Tanden wisselen bij honden This article is verified by a vet

Tanden wisselen hond

Vanaf de vierde maand begint het hond met het wisselen van de tanden.

Puppy’s zijn ontzettend schattig en houden het nieuwe thuis flink bezig, vooral wanneer de eerste melktanden doorkomen. Wij leggen uit wat je als hondenbezitter over het wisselen van tanden bij de hond moet weten en hoe je deze pijnlijke periode voor je puppy zo aangenaam mogelijk kunt maken.

Kenmerken: hoe gebeurt het wisselen van tanden bij de hond?

Honden hebben tijdens het wisselen van tanden dezelfde kenmerken als mensen. Zo hebben veel puppy’s tijdens het wisselen pijn of ze voelen druk of jeuk rondom de tand.

Om die irritaties te verminderen kauwen ze vaak op harde of koele voorwerpen (bijvoorbeeld ijzeren standen, wortels of takken) Het komt vaak voor dat puppy’s tijdens deze periode een aantal meubels of muren beschadigen.

Naast het verhoogde kauwgedrag slapen de puppy’s bovendien slechter of ze eten niet graag droogvoer. Wanneer het tandvlees ontstoken is, kan de algemene houding daardoor verslechteren. Heel soms hebben puppy’s onder andere last van problemen als diarree of ergere complicaties.

Tips en tricks: zo help je jouw hond tijdens het wisselen

Uitvallende melktanden kunnen erg irriteren. Daarom proberen honden het wisselen te versnellen door lange tijd rondom de irriterende plek te kauwen.

  • Om ervoor te zorgen dat je meubilair niet lijdt onder de tandenwissel van je puppy en hij zonder al te veel pijn door deze periode komt, kan je de volgende trucjes toepassen:
  • Maak droogvoer een beetje week met water of geef extra zacht puppyvoer.
  • Geef je hond een mogelijkheid om op te kauwen (bijvoorbeeld een kauwspeeltje voor honden)
  • Vries het voer of het kauwspeeltje in of leg deze een tijdje in de koelkast.

Let op een evenwichtige toevoer van voedingsstoffen (bijvoorbeeld calcium).

Laat je jonge hond na het wisselen onderzoeken door een dierenarts. Dit is belangrijk om scheefgroei of een verkeerde stand van het gebit uit te kunnen sluiten. Bij kleine rassen komt dat maar zelden voor. Als de dierenarts er vroeg bij is, kan hij dit meestal nog goed behandelen.

puppy's kauwen tandenwissel © karoshi / stock.adobe.com
Puppy’s knagen tijdens het wisselen graag aan stokken en takken.

Wanneer begint het wisselen van tanden bij de hond?

Vanaf ongeveer vier tot zes maanden beginnen de eerste melktanden uit te vallen. Deze maken plaats voor de volwassen tanden die blijven – tenzij ze op latere leeftijd uitvallen. Na ongeveer drie maanden en veel kauwen is het wisselen voorbij.

Het hondengebit: wanneer komt welke tand door?

Zoals bij ons mensen krijgen honden eerst melktanden voordat het blijvende gebit zich ontwikkeld.

De melktanden

In de jonge jaren bestaat het gebit uit melktanden die niet permanent zijn. Deze verliest de hond tijdens het wisselen De melktanden herken je aan de typische, blauw-witte kleur. Vergeleken met de permanente tanden zijn ze bovendien smaller, spitser en ze hebben een lelievormige kroon.

Het melkgebit ontwikkeld zich tussen de derde week en de zesde maand.

3-4 weken De snijtanden van het melkgebit komen door
1-2 maanden Snijtanden van het melkgebit groeien
2-3 maanden Snijtanden van het melkgebit groeien uit elkaar
3-4 maanden Slijtage van de snijtanden van het melkgebit en lippen
4-5 maanden Wisselen van de snijtanden van het melkgebit
5-6 maanden Wisselen van de haaktanden van het melkgebit
Bovenste melktanden hond © Todorean Gabriel / stock.adobe.com
Melktanden zijn klein, blauw-wit en heel spits.

Het permanente hondengebit

Over het algemeen hebben opgroeiende honden een gebit dat bestaat uit 42 blijvende tanden. Alleen op hogere leeftijd of door een ongeluk kunnen deze uitvallen.

Kort na het wisselen bij de hond zitten er over de tanden zogenaamde lippen, die met de tijd zullen slijten. Deze slijtage kan er overigens bij helpen de leeftijd van je hond in te schatten.


Franziska G., Dierenarts
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Ik ben aan de Justus-Liebig-universiteit Gießen opgeleid tot dierenarts. Ik heb uitgebreid ervaringen in verschillende disciplines opgedaan, zoals in de geneeskunde voor kleine dieren, grote dieren en voor exoten, maar ook in de farmacologie, pathologie en voedselhygiëne. Sindsdien werk ik niet alleen als diergeneeskundig auteur, maar ben ik ook bezig met mijn wetenschappelijk onderbouwd proefschrift. Het is mijn doel om dieren in de toekomst beter tegen ziekteverwekkende bacteriën te beschermen. Naast mijn kennis als dierenarts heb ik ook persoonlijke ervaringen opgedaan. Ik heb namelijk een hond en kan daardoor de angsten en problemen, net als alle andere vragen over diergezondheid, begrijpen en uit de wereld helpen.


Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Loopsheid van het teefje

De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.

6 min

Giardia bij honden

Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.

5 min

Atopische dermatitis bij de hond

Atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.