{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/hondengezondheid/winderigheid-bij-honden","title":"Winderigheid (flatulentie) bij honden","mag_id":214836,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":743,"sub_cat_name":"Hondengezondheid","cat_id":202}
Winderigheid bij honden is niet alleen vervelend, maar kan ook ernstigere oorzaken hebben.
Het is een symptoom dat voorkomt bij honden van alle leeftijden en rassen: winderigheid Dit is niet alleen lastig voor de hond, maar de baasjes vinden het ook storend. Alles wat je moet weten over winderigheid bij honden en wat je eraan kunt doen, vind je in dit artikel.
Winderigheid bij honden is meestal meer een last dan een gevaar. Niettemin: enerzijds zijn ze zeer onaangenaam voor je hond en anderzijds kunnen er zeer ernstige oorzaken aan ten grondslag liggen. Daarom moet je aanhoudende winderigheid altijd serieus nemen.
Oorzaken: wat veroorzaakt winderigheid bij honden?
Hoewel ernstige ziekten en acute vergiftigingen ook winderigheid bij honden kunnen veroorzaken, ligt de oorzaak meestal in het voeren van slecht verteerbaar voedsel. Hieronder vallen met name peulvruchten zoals erwten en bonen, onrijp fruit en voer met een verhoogd suikergehalte.
Als je hond zijn eten te haastig opeet of als je te abrupt van voer bent veranderd, is winderigheid vaak het gevolg. Je hond kan zelfs allergisch zijn voor bestanddelen van het voer (bijvoorbeeld eiwitten van gevogelte) of lijden aan een voedselintolerantie. Zo veroorzaakt graanrijk voer vaak winderigheid bij honden met een glutenintolerantie.
Naast de voedingsgerelateerde oorzaken kunnen ziekten ook een mogelijke oorzaak zijn. Dit zijn bijvoorbeeld infecties veroorzaakt door wormen, giardia, bacteriën of virussen. Chronische darmziekten zoals het prikkelbare-darmsyndroom, het maldigestiesyndroom of de inflammatoire darmziekte leiden, naast algemene buikklachten, ook tot verhoogde gasvorming.
Andere symptomen behalve winderigheid
Afhankelijk van de omvang kunnen er, naast de typische symptomen zoals ontsnappend gas en stank, ook spattende en borrelende geluiden in de maag van de hond ontstaan. Geleidelijk aan komen daar druk ongemakken, pijn en een gebogen houding bij. Last but not least leidt dit alles ook tot het verlies van de eetlust bij je hond.
Indien de gassen niet voldoende uit de maag en darmen kunnen ontsnappen, kan een gevaarlijke ophoping van gas in het maag-darmkanaal (meteorisme) ontstaan. In dit noodgeval moet je onmiddellijk de dierenarts raadplegen, want de lucht kan tot een gevaarlijke darm- of maagkanteling leiden.
Kenmerkend voor zo’n kanteling zijn sterke krampen en hevige pijn. De zogenaamde gebedshouding is daar een typisch teken van en moet altijd worden herkend als een teken van nood.
Je moet dus zeker de onderstaande symptomen onthouden.
Je hond strekt zijn voorpoten ver naar voren.
Zijn achterpoten staan normaal.
Hij blijft in deze positie.
Aangezien winderigheid bij honden meestal wordt veroorzaakt door verkeerde voeding, zijn andere klachten zoals diarree, braken en gewichtsverlies ook mogelijke symptomen.
Diagnose: wanneer moet ik naar de dierenarts?
Af en toe winderigheid bij je hond is zeker geen reden tot bezorgdheid. Als de winderigheid echter gedurende meerdere dagen optreedt of als er andere symptomen optreden, is een bezoek aan de dierenarts ten zeerste aan te bevelen.
Als eigenaar kun je de dierenarts waardevolle aanwijzingen geven voor de diagnose door informatie te verstrekken over de voedingsgewoonten en de symptomen. Deze anamnese wordt gevolgd door een algemeen onderzoek van je hond.
Verdere diagnose omvat een fecesonderzoek en eventueel een bloedonderzoek. Röntgenfoto’s of een echo kunnen in sommige gevallen ook nodig zijn.
Behandeling: wat moet ik doen als mijn hond last van winderigheid heeft?
Incidentele winderigheid vereist meestal geen speciale behandeling. Als het probleem zich echter vaker voordoet, kunnen de onderstaande maatregelen helpen.
In geval van acuut ongemak, ondersteun het weghalen van de gassen met buikmassages en veel lichaamsbeweging.
In het geval van langdurige symptomen zal een specifieke verandering van de voeding in de meeste gevallen helpen. Geef je hond enkele dagen een speciaal dieet. Gekookte kip en ongekruide rijst zijn hiervoor geschikt. Verspreid meerdere kleine maaltijden over de dag om het toch al overbelaste maag-darmkanaal te ontlasten.
Je kunt intoleranties en voedselallergieën tegengaan met speciale diëten. Deze mogen echter alleen worden toegepast na overleg met je dierenarts.
Als de winderigheid wordt veroorzaakt door een chronische darmziekte, kan gericht gebruik van medicijnen verlichting brengen.
Prognose: wat zijn de kansen op herstel van winderigheid?
De prognose is, zoals in de meeste gevallen, sterk afhankelijk van de desbetreffende oorzaak. Als het een kwestie is van voedselintolerantie of milde infecties, kunnen deze meestal snel worden behandeld met gerichte therapie.
In zeldzamere gevallen kunnen ernstige ziekten ook leiden tot winderigheid bij honden. Meestal zijn het echter andere, ernstiger symptomen.
Preventie: kan ik winderigheid bij honden voorkomen?
Een evenwichtige en gezonde voeding kan winderigheid bij honden voorkomen. Een blik op de lijst van ingrediënten geeft informatie over bestanddelen zoals gluten, suiker of melkeiwit.
Je kunt ook winderigheid voorkomen met de voedingsmethode. Een verhoogde voerbak betekent bijvoorbeeld dat je hond minder lucht inslikt tijdens het eten. Voerbakken met een anti-schrok voerbakken en de verdeling van het voedsel over drie maaltijden ontlasten bovendien het maag-darmkanaal.
Zorg ervoor dat je trouwe viervoeter tijdens wandelingen geen vreemde uitwerpselen of afval oppikt. Dit kan anders leiden tot meer gasvorming en ook tot aantasting door parasieten. Laat daarom regelmatig een ontlastingsonderzoek uitvoeren. Op die manier wordt een wormbesmetting snel gediagnosticeerd en kan de hond met gerichte ontworming behandeld worden.
Franziska G., Dierenarts
Ik ben aan de Justus-Liebig-universiteit Gießen opgeleid tot dierenarts. Ik heb uitgebreid ervaringen in verschillende disciplines opgedaan, zoals in de geneeskunde voor kleine dieren, grote dieren en voor exoten, maar ook in de farmacologie, pathologie en voedselhygiëne. Sindsdien werk ik niet alleen als diergeneeskundig auteur, maar ben ik ook bezig met mijn wetenschappelijk onderbouwd proefschrift. Het is mijn doel om dieren in de toekomst beter tegen ziekteverwekkende bacteriën te beschermen. Naast mijn kennis als dierenarts heb ik ook persoonlijke ervaringen opgedaan. Ik heb namelijk een hond en kan daardoor de angsten en problemen, net als alle andere vragen over diergezondheid, begrijpen en uit de wereld helpen.
De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.
Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.
Puppy's zijn ontzettend schattig en houden het nieuwe thuis flink bezig, vooral wanneer de eerste melktanden doorkomen. Wij leggen uit wat je als hondenbezitter over het wisselen van tanden bij de hond moet weten en hoe je deze pijnlijke periode voor je puppy zo aangenaam mogelijk kunt maken.