{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/hondengezondheid/mondgeur-bij-honden","title":"Mondgeur bij honden","mag_id":335254,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":743,"sub_cat_name":"Hondengezondheid","cat_id":202}
Als een hond slecht ruikt uit zijn muil, is dat met name onaangenaam voor onze neus. Het echter ook een teken zijn van een onderliggende ziekte van de mondholte. Om ervoor te zorgen dat jij en je hond weer rustig kunnen ‘ademhalen’, hebben we de belangrijkste informatie over mondgeur bij honden samengevat.
Welke oorzaken kunnen mondgeur bij honden veroorzaken?
Als er een vieze geur uit de muil van een hond komt, kan dit verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende veroorzakers zijn onder andere:
Slechte tandverzorging
Niet alleen wij hondenbaasjes hebben baat bij een goede mondhygiëne. Het geldt net zo goed voor onze honden. Af en toe poetsen met een speciale hondentandenborstel wordt daarom sterk aangeraden om de opbouw van tandplak (plaque), tandsteen en tandvleesontstekingen tegen te gaan.
De mechanische bewegingen en speciale ingrediënten van de tandpasta voor honden helpen slijmige tandplak te verwijderen. Aangezien het is opgebouwd uit eiwitten en suikers, is het een perfecte voedingsbron voor bacteriën die de slechte mondgeur bevorderen.
Beaphar tandenborstelset
Speciale borstel: voor een grondige en zachtereiniging
Grote & kleine borstelkop: geschikt voor grotere tandoppervlakken en moeilijk bereikbare plekken
Tandpasta met leversmaak voor een hogere acceptatie
Minderwaardig hondenvoer
Sommige voermiddelen hebben een bijzonder intensieve smaak en geur. Snacks van pens of runderkophuid kunnen dan ook een nare mondgeur bij je hond veroorzaken. Na een tijdje moet deze echter weer verdwijnen.
Een andere voedingsgerelateerde oorzaak van mondgeur bij honden kan voer met minderwaardige ingrediënten of een hoog suikergehalte zijn. Dit kan namelijk de groei van bacteriën in de muil bevorderen. Deze boosdoeners absorberen de suiker en produceren vervolgens gassen die de onaangename geur veroorzaken.
Vreemde deeltjes
Vreemde deeltjes zoals dorens (kleine, borstelige plantendelen) of houtsplinters die vastzitten in het slijmvlies van de muil of tussen de tanden zijn niet ongewoon bij honden. Ook deze vormen een bron van bacteriën.
Het is daarom verstandig dat het baasje af en toe de muil controleert. In de meeste gevallen kun je de vreemde deeltjes voorzichtig met je vingers of met een scherp voorwerp verwijderen. Als dit niet mogelijk is of wanneer het slijmvlies van de muil al sterk ontstoken is, moet een dierenarts dit verwijderen.
Loszittende tanden
Honden hebben in twee verschillende levensfasen last van loszittende tanden. Enerzijds tijdens het wisselen van de tanden in de puppytijd en anderzijds op oudere leeftijd.
Als een tand begint te lossen, kunnen bacteriën dieper in het slijmvlies van de muil dringen. De diepe tandholtes die hierdoor ontstaan, vormen de perfecte omgeving voor bacteriën, waardoor ze zich snel kunnen vermenigvuldigen en een slechte adem ontwikkelen.
Ernstige ziektes
De meeste honden met een mondgeur hebben alleen last van milde tandplak of tandvleesontstekingen. In uitzonderlijke gevallen kan een nare geur uit de muil echter ook worden veroorzaakt door aandoeningen van andere orgaansystemen. Denk bijv. aan het volgende:
Ernstige ontsteking van de mond en keel (bijv. etterige amandelontsteking)
Tumoren in de muil, keel of hals (bijv. plaveiselcelcarcinoom)
Merkbaar sterke en aanhoudende mondgeur moet worden gecontroleerd door een dierenarts. Vóór elk onderzoek van de mondholte meet de dierenarts de vitale functies van je hond (polsslag, ademhalingsfrequentie, toestand van de slijmvliezen, etc.) en kan zo de algemene gezondheidstoestand beoordelen. In combinatie met de gedetailleerde ondervraging van de eigenaar kan hij dan bepaalde oorzaken van mondgeur uitsluiten. Pas daarna wordt de mondholte grondig onderzocht.
Allereerst kijkt de dierenarts naar het voorste gedeelte van de muil. Naast de voortong en het tandvlees omvat dit ook de snijtanden, hoektanden en voorste kiezen. Als hij daar geen afwijkingen kan opsporen, kijkt hij naar het achterste deel van de muil, de keel en de ingang van de luchtpijp en de slokdarm.
Onderzoek onder narcose
Om ervoor te zorgen dat je hond tijdens dit onderzoek zo kalm mogelijk blijft en de dierenarts wordt beschermd tegen zijn scherpe tanden, is hiervoor meestal een narcose nodig.
Zodra de narcose is toegediend, kan de dierenarts de muil van je hond wijd opensperren en in alle rust onderzoeken. Om de tong naar beneden te drukken, maakt hij gebruik van een tongspatel. Om vreemde deeltjes of veranderingen in het keelgebied uit te sluiten, wordt bovendien een laryngoscoop gebruikt. Dit medische hulpmiddel heeft een lampje en maakt het mogelijk om de keelkop en de omliggende structuren nauwkeurig te onderzoeken.
Er kan ook een röntgenfoto van de muil worden gemaakt om diepgewortelde tandziekten te diagnosticeren, terwijl er een weefselstaal kan worden genomen als er tumorachtige veranderingen worden vermoed. In sommige gevallen wordt er ook bloed afgenomen bij je hond, wat onder andere wordt onderzocht op ontstekingscellen.
Hoe kun je mondgeur bij honden voorkomen?
De beste bescherming tegen slechte mondgeur is een uitgebreide mondhygiëne met tandverzorgingsproducten voor honden en regelmatige tandcontroles voor een goede tandgezondheid.
Om ervoor te zorgen dat je hond een frisse adem krijgt, kun je bovendien gebruik maken van de volgende huismiddeltjes en tips:
De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.
Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.
Atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.