Boerboel

Geschreven door Sabrina Quente

De boerboel is een Zuid-Afrikaanse boerderijhond van het mastiff-type. Zijn kalme en betrouwbare aard, gecombineerd met een uitgesproken beschermingsinstinct, maakt van deze grote hond een uitstekende waakhond die zijn familie onverschrokken verdedigt tegen wilde dieren en indringers. Maar waar moet je rekening mee houden als je een boerboel in huis haalt en is hij geschikt als familiehond?

Boerboel hondenras met showkwaliteit verbazingwekkende foto

De Boerboel is een krachtige waakhond met wortels in Zuid-Afrika

Uiterlijk van de boerboel: De perfecte waakhond

Met een schofthoogte van 61 tot 72 centimeter, een gewicht van 45 tot 70 kilogram en zijn gespierde en symmetrisch gebouwde lichaam met sterke botten, is de boerboel ongetwijfeld een indrukwekkende hondenpersoonlijkheid.

Zijn bewegingen, lichaam en houding stralen kracht, zelfvertrouwen en veerkracht uit, waardoor hij er ook uitziet als de perfecte waakhond.

Markante genderdiversiteit

Terwijl reuen zo groot en gespierd mogelijk moeten zijn, kunnen teven ‘vrouwelijk’, iets kleiner en ‘zwakker’ tonen dan hun mannelijke tegenhangers. Boerboel-teefjes bereiken hoe dan ook nog steeds een minimumgrootte van 55 centimeter.

Beide geslachten hebben een korte, gladde vacht die zeer dicht en glanzend is. Qua kleur worden alle tinten rood, bruin en geel (fawn) geaccepteerd. Gestroomde (brindle) dieren zijn ook toegestaan volgens de rasstandaard.

Andere kleuren, patronen of bruine aftekeningen zijn echter ongewenst. Een donker masker is toegestaan voor alle varianten.

Een Boerboel hond met een serieuze uitdrukking buiten © Mary Swift / stock.adobe.com
De boerboel heeft een expressief voorkomen.

Karakter: Waakhond met de ‘will to please’

De boerboel is de waakhond bij uitstek. Als hij eenmaal het vertrouwen van zijn baasjes heeft gewonnen, neemt hij de taak van bewaken en beschermen met de grootste toewijding op zich. Niets ontsnapt aan zijn scherpe oog en uitstekende reukvermogen.

Gedrag van de boerboel in het dagelijks leven

Geen mens of dier kan zijn familie benaderen zonder dat de boerboel het in de gaten heeft. Tegelijkertijd ontwikkelt de waakhond een sterke band met zijn baas, waardoor hij situaties snel en correct kan inschatten.

Als zijn baasje de bezoeker als een vriend ontvangt, zal de boerboel ook kalm en goedmoedig optreden. Als hij echter onzekerheid of angst bij zijn baasje voelt, zal de hond instinctief de rol van beschermer op zich nemen. Hij zal de indringer onverschrokken en moedig confronteren en laten zien dat hij alles zal doen om zijn familie te verdedigen.

Echter, agressief gedrag is over het algemeen totaal vreemd voor de boerboel. De zelfverzekerde en intelligente boerboel hoeft zijn tanden niet te laten zien als zijn tegenstander geen echt gevaar blijkt.

Opvoeding van de boerboel

Dankzij zijn trouwe aard en hechte band met de familie is de boerboel gemakkelijk te controleren en te trainen. Als zijn eigenaar hem rechtvaardig behandelt, zal hij ook proberen om zijn eigenaar en familie tevreden te stellen.

Ondanks zijn grote zelfvertrouwen en onafhankelijkheid toont de boerboel een zekere ‘will to please’ oftewel het verlangen om zijn mensen te behagen. De voorwaarde voor een gehoorzame boerboel is echter altijd een consequente en liefdevolle training door een eigenaar met kennis van zaken, die werkt op basis van vertrouwen en de nadruk legt op beloningen in plaats van straffen.

Een succesvolle relatie tussen mens en hond vereist vertrouwen

Ondanks zijn bereidheid om te leren en zijn wil om samen te werken, heeft de boerboel een persoon nodig die net zo zelfverzekerd is als hij. Alleen al vanwege zijn grootte en kracht mag deze hond alleen in ervaren handen worden gegeven de Boerboel is daarom niet geschikt voor beginners.

Dit heeft minder te maken met autoriteit en meer met wederzijds vertrouwen en respect. De boerboel moet kunnen vertrouwen op de eerlijkheid en het oordeel van zijn baasje. Hij wil dat zijn behoeften en zijn verlangen om te werken en te waken serieus worden genomen.

Eens een dergelijke basis van eerlijkheid, vertrouwen en wederzijds respect is opgebouwd, zal de boerboel zijn vele positieve karaktereigenschappen tonen en een gehoorzame, stabiele en onvoorstelbaar loyale partner worden.

Jonge Boerboel of Zuid-Afrikaanse Mastiff van voren gezien in een bosrijke omgeving © Leoniek / stock.adobe.com
De Boerboel is het gelukkigst als hij buiten in de natuur mag zijn.

Verzorging en houden: Is een boerboel een familiehond?

Door de korte, gladde vacht verloopt de verzorging van de boerboel erg gemakkelijk. Af en toe borstelen is alles wat nodig is om de glans en textuur van de prachtige vacht te behouden.

Als je hond erg vuil is, bijvoorbeeld na een lange boswandeling in de natte herfst of op andere regenachtige dagen, kun je je hond natuurlijk ook een bad geven. Overmatig gebruik van hondenshampoo moet je echter vermijden.

Naast de vachtverzorging moet je regelmatig de oren, ogen, tanden en poten van je hond controleren en indien nodig schoonmaken. De klauwen van je hond moeten ook op vaste tijdstippen worden geknipt om verwondingen te voorkomen.

Is de boerboel geschikt als familiehond?

Boerboels zijn trouw, kalm, aanhankelijk en bereid om te leren. Ze zijn niet nerveus of agressief en ontwikkelen een intense band met alle familieleden, met name kinderen. Hierdoor voldoen ze op het eerste gezicht aan de perfecte voorwaarden om als familiehond te worden gehouden.

Bedenk echter wel dat de Zuid-Afrikaanse mastiff als oorspronkelijke waakhond, vanaf zijn geboorte een uitgesproken beschermingsinstinct en sterk territoriaal gedrag ontwikkelt. Kenmerken die niet altijd populair zijn bij de buren en andere voorbijgangers, met name in stedelijke gebieden.

Is de boerboel een geschikte stadshond?

De Zuid-Afrikaanse Boerboel is niet alleen een erg imposante hond, hij is ook veeleisend. Beginnelingen die op zoek zijn naar een trouwe hond, maar behalve een kleine tuin en dagelijkse wandelingen in het stadspark niets te bieden hebben, zullen waarschijnlijk snel overdonderd raken door dit ras.

De boerboel is en blijft een boerderijhond die de kans moet krijgen om zijn territorium te bewaken en zijn ‘roedel’ te beschermen. In een drukke straat vol rijhuisjes zou deze hond mentaal wegkwijnen. De boerboel is daarom ideaal voor families met een grote boerderij op het platteland, ver weg van de dichtstbijzijnde buren.

Sport en activiteiten voor de boerboel

Hoewel de boerboel een zeer mensgerichte hond is die zich het prettigst voelt in de buurt van zijn familie, is het ook een geboren waak- en beschermhond met een niet te onderschatten jachtinstinct.

Hij heeft veel beweging nodig en een groot stuk land dat goed beveiligd is met een hoge omheining, waar hij zijn behoefte om te waken naar hartenlust kan uitleven. Als hondensport is mantrailing bijzonder geschikt voor alerte honden.

Gezondheid: Hoe robuust is de boerboel?

Zoals alle grote hondenrassen heeft de boerboel relatief vaak last van gewrichtsaandoeningen zoals heup- of elleboogdysplasie (HD en ED). Omdat vele van deze gevallen terug te voeren zijn op een genetische aanleg, moeten kopers ervoor zorgen dat de ouders al getest zijn op HD.

Daarnaast moet overbelasting, bijvoorbeeld door traplopen, worden vermeden, met name tijdens de puppytijd. Je kunt de voortijdige groei van de hond voorkomen met speciaal puppyvoer.

Hoe oud wordt een boerboel?

Afgezien van de hierboven genoemde gewrichtsaandoeningen, wordt de boerboel beschouwd als een robuuste hond die gemiddeld 10 tot 12 jaar oud wordt.

Waar moet ik op letten bij de voeding?

Een eerste vereiste voor een gezond, lang leven van je boerboel is een soortspecifiek en evenwichtig dieet.

Lees meer over hondenvoeding en welke voeding geschikt is voor je boerboel in onze gidsen:

Geschiedenis en oorsprong van de boerboel

De geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse boerderijhond gaat terug tot 1652, toen de eerste Nederlandse bestuurder van de Kaapregio, Jan van Riebeecks, een zogenaamde ‘bullenbjiter’ meebracht naar het Afrikaanse land.

Ontstaan van de boerboel

Tijdens de zoektocht naar een hond om het land en het vee te bewaken en tegelijkertijd de familie te beschermen tegen plunderingen en wilde dieren, brachten vele Nederlandse en Britse kolonisten in de daaropvolgende jaren honden uit hun thuisland mee naar de Kaapregio en kruisten deze met lokale honden.

Ze maakten voornamelijk gebruik van de Britse mastiff en andere Europese Duitse doggenrassen en creëerden een hond die specifiek werd gefokt om te waken en te beschermen en die zelfs tegen grote Afrikaanse roofdieren stand kon houden.

De belangrijkste taak was om het huis, de boerderij, de familie en het vee betrouwbaar te beschermen tegen dieven, indringers en wilde dieren. Tot op de dag van vandaag wordt de Zuid-Afrikaanse mastiff gekenmerkt door de noodzakelijke eigenschappen zoals onverschrokkenheid, moed, zelfvertrouwen en een sterk beschermingsinstinct.

Fok en erkenning als ras

Ondanks de uitstekende waak- en werkkwaliteiten van de honden, werd de Zuid-Afrikaanse boerboel pas in 1983 voor het eerst als afzonderlijk ras gedefinieerd. De South African Boerboel Breeders Association (afgekort SABT, nu SABBS) heeft deze eerste definitie opgesteld.

Het ras is nu erkend door de Kennel Union of South Africa (KUSA) en geclassificeerd als werkhond. De FCI (Fédération Cynologique Internationale) heeft de boerboel echter nog niet erkend als zelfstandig ras.

Ondertussen zijn er echter steeds meer fokkers in Amerika en Australië die dit indrukwekkende ras uit Zuid-Afrika oppikken. De aanwezigheid van de boerboel is de laatste jaren ook toegenomen in Europa en Azië, met name in Rusland.

Naarmate de honden steeds meer voorkomen, wordt bij het fokken niet alleen de nadruk gelegd op het werkvermogen en de gezondheid van de honden, maar ook en vooral op een gelijkmatig uiterlijk en een stabiel en aangenaam temperament.

Wat betekent de naam boerboel?

De naam boerboel is Afrikaans en betekent ‘boerderijhond’ of ‘ boerendog’.

Staat de boerboel op een specifieke lijst?

De boerboel staat niet op een specifieke lijst en is geen vechthond. Een boerboel is een uitgesproken vredelievende en goedmoedige hond die niet agressiever of zenuwachtiger is dan bijv. een golden retriever.

Als hij echter niet in overeenstemming met zijn basisbehoeften wordt gehouden en geen consequente en liefdevolle begeleiding van zijn baas krijgt, kan hij door zijn grootte en aangeboren beschermingsinstinct een ernstig probleem worden.

In welke landen is de boerboel verboden?

Er zijn verschillende landen waar dit in het verleden tot gevaarlijke situaties heeft geleid met betrekking tot een boerboel. In sommige Europese landen, zoals Denemarken, Frankrijk en Zwitserland, is het houden van dit ras daarom verboden of gelden strenge voorwaarden.

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een boerboel, moet je je daarom eerst vertrouwd maken met de geldende vereisten voor het houden van het ras in jouw land.

Aankoop: Zaken waarop je moet letten bij het kopen van een boerboel

Ondanks de toegenomen populariteit van de Zuid-Afrikaanse rashond in de afgelopen jaren, behoort de boerboel nog steeds tot de zeldzamere hondenrassen. Iedereen die overweegt om deze hond te kopen, moet wellicht rekening houden met een langere reis naar de fokker.

Aangezien het ras niet erkend is door de FCI, kan de geschiktheid en ernst van een fokker niet worden gegarandeerd door het FCI-logo op de papieren van de hond. Bij het uitkiezen van een fokker moeten potentiële kopers niet alleen op hun buikgevoel letten, maar ook op andere serieuze signalen.

Onze adoptiegids laat zien waar je op moet letten en welke vragen je aan de fokker moet stellen.

Verdere leestips:

Hoeveel kost een boerboel?

De prijs voor een gezonde boerboel puppy ligt rond de 1.500 tot 2.000 euro. De puppies moeten op zijn vroegst na 8 tot 10 weken door de fokker worden overhandigd en moeten tegen die tijd al een basisvaccinatie tegen bekende hondenziektes hebben gehad.

Samenvatting: Een veeleisende partner voor het leven

Mits consequente training, geduld, liefde en vertrouwen evenals voldoende lichamelijke en geestelijke activiteit in overeenstemming met zijn behoeften, zal de boerboel zich ongetwijfeld ontwikkelen tot een trouwe en aanhankelijke metgezel.

Een raszuivere boerboel herkent de stemmingen van zijn mensen als geen ander en zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het goed met je gaat.

Profiel van de boerboel

Typische kenmerken:Deze imposante waakhond komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en is vanwege zijn hoge beschermingsinstinct slechts beperkt geschikt als familiehond. Het ras is niet erkend door de FCI.
Karakter:
Loyaal, klaar om te verdedigen, moedig, kalm, uitgesproken beschermingsdrang. Vaak niet compatibel met soortgenoten.
Schofthoogte: reuen ong. 66 cm
teven ong. 61 cm
Gewicht: 45-70 kg
Vacht: korte, gladde vacht, kleuren: effen rood, geel of gestroomd (brindle), donker masker gewenst
Vachtverzorging:weinig onderhoud, weinig verharing
Lichaamsbeweging:
heeft veel tijd nodig in de buitenlucht, bij voorkeur als waakhond op een groot terrein
Hond voor beginners: nee
Blaffen: waakhond, maar geen blaffer
Levensverwachting: 10-12 jaar
Typische ziekten:heupdysplasie
Prijs:  ongeveer 1.500 tot 2.000 euro
FCI-groep: niet erkend
Herkomst:Zuid-Afrika

Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Dieren hebben al zolang als ik me kan herinneren een rol in mijn leven gespeeld: er is nauwelijks een kinderfoto van zonder een parkiet op mijn hoofd of een kat op mijn schoot. Al meer dan tien jaar schrijf ik al voor over verschillende onderwerpen zoals zorgverzekeringen en kattenverzorging. Mijn kat Mimi is altijd bij me in de buurt. Ze is de beste inspiratiebron voor veel teksten en weet wanneer het tijd is voor een schrijfpauze.


Onze meest behulpzame artikelen
10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.

10 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.

10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.