Vergiftiging bij honden This article is verified by a vet

hond met deken op bank

In het dagelijks leven liggen er veel gevaren op de loer die kunnen leiden tot een vergiftiging.

Hondenbezitters zijn er allemaal bang voor: een vergiftiging. Hoewel de politie vaak waarschuwt voor gifvallen, sterven er ieder jaar onschuldige honden aan bijvoorbeeld rattengif. Hier lees je welke levensmiddelen en stoffen kunnen leiden tot vergiftiging bij de hond en wanneer je naar die dierenarts moet.

Hoe gevaarlijk is een vergiftiging bij je hond?

Hoe gevaarlijk de vergiftiging bij de hond is, hangt af van de dosis en het soort gif. Als je hond een hoge dosis binnengekregen heeft, moet je er rekening mee houden dat het onbehandeld kan leiden tot hart- en nierfalen of leverschade die dodelijk kan zijn.

Symptomen: zo herken je een vergiftiging bij de hond

Over het algemeen geldt: de hoeveelheid maakt het giftig. Des te hoger de dosis, des te schadelijker is het voor je hond. De volgende symptomen zijn typisch bij een vergiftiging:

  • Misselijkheid en overmatig kwijlen
  • Diarree en braken (eventueel met bloed)
  • Bloederige punten op de slijmhuiden (petechieën)
  • Bloed in de urine
  • Storingen aan het centrale zenuwstelsel (bijvoorbeeld krampen, spiertrillingen, verlamming, bewusteloosheid)

Als de dosis te hoog is en hulp te laat komt, kunnen vergiftigde honden aan de gevolgen overlijden.

Eerste Hulp: dit kan je doen tegen een vergiftiging bij de hond

Als je hond kort geleden een dosis vergif binnengekregen heeft, moet je het braken bij je hond provoceren. Dat lukt door bij je lieveling lepel voor lepel een verzadigde zoutoplossing te geven. Je kunt hem ook tabletten geven die de giftige stof moeten binden.

Wanneer moet ik naar de dierenarts?

Als je hond gif heeft binnengekregen geldt: je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. Als je hond typische kenmerken heeft die duiden op een vergiftiging, moet je snel een dierenarts bezoeken.

Om te zorgen dat de arts goed voorbereid is, moet je – indien mogelijk – eerst bellen en uitleggen dat het om een mogelijke vergiftiging van de hond gaat. Als je een vermoeden hebt welke stof je viervoeter binnengekregen heeft, kan ook die informatie nuttig zijn voor een succesvolle behandeling. Als je hond een onbekende plant of tablet opgegeten heeft, moet je deze meenemen naar de dierenarts.

puppy krijgt infuus © kozorog / stock.adobe.com
Een vergiftigde puppy krijgt een infusiebehandeling.

Behandeling: kan een vergiftiging behandeld worden?

Bij een vergiftiging is het belangrijk om snel te handelen. Zodra je bij de dierenarts aangekomen bent, zal deze beginnen met de volgende maatregelen:

  • De arts geeft je hond braakmiddel middels injectie.
  • Eventueel vindt er onder narcose een maagspoeling plaats.
  • Als de arts het gif kan identificeren, zal hij een tegengif gebruiken (antidotum).

Na de causale behandeling krijgt de hond over het algemeen een aantal dagen een infusiebehandeling. Dat is belangrijk en dient om zo veel mogelijk gif uit het bloed te spoelen. Als het gif de nieren erg beschadigd heeft, kan bovendien een dialyse noodzakelijk zijn.

Om te zorgen dat de dierenarts zo snel mogelijk op latere gevolgen kan reageren, wordt de hond ter observatie opgenomen. Een paar dagen controleert hij belangrijke gegevens, zoals de ademhalingsfrequentie, de pols en de toestand van de slijmhuiden. Als je hond misselijk is, kan hij een middel tegen misselijkheid geven.

Oorzaken: welke producten en stoffen zijn giftig voor een hond?

In een normaal huishouden vind je veel gevaar op een vergiftiging. Daarbij speelt de ingenomen dosis van het gif een beslissende rol.

De onderstaande dingen zijn giftig voor honden.

1. Levensmiddelen

Er zijn veel levensmiddelen die giftig zijn voor honden.

  • Groente: uit, knoflook, tomaat, aubergine, paprika, radijs en kool.
  • Fruit: citrusvruchten, druiven, rozijnen, avocado en fruit met een te hoog suiker gehalte. Een klein hapje banaan of appel af en toe is oké.
  • Noten: pinda, macademia, onrijpe walnoot, zwarte walnoot.
  • Overig: te vette, te gekruide, of te zoute levensmiddelen (bijvoorbeeld chips), chocolade, rauw varkensvlees.

Let op: dit is enkel een beknopt overzicht.

2. Chemisch gif

Er zijn veel chemische stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor je hond.

  • Rattengif (cumarine)

Het binnenkrijgen van rattengif is een van de meest voorkomende redenen voor vergiftiging bij honden.  De cumarine in het rattengif verstoort de bloedstolling in de lever, waardoor vergiftigde honden interne bloedingen krijgen als er geen maatregelen genomen worden, zoals het toedienen van vitamine K.

vergiftigd voer © Alexandr / stock.adobe.com
Uit dierenhaat: vergiftigde worstjes als lokkertje.
  • Antivriesmiddel (ethyleenglycol)

Antivriesmiddel is ’s winters heel handig, vandaar dat dit bij veel mensen in de kofferbak ligt. Als je hond deze verpakking ongemerkt openmaakt, kan het zijn dat er grote hoeveelheden extreem zoetsmakende vloeistof binnenkrijgt waar het gif ethyleenglycol in zit..

  • Medicijnen

Sommige medicijnen smaken voor honden prima, bijvoorbeeld pijnstillers in de vorm van kauwtabletten. Een te hoge dosis van deze medicamenten kan echter giftig zijn voor de hond en de lever en de nieren beschadigen. Ook beschermingsmiddelen voor planten zoals slakkengif moet je weghouden bij de hond.

  • Plantengif

Planten zijn een mooie decoratie, maar pas op! Sommige kamerplanten en tuinplanten zijn giftig voor honden. Milde vergiftigingen worden onder andere veroorzaakt door de rubberboom, ficus of de kerstster. De taxus en de bessen daarvan of de oleander zijn voor honden zeer giftig. Andere voorbeelden zijn de klimop, ricinusplant en lelietjes-van-dalen.

Voorkomen: zo bescherm je jouw hond tegen vergiftiging

Er is bijna overal wel gif te vinden: in de tuin, binnenshuis of in de natuur. Daarom is het belangrijk dat je jouw hond tijdens het uitlaten nooit uit het oog verliest.

Als je hond een onbekende stof binnenkrijgt, moet je in de uren en dagen erna letten op opvallende symptomen. Berg giftige voeding altijd op waar de hond er niet bij kan of stop ze in een afgesloten koelkast.


Franziska G., Dierenarts
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Ik ben aan de Justus-Liebig-universiteit Gießen opgeleid tot dierenarts. Ik heb uitgebreid ervaringen in verschillende disciplines opgedaan, zoals in de geneeskunde voor kleine dieren, grote dieren en voor exoten, maar ook in de farmacologie, pathologie en voedselhygiëne. Sindsdien werk ik niet alleen als diergeneeskundig auteur, maar ben ik ook bezig met mijn wetenschappelijk onderbouwd proefschrift. Het is mijn doel om dieren in de toekomst beter tegen ziekteverwekkende bacteriën te beschermen. Naast mijn kennis als dierenarts heb ik ook persoonlijke ervaringen opgedaan. Ik heb namelijk een hond en kan daardoor de angsten en problemen, net als alle andere vragen over diergezondheid, begrijpen en uit de wereld helpen.


Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Loopsheid van het teefje

De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.

6 min

Giardia bij honden

Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.

3 min

Tanden wisselen bij honden

Puppy's zijn ontzettend schattig en houden het nieuwe thuis flink bezig, vooral wanneer de eerste melktanden doorkomen. Wij leggen uit wat je als hondenbezitter over het wisselen van tanden bij de hond moet weten en hoe je deze pijnlijke periode voor je puppy zo aangenaam mogelijk kunt maken.