Zijn eikels giftig voor honden?

Hond eet eikels giftig

Als je je hond uitlaat moet je altijd goed opletten. Eikeltjes, noten etc. kunnen schadelijk zijn voor je hond!

In de herfst maak je misschien wel eens decoratie van eikeltjes. Als je hond er graag mee speelt, ziet dat er lief uit. Maar let op: eikeltjes zijn namelijk gevaarlijk voor honden!

Zijn eikels giftig voor honden?

Als je hond bij het uitlaten af en toe eikels eet, moet je dat nu een halt toeroepen. Eikels, net als de bladeren en schors van de eik, bevatten een stof genaamd tannine. Dit is een looistof die de plant gebruikt als bescherming tegen hongerige dieren. Voor honden, maar ook voor andere dieren zoals katten, koeien en paarden, zijn deze stoffen gevaarlijk.

Zo’n vijf à tien gegeten eikeltjes kunnen genoeg zijn om een hond van 10 kilogram te vergiftigen.

In tegenstelling tot eikels zijn kastanjes en dennenappels niet giftig voor honden. Wees echter ook voorzichtig met deze herfstvruchten. Je hond kan zich namelijk verslikken.

Jonge, groene eikels giftig hond © fabianammer / stock.adobe.com
De jonge, onrijpe en groene eikels zijn bijzonder giftig voor honden!

Symptomen: wat zijn typische vergiftigingsverschijnselen?

Als je hond eikels heeft gegeten, zijn de symptomen afhankelijk van het aantal gegeten eikels. De hoeveelheid bepaalt de ernst van de vergiftiging.

De onderstaande symptomen zijn typisch voor vergiftiging bij honden.

  • Verminderd algemeen welzijn (zwakte) en
  • Weinig eetlust en meer drinken
  • Speekselvorming en misselijkheid
  • Maag-darmklachten zoals braken, diarree (met bloed) en obstipatie

Als je hond een grote hoeveelheid tannine heeft gegeten, kan dit bovendien de lever en nieren van je hond beschadigen. Daardoor kleurt de slijmhuid van je hond geel (bijvoorbeeld in de mond, het oogwit). Dierenartsen noemen dit ook wel geelzucht (icterus).

De beschadigde levercellen kunnen niet meer genoeg gal uitscheiden. De gal komt dan als geel-bruine stof in het bloed terecht. Nierfalen kan bovendien snel dodelijk aflopen voor je hond!

Behandeling: hoe wordt vergiftiging van eikels bij honden behandeld?

Heeft je hond eikels gegeten en vertoont hij nu symptomen van vergiftiging? Dan moet je meteen naar de dierenarts! De dierenarts kan je hond laten braken met speciale medicijnen of de maag van je hond leegpompen om de restanten uit de maag te halen en verdere opname van de giftige stof te voorkomen.

Als de bloedvaten van je hond al ernstig beschadigd zijn, kan de dierenarts overgaan tot intensere methoden. Aangezien het gif de lever en nieren van je hond kunnen beschadigen, moet je hond een paar dagen onder toezicht van de dierenarts blijven. Zo kan de dierenarts de functie van deze belangrijke organen iedere dag controleren met een bloedmonster en bij negatieve afwijkingen je hond vroegtijdig behandelen.

Wil je meer weten over vergiftiging bij honden? Lees dan meer informatie in de onze artikelen over vergiftiging bij honden en giftige planten voor honden.

Hond snuffelt tussen de bladeren © Karoline Thalhofer / stock.adobe.com
Let erop dat je hond in het bos geen eikeltjes eet!

Let op: eikels zijn ook gevaarlijk voor de darmen!

Eikels kunnen ook leiden tot darmafsluiting (ileus) bij honden. Als je hond een eikel in zijn geheel eet, kan die in de darm vast komen te zitten.

Daardoor wordt de spijsvertering onderbroken of zorgt klemt de darmwand en bloedvaten af. Je hond kan hierdoor overlijden!

De voornaamste symptomen van een darmafsluiting zijn plotselinge pijn in de buikstreek in combinatie met aanvallen van zwakte en paniek.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Loopsheid van het teefje

De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.

6 min

Giardia bij honden

Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.

3 min

Tanden wisselen bij honden

Puppy's zijn ontzettend schattig en houden het nieuwe thuis flink bezig, vooral wanneer de eerste melktanden doorkomen. Wij leggen uit wat je als hondenbezitter over het wisselen van tanden bij de hond moet weten en hoe je deze pijnlijke periode voor je puppy zo aangenaam mogelijk kunt maken.