Maagslijmvliesontsteking (gastritis) bij honden

Hond zit op vloer

Heeft je hond ooit een ontsteking van de maag gehad? Dan weet je vast hoe uitputtend deze aandoening kan zijn. Om ervoor te zorgen dat je hond gespaard blijft van misselijkheid en braken, geeft het onderstaande artikel je de belangrijkste informatie over maagslijmvliesontsteking (gastritis) bij honden.

Hoe gevaarlijk is maagslijmvliesontsteking bij honden?

Een gastritis kan zeer onaangenaam zijn voor je hond. Als je trouwe viervoeter veel braakt en diarree heeft, kan hij veel vocht verliezen. Laat je hond daarom tijdig behandelen. Anders kan het vochtverlies leiden tot levensbedreigende uitdroging en dat wil je natuurlijk voorkomen!

Bovendien kunnen pijnlijke maagzweren ontstaan, die in het ergste geval interne bloedingen veroorzaken. Als de maagzweer doorbreekt, kan de zieke hond overlijden.

Welke symptomen treden op bij maagslijmvliesontsteking bij honden?

Honden die lijden aan gastritis vertonen afhankelijk van de ernst van de ontsteking de volgende klachten:

  • Ze voelen zich vaak moe en bewegen niet graag (loomheid).
  • Ze eten minder of nemen helemaal geen voedsel meer op.
  • Als ze pijn hebben, kunnen ze mogelijk kwellende geluiden maken en met hun tanden knarsen.
  • Na het eten braken ze onverteerd voedsel (regurgiteren).
  • Als ze verteerd voedsel of geel gal braken, kun je soms bloedige bijmengingen zien (hematemesis).
  • Vanwege misselijkheid eten ze gras, kwijlen ze veel en likken ze vaak aan hun lippen.
  • De honden hebben vaak een slechte adem.

Een gastritis kan plotseling of langdurig (chronisch) optreden. Als je hond braakt zonder verdere symptomen, is dit kenmerkend voor een acute gastritis.

Bij een chronische gastritis is de algemene gezondheidstoestand meestal gedurende enkele weken verzwakt en verliezen de dieren gewicht. Bovendien kan de vacht zijn glans verliezen en kan het verzwakte immuunsysteem de algehele gezondheid van je hond verslechteren.

Ontsteking van het maagslijmvlies (gastritis) bij honden © cunaplus / stock.adobe.com

Diagnose: hoe herken je maagslijmvliesontsteking?

Als je hond braakt en zich lusteloos voelt, is een bezoek aan de dierenarts aan te raden. Deze zal je vragen stellen over de symptomen die tot nu toe zijn opgetreden en over de vaccinatiestatus van je hond. Het is ook belangrijk dat je hem vertelt welk eten je jouw hond geeft en of hij de laatste tijd medicijnen heeft gekregen. Vervolgens kan de dierenarts indien nodig de volgende tests uitvoeren:

Met behulp van een echo kan hij eerst de dikte van het maagslijmvlies inschatten. Als het verdikt is, is dit een teken dat het maagslijmvlies ontstoken is.

Met behulp van een maagspiegeling kan hij vervolgens een nauwkeurige blik werpen op het maagslijmvlies van je verdoofde hond. Als hij een weefselmonster neemt met behulp van een biopsiepons, kan hij de cellen van het maagslijmvlies laten beoordelen door een patholoog.

Als de dierenarts de verdenking bevestigt, moet hij de oorzaak van gastritis opsporen voor een blijvend succes van de behandeling. De volgende tests kunnen hem daarbij helpen:

  • Met behulp van een bloedonderzoek kan de dierenarts het bloed controleren op tekenen van een infectieziekte of ziekten van verschillende organen (zoals de lever).
  • Als je hond parasieten heeft, kan de dierenarts deze opsporen via een ontlastingsonderzoek.
  • Met behulp van beeldvormende technieken (zoals röntgenfoto’s, echo’s) kan de dierenarts vreemde voorwerpen of structurele veranderingen zichtbaar maken.

Behandeling: hoe behandelt men maagslijmvliesontsteking bij honden?

Om de algemene conditie van je hond te verbeteren en zijn pijn te verlichten, helpt de dierenarts hem met ondersteunende maatregelen zoals:

  • Pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie
  • Maagbeschermende tabletten (protonpompremmers) tegen de vorming van maagzuur
  • Halfdaagse voedselonthouding
  • Licht verteerbaar voedsel (zoals rijst, aardappelen, mager gevogelte) gedurende meerdere dagen
  • Langdurige voedingsaanpassing
  • Vloeistoftherapie via infuus

Daarnaast is gerichte behandeling nodig om de oorzaken op de lange termijn te bestrijden. Hieronder vallen bijvoorbeeld ontwormingsmiddelen, antibiotica tegen bacteriën en speciale medicatie tegen stofwisselingsziekten.

Ontsteking van het maagslijmvlies (gastritis) bij honden © © Alex / stock.adobe.com

Oorzaken: hoe ontstaat maagslijmvliesontsteking bij honden?

Er zijn veel redenen waarom het maagslijmvlies van honden ontstoken kan raken. Veel van deze redenen zorgen ervoor dat de maag te veel maagzuur produceert en dat dit het slijmvlies irriteert.

Om je een beter overzicht te geven, zijn de mogelijke oorzaken van gastritis bij honden onderverdeeld in infectieuze en niet-infectieuze oorzaken:

Infectieuze oorzaken van gastritis:

  • Darmparasieten (zoals Giardia, coccidia, spoelwormen, haakwormen, lintwormen)
  • Bacteriële infecties (zoals salmonella, Helicobacter)
  • Virale infectieziekten (zoals parvovirose, canine adenovirus, hondenziekte)

Niet-infectieuze oorzaken van gastritis:

  • Leverziekten
  • Nierschade (uremische gastro-enteritis)
  • Voedingsfouten zoals te snelle voedingsverandering of voedselintolerantie
  • Vergiftiging en medicijnen (zoals NSAID’s, glucocorticoïden)
  • Aanhoudende stress
  • Hormonale aandoeningen (zoals hypothyreoïdie, de ziekte van Addison)

Ken je het reflux gastritis syndroom? Als je viervoeter voor het slapengaan te weinig voedsel in de maag heeft, kan het gebeuren dat de gal het maagslijmvlies irriteert. Het gevolg: je hond braakt na het opstaan. Om dit te voorkomen, kun je jouw hond ’s avonds nog een keer een snack geven.

Preventie: maagslijmvliesontsteking hond voorkomen

Om te voorkomen dat je viervoeter gastritis ontwikkelt, moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk stress veroorzaakt. Om dit te doen, moet je je huisdier regelmatig uitlaten. Je moet je hond ook een plek bieden waar hij zich kan terugtrekken.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond voldoende is gevaccineerd en beschermd tegen parasieten. Zo kun je besmettelijke ziekten en wormbesmettingen voorkomen.

Nog een tip: verander niet te snel van voeding voor uw hond. Geef het spijsverteringsstelsel van je harige vriend genoeg tijd om te wennen aan de nieuwe voeding. Dit moet uitgebalanceerd zijn en aangepast aan het activiteitenniveau van je hond.

Preventie: maagslijmvliesontsteking hond voorkomen

Om te voorkomen dat je viervoeter gastritis ontwikkelt, moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk stress veroorzaakt. Om dit te doen, moet je je huisdier regelmatig uitlaten. Je moet je hond ook een plek bieden waar hij zich kan terugtrekken.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond voldoende is gevaccineerd en beschermd tegen parasieten. Zo kun je besmettelijke ziekten en wormbesmettingen voorkomen.

Nog een tip: verander niet te snel van voeding voor uw hond. Geef het spijsverteringsstelsel van je harige vriend genoeg tijd om te wennen aan de nieuwe voeding. Dit moet uitgebalanceerd zijn en aangepast aan het activiteitenniveau van je hond.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Loopsheid van het teefje

De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.

6 min

Giardia bij honden

Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.

5 min

Atopische dermatitis bij de hond

Atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.