Oormijt bij de hond is erg vervelend. Lees in dit artikel in het zooplus magazine meer over het ontstaan, de diagnose en de genezing van oormijten.
Oormijt bij de hond, beschrijving en ontwikkeling ervan
De parasiet Otodectes cynotis behoort tot de familie van de Psoroptidae en woont in de oorkanalen van vleeseters (carnivoren). Het is de meest voorkomende mijt bij vleeseters.
De oormijt ontwikkelt zich in ongeveer 3 weken van het ei (via een larvale fase evenals twee nymfestadia, het prototype en Deutonymphe) tot een volwassen mijt. De ontwikkeling van de mijten vindt volledig plaats in de uitwendige gehoorgang van de hond. De mijtvrouwtjes plakken hun eieren op de huid van de gehoorgang. Alle ontwikkelingsstadia van de mijt voeden zich met weefselvloeistof en huidcellen van de hond. Volwassen mijten hebben een levensduur van ongeveer 2 maanden. Mijten worden overgedragen door direct contact met besmette dieren. Meestal wordt het overgedragen van besmette moederdieren op de puppy’s of van puppy tot puppy. Mijten worden zelden overgedragen via oorsmeer en korstjes die uit het oor worden geschud. Volwassen dieren zijn minder vaak het slachtoffer.
Otodectes cynotis komt wereldwijd voor en is niet gastheerspecifiek, wat betekent dat het van soort op soort kan worden overgedragen, bijvoorbeeld van katten op honden. De oormijt komt vooral veel voor waar veel dieren samen leven zoals bijvoorbeeld in een dierenasiel, fokkersbedrijven of boerderijen.
Symptomen van oormijt
Door het eten, bewegen en doorprikken van de huid veroorzaken oormijten irritatie van de huid en ontstekingsreacties in het oor van de hond. Het resultaat is een opeenhoping van oorsmeer, ontstekingsafscheidingen, bloedbestanddelen en mijtafscheidingen in de gehoorgang met een koffiedik-achtig bruinzwart en bros uiterlijk. Typerend voor de besmetting met oormijt is een sterke jeuk bij honden. Ze krabben aan hun oren en schudden voortdurend hun hoofd. De binnenoorschelp kan erg rood en gezwollen zijn. Soms ontstaan er door het krabben zelfs wonden. De jeuk kan zich ook verspreiden naar andere delen van het hoofd, zoals de wangen. Meestal, maar niet altijd, worden beide oren van de hond aangetast door oormijt. In zeldzamere gevallen komen Otodectes cynotis ook op andere delen van het lichaam voor zoals op het voorhoofd of op de rug. Dit kan leiden tot dermatitis, dit lijkt op symptomen van allergie.
Diagnose van oormijt
Een indicatie van oormijt geven de koffiedik-achtige donkerbruine tot zwarte kruimels in de gehoorgang van de hond. Vaak zijn bewegende mijten al herkenbaar als ze worden verlicht in de gehoorgang. Voor een betrouwbare diagnose van oormijt moet echter een uitstrijkje van de brosse massa worden genomen. Onder de microscoop zijn eieren of mijten zichtbaar. Bij een uitgesproken ontstekingsreactie waarbij de bacteriën zich hebben gehecht, zijn de parasieten soms niet meer waarneembaar.
Therapie van oormijt
Vanwege het hoge risico op infectie en overdracht, wordt de behandeling van de zieke hond en alle gevoelige dieren in het huishouden aanbevolen. Voor de behandeling zijn verschillende mijt-therapieën verkrijgbaar bij de dierenarts. Het gebruik van niet-insecticiden in het oor is veelbelovend, maar met een langere behandelingsduur. In ieder geval moet voorafgaand aan de behandeling de gehoorgang nauwkeurig worden onderzocht en beoordeeld worden om te zien of het trommelvlies intact is. De gehoorgang moet ook met geschikte middelen van de koffiedik-achtige afdekkingen worden bevrijd. Afhankelijk van de behandeling moet de therapie verschillende keren worden herhaald, zodat alle ontwikkelingsstadia van de mijten worden gedood.
Voorkomen is beter dan genezen
Een infectie van Otodectes cynotis bij honden kan worden voorkomen door behandeling met geneesmiddelen die acaricide middelen bevatten. Spot-on-preparaten en medicijnen in tabletvorm zijn hier bijzonder geschikt voor. Bovendien moet het contact met besmette dieren vermeden worden.
Opzoek naar andere ongediertebestrijding? zooplus heeft een uitgebreid assortiment aan verschillende bestrijdingsmiddelen.