Deze jachthond uit Australië maakt ook in Europa talrijke fans blij. Dat is ook niet gek: de Australian Cattle Dog (Australian veedrijvershond) is een kleurrijke viervoeter. Daarnaast heeft hij ook een eigenaardig karakter en een sportieve geest. Potentiële baasjes moeten van beweging houden en de zelfstandigheid van dit ras kunnen waarderen.
De middelgrote hond heeft een sportief en compact uiterlijk. De grotere reuen kunnen een schofthoogte van maximaal 51 cm behalen. De spitse oren zitten vast aan een brede schedel. De Australian Cattle Dog heeft een dichte ondervacht. De korte haren kunnen blauw of rood gevlekt zijn. De puppy´s zijn echter wit gevlekt als ze net geboren zijn en er komen in de tijd erna steeds meer vlekken bij. Het harmonieuze algehele uiterlijk van dit ras straalt kracht en dynamiek uit.
Geschiedenis
Zo kleurrijk als het uiterlijk zijn ook de voorouders van de Australian Cattle Dog. Dit ras komt namelijk voort uit verschillende honden die met Europese immigranten naar Australië meekwamen. De honden waren voor de boer energieke hulpjes, die ook met grote kuddes runderen werkten en die over grote stukken land door het continent dreven. Vermoedelijk zagen de eerste honden van dit jachtsoort eruit als de voorouders van de huidige Old English Sheepdog, maar een langharige vacht was in het Australische klimaat nadelig.
Een pionier van de Australian Cattle Dog-fokkerij is Thomas Simpson Hall. In de eerste helft van de 19de eeuw importeerde hij niet alleen runderen zonder hoorns uit Groot-Brittannië en deze succesvol fokte, maar hij bouwde ook een hondenfokkerij op. Daarvoor kruisde hij gestipte werkhonden, de zogenoemde Drover Dogs, met tamme Dingo´s. De Hall´s Heelers die hieruit voortkwamen waren zeer succesvolle jachthonden.
Nadat Halls stierf werden deze honden met andere viervoeters, waaronder de Australische Kelpies, gekruisd. Dat was vooral om een harmonieuzer uiterlijk te krijgen, aangezien de puppy´s van de Heeler al aan de wensen van veel boeren tegemoetkwamen die grote hordes runderen bezaten en veel werk voor de viervoeter hadden. Zo ontstond de moderne Australian Catlle Dog. De eerste rasstrandaard verscheen in 1903, later was er sprake van een sterke scheiding tussen werk- en showhonden.
Karakter
Moed en uithoudingsvermogen kenmerken de Australian Cattle Dog als een uitstekende jachthond. Maar hoe is het eigenlijk gesteld met zijn kwaliteiten als hulphond? Ook daarbij heeft deze knappe krachtpatser voordelen: hij is slim, leergierig, hij werkt graag en hij stelt zich loyaal op jegens zijn roedel. Tegenover vreemden gedraagt hij zich, typisch voor herdershonden, vooral afstandelijk. De Australische vriend kan een uitstekende waakhond zijn en is een goede, dierlijke vriend voor sportieve activiteiten.
Het is echter over het algemeen een viervoeter met een scherp randje. Als jachthond is hij gewend zelfstandig te werk te gaan en hij neigt ernaar zijn wil door te willen drukken. Rangorde en een vaste plek in de orde zijn voor deze hond dan ook heel belangrijk. Hij stelt zich prima onder de baas van de roedel en scoort punten met loyaliteit en grote betrokkenheid bij deze persoon. Het kan gebeuren dat een Australian Cattle Dog zich vooral op 1 persoon in het gezin fixeert en hem toebehoort. Bovendien kunnen vooral reuen de neiging hebben zich ongeduldig op te stellen tegenover andere honden.
Opvoeding
Naast consistent gedrag is verzekerd optreden ook belangrijk voor de houders van dit ras, omdat de Australische Cattle Dog onzekerheid ruikt en het snel uitbuit om het leiderschap uit te dagen. Hij weet immers zelf precies waar hij naartoe moet! Dus wees altijd kalm en zelfverzekerd als je met bij je Australiër in de buurt bent. Het gevolg is dat hardheid niet het geheim voor succes is, aangezien de hond overmatige hardheid eerder zal blokkeren. In een goede relatie wil deze hond echter juist bij haar baasjes in de smaak vallen.
Het is belangrijk dat de hond van een fokker af komt waar de pups al veel geleerd hebben, zodat je dierlijke familielid niet zo snel van zijn stuk te brengen is. Ga met je nieuwe hond naar de puppycursus en de hondenschool, zodat je kleine vriend verschillende honden van verschillende rassen leert kennen en zo zijn sociale competentie als puppy al versterkt.
Sport
Met een Australian Cattle Dog heb je veel mogelijkheden om bezig te zijn: volwassen honden van dit ras zijn uitstekende metgezellen tijdens het paardrijden en fietsen. Ze profiteren van het feit dat ze nauwelijks jachtinstinct hebben, maar wel graag willen volgen. Dat zijn optimale eigenschappen voor gezamenlijke uitstapjes. Veel hondensporten maken de Australische gelukkig. Doe iets dat jullie beide leuk vinden. Je kunt kiezen uit Behendigheid, Gehoorzaamheid, Flyball, Dog Dancing of Hondenfrisbee.
Denk er tijdens sportieve activiteiten aan dat je rekening houdt met de leeftijd. Ga met de volwassen hond inspannende activiteiten doen en pas dan de training aan op jouw viervoeter, zonder hem mentaal of fysiek te overbelasten. De slimme viervoeters zijn ook geschikt voor training als therapie- of reddingshond. En last but not least: het zijn natuurlijk nog steeds uitstekende herders- en drijfhonden, die graag hun oorspronkelijke taken te vervullen op grote stukken land.
Voeding van de Australische Cattle Dog
Je doet je viervoeter met zijn verleden als roofdier een plezier wanneer je voer met hoogwaardige eiwitten in de vorm van vlees geeft. Vlees moet bovenaan de lijst van ingrediënten staan en minderwaardig graan kan het best helemaal niet inbegrepen zijn. De hoeveelheden dagelijkse voeding die fabrikanten aangeven zijn slechts richtlijnen. Pas deze hoeveelheden aan de bouw en activiteit van je dierlijke vriend aan. Sommige Australische Cattle Dogs zijn relatief gulzig, dus houd een oogje in het zeil. Stuur op tijd bij om het slanke lichaam van je viervoeter zo te houden door de dagelijkse calorie-inname te reduceren. Een calorieloos dieet maakt hem hooguit ziek.
Pas op met snacks voor erbij: het beste is om deze niet te geven of vervang het door droogvoer dat al in de dagelijkse voeding meegerekend is. Geef af en toe droge kauwproducten zoals pens of runderoren om uw hond de mogelijkheid te geven om uitgebreid kauwen. Zorg altijd voor vers drinkwater voor je hond.
Gezondheid
Een gezonde Australische Cattle Dog is zeer robuust. In sommige lijnen is er echter aanleg voor bepaalde erfelijke aandoeningen, waar meer kans op is dan gemiddeld bij honden. Allereerst: een gerenommeerde fokker is de beste bescherming tegen erfelijke aandoeningen. Iets wat je in de gaten moet houden bij dit ras is de mogelijke doofheid die samenhangt met de kleurexpressie. Meer dan één op de tien Australische Cattle Dogs is namelijk aan één of beide oren doof. Koop daarom je hond alleen bij fokkers die audiometrische hoortests doen. Grote gezichtsmaskers en lichaamsvlekken verminderen ook het risico op doofheid. De ogen van het ras kunnen ook worden aangetast, bijvoorbeeld door een lensluxatie (PLL). Bij deze aandoening komt de lens in de voorste oogkas lager te liggen. Als het niet behandeld wordt, kan dit leiden tot staar en blindheid bij je viervoeter. De ziekte kan worden uitgesloten door genetische tests.
Andere erfelijke aandoeningen bij de Australian Cattle Dog zijn bovendien aandoeningen aan de wervelkolom, namelijk spondylose en de ziekte van Forestier (DISH). Bij sponylose gaat het niet altijd om een erfelijke aandoening. Verantwoordelijke fokkers zouden Forestier moeten kunnen voorspellen aan de hand van röntgenfoto´s van de ouders. Hier zou dan een vermeerderde botmassa op moeten vallen. Ook moet de fokker de heupen van de ouderdieren negatief hebben getest op heupdysplasie. Een geheel gezonde Australische Cattle Dog kan de leeftijd van 14 jaar of meer bereiken.
Verzorging
De vachtverzorging van een Australische veehond is gemakkelijk: Borstel zijn vacht een of twee keer per week om los haar te verwijderen. Tijdens de rui kan het zinvol zijn vaker te borstelen, maar je zult overal in huis nog hondenharen vinden. Dit ras verliest namelijk flink wat haar. Geef je viervoeter alleen in geval van nood een bad met milde hondenshampoo. In de meeste gevallen is het voldoende om vuil te laten drogen en vervolgens uit te borstelen. Controleer regelmatig of ogen en oren met een speciale reiniger gereinigd moeten worden. Let ook op de klauwen: als deze niet voldoende gebruikt worden – wat vooral bij oudere dieren het geval kan zijn – gebruik dan een nagelschaar. Als je dit liever niet zelf doet, kan je het door de dierenarts laten doen.
Voorwaarden: huis, tuin en hart!
Bij wie en waar kan een Australian Cattle Dog een volledig, gelukkig hondenleven leiden? Wat in ieder geval duidelijk is: het is een ras dat van beweging houdt en dus niet in een stadswoning hoort. Deze hond heeft ruimte nodig om te kunnen ravotten, lange tochten in de natuur te maken en het liefst een groot stuk land waar hij over mag waken. Ook de aansluiting met de familie is belangrijk voor de viervoeter. Naast de ruimtelijke omstandigheden moeten hondenvrienden die een Australian Cattle Dog in huis willen nemen ook dagelijks veel tijd hebben voor hun nieuwe gezinslid. Gezamenlijke wandelingen en beweging met de energieke hond staan na intrekking op de dagelijkse agenda.
Alleen wie bezigheid, opvoeding en verzorging aan het hart gaan zal jarenlang in vrede samen kunnen leven met deze actieve herdershond. Ook verantwoordelijke en leergierige beginners kunnen met die instelling een hond van dit ras bezitten. Voordat je deze hond in huis haalt, moet je denken aan de voorziening van je hond in het geval van ziekte of wanneer je op vakantie gaat. Tip: veel hotels heten je goed opgevoede hond vandaag de dag van harte welkom. Houd ook rekening met de bijkomende kosten in de vorm van diergerichte voeding, hondenbelasting, aansprakelijkheidsverzekering en de dierenarts.
Dierenaccessoires
Voordat je Australian Cattle Dog zijn intrede doet, moet je letten op de basisuitrusting zodat hij zich goed voelt in zijn nieuwe thuis. Dit omvat een bak voor water/voer en een tuigje of een halsband met een lijn. Om de hond veilig te vervoeren, moet je van tevoren nadenken over de veiligste manier van reizen voor de hond in de auto. Of het nu gaat om een transportbox, -hek of riem voor harige passagiers geldt het volgende: het belangrijkste is veiligheid! Maak het je nieuwe medebewoner comfortabel met een hondendeken en mand. Maak hem ernaast vrolijk met spannend speelgoed, die je erna het best kunt vervangen, om voor afwisseling te zorgen. Tot slot: bereid de verzorging van je viervoeter voor. Een borstel en massagehandschoen, milde hondenshampoo, nagelschaar, oor- en oogreiniger en een tekenpen vormen een zinvolle basisuitrusting voor een volledig schoon leven. Vergeet daarbij niet de pluisborstel.
Betrouwbare puppyverkoop
Zoals hierboven aangegeven komt het ook bij het fokken van de Australian Cattle Dog op veel details aan. Een fokker heeft uitgebreide kennis over dit ras nodig om optisch en karakteristiek geschikte fokdoelen te ontwikkelen. Vervolgens probeert hij ze met de eigen fokdieren te realiseren. Hij spaart kosten noch moeite om de noodzakelijke onderzoeken te laten doen, want de gezondheid van de pup gaat hem vanzelfsprekend aan het hart. Bovendien worden de puppy´s al in het eerste levensjaar bij de fokker uitvoerig voorbereid op alles wat in het dagelijks leven gebeurt, waardoor ze opgroeien tot een sociale en kalme hond.
Een goede fokker zal zijn puppy´s niet aan iedereen toevertrouwen, maar het nieuwe thuis van de puppy uitvoerig beoordelen. Natuurlijk hebben jonge honden van een serieuze fokker er ook de prijs naar, maar laat je er hiervoor niet van afzien om een hond bij een aangesloten fokker te kopen. Het is echter nog niet direct voldoende wanneer een fokker is aangesloten. Vraag bij het opzoeken van de puppy´s gerust de gezondheidsmaatregelen na en let op de omgeving en of volwassen dieren in de omgeving een gezonde en open indruk achterlaten.
Wij wensen je veel plezier met je slimme Australian Cattle Dog!
Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.
De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.