{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/hondengezondheid/huidziekten-bij-honden","title":"Huidziekten bij honden","mag_id":334294,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":743,"sub_cat_name":"Hondengezondheid","cat_id":202}
Heb je roos opgemerkt bij je hond of krabt je hond vaker? Dan moet je eens goed naar zijn huid kijken! Lees hier welke huidziekten vaak voorkomen bij honden en hoe je de huid van je hond kunt verzorgen.
Zo verzorgt je de huid van je hond op de juiste manier
De toestand van de huid bij een hond hangt af van een heleboel verschillende factoren. Zo kan het bijv. liggen aan de keuze van hondenvoer of de manier waarop je je hond houdt:
Waarom is het kiezen van goed voer belangrijk als het gaat om huidaandoeningen bij honden?
Essentiële aminozuren en essentiële vetzuren zoals linolzuur worden niet zonder reden als ‘essentieel’ beschouwd. Aangezien je hond deze niet zelf kan produceren, moet hij ze uit andere bronnen halen om zijn huid en andere organen van belangrijke voedingsstoffen te voorzien.
Als je je hond voert volgens de BARF-methode, moet je de behoefte aan voedingsstoffen van je hond individueel berekenen om symptomen van een tekort of een overdosering te voorkomen.
Als je hond al aan huidproblemen (soms met korsten) lijdt, kan een verandering van voer met speciale dieetvoer deel uitmaken van de therapie.
Opmerking: het kiezen van een geschikt dieetvoer kan de natuurlijke lichaamsfuncties van je hond ondersteunen. Houd er wel rekening mee dat dieetvoer ziektes niet kan genezen of voorkomen. Bespreek ook altijd met je dierenarts hoe de juiste voeding voor je hond eruit ziet. Je kunt speciaal dieetvoer vinden in de onlineshop van zooplus.
Welke invloed heeft de manier waarop een hond wordt gehouden?
Als je hond over het algemeen in een goede gezondheidstoestand verkeert, zal je dit ook merken aan zijn huid. Om het risico op huidziekten bij honden te verminderen, moet je naast een evenwichtige voeding ook letten op de soortspecifieke voeding van je hond.
Het houden van een hond op een zorgzame manier houdt bijv. ook in dat je een kam gebruikt om vuile klitten uit de vacht te halen na het wandelen met je hond. Als het vuil hardnekkig is, kun je ook speciale hondenshampoos gebruiken om het voorzichtig uit de vacht te verwijderen tijdens het wassen.
Voldoende beweging en een doeltreffende bescherming tegen parasieten zijn ook essentieel voor een gezonde hondenhuid. Bij je dierenarts kun je meer informatie krijgen over de verschillende producten tegen parasieten, zoals halsbanden, tabletten of spot-ons.
De meest voorkomende huidziekten bij honden
De huid is het grootste orgaan van de hond. Aangezien de huid wordt beïnvloed door de voeding en tal van hormonen, zijn er allerlei ziektes en eczemen die de gezondheid van de huid kunnen aantasten.
Om je een beter overzicht te geven van huidziekten bij honden, verdeelt de volgende tabel de meest voorkomende huidziekten in besmettelijke en niet-besmettelijke veroorzakers:
De hierboven genoemde oorzaken leiden meestal tot ontstekingen van de huid. Dit wordt bijv. waargenomen bij allergieën. Bij honden zijn vlooienspeeksel, voedsel- of omgevingsallergieën (atopische dermatitis) de belangrijkste oorzaken.
Bij hormonale aandoeningen daarentegen valt de vacht eerder symmetrisch of wordt de volledige vacht doffer.
Symptomen: De eerste tekenen van huidziekten bij honden
Afhankelijk van de onderliggende ziekte, vertonen honden verschillende klinische symptomen. Ook de duur van de symptomen varieert. Hoewel hormonale aandoeningen meestal leiden tot chronische (langdurige) symptomen, verloopt een bacteriële huidinfectie eerder acuut (plots).
De meest voorkomende symptomen van huidziekten bij honden zijn:
Huidontstekingen (dermatitis): de huid zwelt, wordt rood en warm. Wanneer er bacteriën in het spel zijn, wordt er vaak pus gevormd. Als de bacteriële ontsteking zich inkapselt, ontstaat een rond abces.
Vorming van ontstekingen die voortdurend terugkeren hot spots
Verdikking van de huid (keratose)
Krabben aan en knabbelen op huidplekken
Ontstaan van schilfers
Huidfuncties: Waarom is de huid zo belangrijk?
De huid is van vitaal belang voor je hond. Daarom is het belangrijk om je hond te laten onderzoeken op mogelijke huidziekten. De hondenhuid is opgebouwd uit drie verschillende cellagen en heeft belangrijke functies voor het lichaam:
de bovenhuid (epidermis) vormt de bovenste beschermlaag. Deze bestaat uit hoorncellen die in meerdere lagen over elkaar heen zitten. Geleidelijk aan worden deze cellen opnieuw gevormd, zodat de bovenste cellen als roos afschilferen.
De lederhuid (corium), de middelste laag van de huid, is bepalend voor de vormende structuur van de huid. Deze is voornamelijk opgebouwd uit stevig bindweefsel, bloedvaten en talgklieren. De talgklieren hebben als taak om de huid te smeren en zo te beschermen tegen invloeden van buitenaf.
De onderhuid (subcutis) wordt gevormd door vetweefsel en bloedvaten. Deze dient als energieopslag voor de hond en houdt hem warm op koude dagen. Omdat het onderhuidse weefsel ook grote hoeveelheden water kan opslaan, is de huid eveneens belangrijk voor de waterhuishouding van de hond.
De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.
Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.
Atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.