Basset hound

Basset Hound

Basset Hound

Klein maar oho!

De treurige Basset Hound-blik misleidt: De meeste Basset hounds, ook wel Bassethond, zijn kleine vrolijke rakkers – hun goede zin werkt aanstekelijk! Een met vliegende flaporen lopende bassethond tovert een lach op het gezicht van elke dierenvriend. Hier kom je het belangrijste te weten over dit kortpotige jachtras. Hij is een trouwe metgezel van veel families.

Lange oren, korte benen

Met een maximale schofthoogte van 38 cm weegt een Basset Hound 35 kilo. Daardoor is het een massieve hond op korte poten. Opvallend is ook zijn in verhouding lange rug en de grote flaporen. Dat het ras altijd verdrietig uit zijn ogen kijkt, ligt aan de kruising met bloedhonden. Het leidde tot de karakteristieke kop en de losse huid. De korte vacht is glad en dicht, maar niet fijn. Meestal bestaat de vacht uit twee of drie kleuren (zwart-wit-bruin). Maar ook andere kleuren zijn toegestaan.

Basset hound, Brits ras met Franse voorouders

Laagbenige honden (Fr. “bas” betekent “laag”) waren in België en Frankrijk al eeuwen geliefd. De huidige Basset hounds zouden afstammen van het Franse ras Basset d’Artois die inmiddels volledig is opgegaan in het ras Basset Artésien Normand. In 1863 wordt de rasbeschrijving bij een hondententoonstelling in Parijs voor het eerst genoemd. Kort daarna verspreidde het ras zich ook in Engeland, waar het gekruisd werd met Beagles en later ook met bloedhonden. Toen kreeg het ras pas zijn karakteristieke uiterlijk. 1880 werd het ras erkend door de Britse Kennel Club. 1936 stichtte liefhebbers de Amerikaanse Basset Hound Club. In Europa werd het aantal Bassethonden tijdens de Tweede Wereldoorlog sterk uitgedund, waardoor er na de oorlog nog maar een paar exemplaren over waren in de fokkerij. In Groot-Brittannië ververste de fokster Peggy Keevil het beschikbare genetische materiaal met Franse Bassets Artésien Normand-honden. Ze had veel invloed met haar dieren op de fokkerij in Europa. In de jaren 70 van de 20ste eeuw waren de flaporen het meest geliefd. Vooral in Duitsland, Groot-Brittannië en de VS golden ze al snel als modehond – niet altijd in het voordeel van het ras. Het ras kwam met de opvallende lichaamsbouw wat betreft de oren en de rug al snel in de buurt van ongezonde extremen. De Bassethond was in deze periode ook in een serie te bewonderen: de Amerikaanse serie Columbo.

Een jager wordt een gezinshond

Het is in een oogopslag al te zien: De Bassethond is geen flinke loper. Maar hij is een uitstekende jager die oorspronkelijk werd gebruikt voor de jacht op hazen en konijnen. Als speurhond was het zijn taak om het aangeschoten wild op te sporen. Hier komt neus, waarmee hij ook oude sporen kan volgen, en zijn uithoudingsvermogen goed van pas. De laatste decennia ontwikkeld het ras zich meer en meer tot een gezinshond. De hond was erg geliefd. Dit veroorzaakte ook problemen want de Bassethond werd een modehond. Hierdoor ontstonden er extremen in de fokkerij. Daardoor zijn de dieren met de overdreven losse huid en de veel te korte poten tegenwoordig niet meer geschikt voor de jacht. Dit brengt ook gezondheidsproblemen met zich mee.

Karakter: vrolijke aard met familiegevoel

Het ras staat bekend als vriendelijk en verdraaglijk. Zijn toewijding en liefde voor kinderen maken de Bassethond tot een goede gezinshond. Hij kan kleine kinderen door zijn enthousiasme wel af en toe omstoten – onderschat hierbij niet het gewicht van de kleine rakker. Ook snorrepoten kan de Bassethond met zijn vriendelijke aard snel om de poten wikkelen. Hij is nooit agressief of angstig, maar gelaten tegenover vreemde mensen en andere honden. Toch kan het ook zo zijn dat hij blaft naar de postbode om zijn grondgebied en zijn familie te beschermen – aanvallen zal hij hem echter niet. Vertegenwoordigers van het ras houden er niet van om lang alleen te zijn – ze zitten liever middenin het familieleven. Uitingen van affectie zijn zeldzaam – wie dus een liefdevolle hond heeft, kan van geluk spreken. Terwijl sommige Bassethonden zich hebben aangepast aan hun rol als gezinshond, beschikken veel vertegenwoordigers van het ras nog een sterk jachtinstinkt. Daar moet men op letten bij wandelingen. Net zoals de meeste jachthonden is ook de Bassethond gefokt om zelfstandig te jagen. Hij kan dan ook erg koppig en eigenzinnig zijn.

basset hound © miraswonderland / stock.adobe.com

Gezondheid: Extremen vermijden!

Net als bij de teckel en andere honden met een in verhouding lange rug kunnen er bij de Bassethond problemen ontstaan met de tussenwervelschijf. Er kunnen zelfs verlammingen voorkomen. Daarom moet men trap lopen met de Basset Hound absoluut vermijden. Ook de lange hangoren kunnen door chronische oorinfecties problemen veroorzaken. Bij het kiezen van een fokker is het zinvol erop te letten dat de fokker geen extreme richtlijnen heeft wat betreft de rug en oren. Het fokken in extremen heeft consequenties voor de gezondheid. Omdat de oorspronkelijke Bassethonden naar overgwicht nijgen, moet je letten op een uitgebalanceerde voeding in combinatie met voldoende beweging. De vertegenwoordigers van dit ras houden ervan om te luieren. Men moet er dus op letten dat men geen bankhanger ontwikkeld.

In de hete zomer gaat men het beste in de ochtend- en avonduren lang wandelen, omdat de hond niet van hitte houdt. Tip voor hete dagen: om hem verkoeling te geven kun je bij hoge temperaturen zijn hangoren met koud water verfrissen. Ook in de winter zijn er beperkingen voor de kleine hond: lange sneeuwwandelingen moet men achterwege laten omdat het lichaam van de hond door zijn korte poten dichtbij de grond komt. Daardoor bestaat de kans dat de genitaliën en de hangoren bevriezen. Een gezonde Bassethond heeft een levensverwachting van ongeveer 12 jaar.

Verzorging: controleer dagelijks de oren

De vacht van de Basset Hound is makkelijk te verzorgen – borstel om de paar dagen met een zachte borstel om losse haren te verwijderen. De lange oren en de ogen die er door de losse huid treurig uitzien, moeten wel regelmatig gecontrolleerd en schoongemaakt worden omdat ze snel kunnen ontsteken. Til dagelijks de oren van jouw Bassethond op en maak ze indien nodig schoon. Dit is nodig omdat parasieten, vuil en wrijving huidirritatie kunnen veroorzaken. Door de in vergelijking met rechtopstaande oren slechte ventilatie ontstaat een vochtig en warm klimaat. Daardoor kunnen er sneller ontstekingen ontstaan op deze plaats. Laat jouw hond als puppy al wennen aan de „oor-inspectie“ en maak er een feel-good-ritueel van. Dit versterkt ook de band met jouw hond. Reinig de oorschelp voorzichtig met een watje of in de dierenwinkel verkrijgbare schoonmaak-pads – wattenstaafjes hebben in het oor van een hond niks te zoeken. Het inwendige oor kun je met een speciale oor-reiniger van vuil bevrijden. Bij huidirritaties door wrijving kan een huidvriendelijke crème helpen – de dierenarts kan je tijdens het eerste gesprek tips daarover geven.

Opvoeding met consequentie en geduld

Bij de opvoeding van een Bassethond moet je aan de ene kant consequent zijn om de dikkop van jouw hond niet te vergroten. Strengheid en dwang moeten in de opvoeding niet worden gebruikt. In plaats daarvan is het beter een beetje tolerant te zijn tijdens de opvoeding omdat de Bassethond altijd een beetje eigenzinnig zal blijven. Het is beter als hij spelend de wereld leert kennen. Probeer daarom de opvoeding speels te houden zodat zowel hond als mens er plezier aan beleven. Zoek voordat de Bassethond intrekt al een hondenschool, waar ze verstand hebben van de opvoeding van speelse dikkoppen. Naast liefdevolle consequentie is bij de opvoeding van een Bassethond een ding erg belangrijk: veel geduld!

Speurneus zoekt een uitdaging

Door de korte benen denk je misschien dat de Bassethond niet uitzonderlijk veel beweging nodig heeft. Maar hier onderschat je de viervoeter: de oorspronkelijke jachthond houdt van lange wandelingen en heeft veel uitloop nodig, maar wel op zijn tempo. Ze voeren ook graag zoekopdrachten van alle soorten uit: sporen zoeken of het zoeken naar voorwerpen zijn goede speuropdrachten voor de speurhonden.

basset hound © BillionPhotos.com / stock.adobe.com

Past een Basset hound bij mij?

In tegenstelling tot veel andere jachthonden is de Bassethond een goede geleidehond en zelfs een gezinshond. Hij is ook geschikt voor mensen die geen tijd hebben hun viervoeter langdurig bezig te houden. Je moet wel tijd maken voor een consequente opvoeding. Bovendien is een Bassethond niet graag alleen. Hij is kindvriendelijk en daarom ook geschikt voor families. De meeste Bassethonden accepteren het trekken aan de lange hangoren – men moet de kinderen een respectvolle omgang met het dierlijke familielid aanleren. Dan staat een vriendschap voor het leven niks in de weg. De Bassethond is op basis van zijn gemoedelijkheid ook een geschikte hond voor oudere mensen, die graag samen met hun viervoeter de natuur ingaan. Let er voor de intrek op dat er geen familielid is die allergisch is voor honden – voor de zekerheid kun je een test bij een arts laten doen. De hond stelt in elk geval een tuin op prijs. Deze moet goed omheind zijn. Hier kan hij zich vrij bewegen. Je doet hem een plezier met zoekopdrachten. Het ras moet in verband met zijn lange rug geen trap lopen. Als je niet gelijkvloers woont, is het aan te raden om de hond de trap op te dragen.

Voordat je ervoor kiest een Bassethond aan te schaffen, moet je nadenken over het geld wat je langdurig nodig zult hebben voor de Basset: Naast de dagelijkse wandeling, speeluurtjes en knuffelmomenten moet je ook denken aan de verzorging van jouw hond tijdens de vakantie of als je ziek bent. Tegenwoordig kun je jouw viervoeter vaak meenemen op vakantie – informeer het beste voor de intrek van jouw Bassethond bij hotels om een indruk te krijgen van de mogelijkheden. Naast de basisuitrusting in de vorm van voerbakken, lijn, deken en borstels heeft de Bassethond natuurlijk ook hoogwaardig voer nodig en moet je regelmatig naar de dierenarts voor controles. Hier zijn kosten aan verbonden. Bovendien kan het door ziektes voorkomen dat er onverwachtte kosten zijn, waarvoor je gewapend moet zijn.

Zo vindt jij jouw droom-bassethond

Het is besloten: je bent op zoek naar een droomhond – en het is een Basset Hound? Geen probleem. In Europa zijn er veel serieuze Basset-fokkers. Informeer voor de aankoop over de gezondheidszorg. Ook als de aanblik van een kleine Basset Hound met zijn trouwe ogen en hangoren jouw hart sneller doet slaan, moet je niet alleen naar je hart luisteren: voor de aanschaf van een puppy heb je je hart en je verstand nodig! Koop daarom niet bij een broodfokker die de Basset Hound zonder papieren en een gezondheidscontrole voor een goedkope prijs aan je aanbiedt! Daardoor zou je zorgen voor nog meer treurige nakomelingen, want de vraag heeft invloed op het aanbod. Daaronder lijden vooral de dieren die gefokt worden zonder te letten op rastypische kenmerken en gezondheidsaspecten. Bij het zoeken naar een fokker is het van belang erop te letten dat de fokker de typische kenmerken zoals de rug en de oren niet overdrijft. Extremen hebben vaak een negatieve invloed op de gezondheid. In het huis van de fokker kun je niet alleen jouw droom-puppy leren kennen, maar over het algemeen ook de ouders en de omgeving van de honden zien. Een serieuze fokker beantwoord graag jouw vragen over de gezondheid en het karakter van zijn honden, als ook vragen over de fokdoelen met betrekking tot de typische Basset Hound. Bovendien voelt hij jou ook aan de tand. Hij wil per slot van rekening een goed huis voor zijn puppies vinden. In de meeste gevallen blijft de fokker ook na de verkoop van zijn puppies een goed aanspreekpunt voor al jouw vragen over de viervoeter.

Wie een volwassen Basset Hound wil nemen, kan op internet zoeken naar honden die naar een nieuw thuis zoeken. Het komt altijd weer voor dat hondenliefhebbers hun Bassethond onverwachts moeten afgeven. Het is een voordeel dat de honden over het algemeen al zijn opgevoed. Daardoor kunnen honden-beginners, die het niet aandurven om een puppy op te voeden, een metgezel vinden. De voormalige eigenaren kunnen je in het algemeen goed advies geven en tijdens een gesprek met jou erachter komen of jij en de viervoeter bij elkaar passen. Als je de hond in ontvangs neemt, moet hij een geldig vaccinatiebewijs, een stamboom en een gezondheidsverklaring hebben. Vaak geven hondenbezitters hun hond ook hun lievelingsdeken en het voer waar hij aan gewend is mee. In het dierenasiel en bij dierenbeschermingsorganisaties vindt je maar zelden een rasechte Bassethond. Je vindt hier vooral kruisingen die daardoor niet minder charmant zijn. Ook zij zijn blij met een nieuw thuis.

Wij wensen je veel plezier met jouw speelse Bassethond!

Onze meest behulpzame artikelen
10 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.

10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.

10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.