Tandverzorging bij honden

Hond kauwt op bot

Honden vinden het heerlijk om de wereld met hun muil te verkennen. Daarom is het zeer belangrijk dat je de tanden van je hond goed verzorgt. Lees hier meer over de juiste gebitsverzorging van je hond.

Video ‘Tandverzorging bij honden: Waarom is het zo belangrijk?’

Ook belangrijk: de links naar de producten in de video vind je in de beschrijving van de YouTube-video.

Hoe ontstaan tandvleesproblemen?

Als je hond eet, neemt hij via het voer een heleboel bacteriën op. Na verloop van tijd hopen deze zich op in de buurt van het tandvlees, met name in het gebied tussen de tanden. Na het eten blijven daar graag etensresten vastzitten, waar de bacteriën zich mee kunnen voeden.

Na verloop van tijd vormen de bacteriën samen met de voerresten een kleverige witte laag, die ook wel tandplak wordt genoemd. Als het tandplak niet wordt verwijderd, ontstaat er een bruingele tandsteen. Deze harde aanslag tast het tandvlees en het omringende weefsel zodanig aan dat het ontstoken raakt. Als de daarin aanwezige bacteriën de tandstructuur aantasten, leidt dit tot tandbederf (cariës).

Wat gebeurt er als er niet genoeg aandacht wordt besteed aan de tandverzorging van een hond?

Neem de gebitsverzorging van je hond dus vooral niet te licht op. Als je de tanden van je hond niet reinigt, kunnen ze ziek worden en leiden tot ernstige ontstekingen in de muil. Honden met deze aandoening vertonen vaak de volgende symptomen:

Pijn

Voor honden is een ontsteking van het tandvlees (gingivitis) als gevolg van tandplak of tandsteen erg pijnlijk. De ontstekingen kunnen zich ver onder het tandvlees verspreiden, waardoor het tandvlees zich losweekt en het parodontium beschadigd raakt.

Kauwproblemen bij honden door slechte tandverzorging

Als je hond tandpijn heeft, kan dit zijn eetgedrag beïnvloeden. Het kan zijn dat hij helemaal niet meer wil eten of dat hij op zijn voer voorzichtiger kauwt. Als de bacteriën diepere weefsels kunnen binnendringen en tot een abces kunnen leiden, kan dit het kauwen ook moeilijker maken.

Vieze mondgeur

Als de bacteriën in de tandplak of tandsteen voedselresten afbreken, vormen ze zwavelverbindingen (‘volatile sulphur compounds’, VSC’s). Deze ruiken bijzonder onaangenaam en veroorzaken een vieze mondgeur bij honden.

Bacteriële infecties

Als de bacteriën in de bloedbaan van je hond terechtkomen, kunnen ze ook in andere organen ontstekingen veroorzaken. Niet zelden wordt een ontsteking van de hartklep (endocarditis) of een ontsteking van de nieren (nefritis) in verband gebracht met tandproblemen. In het ergste geval kan er zelfs een bloedvergiftiging (sepsis) optreden, wat levensbedreigend kan worden voor je hond.

Hond met tandsteen © Katja / stock.adobe.com

Waarom is tandverzorging bij honden zo belangrijk?

Er zijn veel onafhankelijke studies die het ontstaan van tandvleesziekten bij honden hebben onderzocht. Uit deze studies blijkt dat het tandvlees van ongeveer vier op de vijf honden ouder dan drie jaar al pathologische veranderingen vertoont. Het grootste deel van de oudere honden heeft dan ook ernstige tandvleesproblemen.

Honden gebruiken hun tanden niet alleen om op voer te kauwen, maar ook om voorwerpen op te tillen en te verplaatsen. De tanden van je hond zijn net zo belangrijk voor hem als jouw handen voor jou. En omdat hij zoveel met zijn tanden doet, is regelmatige tandverzorging essentieel voor honden.

De juiste tandverzorging voor honden

Hoe vaker je de tanden van je hond reinigt, hoe minder tandsteen de kans krijgt om zich op te hopen. Dit betekent dat dagelijkse gebitsverzorging de beste voorwaarde is voor de gezonde tanden van je hond.

Voor een gezond gebit moet je de volgende maatregelen voor gebitsverzorging bij honden gecombineerd toepassen:

Tanden poetsen

Maak de tanden van je hond regelmatig schoon met een hondentandenborstel. Zo kun je grotere voerresten tussen de tanden makkelijk verwijderen. Speciale tandpasta voor honden helpt je om een onaangename mondgeur tegen te gaan en maakt het tandenpoetsen voor je hond smaakvoller. Door je hond na de tandreiniging te belonen, kan hij wennen aan het tandenpoetsen.

Geschikte tandverzorgingsproducten voor honden vind je ook in de onlineshop van zooplus.

Hond met tandpasta © ThamKC / stock.adobe.com

Regelmatige controles bij de dierenarts

Ondanks een goede tandverzorging kunnen honden de neiging hebben om veel tandsteen aan te maken. Als je hond hier ook gevoelig voor is, moet je hem naast de gebruikelijke tandverzorging ook regelmatig door een dierenarts laten controleren.

Bronnen:

  • Kortegaard, H.A. / Erikksen, T. and Baelum V.: Periodontal disease in research beagle dogs. An epidemiological study, Journal of Small Animal Practice 49 (2008)
  • netdoktor.de
  • tierarzt-schoenfliess.de
Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Loopsheid van het teefje

De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.

6 min

Giardia bij honden

Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.

5 min

Atopische dermatitis bij de hond

Atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.