{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/hondengezondheid/je-hond-masseren-ontspanning-voor-je-hond","title":"Je hond masseren: ontspanning voor je hond","mag_id":222828,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":743,"sub_cat_name":"Hondengezondheid","cat_id":202}
Ook honden houden van een goede en ontspannende massage.
Niets is zo ontspannend als een lekkere massage. Dat geldt ook voor je hond! Het maakt daarbij niet uit of je hond ziek of gezond is. Lees hier hoe je je hond kunt verwennen en waarom een massage goed is voor de gezondheid van jouw hond.
Massages staan al lange tijd bekend om hun positieve effect op de hondengezondheid. Daarom worden ze niet alleen toegepast door dierenartsen, maar ook door baasjes zelf.
Door gedoelde druk ontspannen aangespannen spieren en worden doorbloedingsproblemen verminderd. Dit verlicht pijn. Dankzij een betere doorbloeding is er een verhoogde zuurstoftoevoer. Dit heeft een ontstekingsremmende werking.
Ook zenuwaandoeningen kunnen door een massage worden verlicht aangezien de zenuwen door de beweging mechanisch geprikkeld worden. Tegelijkertijd zorgt dit ervoor, door de stimulatie van zogenaamde parasympathische zenuwvezels, dat het lichaam zich ontspant.
Zo leer je stap voor stap je hond te masseren
Met de onderstaande stappen kun je binnen een mum van tijd je hond masseren voor de optimale ontspanning.
Zorg voorafgaand aan de massage al voor een ontspannen en prettige sfeer. Praat rustig tegen je hond en leg een zachte deken op een vlakke ondergrond. De ondergrond (bijv. een stevige tafel) moet ongeveer op hoogte van jouw heupen zijn zodat je je rug tijdens het masseren niet overmatig belast.
Leg je hond op zijn zij en aai hem met vlakke hand vanaf zijn kop. Ga via de nek en rug richting de benen en poten.
Masseer de kop van je hond door met zachte druk ronde bewegingen over zijn voorhoofd en wangen te maken. Let daarbij altijd op het gedrag van je hond. Als hij onrustig overkomt, moet je minder druk uitoefenen.
Vervolgens zijn de oren aan de beurt. Ook deze moet je voorzichtig met cirkelende bewegingen masseren.
Als je bij de nek en rug aankomt, kun je daar meer druk op de spieren uitoefenen. Aangezien je hond deze plekken zelf niet kan bereiken, kun je deze delen bijzonder goed masseren. Probeer iedere spiergroep te masseren en uitstekende botten zoals de wervelkolom te vermijden.
Spanningen in de beenspieren kun je verhelpen door van boven naar onderen zacht over de spieren en pezen te wrijven. Hier kun je veel botten voelen, daarom moet je voorzichtig omgaan met de poten.
Aangezien de poten bijzonder gevoelig reageren op aanraking, moet je ze behoedzaam oppakken. Probeer de zoolkussentjes met toenemende druk te kneden en ieder gewricht zachtjes te buigen. Vergeet daarbij ook niet het gedeelte tussen de tenen.
Wanneer heeft mijn hond een massage nodig?
Over het algemeen kun je je hond op ieder moment masseren, ongeacht zijn leeftijd of gezondheid. Een massage is in de onderstaande gevallen echter bijzonder behulpzaam.
Bij stress
Ook honden kunnen gestresseerd zijn. In dit geval neigen ze ertoe hun spieren aan te spannen. Om deze pijnlijke spanningen te verhelpen, helpt het om de aangedane spiergroepen te masseren en en de betroffen gewrichten gecontroleerd te bewegen. Daarnaast zorgt een massage ervoor dat jouw hond zich kan ontspannen en dus stress afbouwt.
Bij sport op hoog niveau
De spieren van sportieve honden worden zeer sterk belast. Je kunt voor en na de hondensport je hond masseren om spanningen en verwondingen tegen te gaan.
Bij aandoeningen van het spier- en skeletstelsel
Een massage wordt in de diergeneeskunde vaak gebruikt voor gewrichts-, zenuw- en spieraandoeningen. De belangrijkste oorzaken voor een goede massage zijn:
spierverkortingen en spieratrofie;
verkortingen, verklevingen en ontstekingen van de pezen;
rheumatische aandoeningen;
verlammingen;
gewichtsaandoeingen (bijv. artrose) bij jonge of oudere honden met of zonder klinische symptomen;
Na operaties
Honden zijn na een invasieve operatie vaak meerdere dagen, soms zelfs ook weken, beperkt in hun beweeglijkheid. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval na een buikoperatie. Gedurende deze tijd liggen ze meer op een bepaalde zijde. Daardoor ontstaan pijnlijke drukplekken en gespannen spieren.
Om dit te vermijden en de spieren extra te ondersteunen is fysiotherapie zeer behulpzaam. Als je hond is opgenomen in een dierenkliniek wordt de behandeling meestal ter plaatse uitgevoerd door een dierenarts of een deskundige dierenartsassistent. Om ervoor te zorgen dat de fysiotherapie ook helpt als je hond weer thuis is, wordt het aangeraden om je hond thuis zelf te masseren.
De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.
Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.
Atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.