{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/hondengezondheid/teken-verwijderen-bij-honden","title":"Teken verwijderen bij honden","mag_id":195730,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":743,"sub_cat_name":"Hondengezondheid","cat_id":202}
Als de winter voorbij is, vormen teken snel een plaag voor onze huisdieren. Daarom is het belangrijk om de kleine bloedzuigers mogelijkst snel weer kwijt te raken. Lees hier meer over hoe je teken goed bij honden verwijdert.
Teken verwijderen: hoe eerder, des te beter voor je hond
Helaas zijn teken niet alleen vervelend voor mens en hond, maar de bloedzuigende parasieten dragen ook nog eens talrijke ziektes over. Teken bij je hond moet je dus serieus nemen. Daarom geldt:
hoe eerder je teken bij honden ontdekt en verwijdert, des te kleiner het risico op het overdragen van ziekteverwekkers.
De meeste ziekteverwekkers bevinden zich in de darm van de teek. Vanuit hier moeten ze zich eerst naar de speekselklieren van de teek verplaatsen, om vervolgens over te springen naar een nieuwe gastheer. Dit proces duurt een aantal uur. Als je de teek dus op tijd verwijdert, verklein je ook de kans op het overdragen van ziekteverwekkers.
Regelmatige tekencontrole is een must
Je moet je hond na een wandeling bij voorkeur controleren op tekenbeten. Onderzoek hiervoor het hele lichaam van de hond grondig: let bijzonder goed op het gebied rondom het hoofd, de oren, de hals, de buik en de binnenkant van de poten. Teken hebben namelijk houden namelijk van plekken waar de huid dun is en weinig vacht heeft.
Teken zijn soms beter en soms slechter te zien. Afhankelijk van de hoeveelheid bloed die opgenomen wordt, varieert de grootte tussen het formaat van een speldenkop en een kersenpit.
Let bovendien op de symptomen die na een tekenbeet bij je hond op kunnen treden. Daartoe behoren bijvoorbeeld koorts of het verlies van eetlust. Dit kan op een mogelijke ziekte duiden.
Hoe verwijder ik teken bij honden goed?
Als je hond een teek mee naar huis heeft genomen, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Volg hierbij de volgende stappen:
Plaats de tang zo dicht mogelijk bij de huid van de hond en knijp het lichaam van de teek daarbij niet fijn.
Grijp de kop van de teek. Trek hem vervolgens langzaam, gelijkmatig en recht uit de bijtplek (niet scheuren).
Controleer of je de teek bij de hond in zijn geheel hebt verwijderd.
Gooi de teek zorgvuldig bij het afval, zodat hij geen nieuwe gastheer kan aanvallen.
Desinfecteer de wond en controleer deze regelmatig. Als er een cirkelronde, rode kring om de wond wordt gevormd, kan er sprake zijn van een borreliose-infectie.
Houd de tekenbeet de komende tijd in je achterhoofd. Als je hond ziekig of vlak overkomt of koorts krijgt, breng hem dan snel naar de dierenarts.
Welke ziektes kunnen teken overdragen?
Veel hondeneigenaren vragen zich af: zijn teken bij honden gevaarlijk? Het antwoord luidt eenduidig: ja dat zijn ze!
Dit ligt aan het feit dat teken met hun speeksel talrijke ziekteverwekkers kunnen overdragen. Deze kunnen wederom zeer gevaarlijke ziektes bij je hond veroorzaken. Hiertoe behoren.
Borreliose
Anaplasmose
Ehrlichiose
Babesiose
Hepatozoonosis
Teken-encefalitisvirus (FSME): FSME wordt overgedragen door virussen, treedt bij honden echter alleen zelden op en raakt alleen dieren met een verzwakt immuunsysteem.
Voorkomen: preventie tegen teken bij de hond
Voorzichtig zijn is vooral bij teken altijd het beste. Daarom moet je je hond goed beschermen tegen tekenbeten en tegen het risico op ziektes.
Hiervoor zijn er verschillende preparaten (antiparasitica), die teken doden of voorkomen dat ze zich vastzuigen. Deze varianten zijn er:
Spot-on preparaten worden tussen de schouderbladeren van je hond aangebracht en verdelen zich vervolgens over het hele lichaam. Afhankelijk van de werkduur (normaalgesproken tot vier weken) moet je je hond meerdere keren per jaar ermee behandelen.
Halsbanden geven hun werkzame stoffen continue af. Ze weren teken en andere parasieten meestal gedurende een langere tijdsspanne (circa vijf tot zes maanden).
Pillen bij de dierenarts. De werking hiervan verschilt afhankelijk van het preparaat en duurt tussen drie en zes maanden.
Teken verwijderen: de drie meest bekende mythes
Als het om teken bij honden of andere dieren gaat, zijn er nog steeds legendes. De belangrijkste hebben wij voor jou onderzocht.
1. Teken vallen uit bomen naar beneden.
Dat klopt niet. Teken zitten meestal in hoge grassen of bosjes.
2. Je moet altijd draaien om een teek te verwijderen.
Als je het gemakkelijker vindt om een teek met een draaibeweging te verwijderen, kan je dat natuurlijk doen. Het is echter niet noodzakelijk. Teken hebben ten slotte geen schroefdraad.
3. Het is gevaarlijk als de teek niet volledig verwijderd is.
Als je een teek niet in zijn geheel kan verwijderen, is dat niet perse een probleem. De tekenkop zelf wordt door het lichaam verpakt in de korst van de wond en het wordt op een gegeven moment samen losgelaten. Controleer de plek daarom regelmatig en contacteer de dierenarts bij een ontsteking.
Natuurlijk blijft het risico op de overdracht van ziektes in theorie nog steeds bestaan bij een achtergebleven tekenkop. Daarom moet je erop letten dat je teken zorgvuldig verwijdert.
Zijn er huismiddelen tegen teken?
Het onderwerp huismiddelen tegen teken mag natuurlijk niet ontbreken. Af en toe hoor je dat olie, plakkers, nagellakremover of vergelijkbare middeltjes behulpzaam zijn voor het verwijderen van teken.
Het tegendeel is echter waar. Als je probeert om teken bij de hond te verwijderen met zulke middelen, komen er vaak meer ziekteverwekkers in de wond terecht. De handmatige verwijdering met een tang is en blijft de enige veilige manier om teken bij honden te verwijderen.
Natuurlijke middelen als bescherming tegen teken?
Ook om tekenbeten te voorkomen bij de hond worden vaak huismiddelen aangeraden – zoals tea tree- of zwarte komijnzaadolie, etherische oliën zoals lavendel en munt of zelfs knoflook. Er zijn wel berichten die claimen dat etherische oliën een licht afwerend effect hebben, dit is echter vaak van korte duur. Betrouwbare wetenschappelijke studies die de werkzaamheid aantonen ontbreken nog.
Het grootste probleem is echter: sommige huismiddeltjes zijn alles behalve gezond voor je hond. Vooral tea tree olie en knoflook kunnen giftig zijn bij een hoge dosering. Sterk ruikende oliën zijn voor sommige fijne hondenneuzen belastend.
Ik ondersteun het zooplus Magazine al enige jaren met mijn uitgebreide kennis. Ik ben sinds 2009 gediplomeerd dierenarts en momenteel werkzaam in een kleine, mobiele dierenkliniek in het centrum van München.
De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.
Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.
Atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.