{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/hondengezondheid/hond-gestoken-door-bij","title":"Mijn hond is gestoken door een bij. Wat moet ik doen?","mag_id":217054,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":743,"sub_cat_name":"Hondengezondheid","cat_id":202}
In de zomer zijn er veel bijen in de tuin of het park te vinden.
Je ligt in de tuin, je trouwe viervoeter snuffelt zoals gewoonlijk in je bloembedden en plots hoor je gegrom. Je vindt een kleine rode punctiewond op zijn neus. Dan is het waarschijnlijk een bijensteek bij je hond! Maar wat te doen als je hond door een bij is gestoken?
Gelukkig steken de meeste bijen alleen in de huid. Dan is de bijensteek pijnlijk voor de hond, maar meestal niet gevaarlijk. Als een bij je hond in zijn mond of keel steekt, kan dit echter tot een levensbedreigende situatie leiden.
Symptomen: wat zijn de tekenen van een bijensteek bij een hond?
De klinische verschijnselen van een bijensteek bij een hond variëren afhankelijk van de plaats van de steek. De bijenangel, die meestal nog intact is in de gezwollen prikplaats, is bijzonder opvallend.
Af en toe gebeurt het echter ook dat een bij per ongeluk in de bek van een hond vliegt. Als de hond een bij inslikt, steekt deze de hond uit paniek. Aangezien de slijmvliezen in de mond en de keel veel gevoeliger zijn dan de buitenste huid, kunnen hier gevaarlijke complicaties optreden. Hieronder valt:
ernstige zwelling van de slijmvliezen;
ademhalingsmoeilijkheden met verstikking en zelfs kortademigheid;
lichamelijke zwakte tot bewusteloosheid.
Als je hond allergisch is voor de bijensteek, kunnen er ook ernstige roodheid en puisten optreden. Als gevolg daarvan zal je hond meer jeuk hebben en hierdoor meer krabben, ook kan hij ernstigere symptomen vertonen zoals braken of diarree.
Wanneer moet ik naar de dierenarts?
Als je hond is gestoken door een bij en tekenen van shock vertoont (bv. anafylactische shock), moet je snel handelen en onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Dit is noodzakelijk, omdat de zwelling van de luchtwegen jouw hond in levensgevaar brengt.
Shock na bijensteek bij honden: welke eerste hulp maatregelen kan ik nemen?
Als je hond is gestoken door een bij, is dit het eerste wat je moet doen: blijf kalm! Alleen als je kalm bent kun je jouw hond helpen en de situatie beheersen. Volg daarvoor de onderstaande maatregelen om je hond eerste hulp te verlenen in geval van een levensbedreigende shocktoestand:
Indien mogelijk, vraag iemand anders om je hond te kalmeren en in bedwang te houden. Als je alleen bent, lijn je hond aan. Als je hond erg bang is en de pijn enorm is, moet je hem ook een muilkorf omdoen. Zelfs de liefste honden kunnen hun baas bijten in pijnlijke omstandigheden of als zij in shock zijn.
Plaats daarna je viervoeter in de stabiele zijligging. Ga eerst aan de rechterkant van zijn lichaam staan. Reik nu over zijn rug en pak één voorpoot en één achterpoot. Trek dan voorzichtig de poten weg. Indien mogelijk, laat je hond langzaam naar de grond glijden, leunend tegen een tweede helper of een muur, zodat je hem veilig op zijn rechterkant van het lichaam kunt leggen. Plaats je hond zo dat zijn ruggengraat recht is en zijn poten gestrekt zijn.
Als je hond bewusteloos is geraakt, moet je zijn kop in zijn nek leggen en zijn tong zijwaarts uit zijn bek trekken. Je kunt een kussen of jas gebruiken om zijn heup naar boven te verplaatsen om de circulatie te bevorderen in geval van een anafylactische shock.
Neem direct contact op met je dierenarts. Als de arts je niet thuis kan bezoeken, moet je hond tijdens het vervoeren in een stabiele zijligging blijven. Thermische dekens helpen je om je hond tijdelijk warm te houden. Houd bovendien zijn ademhaling en polsslag in de gaten.
Behandeling: welke behandelingsmethoden zijn er?
Als een bij steekt blijft de angel, inclusief het gif, in het slachtoffer steken. De bij zelf sterft. Daarom moet je als een hond door een bij is gestoken – in tegenstelling tot een steek door andere insecten zoals horzels, hommels of wespen – op zoek gaan naar de angel en die met behulp van een pincet verwijderen.
Als de bij in de poot of lip heeft geprikt, kun je het getroffen lichaamsdeel koelen met koud water, natte handdoeken of in handdoeken gewikkelde ijszakken. Als je hond in zijn bek is gestoken door een bij kun je hem ijsblokjes geven. Dit kan de pijn en zwelling verminderen. Bovendien kun je speciale zalven op de steken smeren, deze verlichten ook het ongemak.
De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.
Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.
Puppy's zijn ontzettend schattig en houden het nieuwe thuis flink bezig, vooral wanneer de eerste melktanden doorkomen. Wij leggen uit wat je als hondenbezitter over het wisselen van tanden bij de hond moet weten en hoe je deze pijnlijke periode voor je puppy zo aangenaam mogelijk kunt maken.