Honden worden ook ouder. Het antwoord op de vraag of een hond al dan niet aan ouderdomsverschijnselen lijdt, varieert echter sterk.
Veel honden vergezellen hun baasjes gedurende een groot deel van hun leven en bereiken dus een behoorlijke leeftijd. Ouderdom laat natuurlijk ook bij honden zijn sporen na. In het volgende artikel worden ouderdomsverschijnselen bij honden beschreven. Daarnaast wordt wordt uitgelegd hoe je het ouder worden voor de hond gemakkelijker kunt maken. We gaan ook dieper in op de moeilijke vraag wanneer het tijd is om afscheid te nemen.
Hoe oud worden honden?
Er bestaat geen eenduidig antwoord op deze vraag aangezien de leeftijd van een hond afhankelijk is van het ras. Over het algemeen hebben kleine hondenrassen een langere levensverwachting dan grotere rassen. Terwijl een Chihuahua gemakkelijk 15 jaar kan worden, bereiken Bulldogs of Sint-Bernards doorgaans de leeftijd van zeven tot tien jaar.
Naast deze erfelijke factoren spelen ook andere invloeden zoals de voeding, verzorging en algemene gezondheid van de hond een grote rol. Om je hond een lang en gelukkig leven te bieden, moet je altijd op de hoogte zijn van deze thema’s.
Ouderdomsverschijnselen bij honden: welke symptomen treden op?
Ouderdomsverschijnselen bij honden zijn vergelijkbaar met die van mensen. In welke mate honden last zullen krijgen, valt moeilijk te voorspellen. Terwijl sommige honden tot op hoge leeftijd nauwelijks symptomen vertonen, lijdt de levenskwaliteit van andere dieren er relatief vroeg onder.
De volgende klinische verschijnselen komen bijzonder vaak voor bij ouder wordende honden:
- Kenmerken in het uiterlijk: vergrijzing van de vacht (vooral rond de kop) of een ruige, doffe vacht en haarverlies.
- Verlies van eetlust met gewichtsverlies tot gevolg.
- Gewrichts- en botproblemen door botaantasting of artrose: dit leidt er vaak toe dat een hond niet meer graag beweegt of pijn heeft bij het opstaan en gaan liggen.
- Vermindering of verlies van gehoor, zicht en reukzin.
- Leeftijdsgebonden immuunonderdrukking: het immuunsysteem verzwakt ook met de leeftijd, waardoor oude honden meer infecties kunnen oplopen.
- Meer moeten plassen door zwakte van de blaas.
Wat kan ik doen tegen ouderdomsverschijnselen bij honden?
Een goede algemene gezondheid is het allerbelangrijkste voor jouw geliefde viervoeter. Dit ligt, naast erfelijke factoren, aan de basis van een hoge levenskwaliteit en lange levensduur. Daarom moet je vanaf het prille begin aandacht besteden aan de gezondheid, de verzorging en de voeding van jouw huisdier.
Met de volgende tips kun je ouderdomsverschijnselen bij honden tegengaan en jouw trouwe viervoeter een aangename oude dag bezorgen:
1. Overgewicht vermijden
Talrijke studies hebben bevestigd dat overgewicht (obesitas) de vatbaarheid voor onderliggende ziekten, zoals diabetes mellitus, in de hand kan werken. Gewrichtsproblemen komen ook vaak voor bij overgewicht.
Een evenwichtige voeding en regelmatige beweging zijn daarom van groot belang. Beide kunnen het optreden van ernstige ouderdomsverschijnselen vertragen of zelfs helemaal voorkomen.
Leestip: hoe de ideale voeding voor ouder wordende honden eruit ziet, hebben wij voor je in een afzonderlijk artikel samengevat. Speciale voeding voor oudere honden is natuurlijk ook verkrijgbaar in de online shop van zooplus.
2. Pijn verzachten
Veel gezonde honden krijgen op oudere leeftijd last van pijn bij het bewegen. Dit is het gevolg van botontkalking, een typisch symptoom van ouderdom. Aangezien botontkalking niet kan worden tegengegaan, kan een dierenarts de pijn verzachten met behulp van pijnstillers. Vaak kan na toediening zelfs worden vastgesteld dat de bewegingspatronen, ten minste voor een korte tijd, weer verbeteren.
3. Regelmatige controles
Een goede preventie heeft al veel honden onnodig lijden bespaard. Laat ouder wordende honden daarom regelmatig door een dierenarts onderzoeken. Op die manier worden typische ouderdomsziekten in een vroeg stadium opgespoord en goed behandeld.
4. Wees geduldig en toon begrip
Het is niet gemakkelijk wanneer een geliefde viervoeter na vele jaren samen te zijn geweest last begint te krijgen van ouderdom. Voor oudere honden is het echter belangrijk dat je veel begrip toont. Vermoeiende activiteiten en stressvolle situaties moeten waar mogelijk worden vermeden. De aanschaf van een nieuwe puppy is dan ook niet het allerbeste idee.
Wanneer is het tijd om afscheid te nemen van mijn oude vriend?
Eén ding staat vast: deze vraag is ontzettend ingrijpend. Een algemeen antwoord kan echter niet worden gegeven. Ouderdomsverschijnselen zijn niet te genezen, ze treden op als een natuurlijk gevolg van het leven.
Veel honden krijgen op latere leeftijd te kampen met gewrichtsaandoeningen of hebben nog maar weinig tanden over om te kunnen eten. Zolang de hond dit aankan en zich weet te redden, hoef je verder nog niets te ondernemen. Het lijden kan ook worden verzacht door zorg en, indien nodig, medicijnen.
Soms is de verzwakking bij de oude hond echter zo ver gevorderd dat hij ernstig lijdt. In dat geval moet je beslist een dierenarts raadplegen. Dit komt omdat de symptomen zich vaak snel ontwikkelen in de laatste dagen van het leven van een hond. In dit soort moeilijke situaties is het objectieve advies van een dierenarts belangrijk voor het welzijn van de hond.
Samenvatting over ouderdomsverschijnselen bij honden
De laatste jaren of maanden in het leven van onze liefste vrienden hoeven niet moeilijk te zijn. Ouderdomsverschijnselen bij honden variëren sterk en manifesteren zich soms slechts in beperkte mate. Daarnaast kun je als baasje heel wat doen om het leven van jouw verouderde hond zo aangenaam mogelijk te maken.
Toch blijft het erg moeilijk om afscheid te moeten nemen en het einde van een lang en mooi hondenleven te accepteren. Geniet daarom van de tijd samen met jouw trouwste kameraad en denk altijd aan de mooie momenten. Er is niets mooier dan de innige band tussen een hond en zijn baasje.