{"url":"https://www.zooplus.nl/magazine/hond/hondengezondheid/hitteberoerte-bij-honden","title":"Hitteberoerte bij honden","mag_id":332543,"is_single":true,"cat_name":"Hond","sub_cat_id":743,"sub_cat_name":"Hondengezondheid","cat_id":202}
Hond drinkt water in de buitenlucht om hitteberoerte te voorkomen
De zomer nodigt mens en dier natuurlijk uit om naar buiten te gaan. Echter, op erg warme dagen moet je extra voorzichtig zijn. Ook honden kunnen een hitteberoerte oplopen. Met name oudere honden en honden met overgewicht, rassen met een korte neus (brachycefaal), dikharige of langharige rassen en honden met bloedcirculatieproblemen lopen een verhoogd risico. Een hitteberoerte kan echter bij elke hond voorkomen!
Een hitteberoerte (hittepyrexie of hittehyperpyrexie) is potentieel levensbedreigend voor honden. Hoe sneller je ingrijpt, hoe beter de overlevingskansen.
Daarom is het bijzonder belangrijk om je huisdier goed in de gaten te houden. Aan de hand van de volgende symptomen kun je nagaan of je hond een hitteberoerte heeft:
Zwaar hijgend met ver uithangende tong
Vlakke ademhaling
Versnelde hartslag, hartkloppingen
Dieprode tong + bleke slijmvliezen
Glazige blik
Braken
Bewustzijnsstoringen tot bewustzijnsverlies
Veel speeksel
Beven, wankelen en zelfs krampen
Lichaamstemperatuur boven de 40 graden (in een later stadium kan onderkoeling optreden).
Als je een of meerdere van deze symptomen bij je hond constateert, heeft hij wellicht een hitteberoerte en moet je snel handelen. Vanaf een lichaamstemperatuur van 41-43 °C wordt het levensbedreigend. Nu moet je echt zo snel mogelijk naar de dierenarts!
Eerste hulp: hoe kan ik mijn hond helpen?
Als je hond een zonnesteek heeft, duurt het soms een tijdje voordat je bij een dierenartspraktijk of -kliniek terecht kunt. Daarom moet je onmiddellijk de volgende maatregelen nemen:
Blijf zelf rustig, want jouw onrust geef je door aan je hond en draagt niet bij aan een verbetering van zijn toestand.
Haal je hond meteen uit de auto
Breng de hond naar een koele, schaduwrijke plek
Geef hem lauw water om te drinken
Laat de hond zelf in het water waden
Laat hem langzaam afkoelen, giet nooit water over een hond! Leg de hond op een vochtige doek, leg een vochtige doek over de kop, bevochtig de poten
De hond niet bedekken met natte doeken. Dit zorgt ervoor dat er warmte op het lichaam wordt opgeslagen.
Schakel de airconditioning aan of open alle ramen. (Als je auto in de zon heeft gestaan en is opgewarmd, laat je bij twijfel de auto eerst draaien met de airconditioning ingeschakeld)
Belangrijk: zelfs als je je hond voldoende hebt afgekoeld en het gevaar daardoor geweken lijkt, moet je hem altijd zo snel mogelijk naar een dierenarts brengen. Oververhitting kan leiden tot enorme schade aan de organen. Alleen een dierenarts kan bepalen hoeveel schade de hitteberoerte in het lichaam heeft aangericht en de nodige maatregelen nemen.
Hitteberoerte bij honden: wanneer moet ik naar de dierenarts?
Het antwoord op de vraag wanneer je je hond een hitteberoerte naar de dierenarts moet brengen, is eenvoudig: altijd! Want zelfs als de lichaamstemperatuur van je hond weer onder 40 graden is gezakt, kan de stofwisseling van je hond grondig verstoord zijn.
De dierenarts gaat dit tegen met medicijnen en infusen. Totdat alle waarden weer normaal zijn, moet je hond echter intensief worden verzorgd door een dierenarts.
Wat is een hitteberoerte?
Artsen spreken van een hitteberoerte bij honden als het lichaam oververhit raakt tot meer dan 40 graden door oververhitting. De ophoping van warmte verstoort de vochtbalans, het cardiovasculaire systeem en bijgevolg ook andere organen van de hond. Dit kan leiden tot acuut nierfalen of een hersenoedeem met de bijkomende gevolgen. Het sterftecijfer bij honden met een fatale hitteberoerte bedraagt meer dan 50 procent.
Een hitteberoerte moet worden onderscheiden van een zonneschok. Bij een zonnesteek raken de hersenvliezen oververhit. In vergelijking met mensen komt dit echter vrij zelden voor bij honden
Wat zijn de oorzaken van een hitteberoerte bij een hond?
Honden reguleren hun lichaamstemperatuur voornamelijk door te hijgen en ook door lichtjes te zweten via hun poten. Als de buitentemperatuur lager is dan de lichaamstemperatuur van de hond, werken deze mechanismen normaal. Het wordt echter een probleem als de omgevingstemperatuur stijgt en de hond geen mogelijkheid heeft om een koelere plek op te zoeken.
De meest voorkomende oorzaak van een hitteberoerte bij honden is nog steeds wanneer het baasje zijn huisdier in de auto achterlaat. In een auto stijgt de temperatuur dan ook bijzonder snel. Tegelijkertijd neemt de luchtvochtigheid in gesloten voertuigen toe, wat de warmteafvoer nog moeilijker maakt.
De lichaamstemperatuur van de hond stijgt dan snel en hij kan deze niet meer omlaag krijgen door te hijgen. Tegelijkertijd verliest hij veel vocht door te hijgen en droogt daardoor uit.
Een andere oorzaak van een hitteberoerte bij honden is overmatige fysieke inspanning bij hoge temperaturen of in erg kleine, afgesloten ruimtes. Als je bv. ’s middags gaat fietsen, leidt dit tot ernstige oververhitting en, afhankelijk van de duur van de inspanning, tot een hitteberoerte. De hete asfalt kan ook brandwonden aan de poten veroorzaken.
Ontwikkeling van de temperatuur in een auto
Buitentemperatuur
na 5 minuten
na 10 minuten
na 30 minuten
na 60 minuten
20 ˚C
24 ˚C
27 ˚C
36 ˚C
46 ˚C
22 ˚C
26 ˚C
29 ˚C
38 ˚C
48 ̊C
24 ˚C
28 ˚C
31 ˚C
40 ̊C
50 ˚C
26 ˚C
30 ˚C
33 ˚C
42 ˚C
52 ˚C
28 ˚C
32 ˚C
35 ˚C
44 ˚C
54 ˚C
30 ˚C
34 ˚C
37 ˚C
46 ˚C
56 ˚C
32 ˚C
36 ˚C
39 ˚C
48 ̊C
58 ˚C
34 ˚C
38 ˚C
41 ˚C
50 ˚C
60 ˚C
36 ˚C
40 ̊C
43 ˚C
52 ˚C
62 ˚C
Hoe kan ik een hitteberoerte bij een hond vermijden?
Zorg er altijd voor dat je hond niet lang aan fel stralende zon wordt blootgesteld. Bied hem ook altijd voldoende drinkwater aan. En het allerbelangrijkste: laat je hond op warme dagen nooit in de auto achter.
Vermijd ook lange wandelingen in de middaghitte en forceer je hond niet om zwaardere lichamelijke inspanningen te doen. Kies in plaats daarvan voor een wandeling in de ochtend of avond bij koelere temperaturen. Een wandeling langs een beekje of een meer zorgt ook voor de gewenste verfrissing onderweg.
Bronnen:
Barbara Kohn en Günter Schwarz, stage in de hondenkliniek, 12. Uitgave (2018)
De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.
Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.
Puppy's zijn ontzettend schattig en houden het nieuwe thuis flink bezig, vooral wanneer de eerste melktanden doorkomen. Wij leggen uit wat je als hondenbezitter over het wisselen van tanden bij de hond moet weten en hoe je deze pijnlijke periode voor je puppy zo aangenaam mogelijk kunt maken.