Honden scheren

Hond wordt geschoren

Een regelmatige vachtverzorging hoort bij het houden van soortspecifieke honden. Afhankelijk van het ras moet je de vacht minstens een keer per week borstelen. Met name tijdens de ruiperiode moet je de vacht van je hond vaker borstelen. In de zomer vragen veel hondenbaasjes zich af of ze de vacht van hun hond moeten scheren. Is scheren goed voor honden? Indien ja, waar moet je dan op letten?

De vacht van de hond: bovenvacht en ondervacht

Bij sommige hondenrassen bestaat de vacht uit een bovenvacht en een ondervacht. Sommige rassen, zoals de Malteser en de Yorkshire Terriër, hebben echter een lijnvormige vachtopbouw, waardoor ze dus geen ondervacht hebben. De bovenvacht beschermt tegen invloeden van buitenaf zoals zon, regen of vuil en is langer dan de ondervacht. De ondervacht is daarentegen korter en beschermt vooral tegen kou. Een groot deel van de ondervacht valt uit tijdens de ruiperiode in het voorjaar. Om ervoor te zorgen dat de vacht van je hond zijn functie blijft behouden, is een goede vachtverzorging essentieel.

Hoe zweten honden?

Omdat honden bijna geen zweetklieren op hun lichaam hebben, wordt hun lichaamstemperatuur grotendeels gereguleerd door te hijgen. De verdamping van vocht in de muil en neus heeft een soortgelijk effect als zweten bij mensen. Zweetklieren bij honden bevinden zich voornamelijk aan de onderkant van de poten en worden gebruikt om het territorium af te bakenen. Je hoeft dus niet verbaasd te zijn als je hond in de zomer wat vaker hijgt: dat is zijn manier om te zorgen voor verkoeling.

Het is daarom niet altijd nodig om de vacht van de hond te trimmen om hem af te koelen in de zomer. Er zijn ook andere manieren om ze te beschermen tegen de zomerhitte, zoals het installeren van een hondenzwembad.

Wanneer mogen honden niet worden geschoren?

Honden met ondervacht mogen niet worden geschoren. Door het scheren wordt de bovenvacht verwijderd en daarmee ook de beschermende functie. Meestal blijft alleen de ondervacht over, wat kan leiden tot overmatige groei van de ondervacht waardoor de vacht gaat klitten. Niet-professioneel trimmen kan ook leiden tot alopecia na het trimmen, d.w.z. het verschijnen van kale plekken of plukjes bovenvacht, die op bepaalde plekken groeien. Hier kies je dan ook best voor de borstel! Als je de vacht van de hond uitgebreid borstelt, verwijder je dode ondervacht, stimuleer je de bloedsomloop en zorg je ervoor dat er lucht doorheen komt.

Welke honden kunnen worden geschoren?

Honden met een eenlagige vachtopbouw kunnen over het algemeen worden geschoren. Zorg ervoor dat je de vacht van je hond nooit volledig scheert, want zonder vacht is hij niet beschermd tegen uv-straling en ongedierte. Bij oude of zieke dieren die problemen hebben met verharen, is het echter verstandig om de vacht van de hond te scheren. Voordat je besluit je hond te laten scheren, moet je dan ook altijd rekening houden met het vachttype en de gezondheidstoestand van je hond. Neem hiervoor contact op met een hondentrimsalon of een dierenarts die je vertrouwt.

Scheerapparaat Moser max50

  • De allrounder – professioneel, krachtig en ook nog eens stil in gebruik
  • Optimale gewichtsverdeling en antislip-inzetstuk in de handgreep 
  • Bijzonder geschikt voor reiniging en vervanging
Scheerapparaat

Hoe kan ik mijn hond scheren?

Met behulp van een aantal basisregels kan het trimmen zo gemakkelijk en stressvrij mogelijk worden gemaakt voor de hond. Vraag een ervaren hondenbezitter of hondentrimmer om je vooraf te laten zien hoe je het scheerapparaat gebruikt. Bij rustige honden zijn nauwkeurige instructies, een beetje hondenkennis en een flinke portie geduld vaak al voldoende.

Als je je hond wilt scheren, moet je hem eerst laten wennen aan het stilzitten. Leer hem om langere tijd kalm op een tafel of op de grond te blijven liggen – zelfs als het baasje nadert met een brommend scheerapparaat. Met de juiste training creëer je vertrouwen en een goede basis!

Nu is het tijd om de juiste trimkam te kiezen. Deze keuze is afhankelijk van de haarlengte van je hond. De meeste volledige scheerapparaatsets bevatten vaak meerdere trimkammen die je kunt uitproberen en naar behoefte kunt gebruiken. Als je twijfelt, kies dan de grotere kam – je kunt je hond altijd nog bij trimmen.

Het is verstandig om klitten in de vacht eerst uit te borstelen voordat je gaat scheren. Dit zorgt ervoor dat het scheerapparaat moeiteloos door de vacht glijdt.

Scheer altijd met de vachtlijn mee om het scheren zo pijnloos mogelijk te maken! Beweeg het scheerapparaat voorzichtig en zonder druk vanaf de kop van je hond naar de achterzijde – afhankelijk van de behoeften van je hond, alleen op bepaalde delen van de huid of over het volledige lichaam.

Het juiste scheerapparaat voor jouw hond vind je in onze zooplus hondenshop

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Loopsheid van het teefje

De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.

6 min

Giardia bij honden

Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.

5 min

Atopische dermatitis bij de hond

Atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.