al in de 14e eeuw geschreven in het “Boek over de Jacht”. Deze honden behoren tot de groep van Molossers, die gekenmerkt worden door een bijzonder massief en gespierd type hond en in de kynologie ook wel omschreven worden als ‘dogachtige honden’.

Twee puppies in de zomer op gras © raduga21 / stock.adobe.com
Duitse Doggen zijn knuffelige en zachtaardige honden.

De Bordeauxdog vroeger

Tot halverwege de 19e eeuw kwam de Bordeauxdog vooral voor in het Zuid-Franse Aquitanië en Noord-Spanje. Hier werden erg gewardeerd als jachthonden en als waak- en beschermhonden. Ze werden ingezet bij de jacht op groot wild (vooral wilde zwijnen) en stonden bekend als betrouwbare beschermers van huis en haard. Met name slagers en vleestransporteurs deden een beroep op deze imposante honden om hun waardevolle vracht te beschermen tegen roofdieren zoals wolven tijdens gevaarlijke tochten. De vroege Bordeauxhonden in die tijd helaas ook misbruikt als vechthonden in brute hondengevechten tegen beren of andere honden.

De weg naar een gemeenschappelijke rasstandaard

Tot aan de invoering van de rasstandaard in 1896 bestond er nog geen eenduidig uiterlijk voor de Bordeauxdog. Er bestonden allerlei verschillende types naast elkaar, die werden gefokt op basis van hun beoogde gebruik en ook met andere hondenrassen werden gekruist. Onder andere de types uit Toulouse, Parijs en Bordeaux hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de Bordeauxdog zoals we deze vandaag de dag kennen. Toen de eerste Franse hondenshow werd gehouden in de Jardin d’Acclimatation in Parijs in 1863, werd de Dogue de Bordeaux voor het eerst getoond onder zijn huidige naam. Eind 19e eeuw, in 1896, stelde Pierre Megnin in zijn werk “Over de aard van de echte Doggen” een eerste rasstandaard op.

Eerste successen en de doorbraak als filmster

De twee wereldoorlogen brachten het ras in de 20e eeuw bijna tot uitsterven. In de jaren 50 werd met de nog aanwezige dieren een nieuwe poging gedaan om de Bordeauxdog opnieuw te fokken. Met succes: in 1954 werd het ras officieel erkend door de FCI. Sindsdien is hij geregistreerd onder het standaardnummer 116 in FCI-groep 2 (Pinschers en schnauzers – Molossers – Zwitserse sennenhonden en dogachtige Molossers). Rond 1960 begon het ras ook buiten Frankrijk op te komen. De krachtige Bordeauxdog met zijn kenmerkende gerimpelde kop bereikte het hoogtepunt van haar roem in 1989, toen hij de hoofdrol speelde naast Tom Hanks in de ‘Turner & Hooch’. Het ras werd echter pas in 2008 volledig erkend door de American Kennel Club.

Fok en aankoop van een Bordeauxdog

Fokkers die zich hebben gespecialiseerd in dit karakteristieke Franse ras, zijn tegenwoordig overal ter wereld te vinden. Op het internet kan je ook talloze foto’s vinden van schattige puppy’s die te koop zijn. Maar zelfs als je de gerimpelde kleine hond definitief in huis wilt nemen, doe je dit nooit in een impulsieve opwelling op het internet. Dit zijn vaak aanbiedingen van dubieuze, zelfstandige fokkers die vooral geïnteresseerd zijn in veel winst en niet in de gezondheid en de eigenschappen van de honden. De prijs van een puppy van een professionele fokker ligt met zo’n 1.800 euro natuurlijk veel hoger dan de spotprijzen van sommige online verkopers. Maar dat geld is het zonder twijfel waard – kwaliteit heeft tenslotte zijn prijs. Wat je bespaart bij de aanschaf van een goedkope pup, geef je vaak later alsnog uit aan de dierenarts, aangezien er zelden is getest op erfelijke aandoeningen.

Waarom je je puppy beter bij een gerenommeerde fokker kunt kopen

Het grootste voordeel van een puppy van een professionele fokker is de gezondheid van het dier. Natuurlijk kan geen enkele fokker ter wereld een hond garanderen die zijn hele leven kerngezond blijft. Maar het risico dat jouw Bordeauxdog later te maken krijgt met erfelijke aandoeningen – zoals heupdysplasie of elleboogdysplasie – is bij pups uit erkende fokkerijen aanzienlijk kleiner. Fokkers die lid zijn van een geregistreerde club voor rashonden die officieel erkend is door de FCI, moeten voldoen aan strenge fokvoorschriften. Onafhankelijke controleurs van de rasvereniging controleren deze fokkers regelmatig. Ze moeten met gezondheidsverklaringen aantonen dat hun honden niet alleen gezond zijn, maar ook qua karakter aan de rasstandaard voldoen, voordat er met ze gefokt mag worden.

Meer voordelen van een fokker

Een bijkomend voordeel is dat een ervaren fokker je vaak veel tips en advies kan geven over de verzorging van Bordeauxdoggen. Vooral voor mensen die voor het eerst kennismaken met dit bijzondere ras kan zo’n uitwisseling (idealiter ook ná de aankoop) heel waardevol zijn. Fokkers met een goede reputatie zorgen er bovendien voor dat puppy’s vanaf hun geboorte opgroeien in het gezin en in die belangrijke eerste week worden goed gesocialiseerd worden. Daarnaast heeft een Bordeauxdog van een geregistreerde fokker al alle nodige vaccinaties en is hij meestal al gechipt.

Gezondheid en typische ziekten voor het ras

Ondanks de inspanningen van fokkers blijft ook de Bordeauxdog niet helemaal gespaard van erfelijke aandoeningen of andere gezondheidsproblemen. De meest voorkomende ziekten zijn:

  • Gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie (HD) of elleboogdysplasie (ED)
  • Hartproblemen
  • Ectropion (afwijking van het ooglid)
  • Voedselintolerantie en allergieën
  • Verhoogd risico op anesthesie door de zeer korte snuit
  • Maagtorsie

Hoe beter je geïnformeerd bent over de mogelijke ziekten, hoe beter je je Bordeauxdog hiertegen kunt beschermen. Zoals eerder genoemd, is een gezonde puppy van een gerenommeerde fokker een goed begin. Maar ook met de juiste voeding, verzorging en leefomstandigheden kun je veel doen om je hond gezond te houden.

Dogue de Bordeaux buiten in een weiland. © Ricant Images / stock.adobe.com
Duitse Doggen hebben een imposant postuur met een schouderhoogte tot 68 centimeter.

De juiste voeding voor je Bordeauxdog

Let bij de keuze van voer voor de Bordeauxdog op een paar belangrijke bijzonderheden. Omdat de Bordeauxdog (BX) meestal goed eet, komt overgewicht al snel om de hoek kijken. Bovendien worden de gewrichtsproblemen van het ras vaak veroorzaakt door jonge honden die te snel groeien – meestal door verkeerd puppyvoer. Een andere gevreesde aandoening die samenhangt met eetgedrag is maagtorsie. Daarom moet het voer voor dit ras aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Puppyvoer moet eiwitarm zijn om te voorkomen dat de Bordeauxdog te snel groeit.
  • Om gewrichtsproblemen te voorkomen, moet de hoeveelheid calcium en fosfor in het voer goed in balans zijn.
  • Dikmakende vulstoffen in het voer, zoals zoetstoffen, suikerhoudende toevoegingsmiddelen, maar ook te veel granen, moeten worden vermeden.
  • Om het risico op obesitas te verminderen, is voer van hoge kwaliteit aan te raden. Een hond die goed in balans gevoerd wordt, is vaak ook gelukkig met kleinere porties. Hierbij geldt: minder is vaak meer.
  • Een levensbedreigende maagtorsie kan ook worden voorkomen door kleinere hoeveelheden voer. Experts raden twee maaltijden per dag aan.

De hoeveelheid voer kan variëren afhankelijk van de grootte, het gewicht, de leeftijd en het activiteitsniveau van de hond. Het soort voer, dus of de hond droogvoer, natvoer, rauw of gekookt voer krijgt, heeft ook invloed op de dagelijkse hoeveelheid.

Het is van groot belang dat het voer is afgestemd op de individuele behoeften van je Bordeauxdog en dat hij alle belangrijke voedingsstoffen en vitaminen binnenkrijgt, afhankelijk van zijn leeftijd, lichaamsbeweging, gezondheid en lichamelijke conditie. Iedereen die besluit om over te gaan tot BARF-en, moet zich altijd van tevoren vertrouwd maken met de individuele voedingsmiddelen, de ingrediënten en de specifieke voedingsbehoeften van de hond. Wanneer je kant-en-klaar hondenvoer in de winkel koopt, is het echter ook belangrijk goed naar de ingrediënten te kijken. Het hoofdbestanddeel van het voer moet altijd bestaan uit vlees van hoge kwaliteit, aangevuld met groenten of fruit, een beetje rijst of pasta. Granen mogen gegeven worden, maar met mate. Bovendien wordt ervan uitgegaan dat granen allergieën kunnen veroorzaken, waar Bordeauxdogs relatief gevoelig voor zijn.

Hoeveel verzorging heeft de Bordeauxdog nodig?

Ondanks hun indrukwekkende formaat tot wel 68 cm hoog, vraagt een Bordeauxdog verrassend weinig verzorging. Door de korte, gladde vacht is het onderhoud vrij eenvoudig. Toch wordt aanbevolen om de BX één keer per dag even te borstelen. Zo voorkom je direct dat uitgevallen haren zich over je meubels of vloerkleed verspreiden. Wat hygiëne betreft moeten baasjes van een Bordeauxdog wel tegen een stootje kunnen – dit ras kwijlt flink, en dat belandt regelmatig op kleding, meubels, kleden of dekens.

Besteed ook wekelijks aandacht aan de gebitsverzorging van je hond. Ogen, oren, poten en nagels moeten regelmatig gecontroleerd en indien nodig schoongemaakt worden. Dit is niet alleen prettig voor je hond, maar helpt je ook om eventuele ziektes of ontstekingen op tijd te signaleren en te behandelen. Ook het gewicht van je Bordeauxdog in de gaten houden hoort bij een goede verzorging. Een weegschaal of simpelweg voelen bij de taille geeft je een goed beeld of je hond is aangekomen, en of je actie moet ondernemen tegen overgewicht.

Zo blijft de Bordeauxdog fit

Bordeauxdogs zijn van nature vrij rustige honden die al tevreden zijn met weinig beweging. Voor sportieve baasjes die hun hond graag willen meenemen bij actieve uitdagingen, is dit ras dus minder geschikt.  Door hun zware bouw zijn Bordeauxdogs niet geschikt om mee te joggen of naast de fiets te rennen. Intensieve sport zou hun gewrichten te veel belasten. Lange wandelingen in de natuur daarentegen zijn juist wel geschikt voor volwassen honden, en worden zelfs aangeraden. Je Franse mastiff mag immers ook weer niet te lui worden.

De Bordeauxdog hoeft niet voortdurend vermaakt of beziggehouden te worden. Hij is al gelukkig als hij gewoon bij zijn gezin mag zijn. Dat betekent niet dat hij geschikt is voor een klein appartement. Alleen al door hun indrukwekkende grootte kunnen ze niet in krappe woningen worden gehouden. Een huis met een tuin waarin hij vrij kan bewegen en zijn waakinstinct kan uitoefenen is dan ook ideaal voor de oorspronkelijke waakhond. De buren zullen weinig reden hebben om te klagen over de vreedzame Bordeauxdog die zelden blaft. Een consequente en liefdevolle opvoeding blijft natuurlijk essentieel om goed samen te kunnen leven met dit grote ras. Het is belangrijk ook uit te zoeken of er speciale vergunningen nodig zijn voor het houden van dit ras in jouw gemeente, voordat je ervoor kiest een Bordeauxdog in huis te nemen. In sommige landen of regio’s staat de Bordeauxdog namelijk op de lijst van potentieel gevaarlijke honden.

Onze meest behulpzame artikelen
10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.

10 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.

10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.